Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 7

• 259 609
  • 1 418
  •   1
Отговори
# 105
А, semelyna,

Може още да кажеш на директорката, че все по- често ще се сблъсква и ще среща такива деца. Само преди 3 дена, личната ми лекарка ме попита, може ли да дава телефона ми на други майки, защото сега имало някакъв бум- едва ли не, останах с впечатлението , че почти половината й пациенти от кърмаческа възраст до 3 години са с хиперактивен синдром- спяли по един час в денонощие кърмачетата, 1- 2 годишните масово били раздразнителни и нищо не провокирало интереса им...и така..
Така, че..директорката трябва да е подготвена за следващото попълнение на градината...
А, след време, знам ли...децата с хиперактивен синдром, ако станат повече от другите..не знам кое ще се приема за норма...тогава

# 106
  • Sofia
Отново благодаря на всички!
Свързах се с ресурсния център и от там ми казаха да се обадя на Латинка Ковачева от Районния инспекторат.Госпожа Ковачева беше много любезна и ми каза да звънна в началото на април,за да запиша детето за комисия при тях,която да реши дали да ни отпусне ресурсен учител.Надявам се нещата да се развият добре.

# 107
  • София
На моля директорката и съобщи че вече поддържаш връзка с госпожа Латинка Ковачева от Районния инспекторат.Кажи и на моля директорката, че вече си задвижила въпроса и не изпадай в много подробности.Нека да си погадае и да се помае защо точно поддържаш връзка с РИО  Wink
Колкото по малко и кажеш - толкова повече ще се стресне.
Поведението на детето ти в детската обаче наистина е необичайно.Така се държи един аутист, тоест така се държеше сина ми  Cry.

# 108
Наистина случаите на деца с проблеми са все по-често срещани. Нашата логопедка ми е споделяла , че преди години е търсила , както се казва " със свещ" случаи на деца с говорни проблеми, за да представи пред студентите си, а сега няма свободен час. И това не е само при нея, така е при повечето й колеги. Много пъти сме коментирали на какво според нея се дължи това. Не може да няма някаква причина - на всеобщото замърсяване, на генно модифицираните храни, на консервантите и оцветителите, на това , че сме 3-4то поколение ваксинирани, на Чернобил...на какво...? В много от случаите няма никаква ясна причина за проблемите.

Много разсъждавам и мисля по този въпрос. И ако трябва да съм честна, ме е страх...

# 109
Наистина случаите на деца с проблеми са все по-често срещани. Нашата логопедка ми е споделяла , че преди години е търсила , както се казва " със свещ" случаи на деца с говорни проблеми, за да представи пред студентите си, а сега няма свободен час. И това не е само при нея, така е при повечето й колеги. Много пъти сме коментирали на какво според нея се дължи това. Не може да няма някаква причина - на всеобщото замърсяване, на генно модифицираните храни, на консервантите и оцветителите, на това , че сме 3-4то поколение ваксинирани, на Чернобил...на какво...? В много от случаите няма никаква ясна причина за проблемите.

Много разсъждавам и мисля по този въпрос. И ако трябва да съм честна, ме е страх...
Абсолютно права  си за съжаление  всичко има последици  ....

# 110
Малко черна статистика за САЩ-децата с АДХД са между 2 и 7 милиона.Миналата година са изписани 17 мил.рецепти за лекарства от групата на Риталина.В една класна стая от 30 деца има поне 1-2 с поставена диагноза. ShockedРодителят е обикновено първата инстанция сигнализираща за проблема на детето.
Аз си мисля( мое собствено разсъждение е все пак) че за 20 години информационните технологии,които се създадоха -компютри,интернет,мобилни телефони рефлектираха на детските мозъци по специфичен начин.Защо едно дете с АДХД или спектър комуникира по-лесно с тях ,отколкото с хора? newsm78

# 111
Благодаря на всички,които се включиха в изследването-продължавам да набирам материали-който има желание да пише на лични!  bouquet  bouquet  bouquet

# 112
Значи сина ми наистина им създава проблеми в детската градина,защото не искал да се храни сам,развалял дисциплината по време на занятията,излизал от стаята и тичал по коридорите на детската градина ,ходил пускал всички чешми в тоалетната и т.н.Той просто не може да седи на едно място.
Директорката твърди ,че нямаме право на ресурсен учител,защото трябвало да има повече от едно дете с проблеми в градината,за да бъде отпуснат такъв.Поради тази причина,ми предложи аз да ходя с детето на детска.
А иначе детската градина е 79ОДЗ в Студентски град

Прочетох внимателно какво си писала и какви съвети ти дават другите, според мен са много, много прави. Много е важно да си знаем правата и да си ги защитаваме, особено когато се отнася до децата ни. Поведението на директорката в случая, за мен е безобразно, напълно непедагогическо и непрофесионално. В никакъв случай не мести детето, освен, ако не прецениш, че обстановката там не е добра за него. Но аз се включих за нещо друго. Пишеш, че детето не спазвало дисциплината, ставало, разхождало се, не се хранел сам, прави бели, не слуша с една дума. Искам само да споделя, че това е характерно за много деца на тази възраст, особено при тръгването им на детска градина за първи път. Причините за поведението му могат да бъдат изключително много. Казваш, че проблемите са започнали, когато е тръгнал на градина, а какво беше поведението му преди това? В никакъв случай не трябва да се бърза и да се поставят диагнози, както и са ти казали, че е още рано да се прецени, а просто според мен трябва много внимателно да се анализира поведението му, да се работи с него, и най-важното, ти като майка, най-добре можеш да усетиш и да разбереш как да помогнеш на детето ти. Не се влияй и не слушай разните му там лелки по градините какво ти говорят, ти знаеш и познаваш детето си хиляди пъти по-добре.

# 113
  • София
semelyna, успех в решаването на проблема. И на мен са ми полезни съветите на другите майки. Много ти благодаря, че споделяш, може да помогне е и за други родители.

# 114
Според мен semelyna да започне наблюдение на детенце, ако промени първо хранителната му диета.Ако може някак отстрани да го гледа в градината.Може пък при него "трудната възраст на 2-та година" да е изместена от развитието му по-назад.Да види как реагира то в по-голяма и в по-малка група от деца.В тази посока-повече наблюдение и по-малко прибързани изводи.Децата в тази възраст започват да проявяват и първите характерни черти на характера си,нали?

# 115
  • София
Аз си мисля, че не бива да се успокояваме излишно и да си мислим, че другите не си вършат работата. Храненето е само една малка част и няма дете, което да се е справило задоволително с проблема само с хранене. Ако "трудната възраст" е изместена или с други думи детето изостава с повече от 6 месеца, това се счита за проблем и трябва терапия. 

Това са лично моите мисли, на базата на опита ми. От друга страна пак на базата на опита, мога да кажа, че децата наваксват пропуските и трябва да сме спокойни, да работим с детето, със себе си, но трябва помощ и всички институции, в които детето попада след 3-4 год. Най-важното е да се използва времето до 7 години, а не да си мислим, че детето ще израстне и нещата ще се случат на чист късмет.

И още нещо, аз не съм склонна да пренебрегвам мненията на учителките, те не са виждали доста деца и по кротки, и по буйни. Когато се оплакват по-сериозно от някое дете, то е защото са видели нещо. Даже за мен това е по-добрият вариант, защото сигнализират в най-ранна възраст. Иначе могат да си покриват проблемите и те да се покажат чак в училище.

Момичета и ние решихме да се обадим в РИО и да видим дали по тази пътека ще се намери кой да ни помогне. Дано да се получат нещата и да не изживяваме втора разочарование както от Държавният логопедичен център.

А вие видяхте ли последната реклама на Глобул, с много жестове с ръце. Дъщеря ми страхотно ги имитира, ако някой знае от къде да ги намеря рекламите, ще ми е много полезно.

Приятен ден на всички!

# 116
  • Sofia
Здравейте,
като казвам че синът ми не яде сам,това не значи че не може.Проблемите при нас са ,че той може всичко да прави сам,но просто не желае.И не иска да спазва никакви правила.Много трудно го контролираме,нищо не помага.Някой може да каже ,че не е възпитан добре,но повярвайте ми много трудно става при него.Той просто прави каквото си иска.Иначе по отношение на знанията не изоставаме,много бързо възприема и запомня,но по отношение на дисциплината просто не знам как да се справя.

# 117
  • София
Танче - права си  Hug
Наистина госпожите ни сигнализират за проблемите, но общо взето ние сме склонни да търсим "вина" навсякъде другаде, но не и в собствената си паница.

semelyna, предстои ти сериозна работа.Не се самозаблуждавай, че от само себе си ще изчезне проблема.В поведението му има нещо необичайно според думите ти, и това вероятно е зов за помощ от негова страна.Вероятно странното му поведение е провокирано или от недостатъчно разбиране от негова страна, или ти правиш някаква грешка в комуникацията с него.Най вероятно са и двете неща.Щом от св. Никола са ви поставили само тази диагноза, значи има огромна вероятност да се реши проблема со кротце и со благо, но е нужна огромна мобилизация от твоя страна.Съветвам те много сериозно да потърсиш помощ от психолог.И за детето, и за себе си.Не се плаши  Hug психолога, ако е добър ще ви помогне и на двамата да стигнете до основата на проблема, и ще ви покаже пътя за излизане от там.Логопеда има друга цел, и двамата терапевти не са взаимнозаменяеми.Казвам ти го най отговорно, също на базата на личния си опит, и въз основа на грешките, които направих през времето очаквайки да се решат проблемите сами, и от израстването.

# 118
  • София
Момичета, имам и едно друго чудене. На консултацията ни в ДЛЦ , специалистката веднага започна да ме разпитва кой до сега е работил с детето. Разказах горе-долу къде сме ходили до сега, тя познаваше почти всички, при които сме били и се изказа много добре за тях. Обаче ме попита защо не продължаваме при тях. Аз наивно и казах, "ами нали това са логопедични занимания, може би са еднакви на всички места..." А тя ми каза, "Да-да надявайте се... " , може би е била по-честна с нас... И аз всъщност се чудя доколко е ефективна тази терапия през РИО, вярвам че за ученическа възраст е добра, но в детската градина една сега започва да се прилага... и дали не е по-добре да си караме още 1-2 години както до сега.

# 119
Момичета, имам и едно друго чудене. На консултацията ни в ДЛЦ , специалистката веднага започна да ме разпитва кой до сега е работил с детето. Разказах горе-долу къде сме ходили до сега, тя познаваше почти всички, при които сме били и се изказа много добре за тях. Обаче ме попита защо не продължаваме при тях. Аз наивно и казах, "ами нали това са логопедични занимания, може би са еднакви на всички места..." А тя ми каза, "Да-да надявайте се... " , може би е била по-честна с нас... И аз всъщност се чудя доколко е ефективна тази терапия през РИО, вярвам че за ученическа възраст е добра, но в детската градина една сега започва да се прилага... и дали не е по-добре да си караме още 1-2 години както до сега.

За периода  от 4 години разбрах   че всеки терапевт   работи различно  . Едни мога а други немогат  или незнаят какво да правят .
Дори  сами си признават немога и до там  ...това е по- добрият   вариант отколкото  да  ти губят времето   и   времето на детето разбира се  Peace
Хубаво е като намерите  вашия терапевт да не го сменяте  а да си   ходите  при  него  ... защото   тя  или той  го опознава  ..следи неговото развитие и се спазва една   програма  която се изготвя  да кажем  в началото ...
Ако сменяте  на  всеки  5 месеца   логопед   мисля  4е терапията няма  да е толкова ефективна   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт