Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 7

• 259 678
  • 1 418
  •   1
Отговори
# 240

Искам да попитам нещо: какво правят българските учители в часовете( обикновени, а не ресурсни), когато има дете с хиперактивност? отделят ли по-голямо внимание, съобразяват ли се и т.н.?

Правят всичко възможно да изгонят детето от училище!
Ако пък няма официално регистриран проблем на детето, се справят доста бързо, с помощта само на директора на училището.

Ако детето има официално регистриран проблем и назначен ресурсен учител, търсят помощта на родителите на останалите деца, за да направят подписка и изгонят детето.

До сега се справяха...

# 241
  • София и там където не се пуши
Какво правят ли. Ами зависи си от учителя.

На голямият ми син в класа си имаше определено деца с хиперактивност, ами работеше жената. Само с едно не успяха да се справят и накрая го изгониха (чак в седми) , защото родителите т.е. бабата искаше диплома едва ли не, а не виждаше колко и беше проблемно внучето и все останалите бяха виновни.

Три от тях показаха много добри резултати в 7 клас и си влязоха в хубави гимназии вече значително преодолян проблема.
Психоложката на училището също работеше добре с децата, привлече ги в разни занимания, караше ги да мислят - гледайки отстрани, според мен много добре се справи.

# 242
  • София
mama mariana, какво се изисква за съответната възраст можеш да видиш от системите за обучение в детските градини. Не знам по коя система е сина ти, но си вземи още един комплект. "Моливко" и "Ръка за ръка" са анй-разпространените. Има към тях и книга за учителя, където много подробно е обяснено какъв е плана за усвояване. Наистина има книги какво трябва да прави детето до 3-години, а за възрастта 3-7 години родителите са в неведение. Но системите за детските градини дават много добра представа.

И при дъщеря ми има проблеми с цифрите - има чувството, че защото е разброла първо буквите, сега цифрите и са трудни. Тя може да смята  задачи до 4-5 /както и ти си описала/ и сега съм решила докато не разпознае  цифрите да не минавам напред. И мен ме изуми това, че когато трябваше да ги свърже с цифри и беше направо непонятно. Като чели със стотинките най-лесно свърза какво са това цифри.

# 243
Покана за проекти за подпомагане на обучението на деца и ученици със специални образователни потребностиКраен срок: 22 дек 2009От Дневник Последна промяна в 11:49 на 21 окт 2009, 1031 прочитания, 0 коментара
Министерство на образованието, младежта и науката кани желаещите да представят проектни предложения по схема 4.1.04 "Подпомагане на обучението на деца и ученици със специални образователни потребности"от приоритетна ос 4 "Подобряване на достъпа до образование и обучение" на ОП "Развитие на човешките ресурси".

Цел:

Целта на схемата е подпомагане на образователния процес на децата и учениците със специални образователни потребности. Тази цел може да се постигне чрез:
- създаване на подкрепяща среда, включваща разработването на програми за обучение и развитие и за професионална подготовка
- специализирана подготовка на учители
-промяна на обществените нагласи в подкрепа на интегрираното и включващото обучение.

Бенефициенти:

По тази покана могат да кандидатстват общини, общински звена, училища, детски градини и НПО.

Допустими дейности:

Дейностите, които ще получат подкрепа включват:
- обучение на учители и на специалисти за работа с деца и ученици със специални образователни потребности
- обучение на координатори на екипи и координатори на индивидуалните програми в детски градини и училища
- разработване на нови специализирани образователни софтуери и дидактически материали
- осигуряване на специални учебно-технически средства, апаратура, транспорт, дидактически материали
- дейности, насочени към подпомагане социализацията и интеграцията на децата и учениците със специални образователни потребности
- разработване и осигуряване на методическа литература и пособия
- работа с децата в детските градини и училищата за приемане на различието
- осигуряване на информираност и публичност по проекта (със задължителен характер).

Бюджет:

Общият бюджет по тази покана е 10 млн. лева. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 хил. лева, а максималният - 390 хил. лева.

Краен срок : 22 декември 2009 г.

Допълнителна информация:

Пълния текст на поканата и насоки за кандидатстване може да намерите на интернет страницата на Министерството на образованието, младежта и науката.

# 244
 Здравейте,аз съм майка на хиперактивно дете.Днес попаднах в нета на някаква програма в помощ на родители на хиперактивни деца.Някоя от вас запозната ли е с нея и как можем да се възползваме ние,които не сме от София?                                                 
 Ето повече: http://www.cross-bg.net/index.php?option=com_content&view=ar … B0%D0%BC%D0%B0%20  , и тук:
http://news.vestnik24.com/health/health_762297.html?news=4&mode=new
 Пожелавам на себе си и на вас много търпение,за да се справим с този проблем Peace

# 245
...........
 Пожелавам на себе си и на вас много търпение,за да се справим с този проблем Peace
Пожелавам го и аз на всички, но не бих го нарекла проблем, това е просто поредното изпитание с което трябва да се преборим и ние и децата ни, защото и те се борят с това...Дъщеря ми е на 4-и годиники и от два дена се мъчи да си каже трите имена. Минахме през всички комисии (мисля) на 100% е хиперактивна с дефицит на внимание и ми предстои да го съобщя в детската градина (вече официално) утре.Дано мине добре, знам ли..... Rolling Eyes
 Лека и спокойна вечер! Peace

# 246
"Малкия пожар",много ми е интересно как го приеха в твоята градина,ще чакам да разкажеш.Питам защото нашата госпожа дори не знаеше какво е това хиперактивност,а какво остава да знае как да се справи с такова дете.Дъщеря ми е 3 клас и все още учителката не успява да я "озапти" по време на часовете.

И все пак ще разкаже ли някой запознат с тази програма "Делфин"?

Hug Hug Hug

# 247
  • София
За програмата Делфин, ето това е сайта на организаторите - http://mcpsyh.com/programs.php . Има 10 теми лекции, 4-5 родителя разговарят с психотерапевт, провеждат се в събота. Всяка лекция се заплаща 20 лв. Препоръчително е детето да мине на преглед при доц. Стамболова, прегледа струва 50 лв. Това е инфото ми от разговор по тел. с тях

# 248
Да ,и аз днес разговарях с тях и тъй като живея далеч от София няма как да посещавам тези лекции,а обясниха че нямат представители тук.Така ,че ще се оправяме явно кой както може.

# 249
Оказа се, че точно днес имат празник в ДГ и ми се наложи да нахвърля на две на три нещата. Миля, че учителката не е запозната с проблема , защото според нея детето не било хиперактивно, не е забелязала да има такова държание, проблема бил с концентрацията, не можела да се задържи за дълго на едно място.... Crazy ... както й да е помолих ги за съдействие, ако нещо им прави впечатление да го споделят с мен за да мога аз да го споделям със специалистите т.е. да има координация между нас!Дано се получи, дано, дано, дано!  Praynig

# 250
Здравейте, мили дами!Включвам се при Вас с надежда да ме насочите и помогнете с отговори на някои мои въпроси.Дъщеря ми е първи клас,има затруднения в говора и от една година посещава логопед.Сега посещава и психолог,но предложението е да използва и ресурсен учител.Та въпроса ми е-каква е процедурата и нужно ли е детето да се освидетелства,получава ли нормалното образование или напротив - завършва си класа,но не получава степен и документ за завършено образование?
Сега ще посетим психиатър,защото според психоложката,а и според нас със съпруга ми, дъщеря ни е хиперактивно дете.
Моля,от вашата практика и опит,дайте съвет и информация!Предварително Ви благодаря!!!

# 251
  • София и там където не се пуши
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=373317.0 ето темата за ресурсен учител.

Процедурата се задейства с ваше съгласие от училището

Ако покрива стандарта си получава нормална диплома.

# 252
Дороти ти е отговорила, но аз да допълня за това:
....нужно ли е детето да се освидетелства...
не е задължително  Peace

# 253
  • София
Понеже сме на вълна математика, днес намерих 2 сайта с онлайн игри за малки и по-големи

http://www.sheppardsoftware.com/preschool/ngames/numbers.htm

http://www.ixl.com/math/

Смятам да положим основата между свързването на количествата с цифрите чрез тези сайтове Simple Smile Ако имате някой по-полезни споделете.

# 254
  • sofia
Ние работим с материали от тук - http://krokotak.com/
Има доста интересни неща.

Общи условия

Активация на акаунт