Здравословно хранене за децата - 2

• 109 937
  • 1 593
  •   1
Отговори
# 780
  • София
Момичета да ви попитам кога може да се слага сол в детската храна? Синът ми вече е на 11 месеца и не съм му слагала нито сол нито захар в храната. Приготвям я сама и смятам че не са му нужни тези две "толкова важни" съставки според повечето майки в градинките. И затова да ви попитам от колко годишни ядът сол и захар?

# 781
ако яде плодове не виждам как е подминал захарта ... захар има в сума плодове и зеленчуци ... допълнително за какво е да слагаш?
сол също се съдържа в толкова неща, които и без това ядат децата , като кисело мляко, сирене , кашкавал, хляб и пр ....

# 782
от 12 м, 2 г сол на ден е нуждата

# 783
  • София
sako_ksana яде плодове разбира се. Но все по често чувам "ама не му ли слагаш захар като му правиш грис или кремчета от нишесте" а а не правя подобни неща. Давам елда с плод, овесени ядки сплод, просо с плод. Това му е следобедната закуска.  Обедното ядене е една голяма зеленчукова бомба. Каквото се сетя взимам и готвя-слагам магданоз, копър...но сол не. Допълнително захар и сол не съм слагала в нито едно от яденетата му.

Нивеа как да ги измеря тези 2 грама ?  Simple Smile

# 784
Какво те тревожи?
След като яде така приготвено - нека си яде . Без сол и захар няма да остане ,щом яде разнообразни неща .

# 785
моите са на 4 и продължавам да готвя без сол. не смятам, че губят нещо

# 786
Значи искаш да кажеш, че клас С не трябва да се дава в суров вид, така ли???
Не. Пишеше само, 4е клас А е по/ка4ествен. Тук е и по/скьп.  Клас С тук сьщо се продава и го има и в био вариант.

# 787
  • София
ами...незнам дали ме тревожеше нещо или просто търсех подкрепа...защото гледам да го храня здравословно и разнообразно, а около мен все срещам "ама как може да не му слагаш захар и сол" "е как не му ли даваш чаревични пръчици(зайо байо) ми те са полезни"....

# 788
ами...незнам дали ме тревожеше нещо или просто търсех подкрепа...защото гледам да го храня здравословно и разнообразно, а около мен все срещам "ама как може да не му слагаш захар и сол" "е как не му ли даваш чаревични пръчици(зайо байо) ми те са полезни"....

Всеки си гледа детето според разбиранията си. Ти намираш нещо за правилно и го правиш ... Каква подкрепа не разбирам, ако искаш да знаеш дали не си се минала нещо - хм, това ние простосмъртните не знаем. Всеки може да е в грешка. Ако някой се опитва насила да ти сложи сол в тенджерата - ами викай мъжа си за подкрепа. От мен само подкрепа да правиш което смяташ за правилно, след като се информираш по въпросите, които те интересуват  Hug

# 789
Изобщо ми идеше да я гръмна  #2gunfire, но след няколко реплики прецених, че не е времето и мястото да убеждаваш хора с подобни разбирания в правотата си. Лошото е, че децата са много податливи на подобни боклуци(на 1.5 години сме) и трудно можеш да му отвлечеш вниманието вместо да си взема постоянно солети Close Вие как процедиратев подобни ситуации, защото алтернативата е да не играе с други деца, а и това не е решение...
Jujanka, защо въобще се занимаваш и слушаш такива хора? Ти си взела решение и точка. Мърморковци, които искат да убедят себе си, че нищо няма да му стане на детето от 1-2 пъти винаги ще има. Трябвало да опита, особено, ако е момче; все някога щяло да се срещне с тия боклуци; в градината храната не била кой знае колко качествена; забранения плод бил най-сладкък и т.н и т.н. Еми не съм съгласна. И да, педант съм в това отношение. Не ме интересува крайност ли е, в секта ли съм, фанатичка ли съм. Ми по тази логика да им дадем да опитат цигарка, алкохолец, циан калий...За мен е необяснимо как едно дете, още повече на годинка, ще си поиска нещо навън гледайки друго дете как яде, при положение, че въпросната храна се твърди, че не е влизала вкъщи. Съжалявам, но не го разбирам. Примерът е много важен. Това сме го коментирали 1000 пъти.
Моята дъщеря никога не е искала гризка или солета от друго дете. До третата и годинка живяхме в България. Ми как да стане като не съм и купувала никога и тя не ги познава разните "вкусотии". Хем баба и имаше магазин за хранителни стоки. Сега тук/ Канада/ няма такава практика да се яде по паркове и градинки. Децата са там, за да играят. Голямото им плюскане  е на пикници и барбекюта. За 2 години не ми се е случило непознат да дойде и да предлага храна на децата ми. Нито пък те да искат нещо от непознати. Не знам как става тази работа. Но в това отношение не ми трябва да пазя и вардя. Другото е, че тук няма бутки, лафки, минимаркетчета. Разбира се, случва се като влезнем в супера да се поиска нещо. Но винаги има по-здравословна алтернатива. Синът ми гледа от кака си. Така че за момента не ме притеснява, че ще поиска нещо, което не познава. Няма как това да стане.

# 790
  • Madrid
Моето дете пък много обича да си похапва и това,че вкъщи не съм купувала никога чипс,гризинки и тем подобни,в момента,в който видя като беше вече на около две години другите деца,че си хапват,веднага си посегна,дори мисля,че опаковката го привлече,не знам.Разбира се,че това не ме накара да купувам вкъщи.

# 791
Благодаря за отговорите момичета. И аз твърдо смятам да си отстоявам правата. А относно опитването, когато не е ял вкъщи такива неща-ами посяга да взема и това е, незнам заради опаковки или друго, но си е факт...
little_sweet_didka™  не се тревожи мила!!! Справяш се отлично и до сега. Както и другите момичета са ти казали захари и сол се съдържа в плодовете и зеленчуците, (сол особено в хляба и сухарчетата, ако правиш попара имай го предвид), така че не смятам, че е нужно да слагаш допълнително. Препоръчителните дози той си ги набавя сам, ако организмът има нужда от нещо това си проличава от храните, които иска да консумира самото детенце  bouquet Основно правило в съвременното детско хранене и да се избягват доколкото е възможно захарта и солта-говоря за белите, рафинирани най-вече!

# 792
Здравейте, аз пиша в тази тема за пръв път, но се оптвам от как се е родил малкия да му осигурявам здравословна храна, по принцип цялото ни семейство се храни така. Скоро обаче детето се завърна от гости при баба си, която му дала мляко с Нескуик. Аз по принцип не съм привърженик на прахообразни щуротии и му обяснявам, че Нескуик не е хубаво и т.н, но той моля ти се каза: Баба каза, че е полезно. Позледният път когато бяхме на гости на 3 пъти настоя да пие какао и тя му подари цяла опаковка. Няма да влизам в дълги обяснения защо не съм тропнала с крак и защо не съм възроптала ( това е за друга тема), та исках да питам: Имате ли инфо какво точно съдържа този Нескуик, дали има много Е - та и консерванти и дали давате на децата си. За сега гледам да не му обръщам внимание и дано в един момент да му омръзне. Този метод при нас действа.

# 793
..За мен е необяснимо как едно дете, още повече на годинка, ще си поиска нещо навън гледайки друго дете как яде, при положение, че въпросната храна се твърди, че не е влизала вкъщи. Съжалявам, но не го разбирам. Примерът е много важен. Това сме го коментирали 1000 пъти.
Моята дъщеря никога не е искала гризка или солета от друго дете. До третата и годинка живяхме в България. Ми как да стане като не съм и купувала никога и тя не ги познава разните "вкусотии". Хем баба и имаше магазин за хранителни стоки. Сега тук/ Канада/ няма такава практика да се яде по паркове и градинки. . Така че за момента не ме притеснява, че ще поиска нещо, което не познава. Няма как това да стане.

Вери, това че твоето детет не иска да вземе храна която не познава, не означава че е правило. Напротив, аз мисля че е напълно нормално ( и аз го толерирам всячески) любопитството на децата ни.  Синът ни никога не е вкусвал чипс или бисквити, нито е виждал нас да ядем. НО! На детската площадка в комплекса ни децата ядат и той подава ръчичка и пита какво е. Считам го за нормална реакция, въпреки че отклонявам вниманието му с оризови пуканки обикновено.  Така както искам да изучавам останалата част от света, така той прави и с храната. Много внимавам какво яде, но няма да направя трагедия ако изяде една солета.

Въпрос на гледна точка.  Peace Peace Peace

# 794
marish, сложи му обикновено какао и го подслади с мед примерно. какаото само по себе си не е вредно мисля.
моите пък ме питат първо, ако някой иска с нещо да ги почерпи

Общи условия

Активация на акаунт