Да ви кажа има голямо  разнообразие от рецепти за трахана, но да ви кажа, че траханата по стара турска рецепта се прави от брашно (колкото поеме), 1000 грама кисело мляко, 600 700грама доматен сок, чер.пипер на прах , карамфил, бахар, люта чушка (количеството на подправките според вашия вкус). Тези са продуктите и повярвайте става великолепнио.  Всичко се омесва на тесто с 2 с.л. сол и остава около 5 - 6 дена докато втаса и отново спадне тестото. След това сместа се соли обилно, но не много солено и остава така още 4-5 дена на хладно но не много студено място и е вече готов за консумация.
Точно таква правеше баба, бог да я прости, беше невероятно вкусна, сервирана с натрошено сиренце. На вид е червеникава, затова се учудих на снимката тук на бяла трахана.
Иначе готова откъде купувате в бг? Не съм виждала в магазините? Нямам възможност да направя домашна, а така ми се е дояла...