Здравословно хранене за децата - 2

• 109 853
  • 1 593
  •   1
Отговори
# 120
Аз и друг път съм писала, че не спазвам твърдо разделното хранене, само някои неща: плодове на гладно и сурови; домати също не готвя; месо не сервирам с ориз или картофи; хлябът не винаги присъства на масата- когато има боб, леща, ориз, картофи, месо, хляб няма. Десерти не давам. Месото напоследък сме го ограничили в нас. В градината яде 3 пъти в седмицата, 1 път риба, 1 път постно. Прясно мляко не купувам, в градината достатъчно пие, даже прекалено. Кисело купувам, но Маги с всеки изминал ден все по- малко го яде. Няма желание, което мен не ме безпокои.
Сутрин яде плодове към 8-9ч, по много и разнообразни. Към 10ч й давам зърнена закуска / не мюслита и корнфлейкс, тя и без това не ги обича / с масло и сирене / това не е в п-пите на разделното / или с мед, канела, стафиди...когато е сладък варианта слагам и пшеничен зародиш, овесени трици, стрити сусам и лен, различно. Понякога разбърквам само мед със стрити сусам и лен и го мажа на пълнозърнеста филийка. На обед в събота бях правила гуакамоле и салата от суров спанак, сирене, натрошени орехи, зелен лук, копър. После пропусна следобедната закуска, много спа. Направо вечеря. Правихме вегетарианска пица т.е. без месо. В неделя само закусвахме, бяхме на гости, така че не мога да дам пример за менюто.
От яденето в градината общо взето съм доволна. Към 9ч ядат плодове. В 12ч салата+готвено. Супи няма преди основното. Имат веднъж в седмицата супа. Десерти също не сервират след ядене. Затова пък пият мляко след плода и сок или мляко на обед, но не всеки ден. Понякога е само вода. Веднъж в седмицата сутрин им дават корнфлейкс с мляко вместо плод. Следобед са разни работи, които вкъщи аз все по- рядко давам или правя: плодова салата, разбирай компот; пайове, кремчета, мъфини, сладолед. Придружени с мляко, сок или вода. Тук в градините поне има опция като не ти харесва да се носи ядене от вкъщи. Разрешено е. Като се прибере от градина й давам плодове, защото в градината ядат само 1бр ябълки, банани, круши и т.н. Ако е много гладна, правя нещо зърнено. След това вечеря. Вчера имаше тиквички с просо.
В градината в петък имаха празник, годишнина от създванато й. Бяха приготвили нещо като шведска маса за родителите. Бяха се постарали. Имаше сандвичи от пълнозърнест хляб; пълнежа беше рибен и листо прясна салата; плато сурови моркови, броколи и карфиол и сос към тях, който иска; плато плодове различни; плато кашкавал и зърна грозде; забодени на клечка за зъби кашкавал, шунка, и зелена маслина; салата от пресен спанак с някакъв сос. И върхът беше купата чипс. Така разваляше картинката. Всички естествено го нагъваха, като невиждали. Имаше и сок.
В неделя пробвахме да направим сусамено мляко. Много ни допадна. Simple Smile

# 121
  • София
....    10ч й давам зърнена закуска / не мюслита и корнфлейкс, тя и без това не ги обича / с масло и сирене / това не е в п-пите на разделното / или с мед, канела, стафиди...когато е сладък варианта слагам и пшеничен зародиш, овесени трици, стрити сусам и лен, различно.

Би ли споделила за опита си с пшеничения зародиш? Не се усеща ли в сладките варианти? За готовия смлян и изсушен ли говориш?(на мен ми е отвратителен и не го давам и на децата)

# 122
Момичета, какво мислите за тенджерата под налягане? Готвя често в такава, но се зачудих дали е здравословна всъщност? Освен че се варят продуктите по-малко време и на по-ниска степен... newsm78

# 123
ОП, да за готовия говоря. Аз слагам 1ч.л. заедно с другите зърнени. Като беше по- малка /м/у 1 и 2 годинки / го слагах в киселото мляко. Тогава давах кис.мл. с плод. Не ми е неприятен. Аз също го хапвам. На теб щом не ти харесва, недей да се насилваш.

M_Nik, нямам такава тенджера, защото не ми е била необходима.

# 124
Благодаря ви за здравословните менюта,но повечето неща не ги ядем.От 3 дни сме на мляко с бисквити" закуска".Яли в градината и много и харесало и сега ядем това .А в тях има хидрогенирани мазнини.Но нъли трябва да яде нещо.

# 125
Вери, дали разбираш колко много ти завиждам, като говориш за ви детската градина...  Heart Eyes ще кажеш ли къде сте, и навсякъде ли хранят така децата?
Примерите от храненето на Вери много ми харесват, и са близки до нашето хранене. Аз вече съм писала по темата, но пак ще кажа... за жалост много хора четат само последните страници.
Основни правила у дома:
1. 2-3 плода на ден, за предпочитане поне 1-2 от тях да са ябълки. За предпочитане местни (не от внос), но това не е задължителен фактор. При децата не държа да е цяла ябълка, редовно им деля някоя по-големичка. Задължително - на гладно!
2. Две салати от пресни зеленчуци дневно (или просто 2 пъти зеленчуци). Аз съм на салати, а децата наблягат на едро нарязаните или цели зеленчуци. Много обичат краставици, моркови, зеле, карфиол, броколи, червени чушки.
3. Никакво разделно хранене. Има логика в него, но прекалено разглезва храносмилателния тракт и не е полезно дългосрочно... Просто изневериш ли му, става ужас. Все пак, някои основни правила се спазват Simple Smile Например водата на гладно и непиенето на вода след ядене, както и времето след плодовете - 20-30 минути.
4. Не комбинирам меса с хляб. Резултата от комбинацията е невъзможно храносмилане и токсикиране.
5. Никакви десерти. Ако се дават плодове - само на гладно. Ако се дава нещо сладичко (тип десертно), го давам следобед или сутрин, като междинна закуска, далеч от другите хранения.
6. Сутрин - ябълка, после зърнена закуска, например овесени ядки с мед и ядки, или със сирене, филийка със сирене, палачинки, др. подобни. Хляба и част от брашното поне да са пълнозърнести.
6. Обяд - ябълка, после салата, протеини+въглехидрати (боб, леща, нахут, пиле с картофи, пиле с ориз, картофи със сирене, паниран кашкавал с гарнитура). Предпочитам обаче обеда да е постен, а месото да е вечер, и то не всяка.
7. Следобедна закуска - може плод, и след това зърнени, или кисело мляко, или някаква каша, или нещо сладичко от уж забранените Simple Smile но пък домашно.
9. Вечеря - може плод, после зеленчукова салата (зеленчуци)+протеин (месо, яйца, риба, сирене, кашкавал, кисело мляко)
10. Късна вечеря - чашка топло мляко например. Или малка плодова салата (само плодове), но това не го правя.
11. Риба - поне 2 пъти седмично.

Често правя питки с всякакви хубавини вътре - овесени ядки, пълнозърнесто брашно, трици, стрито ленено семе, сусам, всякакви ядки, подправки. Чудесни са за закуска. А като сложиш и сирене, стават несравними. А зародишите и на мен не са ми никак вкусни. Слагам понякога в питките, или много малко в овесените ядки, че ги усещат и не ги ядат. Разбирам ги...

Пак се олях, извинете!
Аз пък си купих тенджера под налягане тези дни, от силарган на Силит. Изцяло здравословно като материал, а я взех под налягане само защото беше най-удобния размер и литраж, и съвсем малко по-скъпа (но и по-голяма) от обикновената, която не ми пасваше. Освен това може да се използва и като обикновена... По принцип използвам тенджери под налягане и съм много доволна. Но определено мога да мина и без налягането.

Но нали трябва да яде нещо.
ооооо, нали все за това говорим - това е пораженската настройка, трябва да е промениш. Ако трябва тичайте по цял ден навън, да се скапе от умора и глад, и накрая ще яде каквото дадеш. А предложенията на момичетата как да прокараш храна са направо прекрасни. Просто подходи с идеята, че е мисия възможна!

# 126
Момичета, много хубави идеи давате за храненето. Някои от вас нямат лентички за възрастта на децата, а на мен по възрастта ми е по-лесно да си сверявам часовника. Сигурно сте споменавали някъде в темите колко са големи децата ви, но ако имате желание пак да споделите.

Вярно е, че разделното хранене изнежва стомаха. Аз бях голям фен на Емилова преди и като съгрешах неразделно в стомаха ми ставаше революция.
Сега гледам да не давам месо с хляб и други въглехидратни, но не всеки път успявам. За бобови с хляб бях забравила, че натоварва храносмилането.

Тенджерите под налягане са много подходящи за запазване на витамините.
Сребърен облак, на каква цена е твоята тенджера и във Варна ли я купи?

IMJ, може да й смесиш пълнозърнести бисквити без хидрогенирани мазнини с обикновени и постепенно да премахнеш обикновените.
За съжаление аз съм срещала бисквити с хидрогенирани мазнини и в здравословните магазини. Така че трябва да се четат етикетите

# 127
И моя дребен вчера ме zастреля с "не ям zеленото " на баницата със спанак  Rolling Eyes От къде ги учат теzи  ooooh!
И въпреки , че беше я правил с мен и сам слага спанака плънката и я чака да я иzвадя от фурната ... Иzяде 1 парче след убеждението, че от zеленото по хубаво няма и мама яде zелено и тати и zайко и всички хубави неща са първо zелени ... последва zа всяка хапка по 1 любим плод, който първо е zелен и после уzтява ... ягодите, ябълките ... и динята отвън е zелена ... пък и zайко яде zелени неща и коzичките и ...
Е иzяде го с прикаzки, но не zнам дали беz скоро ще иzяде едно. Да видим до каква степен и какво впечатление му е направило zеленото в баницата.  Иначе zелена краставица яде, zелена марила яде ... И това му иzтъкнах като довод колко са вкусни zелените неща ..
Вчера супата с филе сьомга, бульона от спанака zа баницата , праz и моркови с малко ориz и лимон стана раzкошна и малкия иzяде сам с лъжицата цяла купа  Wink баща му 3 , майка му само 1  Wink но препоръчва  Hug

# 128
И аз да се запиша. Снощи направих чудна салатка с сварен зелен фасул, домати, чесънче и сусам. И така скрито зад доматчето си хапнаха подобаващо и фасулче, което иначе не обичат и се мръщят Laughing. Довечера пак ще мисля нещо подобно, защото краставиците в момента са  Sick

# 129
А елдата и просото как го давате.Те на прах ли са или се варят?И какво просо купувате.Аз имах папагали и им давах просо.Предполагам,че не е същото.И къде гипродават

# 130
  • София
Просото е същото, само че лющено. Трябва да се готви с други неща, че е миризливо докато се вари.
Аз много зарадвах детето, че ще ядем папагалска храна. Имаше леко разочарование от вкуса, което компенсирах.

Елдата е 2 вида- бланширана и небланширана. По-лесна за готвене и разпространена е първата.

Има ги на всеки диетичен щанд или  магазинче.

# 131
Просо и елда има на диетичните магазини и в диет. щандове на някои по-големи вериги - Пикадили, Хит, в нашия супер ВМВ - също. Вариш по опътването на пакетчето или като жито. Даваш с масло, плодове или сирене, сушени плодове...
www.zachatie.org/forum/index.php?topic=14845.0

# 132
  • София
А какво ще кажете за кашата от елда, безмлечната на Хип? Тя става ли за даване в комбинация с малко мляко? По-лесно е и става чудесна закуска, но пък не е за злояди деца като моето.  Rolling Eyes

Иначе и аз гледам да спазвам здравословни навици, почти нищо със срок на годност по-голям от 6-7 дни не давам на децата. Плодове и зеленчуци давам задължително, макар че е спорен въпроса дали ползата от тях или вредата от нитратите в тях по това време на годината е по-голяма  Rolling Eyes

# 133
Относно готовите каши нямам наблюдения.

Елдата и просото могат спокойно да заместят също така ориза в някое ястие.

Сребърен облак, ние сме в Монреал. Преди тази градина, Маги беше в още 2. В първата ги гледаше една алжирка и готвеше разни нейни си ястия. Всеки ден Маги миришеше на чесън.  Laughing Нямаше изнесено меню, така и не стана ясно какво се яде. Там изкара един месец. После за 2 месеца беше в друга " нормална " градина т.е. децата си бяха по групи спрямо възрастта. В първата не беше така. Та там менюто не беше като в сегашната. В сегашната е вече 2-ра година и съм много доволна като цяло от храна, обстановка, учителки. Как е по другите градини не знам, никога не съм се интересувала. Но съм чувала, че в някои се предлага 1-2 седмично пържени картофи.

# 134
Поздрави за положения труд на Вери, полезен ми е и споделения опит от ежедневието на всяка една от вас. Много от нещата, за които се борите, са и моя борба. Трудно е да си сам /в борбата/ - ще ви чета редовно занапред.
 Hug

Общи условия

Активация на акаунт