Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 7

• 258 310
  • 1 418
  •   1
Отговори
# 90
Детето ми е в обикновена детска градина, не логопедична или за деца с проблеми.
На есен ще го местя в предучилищна към училището, точно за да свикне със стоенето в час, защото там не е като в градината и е до обед, на чинове като училище. Пак ще има ресурсен учител с него.

Отказвали ли са досега на някое "специално" дете такъв и какви са причините за това?

Не вярвам да ви откажат. И ние не сме никак тежък случай, но нямахме проблеми с ресурсния център.Успех и на вас!  Hug

# 91

Упражнения  за Слухова  памет  ,имам ги преведени    картите   който    иска може да  прати мейл  да  му ги пратя или ако искате мога да ги пусна тука около  50  са     представляват  текст  плюс   3  въпроса   на които трябва да отговаря детето  Hug  bouquet

Последна редакция: чт, 25 юни 2009, 18:00 от Bluevelvet

# 92
  • Пловдив
... Упражнения  за Слухова  памет  ,имам ги преведени    картите   който    иска може да  прати мейл  да  му ги пратя или ако искате мога да ги пусна тука около  50  са     представляват  текс  плюс   3  въпроса   на които трябва да отговаря детето  Hug  bouquet

Мисля, че да ги пуснеш тук ще е най-добре, за да не си играеш по мейлове.  Материалите са ти страхотни и повечето сме заинтригувани!  Peace

# 93
  • в моя свят
Kezaja тук не съм съгласна.Не мисля,че присъствието на чужд човек е толкова невъзможно.Наистина не съм говорила с други хора по въпроса,но в 2-те училища,това в което бяхме 1 клас и сегашното такива проблеми нямаше.Както казах класната ми предложи да присъствам в часовете.Да,не става въпрос за всички т.е. в часове като музика,рисуване,физическо и др.няма смисъл,но се разбрахме аз да преценя.Освен това имаше едно момче в класа,което нямаше проблеми с материала,но беше изключително агресивен и постоянно биеше другите деца.Имаше период в който майка му присъстваше постоянно в часовете,не за да му помага стоеше на последния чин,а за да го контролира в междучасията.Присъствието на родител в часовете не е било никакъв проблем,разбира се когато се налага.А мисля,че за дете имащо нужда и необходимите документи за ползване на помощен педагог,директора на училището няма право да откаже,а и не се иска съгласието му, просто го информират и представят необходимите документи.

# 94

Който  има интерес най добре  на е  маил  тк са много    Peace

Последна редакция: чт, 12 мар 2009, 10:37 от Bluevelvet

# 95
  • Sofia
Здравейте,от както детето ми тръгна на детска градина септември месец тази година,започнаха проблемите.Всеки ден,когато го взема от там учителката не спира да се оплаква от него,и да ни прави намеци,че ще го изгонят.Заведохме детето в клиника Св.Никола и от там ни поставиха следната епикриза:
"Касае се за дете на 3г3м при което данните от анамнезата,наблюдението и извършените изследвания разкриват Разтройство в развитието на речта.В поведението на детето се отчита хиперактивност и импулсивност при краткотрайност на активното внимание,който към момента,поради ранната възраст не могат да бъдат обособени като отделно разтройство,но налагат проследяване с оглед предотвратяване на по-късни усложнения."

Записах детето в детски център "Св.Мина".От другата седмица ще ходим два-три пъти в седмицата.Освен това психоложката каза,че детето в никакъв случай,не трябва да бъде спряно от масовата детска градина.От нашата детска градина,обаче искат да ни изгонят и ни препоръчаха да го запишем в 112одз /в София/ за деца с увреждания.

Искам да ви попитам имат ли право от нашата детска градина да ни изгонят.Просто не знам какво да правя.

# 96
  • София
Коя е детската градина?Нямат право да ви изгонят естествено  Whistling.
Имаш възможност да отидеш с тази епикриза в ресурсния център и да му назначат ресурсен учител.
При всички положения ти се налага работа с психолог и логопед.Воденето в център не ти е достатъчно.Работата в центъра е с цел да ти покажат най вече на теб - да те научат как да овладяваш и контролираш, и обучаваш ти детето.

# 97
semelyna , не пишеш какви проблеми създава детето ти в детската градина. От това, което са написали от Св.Никола се разбира, че детето не говори добре, но това не е причина за изгонването от детската. Моето ходеше и на ясла, където не говореше почти нищо, и никой не го е изгонил, а в градината го прехвърлих на 3 години и 3 месеца и пак говореше много малко и дори не разбираше напълно винаги какво се иска от него. Първата седмица докато свикне имаше доста проблеми покрай него, защото учителките не спазиха подхода, който им бях казала да имат към него , докато приеме новата среда. Естествено, че първата им реакция беше, че бил цитирам "меко казано, различен" и да съм си го вземала в къщи, на което им отговорих, че няма да стане, а ако продължават да упорстват, че ще оплача. Взеха си забележка, детето свикна и не доброто му развитие на речта не му е пречело, нито на тях. Сега вече нещата са далеч по добри, имат много рядко проблеми с него, но пък то няма дете с което да нямат. Дори мога да кажа, че има доста деца, които нямат никакви дефицити, а са толкова агресивни и невъзпитани, че им създават в пъти повече главоболия.
Така, че търси си правата на детето. Как така ще ти го изпъдят?! Толкова ли са големи проблемите му, че да не може да се социализира с другите деца?

# 98
semelyna,
Разбира се, че нямат право да ви изгонят, но могат да се опитат да ви принудят, защото всяко дете, което им създава проблеми, им пречи.
Катина правилно те съветва, трябва да се обърнете къ Ресурсния център и да ви назначат ресурсен, който да идва да работи с детето. Иначе вие, предполагам, вече сте се консултирали с логопед и психолог, и сте започнали работа с детето..работата трябва да е много интензивна, може да използвате и подпомагащи работата медикаментим като брейн бустер, китайска медицина.

# 99
semelyna, ние имахме същия проблем в градината. Директорката ни каза да сме си запишели детето в логопедична детска градина. Ние се бяхме консултирали с всички възможни специалисти. Аз й заявих категорично, че няма да преместя детето си, защото мнението на специалистите е, че за детето ще е най-добре да е в масова детска градина. При нас , улеснението беше, че госпожите на детето бяха на наша страна. Дано от ресурсния център успеят да ви помогнат и да променят отношението им по въпроса.

# 100
  • Sofia
Здравейте,
благодаря на всички за съветите.
Значи сина ми наистина им създава проблеми в детската градина,защото не искал да се храни сам,развалял дисциплината по време на занятията,излизал от стаята и тичал по коридорите на детската градина ,ходил пускал всички чешми в тоалетната и т.н.Той просто не може да седи на едно място.
Директорката твърди ,че нямаме право на ресурсен учител,защото трябвало да има повече от едно дете с проблеми в градината,за да бъде отпуснат такъв.Поради тази причина,ми предложи аз да ходя с детето на детска.
А иначе детската градина е 79ОДЗ в Студентски град

# 101
  • Sofia
А може ли някой да ми даде координати на Ресурсния център

# 102
По принцип трябва да има 5 деца с проблем, за да се отпусне ресурсен, но не е задължително, те да са в едно учебно заведение, въпросния ресурсен учител, може да обикаля градините, а ако във вашата градина се съберат 5 такива деца, му правят ресурсен кабинет..или той просто е назначен да подпомага във въпросната детска градина.
Това е правилника за дейността на ресурсните центрове за подпомагане на интегрираното обучение на деца и ученици със СОП:
http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … nite_centrove.pdf
Ресурсен център Град София , Адрес: бул."Ал. Стамболийски" 191 , Телефон: 02/828-94-97 ; 920-15-89 ,e-mail: rcenter_sf@abv.bg

# 103

Директорката твърди ,че нямаме право на ресурсен учител,защото трябвало да има повече от едно дете с проблеми в градината,за да бъде отпуснат такъв.

Глупости. Ресурсния учител е индивидуален за детето. Моето дете е  единствено  в нашата градина. Точно така, ресурсната ни обикаля и в у-щето и има и други деца, с които се занимава. Но в градината е само за него.

# 104
semelyna,

Изпечатай си Правилника за прилагане на закона за народната просвета, Наредба 1/23.01.2009 и правилника за дейността на ресурсните центрове за подпомагане на интегрираното обучение на деца и ученици със СОП и отиди при дирекорката на училището. От гореспоменатите документи става ясно, че тя няма право да препраща детето в друга детска градина, а е длъжна да спази законовоустановените нормативни уредби и го интегрира, в противен случай, попада под ударите на закона. Достатъчна е една твоя жалба до Районен Инспекторат - гр. София, за да започнат проверките в управляваното от нея учебно заведение, а бъди сигурна, че ще намерят и други нарушения, освен това, за което е жалбата ти, така че
ДИРЕКТОРКАТА НЯМА ИЗБОР, А Е ДЛЪЖНА ДА ИНТЕГРИРА ДЕТЕТО И КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО- БЪРЗО ДА СЕ СВЪЖЕ С РЕСУРСНИЯ ЦЕНТЪР, ЗА ДА ИЗПРАТЯТ УЧИТЕЛ ЗА НЕГО!

Общи условия

Активация на акаунт