Вкуса му е неописуемо прекрасен!


Това е източника..На руски е,затова ще го преведа.
Тесто:
100 г масло(или маргарин,или олио)
2 яйца
1 и 1/2 ч.ч. брашно (чашата=220 мл)
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. мед(аз сложих почти 3)
1 ч.л. сода бикарбонат
Крем:
800г заквасена сметана(в оригиналната рецепта е само 500 г,но определено това не е достатъчно)
2/3 ч.ч. захар (в оригиналната рецепта 1/2 ч.ч.)
100 г орехи(аз сложих повече и ги препекох предварително)
шепа сушени сливи(около 100 г),които трябва да се накиснат в гореща вода за 1-2 часа(тортата се получава много вкусна и без тях,но те страхотно обогатяват вкуса й,така че вие си преценете

1 ванилена захар(от мен)
В метален съд смесваме меда и содата бикарбонат,слагаме съда на тих огън.Сместа трябва да започне да се пени и да придобие ярко жълт цвят(около 2 минути или малко повече).Дърпаме сместа от огъня и към нея постепенно прибавяме маслото и останалите продукти,като бъркаме много хубаво.
Брашното се прибавя постепенно.Може да ви се наложи да не използвате цялото количество брашно.Сместа се получава с консистенция на гъста заквасена сметана.
Печем не умерена фурна в намаслена и поръсена с брашно тава(авторката пише 20 минути,но аз пекох доста по-дълго,като го сложих не в загрята ,а в студена фурна.Ако вашата фурна е по-силна,препоръчвам и вие да направите същото,иначе блатът ще загори без да се изпече отвътре.

Готовността се проверява с дървена клечка.
Готовият блат се срязва на две.
Tавичката,в която пека,е сравнително малка,с диаметър на дъното 23-24 см.

За крема.Заквасената сметана се смесва със захарта.Добавя се и ванилия.Изчаква се ,захарта да се разтвори.
Добавяме 2/3 от смлените орехи към крема.
Промазваме с крема долния блат,добавяме нарязаните на парченца сини сливи,опитваме се леко да ги замажем с крема.
Слагаме горния блат.Добавяме останалите орехи към останалия крем.Покриваме с "по-ореховия" крем и горния блат.
(авторката казва,че към едната част от крема може да се добави ром или коняк,но аз не съм добавяла)
Тортата се украсява със смлени орехи(може и с настърган шоколад).
Престоява в хладилника 1 нощ.
Да ви е сладко!



