Бургас: Ясли, градини, занимални със специални занятия

• 91 031
  • 1 269
  •   1
Отговори
# 960
  • На морето!
Цитат на: mom
......Съжалявам, че ще го кажа, но дисциплината от страх тип казарма не е никаква ценност в моите очи, що се отнася до 3 г. дете. Строгият режим също. За мен усещането, за собствената стойност, която има "непослушното" дете е по-голям плюс............

Peace

Стигнах само до тук с четенето,но абсолютно съм съгласна.
Точно поради тази причина подчертах, че яслите и градините не са казарми.
mom, ти не допускаш по никакъв начин различна гледна точка, отказваш да приемеш, че детските заведения не са това, което си представяш и, че не си една от малкото останали разумни майки, която не си дава детето в концлагер. Дишай дълбоко! В грешка си. Чудесно е, че имаш твърда, подплатена с добри аргументи за теб позиция, но как реши, че точно темата за яслите и градините е подходяща да я налагаш? Имаше една за обучение на децата у дома. Вярвам, че там ще ти е по-интересно, освен ако и в тази област не си отлично запозната и смяташ, че няма какво да научиш.
Предлагам да поговорим за предстоящите записвания, класирания и избора на градини. В този ред на мисли- някой знае ли как се казва мед. сестрата от ДГ Изгрев?

# 961
Аз пък съм от хората, на които се налага да си запишат детето в ясла, но това не означава, че ще си заровя главата в пясъка и ще отрека колко верни неща казва Мом! Naughty
Цитатът относно и страха и казармата по-горе, е само отговор на онзи пост, в който се набеди "американското" дете, че родителите му с тяхното възпитание са виновни то да е непослушно на тази възраст, когато явно другите му връстници вече са много по-добре възпитани! ooooh!  На мен настина ми е трудно да повярвам, че има родители-мазохисти, в частност майка, която няма да иска да си приспи детето следобяд, така че хем то да си почине, да не е толкова нервно и нетърпимо вечерта, хем тя да може да разполага с някой час без него, на спокойствие да свърши нещо. Честно, така и не можах да разбера за какъв тип американско възпитание ставаше въпрос. Хайде няма да употребя конкретна дума за начина на мислене и заключенията, които са направили в съответната ясла лелката и майките относно това по-палаво дете, само защото е живяло в САЩ! Аз изрично дадох за пример моята дъщеря, която е от непослушна по-! Днес, например, не успях да я приспя дори с кърмене!!!!!!! Направете си изводите! Дали нарочно я възпитавам по този начин - да не спи, да не слуша или просто детето е толкова трудно? Може и да греша относно случая с това американско дете, наистина. Но е факт, че това с възпитанието на малки деца, по-точно кога се очаква да даде резултат, е много относително.
Точно поради тази причина подчертах, че яслите и градините не са казарми.
Искам да допълня, че яслите и градините трудно биха могли да са казарми, според мен - все пак става въпрос за малки деца, които не разбират, не се страхуват от заплахи и т.н., как може да се говори за казарма, не ми е ясно и това си е. Настя и бой е яла от мен, но резултатът е същия! Не се предава до последно, не отстъпва от ината си, бори се със зъби и нокти (буквално), въпреки, че изпитва страх в този момент (все пак става въпрос за бой, а в яслите това се предполага да не го прилагат). Така, че дори и да бях фенка на боя, в моя случай не върши работа, а единственият начин да накарам детето ми да направи нещо е само с манипулиране, интересни предложения и огромно търпение и енергия, умствена, физическа, които са необходими за тези неща.
Мом говори за съвсем други неща - за примера, за избора на подражание, за липсата на правилни ориентири относно верният избор между доброто и лошото, нямат ценностната система за това. Пример: Днес минавам с количката, едно по-голямо момиче наблизо, Настя каза "кака" и я посочи. Момичето чу и посегна да закачи Настя. Добронамерено беше, но някак неочаквано, без думи, и Настя не го прие правилно - тя е свикнала на много агресия от другите деца, просто децата са такива - като по-малка големите я пъдеха - махай се от тука, не пипай това - при това често със силни стряскащи викове, съответно и тя възприе подобни подходи точно поради подражанието, присъщо на децата, аз обяснявам и се намесвам, за да разчупя недоверието и леда между Настя и някое друго непознато дете, ако става въпрос за спор за играчка, тогава е по-трудно. Та, Настя, предприе атака като защитна реакция, посегна да удари "каката", но аз веднага започнах да нареждам колко е хубава тази кака, иска да ги играе с Настя, закача се и т.н. Настя веднага започна да се усмихва и хареса каката. Не мога да си представя какво става между по-малки деца (в яслите), оставени сами, а те реално ще са така повечето време, каквото и да си говорим - тук прочетох до този момент само мнения на майки, които никога не са прекарвали и минута вътре в самата ясла, понеже това не е разрешено, така че няма как да знаят реално какво се случва там, със сигурност няма как да знаят дали учителката въобще им обръща някакво внимание докато играят, освен (надявам се поне) в крайните случаи, когато се стига до боища с писъци вече и необходимост от разтърваване, защото най-малкото ще има след това физически белези за случилото се. Мом говори за такива неща - за взаимоотношенията между децата - че то, ако беше добре и разумно да се оставят малки деца сами да се оправят в общуването, значи излиза, че единствената причина да не живеят сами е това, че не могат да се грижат още за себе си, не могат да се издържат финансово. А пък пуберите по много признаци показват, че могат да ги правят тези неща, но родителите на някои от тях, като си ги познават, все още не смятат, че това е разумно, притесняват се какви ги вършат, а уж са вече зрели хора, а камо ли да се говори за малки деца и да се разчита, че оставени на естествената инерция, ще си намерят сами своето място. Е, ще го намерят, няма просто къде да избягат, затова! Но дали ще е място, което си струва в живота? Аз зная нещо - някои успяват, било то и жертви в детството си, след това да "изплуват" и да придобият самочувствие от успехите си като възрастни, както и обратния вариант - агресорите, които като пораснат не се чувстват вече толкова силни, не се справят. Няма как да знае, обаче, човек, детето му от кои ще е - от тези НЯКОИ или от другите, при които нещата ще се развият по противоположния начин. Нещата не са толкова черни и бели, разбира се. Но, примерно, ако едно дете е плахо по природа по принцип, нима не е по-добре да му бъде осигурена по-подходяща среда, която да му вдъхне повече кураж, увереност, защита, направляване, възможност за изява на желанията и мнението му, вместо да попадне в среда, където по естествения начин на джунглата, печели най-силният? Не зная в кой от двата случая ще порасне един свободен, уверен човек, който да е в състояние да отстоява и брани позицията и/или достойнството си. Ей за такива неща говори Мом, но за разлика от моя, нейният начин на изразяване и аргументация е истинско удоволствие да се чете.

Последна редакция: чт, 27 май 2010, 03:59 от desi_sunshine

# 962
... и като почти във всяка тема се обособиха двата лагера! Simple Smile
"Детското заведение - манна небесна за нашите деца", срещу "не пускайте децата си в детска градина, защото там ще бъдат вкарани в калъп, ще ги превърнат в роботи на социалистическото минало, в най-добрия случай от там ще излязат или олигофрени без собствено мнение, самочувствие и подтиснати или насилници психопати без ценности и морал" ...

Мнението ми никак не е крайно, просто самата полемика вероятно кара някой да си мисли така. Негативи изобщо не съм описвала в такива размери и нека не ми се вменява. Думи като олигофрени и психопати, роботи никога не бих употребила за дете. Като цяло съм отговаряла на конкретните коментари и то единствено оспорвайки мнението, че градината е най-най-доброто, жизнена необходимост за едно дете. И съм казала, че детето се води предимно от ценностната система на другите деца, което не е нещо обидно, а е факт. Напълно приемам градината като необходимост в днешно време и като заместител на домашната среда, както казах, лош.
          При положение, че всяко нещо има и плюсове и негативи, не виждам проблема да се споменат и двете. Всеки сам да си търси баланса. Но аз крайности не виждам нито в моето мнение, нито в това на опонентите. Не виждам нищо от гореспоменатото.
          А ако някой смята, че една тема не печели от подобна полемика, си е негова работа. Аз лично винаги се радвам да чувам различни гледни точки в теми, които не са ми близки - по-лесно се ориентирам.
          Menina, просто ти е по-лесно да изкараш мнението ми крайно, за да има какво да коментираш. Не смятам, че градините са казарми. Коментирах поста, в който се прехвалваха за това, че децата се  научават на подобен ред и се считаше за минус възпитание, при което детето детето може да не спи за обяд.
          В крайна сметка всеки да си решава дали за детето му е добре на съответната възраст и при съответното развитие да постъпи в държавно заведение. Децата не се развиват еднакво, може някои да се ползват и да преживяват повече позитивите, други - негативите. Не съм убедена, че за всички деца е еднакво.
          И наистина слагам край от моя страна, като припомням, че аз просто изразих мнение да се изисква повече от градините, които са фактор в днешно време. Не да се разрушат и подпалят.  Simple Smile   

# 963
  • Бургас
Следя темата с интерес. Може би, защото обичам да чета/слушам различни мнения. От това почти винаги има полза. Мисля, че ако всеки се ръководи от детето си, ще вземе най-доброто решение. Или поне такова , което в момента му се струва най-правилно. Моят опит показва, че индивидуалността на детето е решаваща и при адаптацията му в колектива. Не всички деца имат полза от ходенето на ДЯ/ДГ. Което не означава, че за останалите е лошо да ги посещават, просто за някои наистина  не е ок и ако всички останали обстоятелства (наличие на неработещ родител, баба/детегледачка/ на разположение и.тн.) са налице, е по-добре да се отглеждат в домашна среда. Друг е въпросът, че все още съществува определена нагласа към децата, непосещавали ДГ.  Ако детето има някакви проблеми е ПГ или в училище, лесно е да се припишат на факта, че не са ходели на ДГ. Ако пък има определени успехи, детето е някакъв "гений" щом се е справило блестящо и без да е ходило на градина.

Не мисля, че  мнението на mom е крайно, за разлика от нечии други мнения. Но и всеки има глава на раменете и може да прецени за себе си коя е неговата истина. Peace

# 964
  • Бургас
Ммомичета здравейте, някоя от вас дали знае нещо за летните сборни групи за деца, които ги изписват от ясла. до сега обикалях разни градини и директорките им категорично заявяват, че такива в б-с няма да има това лято. сега смятам и до общината да ходя, ама и вас да питам щото съм  #Crazy и ще ги  #2gunfire

# 965
  • вкъщи
Моми4ета сина ми не е приет в нито една от градините,в които сме подали,въпреки,4е е записан на ясла.
Към кого да се обърна,в инспектората или към кмета.Изобщо какви са тези приеми без никакъв критерии.
Меко казано сме бесни и ще си търсим правата до дупка.

# 966
          В крайна сметка всеки да си решава дали за детето му е добре на съответната възраст и при съответното развитие да постъпи в държавно заведение. Децата не се развиват еднакво, може някои да се ползват и да преживяват повече позитивите, други - негативите. Не съм убедена, че за всички деца е еднакво.

Ееееее, разгеле! Simple Smile
Истината изплува в крайна сметка! Wink

И продължавам да си мисля, без да натрапвам мисълта си на никой, че все пак, каквото е отношението на майката към детските заведения, такова ще е ина детето! Ама знам ли и аз...

# 967
  • На морето!
Моми4ета сина ми не е приет в нито една от градините,в които сме подали,въпреки,4е е записан на ясла.
Към кого да се обърна,в инспектората или към кмета.Изобщо какви са тези приеми без никакъв критерии.
Меко казано сме бесни и ще си търсим правата до дупка.
Ти как разбра? Има ли вече публикувана информация?

# 968
  • вкъщи
Ами в градините,в които сме подали са изнесени списъците- в Радост и Златното клю4е.

# 969
  • там някъде...
Някой беше попитал за информация за ОДЗ 2 " Звездица Зорница"...

Ние ходим сега на ясла там, а от Септември и на градина. Като цяло съм доволна - има установен ред, поддържа се хигиена и са винаги отзивчиви. Гого свикна много бързо там, адаптацията ни беше лесна. Лично за мен те просто намериха правилен подход към детето ми. Надявам се и в градината да е така. Казаха ми, че госпожите на групата на Гого са добри, но аз още не съм се запознала с тях. Сега в групата има шарка, другата група с която ще правят сборната група също има шарка, а сина ми не беше контактен с тях - след разговор с директорката, тя ни влезе в положение и ни  премести за лятото в единствената група която не беше под карантина с цел детето ми да ходи и да не плащам на детегледачки или да ме уволнят...доволна съм....

Мисля, че към общината, но нека по-компетентните по въпроса да ти кажат..... Peace

# 970
  • На морето!
Аз попитах, благодаря за изчерпателния отговор!   bouquet В коя група е детето и при кои госпожи ще е?

# 971
mom, за да се дискутира нещо би трябвало да изхождаме от една и съща база.
Понеже ти засега говориш само теоретично, няма смисъл от такъв дебат.
Самата аз съм пускала тема за и против детската градина. И все още нямам еднозначен отговор.
Просто нещата никога не са само черни и бели. И никога не зависят само от нас.

# 972
  • там някъде...
Ами мисля, че групата се казваше " Калинка", но за да не те объркам - довечера ще напиша името на групата и госпожите. Записах си ги на листче, а е в нас...  Blush

# 973
  • Бургас
Изказаха се мнения ЗА детските градини и ПРОТИВ яслите... тъй като си имам някаква представа единствено от ДГ, бихте ли ми обяснили каква е разликата с яслите?

# 974
На сайта на общината още няма изнесени списъци! Някой да знае към колко ще ги качат? Не, че след малко няма да изляза и направо да ида до градината  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт