Усещате ли натиск да спрете да кърмите след първата годинка?

• 6 862
  • 141
  •   1
Отговори
# 30
Натиск не,но подмятанията започнаха още след 6-ия месец на малкия.Време било за отбиване ooooh!Казах че ще кърмя поне до годинката,и отзивите бяха че толкова много кърмели само ромките.Леля ми беше най-убедена в това,и преди 2 дни като се видяхме,и разбра че още кърмя изумено каза-Е ти вече и тях подмина Joy
Супер-и казах,сега поне няма с кой да ме сравняваш hahaha
Баба ми обаче е кърмила дълго,и никога не ми е казала-отбивай.Затова си мисля че най-големите противници на кърменето са от поколението на нашите майки

# 31
При мен първите подмятания започнаха точно около годинката. Придружена с разкази как свеки е отбила брата на мъжа ми с четка в пазвата - по съвет на своята свекърва. Сега нещата ту затихват, ту отново се обострят - и каквото и да стане, обикновено кърменето е причината.
Мъжът ми като цяло ме подкрепя или поне се съгласява с мен, макар че виждам понякога притеснение у него. Явно не е сигурен дали толкова дълго кърмене е нормално (не заради евентуално извратяване на детето  Laughing а по принцип). Докато аз гледам много-много да не коментирам сред познатите си факта, че кърмя, изведнъж разбирам, че той постоянно говори за това с общите ни колеги. И не знам дали е с гордост или го споделя като проблем.
Честно казано, и аз вече съм склонна да мисля за отбиване, защото ми дотежава понякога, но не знам как ще се справя с пристрастения си кърмак. И именно затова все отлагам с надеждата нещата да станат естествено.

# 32
едната дудняща баба е родена 1918г а другата 1935г ... и за мен е изненада че именно те са двигателят на натякването и предрасъдъците, /дуднят на мъжа ми и на баща ми даже по темата/ особено предвид факта че те бяха и най ЗА преди това

# 33
Абе това ми беше и на мен много странно!!!
Защо свекърва ми след като естествено беше много ЗА кърменето, в един момент,като наближи годинката, каза "Не мислиш ли ,че вече е много голяма...?"Всяка вече ми се обаждаше да ме пита дали съм започнала да я отбивам!?! Наистина го почувствах като вид "натиск".
Аз спрях да кърмя след годинката наистина,но защото дъщеря ми се отказа.

# 34
Когато заявих на свекърва ми,че ще кърмя ПОНЕ до годинка,тя  #Crazy цитирам :Чи то како има тогаз в кърмЪтъ?"-висшистка,гражданка  hahaha
Сама е отбила и двете си деца на по 3 месеца;първото-за да отиде на море,второто- за да влезе в едни дънки (започнала диета)  ooooh!
Не искам да продължавам с изказванията и,но вече очаквам натиск във всичките му форми, на които е способна, за да може и тя да влезе в живота на детето с "нормална човешка храна",щото тя кърмътъ....  hahaha
Една ми приятелка ми подхвърли скоро "докога смяташ да го играеш дойка?",но тя е бял кахър....
Свекито обаче...  ooooh!
Скоро смятам д аи подхвърля,че ще кърмя до към 3....  hahaha

# 35
  • София, Младост 2
Моите спомени са, че категорично съм отказвала да приема каквото и да е за натиск. Хората си имаха свои мнения, аз си имах мое собствено Mr. Green Не съм имала нищо против да си изказват личното мнение, изслушвала съм го къде с усмивка, къде с прикривана досада - без да промени моите схващания по въпроса.
Таткото много мрънкаше от един момент нататък (чакайте да станат на 3г, че да видите тогава какво е натиск hahaha), но аз имам навика да си пропускам покрай ушите неща, които не искам да чувам, а той ме познава достатъчно добре, за да знае, че не е никак разумно да преминава в настъпление и да ме притиска.
Т.е. - мнения е имало, натиск - не. Или пък аз съм толкова дебелокожа, че не съм схванала натиска hahaha
В крайна сметка дребната се отби, когато двете с нея бяхме готови - по наше взаимно желание с нея, без влияние от мненията на никой друг.

# 36
Ам те и майка ми, и баба ми .. и свекитата пък още по-отдавна.. само подпитват до кога ще се кърмим и няма ли вече да го отбивам.. Ама той им отговаря вместо мен  Joy
"Ти си вече голям, цокането е за бебета"
"Аз съм много голям и силен, защото цокам!" И се залепва пак  hahaha

# 37
  • София
Аз също не съм имала пряк натиск, но след втората годинка позачестиха въпросите кога ще отбивам.
Питането беше по-скоро от любопитство, защото на всички бях обяснила, че ще кърмя дъъъълго и ще отбия по естествен начин към 3-3,5 г.
Мисля, че се притесняваха точно заради изброените в по-горните постове предразсъдъци. Но винаги усещах подкрепата им, въпреки колебанието им дали постъпвам правилно.
За съжаление миналото лято яслата имаше един месец ваканция и единствения вариант беше раздяла с Мъри за този период при баба му на 250 км от нас (тогава той беше на 2,6 мес.).
Като за рязко отбиване мина леко - една седмица се мазах с Даун Ексол по зърната и му казвах, че са се разболяли амките и после го оставихме при баба му.
Рязкото отбиване съвсем не му пречи до ден днешен да прави точно като детенцето на Бръмбазела - ръката му е все в пазвата ми, казва ми - Я, какво си намерих тукааа! Амчица! Целува си ги, "топли "си ръцете, такива работи. казва, че са неговите амки.
Всички му се радват и не правят на проблем това. Аз мисля, че е заради рязкото отбиване, за което и двамата не бяхме подготвени. Мислите ли че е заради това? Или и естествено отбилите се правят така?

# 38
Определено за мнозина е странно. Наистина отначало всички се радват, а после започват да те гледат учудено, когато кажеш, че още кърмиш. Майка ми винаги ми е казвала, че смята едва ли не за грозно голямо дете, което суче и в началото все учудена ме питаше още ли кърмя и докога. После престана. Съпругът ми пък се притеснява, че за мен е много натоварващо да кърмя все още две деца и само ме гони да ме храни  Simple Smile Но като цяло ме покрепя и се гордее с мен. Хубаво е, че има и много хора, които са приятно изненадани, но честно казано вече не казвам на всеки, че кърмя, защото срещам доста неадекватни реакции  Confused Трябва обаче да похваля свекървата - много е доволна, защото тя самата е кърмена до 4 годинки  Simple Smile

# 39
ами малчо, много държи докато суче от едната гърда да е наясно къдее точно другата  hahaha държи си я да не му избяга  Joy а когато се е насукал и се е изправил, понякога  само доближава до зърното, допира устнички /като за целувка/ и после се дръпва, поглежда ме хитро, изръсва едно щастливо АААМ и се залива от смях. радва им се човека
сега като им кажа че смятам /ако успея да цедя поне 200мл/ освен да кърмя и да давам кърма в банката съвсем ще откачаат
 newsm78

# 40
Ей, не съм сама значи Laughing
Още преди да се роди дъщеря ми с помощта на все още оскъдната информация за кърменето (2003), бях решила, че ще кърмя до годинката поне. Впоследствие реших, че ще я кърмя, докато имам кърма или тя сама пожелае да се отбие. Имах пълната подкрепа на мъжа ми, но родителските тела и на двама ни ... Едните - защото не съм давала детето, другите - излагаш се, само циганките кърмят. Щерката беше на 10 месеца, когато чух тая реплика. Даже и тема бях пускала във форума. Майките с бебета в градинката правеха нещо средно между  Shocked Sick Crazy физиономия, когато им казвах, че кърмя и ще кърмя поне до годинката.
Сега много - много не ме закачат. В първите дни след изписването сестра ми ме попита - ти докога смяташ да го кърмиш Иван? Отговорих й, че понеже е мъж, ще го кърмя поне до първи клас и ще го запиша в най-близкото училище, за да мога да притичвам през голямото междучасие Mr. Green Вече знаят, че съм маниачка и сектантка, а освен това и ЕРД, както каза Бу. Най-доволна съм от констатацията на роднините, че с мен на глава не се излиза. Това е най-хубавият комплимент, който съм получавала.
И по този повод напоследък често си мисля - защо ние, "сектантките", трябва да сме толерантни към тези, които по една или друга причина хранят с АМ, а в същото време ни наричат "сбъркани", "сектантки" и как ли още не, сравняват ни с малцинствата, гледат ни ей така  Shocked, ако решим да кърмим навън и последното, за което е темата - натискът да отбиваме колкото се може по-скоро, сякаш вредим на децата си??? Изобщо излиза, че тая работа с кърменето е голяма глупост  Tired, както се изказа една от присъстващите на семейна сбирка преди две седмици. Това последното го споделям, защото ми тежи, няма за цел да противопоставя кърмещите майки с другите. Peace

# 41
X)Sorsha, не зная дали е старозагорски синдром, но и друг път съм писала как моята свекърва (старозагорка, де) ми зададе риторичния въпрос още когато Бучкозавъра беше съвсем малко бебче: "Аз като тА глЬедам какви са ти настройкитИ за отглежданье на дИтьетУ, а и заради това кърменье, май няма да ми дадьеш Калоян да го гльедам до 3 г. в Стара Загора".  Joy Акцента мога да пресъздам говоримо 1:1, много съм задобряла вече!  Laughing Та, първо онемях, после побеснях и най-накрая с равен и спокоен тон й теглих една старозагорска майна.  Blush

Joy Ха Хааа Бръм, тая гледачка си е намерила майстора, ти си нестандартна булка.

Тъй ми! Ма ни съ смей, че е казала, че имам миома, та ще ходя за всеки случай да се проверъ.  ooooh!

# 42
  • София
Натиск никой не ми е оказвал. С първият ми син до 2г не са и коментирали (понеже по майчина линия е нещо като традиция да се кърми до 2 Laughing). След това имаше коментари, че никога няма да се отбие, но историята написа  друго Laughing. С втория сме далеч от възраст, която да буди недоумение, но честно казано изненадани няма да има.

# 43
Свекърва ми в началото ми подхвърляше,че "след 7-мия месец в кърмата няма нищо и само ги залъгват бебетата"-ха сетете се защо-тя си е кърмила децата по горе-долу толкова и след това ги е давала на някакви седмични ясли #Crazy.Бързичко я отрязах с репликата да си пази мнението за себе си.Та поне пред мен нищо не казва...засега.Мъж ми е твърдо зад мен-той казва -"ти си майката,ти знаеш най-добре пък и като гледам колко е доволен малкия като цока..."Иначе ..сестра ми ми подхвърля,че докато не го отбия Мартин той няма да прояде и много и се ядосвам,ама си го пускам край ушите.Тя живее във Франция а там ,доколкото знам,дългото кърмане хич не е популярно.
На особено нахални познати,които се интересуват "докога ще кърмиш",отговарям твърдо и сериозно-"до първи клас" -след това нищо не смеят да кажат hahaha

# 44
  • София
Сериозен натиск не усещам, само подмятания, уж шеговити. Продължаваме да се кърмим успешно и доставя удоволствие и на двама ни, но се притеснявам какво ще стане ако го приемат на ясла и аз се върна на работа.  Shocked

Общи условия

Активация на акаунт