Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 74

  • 41 304
  • 368
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 75
KikiNiki , и в люлинското Метро (София) са на щанда със сладкарските подправки(канела,ванилия), при тях е и марципана с торта на картинката, има кувертюр, най-високо са сложени, а кутийката е малка и може да си ги подминала просто Heart Eyes.   
И аз подготвям две малки тортички, дано стане каквото съм замислила, после ще докладвам Peace
И да попитам : Искам да сложа пурички (Вафленките на Финети) отстрани на тортата, така по височина, като оградка, та питането ми е :как да ги закрепя? Да мажа ли с маслен крем или да обличам тортата и по друг начин да ги слепвам? Приемам всякакви идеи и съвети Praynig
Честит празник на всички празнуващи bouquet
 Hug

Последна редакция: сб, 07 мар 2009, 09:30 от jenik

# 211
  • Мнения: 560
KikiNiki В плевенското метро тези бой са при сладкарските подправки, на най-долния рафт.Трябва да се загледаш и ще ти видиш.
Ммичета аз пак с моя първи марципан Варна.
Направих каквото ми казахте вчера-сложих пудра захар и пренощува в хадилника.Сега като го извадих пак малко лепне.Не е толкова течно но е ронливо, все едно не съм сложила пудра захар а обикновенна и стои на топченца.
Какво да го правя сега Praynig

# 212
  • Мнения: 1 491
jenik ако тортата ти е облечена и ще слагаш пурички, можеш да ги закрепиш като леко им мазнеш страната която ще бъде към тортата или с маслен крем, а аз бих предпочела със разтопен шоколад  Mr. Green  Но ако няма да я обличаш, тя така или иначе ще е намазана с нещо и според мен няма да има нужда от допълнителна интервенция

vesy1 само се надявам да си пресяла пудрата захар преди да си я използвала... Аз винаги за всичко пресявам по два пъти, а за Руската мастика2 дори три пъти.... Иначе, Варна не съм правила, така че се зареди с търпение някой по-компетентен от мен да ти отговори

# 213
  • Мнения: 560
Пресята е разбира се.Само че само един път.Явно не е хубава пудрата захар.
Дано да има вариант да го оправя. Praynig

# 214
  • Мнения: 592
Добро утро на вси4ки,  Hug
след дълго мъл4ание, 4е нямах направена торта,  а се въздържах от коментар, реших да спретна една торти4ка "Татяна". В4ера  забърках блатовете, днес ги пекох - лесна и прятна ръбота- бързо истинаха, лесно се отлепваха - просто съм о4арована.
Но заквасената сметана май ще ми изиграе номер. Видя ми се доста те4на, тя вярно, 4е по-разли4на като консистенция от българската та за да спася положението добавих 200 гр, фина извара ( кварк) = 1ооо мл крем. И това не помогна кой знае колко. Мислих да добавя желатин, но не сложих. Ето вижте снимки от тук нататък. Затова я стегнах в ринг и мисля да я оставя до утре така.
Въпросът ми е Дали мокрото от заквасената сметана ще попие до уте в блатовете, та като махна пръстена да не изте4е всико отстрани? Заквасената сметана бе 10% масленост, май тук ми е грешката  newsm78

Добито, супер е конската глава, какви ти дефекти. Супер е  Peace Как прави  светлосенките и юздите? С шокофондан ли си я покривала
Буболинка, до сега все не съм споменавала  нищо защото 4овек остава безмълвен като гледа твоите творения. Само едно АХ и АУ и дъдът ми спира. Невероятни изпълнения. А и умееш да ги снимаш на подходящ фон и аранжировка.  smile3501

Последна редакция: сб, 07 мар 2009, 13:08 от niko_leta

# 215
  • Мнения: 202
Благодаря на всички,които ми дадоха съвети,няма да изброявам имена,да не изпусна някой.
Ванче,ползвах си капачката на шампоана за кръгчета... Grinning Никога нямаше да ми дойде на акъла  Rolling Eyes
Пепи,моите рози са бледо копие на твоите....Оздравя ли ти детенцето?
Рая,сега вече ме хвърли в оркестъра. newsm78 Не знам какво означава "работи на нишесте" Аз си имам от ММФ и си ги правя от него,че нямам сега време да пробвам нови неща...Но след като разточа и направя фигурките,от остатъците се опитвам пак да омеся и да разточа,но може би от слагането на пудра захар се втричва и трудно се оформя нещо,затова го хвърлям.Слагам по малко водичка,ама започва пък да лепне,затова го хвърлям.И последен въпрос...Мога ли да си направя блатовете днес и да стоят до вторник в хладилника/да не ги замразявам за 3 дни/.И един в-у друг ли да ги наредя или поотделно,да не се слепнат.Извинявайте за многото ми въпроси,тези са последни,ще си троша упоритата кратуна сама,чакайте резултати.  bouquet

# 216
  • Мнения: X
iskrone ,можеш да ги направиш днес.Можеш и да ги сложиш един върху друг,но ги раздели с пекарска хартия.Остави ги да изстинат хубаво.За нея не залепват.Аз ги държа в найлонова торбичка в кухнята.Но става въпрос за два-три дни.За повече не знам.

# 217
  • Мнения: 1 965
Видя ми се доста те4на, тя вярно, 4е по-разли4на като консистенция от българската та за да спася положението добавих 200 гр, фина извара ( кварк) = 1ооо мл крем. И това не помогна кой знае колко. Мислих да добавя желатин, но не сложих.
Квасената сметана отдавна не е това което беше...Почти е невъзможно да я разбиеш на шупли, както едно време. Но и за самото и разбиване, има няколко правила:
1. Сметаната трябва да е със стайна температура - в противен случай, захарта я втечнява допълнително.
2. Пудрата захар се добавя постепенно. Лъжица по лъжица.
3. Разбива се във висок и тесен съд. Използвам пластмасова мензура от 1 л. за , кофичка от 400 мл. сметана. Перките на миксера не се  въртият като за кекс например. А се движат нагоре-надолу все едно биеш с тел. Отначало сметаната се втечнява, но при всяка лъжица захар видимо бухва и постепено отстрани започва да се сгъстява.
Сметаната удвоява, а понякога и утроява обема си. Забелязала съм напоследък, че колкото е по-към края на трайността си, толкова по-добре се разбива. Тоест, ако на кофичката пише че е от преди 2-3 дни, ще се разбие по-трудно.
Това са неща, които ги знам от стари сладкари и ги прилагам винаги.
Една хитринка, която прилагам напоследък:
Отделно си разбивам малко сладкарска сметана. Може би около 50-60-70 мл. Когато стане на гъст крем, я добавям отново с миксер към квасената. Двете сметани се "пресичат" и сгъстяват. Наистина, леко се променя вкуса, но е решение, когато ти трябва крем от квасена сметана.
Не спестявай желатина в кремовете за торти. Захарта в блатовете, често втечнява кремовете.
dobbito2 - конската глава е невероятна. И като форма, и като изработка и като оцветяване.... Поздравления!!!!
vesy1 - Може и да си попрекалила със захарта, щом ти се рони след пренощуването.  Можеш да спасиш положението с малко ОЛИО. Не МАСЛО, а олио. Но, внимавай да не го втечниш пак. На една доза, сложи не повече от 1 чаена лъжица. Първо опитай с едно малко парченце с намазани пръсти. Ако се оправи, слагай в цялото тесто.

В темата за сбирката, бях обещала да ви покажа как "МЕСЯ" тесто, без да се боря с него и без да имам мускулна треска на цялото тяло на следващия ден. Ами... спазвам обещанието и ви показвам ТОВА ВИДЕО .  И ЦВЕТЕН ВАРИАНТ Обяснявам какво е това. Вече казвах че в правих тестото на Нелка. Със сигурност  някъде съм объркала, защото не съм очарована от резултата. Стои ми леко зърнесто и не особенно пластично. Смятам да опитам отново, но ще добавя ГЛИЦЕРИН в него.  Ще докладвам. Та, така престоялото няколко дни тесто, реших да смеся с една дозичка шоколадово тесто. Пробвах с малки парченца. Стана супер. И затова смесих цялата доза от тестото на Нелка със същата топка шоколадово тесто. Доста омекна докато го мачках, но изглежда супер. Сега стои в хладилника и следобед ще си играя с него. Ще си подготвям фигурки за една бебешка торта. Откога си мечтая за бебешка торта. За жалост малко ме ограничиха и си поискаха някои неща в украсата, но пък и там, мога да проявя някакво собствено виждане.
...Но след като разточа и направя фигурките,от остатъците се опитвам пак да омеся и да разточа,но може би от слагането на пудра захар се втричва и трудно се оформя нещо,затова го хвърлям.Слагам по малко водичка,ама започва пък да лепне,затова го хвърлям.И последен въпрос...
Не слагай вода, опитай с олио. Позатопли в МВ, поразмеси и добави мазнина. Всички покрития които съм пробвала през живота си, след изсъхване и ПРЕОзахаряване, се поправят с олио. Щом така и така го хвърляш, нищо не пречи да опиташ.
Блатовете, добре завити с найлон, спокойно ще ти изкарат в хладилника няколко дни. И да поизсъхнат, от сиропирането ще се оправят.

Последна редакция: сб, 07 мар 2009, 14:15 от van444eto

# 218
  • ВАРНА морето сините вълни
  • Мнения: 449
ние не дочакахме 8ми -изяде ми главата моя син и ето разрез -наистина е невероятна ужасно вкусна
  Laughing Laughing

# 219
  • Мнения: 274
Eeeee, Марадона, абе ти, че си с нестандартно мислене-да, ама чак пък толкова...  Joy
Много добра изработка си спретал!Я кажи в атрибута има ли нещо, че така да стърчи  Laughing


Има да - натопорин.


Благодаря Ви  bowuu     chef   Hug

# 220
  • Мнения: 1 965
Eeeee, Марадона, абе ти, че си с нестандартно мислене-да, ама чак пък толкова...  Joy
Много добра изработка си спретал!Я кажи в атрибута има ли нещо, че така да стърчи  Laughing
Има да - натопорин.
То, и аз съм идиот.... ама ти ме надмина отвсякъде.... признавам си.....  Sad
Silrai - Не го слушай...... това нюню, дето го е изтипосал, съмнително прилича на банан.  hahaha hahaha hahaha

# 221
  • Мнения: 75
Извинявам се но ще копирам поста  от темичката за тортата на Лео с рулата. За сега там никой не влиза , затова моля ако някой може да ми помогне:
"Leo, а и всички , които са правили тази тортичка във вариант с кисело желирано мляко, моля помогнете: Колко време мога да я държа извън хладилник след като е престояла 10 часа там?
За да съм по разбрана да обясня : Направих смес с кис. мляко, желатин, ягоди и пудра захар. Наредих рулата и изсипах. Понеже правих две по-малки тортички (с различна форма от оригинала), докато правех дъното на първата крема останал в купата взе да се сгъстява, от това правя извод че в хладилник до утре ще стегне. Обаче, искам да ги декорирам едната с вафлени пурички и фигурки от захарно тесто, а другата ще е с чаршаф и човече от захарното тесто и понеже нито пуричките ,нито фигурките мога да бутна в хладилника, за да не се скапят питам:
Колко време ще издържи желираната смес на стайна температура?
Изобщо това , което се е стегнало в хладилника има ли вариант да се отпусне до течно състояние, да не поднасям попара?
Мога ли да декорирам тортата и да стои така в кухнята половин ден или да я украсявам непосредствено преди поднасяне?"

Извинете че толкова се задълбочих, но много искам да не се изложа  Embarassed

Предварително ви благодаря  bouquet

# 222
  • Поморие
  • Мнения: 86
Благодаря ви за похвалите ,милички!  amiiii Hug
Бетина,твоята тортичка изглежда изключително вкусна......направо започвам да преглъщам ,докато я гледам   Simple Smile

# 223
  • Мнения: 310
Помооощ  Cry оплесках Руската мастика.Ама буквално за нищо не става, стои се едно мокра пудра захар, нищо общо с тесто.Къде ми е грешката?  Cry

# 224
  • Мнения: 560
Бобсито и аз така само че с Варна.
Сложих царевично нишесте и пак нищо, сега се ядосах и сложих и брашно.е стана по твърдичко и не се лепи толкова, но пак не е като този който съм купувала то метро-готов.
Сега съм го сложила в хладилника и като го извадя ще видя какво ще стане

Общи условия

Активация на акаунт