Здравословно хранене за децата - 2

• 109 880
  • 1 593
  •   1
Отговори
# 105
Виви, ето малко книги за здравословно хранене, а не точно за детско.
http://www.zemianazaem.com/?p=148#comment-10384
Пак в този сайт, има и интересни други рецепти - за хлябове, салати, сосове... И важни статии за готвеното и месото в Здравословно хранене.
Иначе имам 5-6 книги за детско хранене, но те са по-скоро от стандартните "Хранене на детето от 1 до 3 години" или подобни и в тях са дадени стандартните рецепти за детско хранене с попара, пържени филийки, палачинки и кексове...

# 106
Мами,може ли някоя да ми опише примерно 1 здравословен ден-закуски,обяд вечеря,между хапванията давате ли нещо?Едно примерно меню например.И всички ли спазвате разделно хранене за децата си? Колко вида плод на ден мислите,че е добре да се дава-аз давам задължително ябълка и още 1 плод ако успея да пробутам.А със зеленчуците сме почти скарани с исключение на картофите и граха.Киселото мляко кога го включвате?

# 107
  • И тук, и там, навред....

Мами,може ли някоя да ми опише примерно 1 здравословен ден-закуски,обяд вечеря,между хапванията давате ли нещо?Едно примерно меню например.И всички ли спазвате разделно хранене за децата си? Колко вида плод на ден мислите,че е добре да се дава-аз давам задължително ябълка и още 1 плод ако успея да пробутам.А със зеленчуците сме почти скарани с исключение на картофите и граха.Киселото мляко кога го включвате?

IMJ на стр.1 съм дала едно такова примерно меню /http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=376501.0/, което е предложено в една кн. за Здравословното хранене на децата. Тази кн. си я бях взела от РИОКОЗ /ХЕИ/, където бях на лекция във тази връзка. Книжката е съставена от известни диетолози и специалисти по хранене Peace

Всички знаем за пирамидата на здравословното хранене, където групите са разпределени в три пояса, оцветени в сигналните цветове на светофара. За ежедневен прием трябва да се приемат и 8 чаши вода/това важи за хора от 16 до 65 год./ От голямо значение е и физическата активност за поддържане на здравословно тегло.

# 108
IMJ , ето днешното меню:
Закуска мляко със събуждането,след това препечена филийка с кайма и кашкавал.
В 10ч. сок от моркови и ябълка
На обяд супичка ,пилешка пържола и ако има желание десерт/днес ще бъде крем карамел
След следобедния сън плод със 1-2 л. каша или кисело мляко
Вечеря зеленчуци на фурна със ориз
Преди сън мляко за пиене

# 109
  • София
Два пъти на ден месо ! Криворазбрана грижа, според това, което съм чела преди да стана вегетарианка.

# 110
Вчера в къщи пи мляко после zакусва в градината . Дават им раzнообраzна и добра храна . Всички родители са доволни.
На обяд дават там топла храна и салата (риба с грах, гулаш с картофи, макарони с нещо си ... абе немската кухня , храната е поръчана специално носи се в големите метални съдове с похлупак, които се топлят отдолу), към 15 и 30 обикновни мюсли с мялко (това винаги по това време) и/или  плодове (ябълки, банани, мандарини ...  )
Вечерта в къщи вечЕряхме макарони с масло  zащото супата не беше готова ,а  той искаше да си ляга ( преди това към 16 и нещо иzяде още една филия със сиренце ) . Обикновено вечеряме zаедно ,като си хапва бистото на супата, салата и хляб.
Това от нас. Не zнам колко е zдравословно, но гледам добре се чувства дребното  Wink

# 111
Аз също си мисля, че колкото и да се опитвам, неможе само здрав. храни да яде, но важното е че те преобладават / според мен/, и че се старая и с времето се научавам. Така например от  вас научих толкова много неща, за които преди имах съвсем друго мнение. Както е писала жабка важното е малките да са добре. Ще дам пример за менюто им в неделя, тъй като през седмицата съм на работа и се виждаме вечер, през деня се хранят в баба си.
Закуска - прясно мляко с нескуик/не толкова добро, но само така поемат мляко/,
Обяд - ориз със гъби, сарми/с домашна кайма/ и прясна салата.
Следобяд - сок от ябълки, моркови и портокал и банан.
Вечеря - печено пиле и прясна салата.
Чаша плодово мляко.
Просто се водя от техните предпочитания, като се съобразявам и с качеството на храната и се получава  newsm10

# 112
  • София / Пловдив
Два пъти на ден месо ! Криворазбрана грижа, според това, което съм чела преди да стана вегетарианка.

А какво предлагаш друго, при положение, че моето дете определено предпочита месо?
И менюто в градината го съдържа.

# 113

А какво предлагаш друго, при положение, че моето дете определено предпочита месо?

Всеки ден ли в градината? В нашата имат поне 1х риба и поне 1х беzмесно.
Но и моя не налита на месо иzобщо, по скоро яде риба , та да не давам много акъл zа другите дечковци с други вкусове  Hug

# 114
Ето и нашето меню:
Сутрин - нещо тестено - филия с масло или кашкавал, кекс с ябълки, гофрета и мляко (чай)
Обяд - месо със зеленчуци или супа с месо (и супа, и манджа не успяваме да изядем), риба без хляб, салата
Следобяд - крем или каша (елда или ориз без мляко) и плод или само банан, извара с плодове
Вечеря - картофи, ориз със зеленчуци (или гъста зеленч. супа) или пица със сирене или кашкавал (чесново хлебче), или яйца с домати
Гледам да яде разделно, а и сам си иска месото (яйца) само със салата, но в тестените не се получава. В повечето случаи яденето е от общото за семейството (особено като е с месо).

# 115
  • София / Пловдив
...А какво предлагаш друго, при положение, че моето дете определено предпочита месо?

...

Да, такова е менюто и в нашата градина. Риба веднъж седмично + веднъж ядене без месо. Но тогава супата е пилешка  Wink
Но дребната редовно си търси за вечеря "пържола".
И само покрай месцето мога да пробутам и зеленчук. Иначе - абсурд.

# 116
Страхотна тема,ще я следя с интерес!
  bouquet

# 117

Поне да ми бяха оставили и на мен мекички.... Wink
Знаех, си, че това е причината.....
Аз не съм яла мекици от 10 години пък и повече.....

# 118
...А какво предлагаш друго, при положение, че моето дете определено предпочита месо?

...

Да, такова е менюто и в нашата градина. Риба веднъж седмично + веднъж ядене без месо. Но тогава супата е пилешка  Wink

Тук не ядат супи, което не е голямо zло. Аz мога да приготвям супа zа вечеря и съм сигурна , че няма да е Маги.
Има всякакви деца. Моя побърка народа в градината , като суровояд. Детския лекар си го обяви zа суровоя и ако искат да не го държат гладен и нервен в градината държат в хладилника краставица, червени чушки, домати и пр. в хладилника.

# 119
Ето и нашето меню от вчера:
закуска-каша(елда, просо, овесени ядки) с банан
обяд-оранжева леща с 1/2 препечена филия
следобед-кисело мляко с извара,морков
вечеря-портокал, защото не беше готово яденето. след 30-40мин.-месо, салата
преди лягане мляко някакво с малко бебешка каша

Ние сме почитатели на пасираните каши за закуска, понякога яде кускус със сирене.
За обяд или вечеря давам и крем супа с месо и зеленчуци или само зеленчуци, боб, пилешка яхния, мусака, гъсти супи, омлет със сирене без мазнина, ориз, картофи,печено пиле и др.
За следобедна закуска плодове, орехи, филийка с масло, бучка кашкавал или сирене.

Общи условия

Активация на акаунт