Осмомартенска тема на турските мами - 19'та комшийска

• 41 049
  • 298
  •   1
Отговори
# 45
  • Истанбул
Ах, Диляра! Още вчера прочетох за трагичния случай и ми стана безкарйно мъчно за младия погубен живот! Много е тъжно да си идеш от света толкова млад, още повече по тоя жесток начин! Бог да прости нея и да накаже виновния по достоен начин! Търпение за семейството, роднините, близките и приятелите й!:cry: Praynig

# 46
Дилара - много съжалявам за приятелката ти  Confused! Бог да прости момичето!!!!  Praynig  (вчера май чух нещо по новините по BTV , но тв-то беше за фон и въобще не се загледах)

"Над 50 удара с нож пребориха патолозите по тялото и лицето..." Confused - какъв изрод трябва да си за да причиниш това.... ,  човек не може да стори това...

# 47
  • Истанбул
Дилара,Бог да прости приятелката ти.Мир на прахта и.А аз се чудя къде се изгубиха простичките човешки ценности,кому е нужна тази омраза и агресия.Преди години като се случеше такова нещо,събитието оставяше дълбока следа в съзнанието на хората.А сега ,конкретно по този повод хората се чудят дали ще бъде съден извършителят на злодеянието.Подсъдимият е син на важна клечка във Варна

# 48
привет момичета   bouquet

бях решила да ви поздравя (на патерица  Embarassed Crazy) за осмомартенския празник, но след като прочетх постинга на Диляра съм толкова дълбоко потресена , че ми се струва някак неуместно да говоря за романтика и т.н. Бог да прости маладото момиче и даде покой на душата й  Praynig Praynig Praynig а на изверга достойно наказание #Cussing out #Cussing out #Cussing out

джорди сега виждам и твоя постинг и ще се опитам да ти отговоря. значи ситуацията е такава: българите имаме право на 3 месеца безвизов престой в турция в рамките на половин година, като тези 90 дни се броят от първото влизане в турция..например ако баба ти  е била тук в периода 1 февруари до 15 март например това са около 45 дни. при следващото и влизане да речем на 1 май ще отброят 6 месеца назад колко дни й е бил престоя в турция-или с груби сметки до към ноември май се пада  newsm78 (простете зле съм по-принцип с математиката, а пък и сега ума ми е обременен с турска граматика  Embarassed Heart Eyes) ако този период надвишава упоменатите 90 дни глобата е по 30 евро на ден  #2gunfire Sick #Crazy. имам обаче един неизяснен въпрос все още дали в началото на всяка календарна година броенето започва от начало т.е. дали започват да текат тези 90 дни от 1 януари или?  за по-подробна информация можете да звъннете в консулските отдели в българия.

на всички мамчета ,малки беборани и пораснали каки и батковци горещи прегръдки и целувки   bouquet Hug  bouquet Hug

# 49
 smile3506 newsm51 newsm03 ееее ми не се сдържах и ще си пусна пожеланията към всички момичета за празника  newsm03 (то овен лесно удържа ли се  Mr. Green)
честит осми март!

На този ден всяка жена очаква да получи любимото си цвете

най-милите думи:

Колко си хубава!
Господи, колко си хубава!
Колко са хубави ръцете ти.
И нозете ти колко са хубави.
И очите ти колко са хубави.
И косите ти колко са хубави.

най-нежното признание:

Аз искам ти да си щастлива,
Забравила студа и самотата.  
Така ще бъдеш по красива,
Ефирно елфче от гората,  
Обожествявана фурия,
Безбрежна като океана,
Излъчваща света магия,
Чаровна, весела, засмяна.
Аз много, много те обичам,
Макар пред тебе да отричам!

най-сладкото вдъхновение:  

Ти сън ли си?
Или те има?
Или си утринна звезда - далечна, но със близко име,
която свети без следа.
Мечта ли си?
Или те има?
Ти огън ли си?
Или дим?
Защо си тъй неповторима,
щом този свят е повторим?!

специално внимание:

Ти си мойта щастлива илюзия.
Ти си мойто горчиво мечтание.
Мойта тъмна до блясък фантазия.
Мойто кротко до крясък мълчание.  
Мойта дръзка до чудо хипербола.
Мойта нежна до лудост метафора.
За сърцето ми – свято причастие.
За душата – жадувана нафора.

ласкава грижа:

За две ръце протегнати насреща,
земята бих до края извървял.
За две очи, като звезди горещи,
аз цялата си топлина бих дал.
За две слова, от мене вдъхновени,
най-хубавите думи бих редил.
За две сълзи, изплакани за мене,
аз всички океани бих изпил.

или някой просто да помечтае за нея:

А някъде и дене ме сънува,
жадува ме, прозрачна като мед,
във стихове ме търси и рисува
един усмихнат, влюбен в мен поет.

Жена на болката,
една жена, жена, ах, колкото
земя една.    
           И не за спиране,    
            и не за брод.    
            Едно събиране,    
            един живот.       
                         И не обятие       
                          на огън прост.       
                          Едно разпятие -       
                          един Христос.          
                                          Жена - врата          
                                           отвъд света.                

Евтим Евтимов

честит празник на всички момичета от най-сладкодумната тема

# 50
Здравейте, момичета!

Честит 8-ми март!

Мевлит Кандилиниз Китлу Олсун!

На патерици и за двата празника, че вчера не ми остана време  Embarassed

DilQRa` моите съболезнования и мир на праха и. Наистина трагичен случай, как може да има такива хора на този свят, не мога да проумея. Sick Искрено се надявам да накажат извършителя  Praynig Praynig Praynig

miramila, виждам че го мъчиш все още турския  Heart Eyes Не му се давай  Wink

# 51
Karla- ООО чеде, как можеш да обиждаш хумуса, това ми е любимо мезе Mr. Green  Laughing http://img2.blogcu.com/images/b/o/r/borulcesalatasi/humus.jpg kakTo u babagannuş  (oT patlacan e ) http://www.e-oktayusta.com/kucuk-yemek-resimleri/babagannus-343.jpg  bowuu  chef

Djordi – ти питаше за гадаенето по дните , нали  newsm78...Да така е – според това какъв е деняT , който си избрала, такава ше  бъде и годината. Ноооо, аз се изхитрих и реших – и да паднем и да бием, пак ще се напием (с лимонаТа де, не с неше о друго); та ако грее слънце – нЕма проблем, ще ми е слънчево цяла година, ако вали дъжд – ще ми върви по вода цяла годuна   Mr. Green hahaha Joy.  А бе win-win situation (печеливша ситуация и в двата случая). Hug Peace

Дезарт – молА, молА ...Как си...как вървят танците ..имате ли все още занятuя ...А Dрuзето е в БГ и др. cедмица летu за Испания ...Да и кажа Мерхаба от теб като се чуем  newsm78 Whistling...Тя май за сега няма PC в БГ ....

Сладка – много ми хареса , написаното от теб ...save-нах си го да преглеждам дали съм запомнила какво трябва да знам и имам ... Mr. Green Laughing

Miramila - о много трудна схема  ooooh! Mr. Green ..тук ли сам , там ли ...кога да дойда...малей (ToBa 3a безвизовuя престой)...И благодарско за стиховете ...Страхотни са ! Peace

Поздрав най-сърдечен на всички патиланки  Mr. Green Heart Eyes Hug
http://i1.trekearth.com/photos/60062/a26.jpg

# 52
Мирамила страхотни пожелания.  bouquet Hug

БЗ Добре съм да кажа добро да е ..Алаха чок шюкюр! Simple Smile Като гледам какви ужасии стават  около нас нашите проблеми са бели кахъри. Какви създания сме се чудя все за нещо не сме доволни и щастливи, а то от бетер по-бетер неща има в света. За това осъзнавам, че наистина човек трябва да е благодарен, че е жив и здрав, а останалото е нищо.  Praynig
Танцовите занимания ги бяхме прекратили с Диляра преди доста време, но плануваме пак да се съберем и да го практикуваме по упорито желание на момичетата от бившата група, които бяха най-сериозни и ентусиазирани. Те танците са ни хоби на нас с Диляра. Така сме захласнали и двете по ориента и сега на скоро с нея случайно открихме едно ново кафене в центъра на града с ориент хавасъ  Heart Eyes и все като се видим и седнем на лаф мухаббет и се замечтаваме за едни и същи неща -  я за красотата на Истанбул, я за някоя арабска страна.... летим в облаците.  Laughing луди глави.  Crazy
Какво прави твоята Дилярка?  Heart Eyes Като отворихме тема за танци... изпращяш ли я на някакви занимания - танци, балет, рисуване, пиано или нещо др.  Simple Smile
А Дризето значи е в мемлекета.  Simple Smile Много поздрави да и изпратиш и й кажи, че ми липсват шарените й и весели постове.  Hug А малките принцески кой знае колко много са пораснали.  Heart Eyes

# 53
С малко закъснение да се включа и аз.  Честит празник на всички ви, скъпи приятелки!. Бъдете винаги обичани и обичайте-силно и безрезервно, така като само една истинска Жена може да обича!

Pina, мила, прости ни , че пропуснахме да ти честим и твоя личен празник.
Честит Рожден ден!
Желая ти много щастливи мигове и покорени туристически дестинации  Wink
Бъди много обичана и щастлива!

# 54
Муцки-цуцки привет...
При нас нищо ново,все още кашлици и т.н.... Sad ....ИСКАМ ДА Е ЛЯТОООООО .Стига вируси ,сополи и бацили...

цвете,как се бе душко? Загуби се и ти за малко...Шарката отмина ли?Цунки на Ивчо  Heart Eyes

Анди,свещенните книги са написани,ама няма напоследък май кой да чете...добре ,че има хора като теб  Peace Самата аз се упреквам ,че по уважителни или по-малко уважителни причини намирам  все по-малко време да чета и да се образовам..

В този ред на мисли,я кажете как стои въпроса с вероучението в българките училища?Тук има такива часове,плюс куран -курсове през лятото за децата...Няма да е зле и в България да има подобно нещо.. Бях чула ,че има по свободно избираема подготовка....но нали в нашата обр. система постоянно нещо се променя..вече и аз загубих информация....
За да се запознаят децата със собствената си религия училището несъмнено трябва да прави нещо..?Ако остане на семейството  ooooh! всички ще са атеисти...то вече и родителите освен да влезат и да запалят свещ в църква на накой от големите празници нищо не знаят... някои дори и неправилно се кръстят... Rolling Eyes

диляра,Бог да прости приятелката ти...И тук съвсем скоро стана подобно престъпление.
Не мога да го опиша ,защото е зверски и начина на убийството и това как и къде бе намерен трупа...и то в един от центр. квартали на Истанбул...Предполагаемият извършител,е син на заможно семейство...но вече 7 ден се укрива...
Ужас,хората озверяха.... Close

# 55
Бенмари, вероучение има в ІV група на детската градина и е по желание на родителите, за което се иска писменото им съгласие.
В прогимназиалния курс на училищата не се преподава. До там са ми наблюденията, защото синът е в VІІ клас. Но не съм чувала от приятели, че по-големите им деца имат вероучение в гимназията.

Двамата със съпругът ми не сме вярващи, въпреки, че сме кръстени катоправославни християни. Винаги сме били на мнение, че децата ни трябва да познават религИИТЕ, а не само православното християнство като единствена религия. Затова не искам дъщеря ми да ходи на вероучение, защото в тази възраст нещата се приемат като чиста монета, като даденост и като еднинствената истина. За мой късмет учителките й приеха това съвсем нормално, тъй като в градината ни имало дечица, които са от семейства с друго вероизповедание, които също не посещавали тия часове.

За мен е по-важно да отгледам дете, което да споделя християнските ценности (които не са само християнски, защото са етични и морални ценостти), отколкото да имам дете, което знае да се кръсти и да разказва историята за кошарата, в която се родило бебе Исус и за звездата отгоре.

Иначе по църкви ги мъкна, щото трябва да си познават родината. Това е културно наследство, даааа  Laughing

# 56
  • Истанбул
Винаги сме били на мнение, че децата ни трябва да познават религИИТЕ, а не само православното християнство като единствена религия. 

За мен е по-важно да отгледам дете, което да споделя християнските ценности (които не са само християнски, защото са етични и морални ценостти),

Добро утрооооо!  bouquet
Рано, рано сабахлен сте зачесали едни проблеми пак ooooh! Аз,  няколко години, след като дойдох в Турция реших, че няма да говоря свободно и каквото ми дойде на уm за религиите, защото когато реших един път да го направя, като си мислех, че знам достатъчно Crazy, видях, че хората срещу мен или са по_неуки и ме обявиха за какво ли не (комунистка, атеистка, кяфир и т.н.), или пък бяха много по_образовани и познаващи материала, че изглеждах просто неграмотна , и ми стана страшно неудобно, че нямам елементарна информация за нито една от религиите, че и за тази, с (в) която съм се родила Shocked Така, че съм на същото мнение като Хапка, децата информация трябва да имат за всички религи и ако, един ден от живота си почувсtват нужда, да изберат най_смислената и най_близката до тях newsm78 А може би, като мен, ще направят един синтез от всичките, че и от някои науки и нови открития, за да си обяснят света, хората, същността на човека и т.н.  bouquet

# 57
Ех, рано рано пак в религиите сме задълбали.  ooooh!

ninagunduz, ето един човек от извора на раздора - Мерсин.  Grinning  Как е адашката?

Анди (Hard) ти да не си случайно приятелка на селамлар. Влизаш в темата и от главата за краката. Но мерси все пак за уточнонието, така нещата около божествеността се изясниха, мисля.

Аз понеже съм израснала в социалистическа България, а семейството на баща ми бяха и останалите живи са все още отявлени атеисти, винаги ми е било интересно да чета за религиите. Но определено не вярвам в християнската доктрина, а само в ценностите и. И въпреки, че съм кръщавана и усилията на майка ми и баба ми, не успях да стана вярваща. А като гледам на стари години, все по-малко вероятно ще да е.
И аз като mistik чакам някой да излезе с по-добро и достоверно обяснение на живота.  newsm78

# 58
Супер сме  Wink в момента Мелисса спи и аз се наслаждавам на свободното си време... а между другото в момента то4но сме и в Мерсин... малко пове4е от 2 месеца... та се наслаждаваме и на топло време  Laughing ходим по парковете и едва делим компютъра с дъщеря ми ... Laughing радвам се да се вклю4а пак тук, в турската теми4ка, напоследък не ми остава много време.. но все пак ви про4итам, когато мога
Беб4етата са пораснали много... и хубавеят с всеки изминал ден... браво на мамите   bouquet  Heart Eyes
Целувки от нас и пак ще се включа... бай бай ..'тил некст тайм,   Party Wink

Последна редакция: вт, 10 мар 2009, 23:59 от ninagunduz

# 59
  • до вятърните мелници
ей, че хубаво време днес!!! след малко офейкваме на въздух някъде  Laughing

мирамила   Hug благодаря за отговора. малко по-ясно ми стана  Mr. Green

какви са тези задълбочени дискусии, направо да не знае човек как да се включи  Mr. Green

с риск да ви "приземя" искам да се похваля с моя малък мъж. вчера бяхме на док. и се оказа че е станал 66 см и 6 кила 780 гр.! леко фин господин ще е май. малко разочаровахме лекарката че не се бил протягал да хване играчките още, но какво да се прави като е срамежлив (у дома се протяга и още как!) освен това и не се обръща нито от гръб по корем нито наопаки, но за сметка на това мята ръце и краци постоянно и във всички посоки и се извива или да прави коремни преси или мост  Crazy въобще не се заседява дълго време на едно място... какво чудо ще е като проходи кой знае #Crazy

бз, вери куул скуул има малката, блазе ѝ Wink!

Общи условия

Активация на акаунт