Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 7

• 259 665
  • 1 418
  •   1
Отговори
# 195
  • Варна
Темичката ни позамря, но аз имам огромен проблем, който заплашва да става все по голям със започване на учебната година.  Tired
Малкия ще е предучилищна тази есен, но от сега мрази ученето. Винаги с много много усилия и кандърми до сега сме учили каквото и да било. От самото му проговаряне мрази всички занимания, които са полезни за него, но с порастването това взема застрашителни размери.
Проблема идва от там, че всичко, което му е трудно, го отчайва много лесно и после го намразва и не иска да се упражнява. Естествено след много упорство и настояване от моя страна, почти на маймуна се правя само и само да го заинтересувам да правим нещо, но става все по трудно и за мен. Няма никакъв интерес да учи буквите, повтаря механично, виждам го просто как се опитва да кръшка само и само да мине заниманието, но желание да научи нещо няма грам.  Sad Помагала с картинки, красиви книжки, за които аз като малка само съм мечтала да имам, а той няма желание за нищо.Понякога изпада в пълно отрицание, следва плач и дори сън, докато му премине кризата и почваме наново. И не става дума само за писането, а за всички дейности, в които той още с първата проба вижда, че не се справя добре и изискват усилия и тренировки.
Стига се до такива изявления: не искам да уча буквите, не искам да уча. Казвам му, ами какво ще работиш като пораснеш като не искаш да учиш? Отговаря ми , "ами няма да работя, ти ще ми даваш пари".  ooooh!
Игри, които имат някакви правила, дори отказва да ги чуе, за да научи как се играят. Стига се до това да е отбягван от деца, защото не схваща играта. И то не за друго, ами той не се и старае да разбере за какво става дума, ами директно заявява, това е така и край.
Не мога да повярвам, че е единственото дете, което няма интерес към ученето. Майки на някои от по големите, ако са се сблъсквали с нещо подобно, как успяхте да се справите?  Praynig
Разбирам, че му е трудно, но поне да има желание да се старае.
pasinet, все едно говориш за Петьо. Сега ще е втори клас. Още и още се държи така като трябва да учи.
Той пък казва, че не искал да учи, а искал да работи. Като му кажа, че никъде не може да работи ако не завърши училище мълчи и се сърди.
Няма никакъв интерес, направо мрази училището. Научи буквите трудно и сега ако не ги упражнява известно време ги забравя. Разменя местата им при писане и при четене, което породи съм нение у нас за дислексия. В последствие дислексията  беше потвърдена след тест в Асоциация Дислексия Русе. Оказа се, че най-големия проблем е липсата на концентация, след това самочувствието и после четенето или по-точно разбиране на прочетеното, както и "оперативната памет".
И той, като твоя юнак, отказва да спазва правилата на игрите. Трудно ли му е нещо го зарязва.
Винаги учим с плач и сърдене, но напредък има. Трябва много постоянство, повторение и търпение.
Петьо например отказва да научи часа, да си вързва обувките. Цветовете научи трудно, на 5-6г. И до ден днешен ги бърка ако не използва един цвят известно време. Бърка рано - късно, вчера - днес, вечеря - обяд и т.н.
Напълно те разбирам за притеснението, но ще се справите. Ако мога да бда полезна с нещо друго съм насреща!  Hug

Ето я темата за трудностите в обучението: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=362822.0

# 196
  • в моя свят
pasinet не е единственото дете,което не обича да учи.Моя син ще бъде 3 клас и колкото повече наближава училището все повтаря колко го мрази,че иска да се разболее и да не ходи,че иска да сложи бомба и да взриви у-щето и какво ли още не.По същия начин му говоря,че трябва да учи,за да може после да го вземат на работа,но той казва,че не иска да работи.Ние бяхме предучилищна в ДГ и там беше добре,но преди първи клас като му казвах,че вече ще е ученик изпадаше в истерии и казваше,че няма да ходи там.А като съвет не знам какво точно да ти кажа.В крайна сметка научават,че у-щето е задължително,че домашните също са задължителни и т.н.С учебния материал е най-трудно.На нас най-вече ни помагат специалистите-логопед,специален педагог.Аз колкото и хубави книжки и картинки да му показвам трудно работя с него и не мога да го накарам да се съсредоточи.При логопеда обаче също знае,че е задължително да ходим и при индивидуална работа макар и бавно резултати има.Никога не сме учили нещо с желание,но пък не става и насила.Всичко се получава под формата на игра и макар да не отговаря по знания за 3 клас нещата се нареждат.Знам,че нашите деца емоционално още не са готови за у-ще,но ще се изненадаш как в училищна среда и те съзряват и стават по отговорни.

# 197
  • Пловдив
Последното изречение за съзряването  в училищна среда е наистина вярно. Просто го наблюдавам, че е все по-социален...но и ние си имаме подобни на вашите проблеми. Дойде ли ред да повтаряме буквите , на втората секунда се е изтрелял на някъде. С цифрите положенето е още по отчайващо - броим до четири, понякога се сеща че след 4 е 5 , но след това според него следват 8, 9, 10. направо не е за разправяне. За разлика от преждепишещите, Ванко познава повечето цветове, дори и по-рядко използваните(розово, сиво, лилаво, бежаво) и се ориентира в пространството по-добре и от мен.
Тъй като положението ми е сходно и отчайващо ooooh! ще следа как се развива дискусията около кандидат учениците. Ние също от септември сме в предучилищна. А горкия така сладко вика" порасна-стана ученик" , чак ми се свива сърцето като знам как ще е ....

# 198
По тази причина да се адаптира по лесно към училищната среда го записах в предучилищна в у-щето, а и за да можем като е до обяд, следобеда по навреме да посещаваме логопеда. След градината ни беше по неудобно, понеже ходим в ресурсния център, а те са до 17.15 и бързам да го вземам в 16 , той изнервен от това, че са го карали да спи на обяд и не беше удачно. Ресурсната му също е към това у-ще и ще го посещава.Пък и той е роден на края на декември и ме увериха, че ако видя, че не се справя добре, ще мога да се помоля да го отложат да кара още веднъж предучилищната, но е рано да мисля за това все още.
Цветовете ги научи на 4 години.С цифрите сме перфектни, дори смята леки задачки като 1=1, 2+2, но буквите мъка, мъка. Не може да схване принципа на определяне звуците на думата. Питам го куче с коя буква започва и той посочва някоя съвсем произволна.  Confused Отделно от това, че като беше около 3 - 3 и половина и тъкмо проговаряше знаеше 2/3 от азбуката поне визуално да ги назоваваше, а сега нарочно се спича и гледа настрани и си мисли за съвсем други неща (например за някои герои от филмчета) , само и само да не споменаваме критичната дума "букви".За писането и моториката да не говорим. На 4 и половина едва държеше молив и за една година напредна доста, но е далеч от нормата.
Познати ми се подиграват на това, че ми е мечта да го видя, че чете и пише и смятат, че съм болезнено амбициозна едва ли не, щом го занимавам в къщи преди училището. Но изобщо не си дават сметка, че това е мъка за мен, а не болна амбиция.
Не искам да му се подиграват децата, че е тъп. Вече достатъчно подигравки е отнесъл в градината като обърка някоя дума.  Sad

п.п. Въпреки, че го ограничавам с гледането на телевизия, защото ако го оставя колкото иска, ще откара един работен ден  пред екрана, но понеже това му е интересно и научава диалозите наизуст много бързо, както и рекламите, за разлика от това, да го накарам да научи някоя песничка или стих. И един ден както ми беше прикипяло и му казвам, добре бе, напиши някоя буква, която на  тебе ти харесва и какво мислите с най широката си усмивка ми казва. Ето мамо " ти ви" и написа T V . Хем ми стана смешно, хем ми се прииска да има някое детско филмче на български с буквите от кирилицата, щеше да ми отпадне мъката с обучението.  Crazy

Последна редакция: сб, 22 авг 2009, 22:39 от pasinet

# 199
Айде и аз да се включа по нощите. И ние го записахме малкия в предучилищна група в училище по сходни причини...да свикне с режима, да се спре с това спане в градината и този тип "отглеждане".
 Не знам как ще се справяме с ученето. В къщи на мен винаги ми е било трудно да го накарам да седнем и да се занимаваме с нещо определено и извън неговите интереси. При логопедката знае , че трябва и сякаш ходи и се занимава с желание. Надявам се този навик да го прехвърли и в училище. Иначе за буквите , цифрите и пр.съм казвала и друг път, при нас най-лесно се заучава чрез компютъра, който е негова слабост. Буквенка, Цифренка и всякакви логически и занимателни образователни игри ми свършиха страхотна работа, т.е. ползвам това, което харесва, за да го науча на неща, които не харесва. Примерно той се научи да познава и намира буквите на клавиатурата на компютъра, за да може да пише на баба си по скайпа разни имена на герои от филми...Уоли, Спайдърмен и пр. Аз не съм го карала, той сам поиска. Ако бях седнала с молив и лист, 100% нямаше да се получи. Другия метод, който ползваме от скоро са наградите и поощренията. Естествено гледам да не прекалявам. Даже се шегуваме с баща му да внимаваме, да не ни поиска апартамент за завършването. Но в крайна сметка работи.
 Ние цветовете ги знаем от скоро. И то основните. А ги повтарям като папагал от 3 години поне, и на маймуна съм се правила да измислям разни игри...до скоро нямаше никакъв ефект. Сега поне светофара разпознава...Simple Smile
 И мен доста ме притеснява отношението на децата към него. Той още малко го раздва непукист, но...все пак. Той полага старание и не искам да го дърпа надолу лошо отношение. Лошото е, че все още говори доста неразбираемо за околните, граматиката и словореда са ни ....не много добре, род число, времената....голяма каша. Обнадеждава ме факта, че сякаш тези неща ги наваксва с доста висока скорост.

# 200
При логопедката знае , че трябва и сякаш ходи и се занимава с желание. Надявам се този навик да го прехвърли и в училище. Иначе за буквите , цифрите и пр.съм казвала и друг път, при нас най-лесно се заучава чрез компютъра, който е негова слабост.
Другия метод, който ползваме от скоро са наградите и поощренията. Естествено гледам да не прекалявам. Даже се шегуваме с баща му да внимаваме, да не ни поиска апартамент за завършването. Но в крайна сметка работи.
 Ние цветовете ги знаем от скоро. И то основните. А ги повтарям като папагал от 3 години поне, и на маймуна съм се правила да измислям разни игри...до скоро нямаше никакъв ефект. Сега поне светофара разпознава...Simple Smile

И аз забелязах, че нахради и пооярения вършат страхотна работа. Ние ходим при една присиатърка - още сме на етап - диагноза - дали  или Вики има АДД. Cry
Един ден се запитах защо Вики харесва мис Форт толкова много - итговора беше под носа ми - тя никога не я критикува само не я изпоуска от очи и и внимава да е направено което е казала.

Опитах го - работи. Вики ела да изхвърлиш коша! - тя вместо да доиде се изнизва в другата стая като котка. Броя до 20 и отивам и кротко я вземам за ръката и я довеждам до коша. Обяснявам как ще дойдат хлебарките да ни изядат. И тя го изхвърля. Няма истерии, крясъци и бои по дупето.
Забелязала съм, че в много случаи отбягването да свътши нещо е причинено от несигурност, неразбиране или страх - какво правя ако?. Питам и асе опивам да разбера страховете и. Поне по веднъж на ден се случва да припомня приказката за пръчките и Кубрат или раздели проблема на парченца и ги елиминирай едно по едно. Така надявам се че ще добие самочувствие.
Вече сме в първи клас от 20 Август офицялно. Вики чете и пише, може са смята до 10. Знае адреса и тел номер на мама Grinning

# 201
От БТВ се свързаха днес с мен с молба за съдействие.
Подготвя се предаване по темата за хиперактивните деца, диагностицирането им, недостатъчната информираност на обществото, родителите и педагозите по този проблем.
За целта г-жа Виктория Петрова търси контакт с родители на хиперактивни деца, които да разкажат собствения си опит по отношение на диагностицирането, отглеждането, възпитанието и обучението на хиперактивно дете.
Ако родителят не желае лицето му да бъде показвано, то ще бъде скрито.

Моля, който има възможност да участва в предаването, да ми изпрати тел. за връзка на мейла (видим е в профила ми) или да пише директно на viktoria_petrova@abv.bg

Надявам се на бърза реакция и да можем да помогнем за осъществяването на това предаване. Смятам, че поне малко ще допринесе за по-голяма популярност и яснота по проблема, ще помогне на повече родители да разпознаят симптомите по-рано, както и ще помогне повече учители да обръщат внимание на проблема и да насочват и помагат на родителите.

Благодаря!

# 202
  • София и там където не се пуши
Според мен много ще е подходяща една мама, която е вече с пораснала дъщеря и има огромен опит в борбата и победата. Явно е в отпуска, защото не я виждам по темите 2-3 седмици

# 203
  • Пловдив
Вчера бяхме на преглед при доц. Иван Иванов, който потвърди " хиперактивност с дефицит на концентрацията" . Изписа ни "Брейн Бустър" 3 пъти по 5 мл. Каза, че без без Концерта няма да минем, но от 6 години нагоре. Иначе го огледа целия - длани, крачета, петна по тялото, гледа му обстойно ушичките, каза че бил "въобше много красив" Mr. Green. Но и " ако се наложело" щели сме да изследваме и чуплива х хромозома (това последното ме стресна много).
Да питам - майчета, които сте давали "бустъра" как го пиете - веднъж на ден, два пъти, по колко милилитра, при нас наобяд дозата ще се прескача явно, защото сме на градина. И след колко време има някакъв ефект....щото аз може и да си въобразявам но след първата доза- която дадох намалена - 3 мл., защото беше към 18.00 часа, пак имаше някаква промяна и то в положителен аспект .

# 204
mama mariana има тема за ББ - там родители които са го давали са споделяли, доколкото си спомнят сутрин еднократно - без да има в сутрешното меню мляко. Знаете карта имаме за намаление, която е в мен.

# 205
Мама Мариана, не те съветвам да даваш ББ следобяда. Пробвай постепенно да увеличаваш дозата, не съм лекар, просто от моя скромен опит, и я давай основно сутрин и най-късно дообяд, в дните, когато не е на градина. А за Концертата, повечето невролози си я споменават, тя е нещо ново, събират се още желащи да я дават на децата си, да ги наблюдават и да се отчита действието им, за бг статистиките. Може и до нея да стигнем, не я отричам.

# 206
Концерта аз мисля, че е все още лекарство в експеримент.

# 207
Dorothy Hug
хич не е нова тази Концерта-същият Methylphenidate, the medication in CONCERTA,както в Риталина.Поне 50 години го пробват под различни дози и имена.А в сегашния препарат новото е ,че се разгражда активният ингредиент постепенно и плавно  през целия ден.
По списанията рекламират и още един препарат-Vyvanse.
Предписват го и на деца,и възрасни.
При мен едното момченце взима Фокалин-краткодействащ стимулант.

# 208
  • София
Тук има хубава игра за букви и срички - http://www.aba.government.bg/IGRA/index.htm

# 209
а някой давал ли е depakine ?

Общи условия

Активация на акаунт