Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 7

• 259 676
  • 1 418
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте,
не съм писала отдавна в тази тема, а сега не зная от къде да започна?! Rolling Eyes Дъщеря ми е почти на 4-и години, но от две насам се спряга "Хиперактивност с дефицит на концентрация" от всички невролози през които минахме. От няколко месеца насам изоставането й в сравнение с връстниците й от ДГ започна много да бие на очи, старая се доста, отделям й много време да се занимаваме с книжки, да учим елементарни неща, но е доста трудно.Аз й обяснявам, а тя се гъне, катери се по дивана, гледа на другаде и дори да е очевидно, че е чула това за което говоря(или ми го е казала преди секунди) в следващия момент изобщо не знае за какво й говоря.Като пример от днес : Показвам й едно мече на книжка, питам я "какво е това?" - тя знае и отговаря "Мече", а какъв цвят е мечето - не знае, казвам й , че е кафяво и тя го казва, повтаряме пак след секунди, но тя пак не знае какъв е цвета на мечето.....
Преди няколко дена минахме през детски психиатър за протокол за ЛКК за да могат да й помагат под формата на ресурсни учители ще цитирам част от написаното в протокола :
F90.0 - Нарушение на активността и вниманието.
F80.0 - Специфично разстройство на артикулацията
G40 (нашата си диагноза) - "Епилепсия-големи припадъци" -  диагноза поставена за да могат да й изписват лекарствата за да не направи трети тежък фибрилен гърч..... Sad
Отделно е вписано и - двигателно неспокойна, с не увеличено за възрастта внимание, емоционално лабилна, склонна към реакции на спонтанно раздразнение...
Това е на кратко. Ще се радвам на съвети за всичко (предполагам ми личи колко "много" разбирам нещата), защото до момента от специалисти обяснения или съвети не съм получила, плащам си и ми дават документа....Сама съм, няма ги бабите да помагат, а с баща й сме разделени - разчитам на тази тема и на вас  за всичко останало.   bouquet

# 226
Nikiki,

Хиперактивността на детето, която се проявява в повишена двигателна активност и нарушена концентрация ( изглежда, че не чува, а когато се застави да чуе, не помни чутото само след секунди)- т. е. – проявленията на хиперактивността, са отчаян опит на детето да “намести” празнините, които му се губят, затова изглежда възбудимо непрекъснато, свръхдвигателно активно. Ако разпокъсано се опитваш да го обучаваш, “на парче”, ефекта ще е, че има вероятност още повече да му се разбъркат частите на пъзела, вместо да се наредят.
Затова, това от което се нуждае детето, е структурирана програма и план, изготвени от психолог, след оценка на състоянието му в момента и на логопед. Да направят план, по който да работят с него стъпка по стъпка и да овлядява детето нещата, които връстниците му с лекота овладяват в рамките на занятията в детската градина.
Трябва да се изгради строг дневен режим, който да се спазва и детето да знае кое след кое следва. Да се предупредят всички, които работят с него, да са строги, но без да му повишават тон и без заплахи.
Да се гледа винаги в очите, когато се изисква нещо от него, защото иначе “не приема”, и не стига до него командата.
Важни са и ролевите игри, както ида се води на игрова терапия.

# 227
  • Варна
nikiki, не че е успокоение, но Петьо е на почти 8г. и също толкова трудно научи цветовете - беше на 5-6г. И до ден днешен ако не използва дълго време някакъв цвят го забравя. просто не може да се концентрира. Забравя не само цветове, а и други думи и предмети. Няма други диагнози освен ХАДВ. Има и дислексия, което не е диагноза. Борбата е трудна, но не е невъзможна. Трябват много любов, търпение и постоянство, Kezaja е казала най-важното.
Успех на теб и твоята принцеса. Бъдете здрави! И пиши по-чеситичко.  Hug

Последна редакция: пт, 16 окт 2009, 18:57 от mar4ela5

# 228
  • Пловдив
Майчета, изправена съм пред питанка: Малкия има голямпроблемс овладяването на цифрите и въобще с количествата. За него има 1,2,понякога 3, и след това 8, 9, 10 и нищо не помага. Ако преброи добре дотри, четири го пропуска и отива пак на 8, 9, 10, понякога успява да преброи 1до4 но до 5 без да му подскажа не може...Възможно ли е да е дислексия newsm78. Но пък съм чела че тя върви с хаосв посоките, пък той си се ориентира по-добре и от мен  Mr. Green. Цветовете ги разпознава всичките. Дори логопедката се оплака, че като подредат едни пъзели - от едната страна са предметите - от другата страа на пъзелчето е цифричката, дребния се ориентирал по цветовете, защото всяка двойка от пъзела множество - цифра е в различен цвят.
Но това, че не схваща цифрите яко ме е притеснило и  като гледам с какви темпове научихме до 4, сигурно до 10 няма да ни стигне едната година, която имаме до 1-ви клас.

# 229
  • София и там където не се пуши
mama mariana дислектиците, не е казано точно какво могат и какво не могат. Моят се ориентира идеално, с цветове никога не сме имали проблем. Прочети в темата за дислексията.

# 230
  • Варна
И Петьо никога не е имал проблем с ориентацията в пространството.
С времевото ориентиране обаче и до ден днешен се обърква.
С цветовете имаше затруднения.
С числата - не.
С буквите - да.
И така... няма точно определение за това, което могат и не могат дислектиците.  Peace

# 231
По темата ..всяко едно дете е строго индивидуално:) Не е задължително да припокрива всички  дефици от  дадената диагноза.

# 232
  • Там,където се събуждам щастлива.
Майчета, изправена съм пред питанка: Малкия има голямпроблемс овладяването на цифрите и въобще с количествата. За него има 1,2,понякога 3, и след това 8, 9, 10 и нищо не помага. Ако преброи добре дотри, четири го пропуска и отива пак на 8, 9, 10, понякога успява да преброи 1до4 но до 5 без да му подскажа не може...Възможно ли е да е дислексия newsm78.

Дислекция е при писмен език. Дискалкули (не знам дали името е така на български) е свързано с числата ( не казвам, че твоето дете има това, а само за инфо). Децата с дискалкулация не могат да разпознават цифрите добре ( или трудно ги научават), да смятат е голямо изпитание. Тук, където работя, тепърва започват да се занимават с такива деца и да използват нови методи за помощ ( при дискалкулация са много по-напред в това отношение).

Последна редакция: нд, 25 окт 2009, 14:56 от Kalinka

# 233
Дислексията не е само за писмен език. Включва много неща има тема прочети я ще ти е интересно.
Дискалкулията е другата дума.

# 234
  • Пловдив
Благодаря на всички за изчерпателните отговори. Всъщност използвах думата дислексия като по-общото понятие, не че не знам какво е дискалкулия. Проблем май наистина се заформя с това смятане. Не мога да го побера в главата си как с цифрите до три, четири(дори и прости задачки от сорта били три котета, едното си тръгнало, колко останали) се справя, а след това не се сеща дори коя цифра следва. Направили сме му на компа една презентация с количества, и то с неща които го интересуват - коли, мотори, кранове - и пак. Бяхме и при психолог за измерване на коефицент на интелигентност. Ми катастрофа - той стоя всичко на всичко 10 минути на едно място, после почна да се швъка и да не изпълнява. На долната границана нормата за възрастта сме. По повод това, че не се справя добре с числата и количествата ни препоръчаха Монтесори терапия, тъй като давала друга алтернатива( това не го разбрах) при овладяване на цифрите. Та това е. И последно: препоръча ни "край на тоя либерален начин на възпитание" ... При вас как е - либерално или строгичко държите децата си. Според психоложката такива деца" не искат либерално възпитание" а граници... newsm78

# 235
Лека полека се получават нещата - обучение и порастване.

Не съм много сигурна в това, но до 6 год възраст трябва да смятат до 5, до 7 год - до 10.

Послушах един господин от нашия форум. Обучавам, според възрастта, без да изчаквам да овладее стария материал в един момент вярно включват. Е има някакви основи  newsm78 .

Иначе спокойствие, дисциплина под час какво що да прави - редуват се игри с обучение - това е формулата уж (май да  newsm78 )

# 236
  • Пловдив
(х) Dorothy - я дай това"Обучавам, според възрастта", че вече съм забравила с големия как беще, а тук там където съм чела е все за до три годишна възраст. Пък ние навършихме 6....Страх ме е ча съм занижила критериите, защото имаме проблеми с говора. Тоест изисквам по- малко.....Може и на лични относно възрастта и уменията.

# 237
Не го "тормозя" прекалено. Изкисвам дисциплина що се отнася до това, че да речем домашната е задължителна и дори с уговорки, но не го оставям да се отказва.Ето сега в предучилищната сравнявам и с други деца, изобщо не виждам те да учат за секунди и да внимават, а той да не. На 6 години да не мислите, че всички са роботчета и изпълняват и се концентрират колкото ги накараш?  Laughing
Щом е научил стихчета от у-ще, които не е учил допълнително в къщи, значи внимава в това, което госпожата казва и успява да запомни, въпреки, че някои думи ги казва все още не добре изчистени и ясни. Но ще наблягаме на логопедичните занимания повече и това е. Психоложката, която го наблюдава от детската градина е на мнение, че няма нужда от посещения при нея, а само при логопед, че е изчистил проблеми в поведението, които явно са се дължали предимно на неумението да изрази това, което иска , пък и просто е пораснал.
Вярно иска занимания, не мога да го оставя сам да си напише и да разчитам, че ще го направи добре, но то и доста деца в "норма" са така. Не са запалени по ученето.  Laughing
Аз се убеждавам, че подхода е много важен. В градината все се оплакваха , че не слуша и не изпълнява, но сега ресурсната му и медицинската сестра, които го знаят от там не могат да го познаят и разказвали на госпожата, която се чудила защо са го намирали за проблемен, като всъщност е много кротко и мило дете.  Crazy Доживях някой да каже за него, че е кротък.  Laughing

# 238
(х) Dorothy - я дай това"Обучавам, според възрастта", че вече съм забравила с големия как беще, а тук там където съм чела е все за до три годишна възраст. Пък ние навършихме 6....Страх ме е ча съм занижила критериите, защото имаме проблеми с говора. Тоест изисквам по- малко.....Може и на лични относно възрастта и уменията.

Аз просто се ориентирам, каквото правят останалите деца в клас, уроци и т.н. Времето за учене явно му отнема повече отколкото другите, но учим и някакси успява.

pasinet е дала много подробно, всъщност аз каквото исках да кажа.

# 239
  • Там,където се събуждам щастлива.
Дислексията не е само за писмен език. Включва много неща има тема прочети я ще ти е интересно.

Не, не е. Дадох за пример писмен, за да се разграничи от цифрите.

Искам да попитам нещо: какво правят българските учители в часовете( обикновени, а не ресурсни), когато има дете с хиперактивност? отделят ли по-голямо внимание, съобразяват ли се и т.н.?

Общи условия

Активация на акаунт