Усещате ли натиск да спрете да кърмите след първата годинка?

• 6 864
  • 141
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна
Шаманката , благодаря за отговора.

# 61
Приятно ми е - Богиня!, ще отговоря на този въпрос, защото освен от интерес към темата и напоследък от лични наблюдения мога да говоря. Никакви камъни няма да хвърлям, защото самата аз се чудих до скоро дали някога ще имам пак приличен бюст или да се примирявам с "мокри чорапи" стайлинга. Истината е, че гърдите търпят трансформации още от бременността. Първите дни след раждането, преди кърмата да се регулира, рязкото надуване и спадане на гърдите помага за развалянето на формата. До скоро, въпреки всичко прочетено, си мислех, че това е необратим процес. Дълго време гърдите ми бяха далеч от приятната гледка. Но хубавото на дългото кърмене и съответно на плавното отбиване, е че с плавното намаляване на кърмата гърдите постепенно връщат човешките си форми. Ако отбиването стане рязко, може да не се получи това плавно възстановяване на естественото състояние на гърдите.
Та и аз вече имам все по приличен бюст. Сдобих се с много по хубави зърна от преди  Mr. Green
А и някак ме топли мисълта, че дългото кърмене е и предпазва до голям процент и майката от някои сериозни болести като рак на гърдата например.
Подкрепям абсолютно  Peace
Особено в частта за зърната, че преди това никак нямах  Laughing .. дано си се запазят и след..

# 62
  • Варна
За зърната не разбрах. Какво им се случва? Моите са малки и розови - хич не искам да се променят.

# 63
мадами, на мене ми е второ кърмаче  hahaha
та да споделя и аз от личен опит
имах поликистозна мастопатия преди да кърмя баткото. след това гърдите ми вече не бяха като торбички пълни с ориз, на пипане не са най секси нещото за което се сещате.
това което знам на теория и което практиката потвърди е че когато гърдите са в покой /т.е. не кърмиш / млечните жлези са обвити в мастна тъкан, която не е случайно там тя е нещо като защита. Когато кърмиш тя по необходимост се топява за да освободи място на млякото. Впоследствие с намаляването на броя кърмене тази мастна тъкан постепенно се възстановява.
това което виждате в огледалото точно след кърмене съвсем не е това което ще си имате на "горния етаж" споко   bouquet  bouquet  bouquet но наистина плавното отбиване е важно, в природата само катастрофите стават бързо, хубавите неща отнемат времеее  hahaha hahaha hahaha
Може да се появят стрии през бременността или първите дни когато гърдите се препълват много, самото колкото може по-"веднагашното" кърмене всъщност спасява от стрии, а не обратното.

# 64
За зърната не разбрах. Какво им се случва? Моите са малки и розови - хич не искам да се променят.
Моите зърна бяха едни големи и ъъъ аморфни някак, хич не ги харесвах. Сега се оправиха, определено имат по - привлекателен вид  Peace

# 65
Натиск вече си имам, от страна на родителите ми (то няма и откъде другаде в моя случай)  Mr. Green  Обвит в кадифената лапичка на грижата за мен, че трябвало да внимавам на моята възраст за кости и да се пазя от изтощение и т.н. и т.н. Доводите, че и други жени кърмят и работят и никой не им помага, както и че възрастта не е чак такава напреднала... не ги топлят. Не, че ще е съобразя с тях, де Simple Smile
Иначе сред околните съм обект по-скоро на доброжелателно любопитство, отколкото на осъждане и осмиване (смеят ли  Twisted Evil ) Може пък това да му е хубавото на възрастта - на 42 г. с едно вече отгледано пълнолетно дете... смее ли някой да ми дава акъл, вместо от мен да взима, ама ха я  bowuu Joy  Mr. Green  

За гърдите - първият път отбих рязко и наистина гърдите се спихнаха. Минаха години (и доста пиене на контрацептиви) докато се понапълниха малко и придобиха по-приличен вид. Сега се надявам да се получи по-добре  - в момента съм в неприятната фаза "прани чорапи", но доста време се радвах на фасонче тип "силиконова богиня"  hahaha

# 66
Коментарите престанаха още към деветия месец. Просто свекърва ми и няколко приятелки се убедиха, че е напълно безполезно да водят разговори на тази тема с мен, защото реагирам като тигрица. Ще кърмя докато си искам и не приемам никакви критики.

# 67
Моите зърна бяха едни големи и ъъъ аморфни някак, хич не ги харесвах. Сега се оправиха, определено имат по - привлекателен вид  Peace
А моите бяла плоско-вдлъбнати, особено едното - хич го нямаше  Rolling Eyes
Сегаса съвсем еднакви и симпатични  Mr. Green

Определено има момент на "прано чорапче", ама пък после нещата постепенно се пооправят (започвам да го забелязвам) .. Та се надявам до към 3тата годинка вече да имат по-фасон като цяло  Laughing

# 68
Досега не ми се е случвало да ме натискат да отбивам. От време на време чувам разни тъпи реплики, но обикновено те идват от хора, от които изобщо не ми пука, какво мислят за дългото ни кърмене. Даже по-скоро се забавлявам, защото има изцепки, които са за една друга тема - абсурдни реплики.  hahaha
Зълва ми от време на време ми изцепва разни глупости, колко неестествено й било да кърмя толкова голямо вече дете.  Mr. Green
Най-сериозният ми разговор около кърменето беше със сестра ми, която на новината, че имаме зелена светлина за бебеправене, подскочи, че първо трябва да отбия, защото не може  да кърмя и да бременея. Извода беше, че съм вманиачена на тема кърмене!  Mr. Green
Всъщност мога да кажа, че досега винаги съм срещала подкрепа за кърменето от всичките ми близки, включително и от сестра ми, която още я подиграват колежките й, че била като циганките, щот си е кърмила детето 2години(племенницата ми вече е на 13г.).
За формата на гърдите, де да знам, моите още не са увиснали, но аз съм и много кг отгоре от след раждането, та не знам истинската причина за това. А и малката се кърми като новородена, други течности рядко пие, та вероятно и това има значение.

# 69
 oceanid и аз съм си мислила като толкова искат да отбивам,да го оставя на тях да реве(а той хич не е от тихо ревливите),но ми е жал за детенцето.Най-добър урок таткото ни ще получи ако го оставя нощем да го успокоява без цици,че той така и не разбра че има бебе-спи си и дори не усеща дали се е събуждал през ноща. ooooh!

# 70
  • До хладилника, който обичам
Един от бонусите на кърменето - хлътнали или плоски зърна остават трайно изскочили дори след по-кратко кърмене.

Също мога да потвърдя, че след дъъълго кърмене и плааавно отбиване гърдите възвръщат почти предишната си форма. Почти - защото бременността си дава отражение, неизбежно, и то като цяло ще се случи почти със 100%-ва сигурност с или без кърмене Simple Smile Има жени, некърмили и ден, с 'развален'* бюст, има жени, кърмили по три деца дълго и със страхотни гърди...
По време на бременност гърдите така драстично променят размера си, че това, плюс егенето, което за никой досега не е тръгнало в обратна посока, си има значение.
Важни са и много други неща - дали кожата е еластична, ген, поддържане на хидратирана кожа (не само с мазане, а и с пиене на адекватно количество течности), поддържане на гръдните мускули с подходящи упражнения, рязко напълняване-отслабване и други такива.

*Какво изобщо значи „развален” бюст? Нима някой тук живее с мисълта, че на 60 ще има секси гърди като 18-годишните изцяло като благоволение на природата? в крайна сметка, важно е изобщо да има гърди, пък за навън – да живеят сутиените. Рекламните модели от последните десетилетия, в които хубави гърди рекламират всичко от препарат за тоалетна до печени бадеми доста е объркал представите за основното им предназначение… И в крайна сметка като резултат от това, както и от масово навлизане на агресивно рекламирани алтернативни варианти за хранене на бебетата се появява и този натиск. Преди 60-70 години примерно натискът се е появявал след 5-тата година Mr. Green

# 71
Момичета, аоз мисля, че не сте за подигравка, а за възхищение. На фона на масовото кърмене по 20 дни - 4 месеца, кърмене до 2-3 години си е геройство. Мисля, че трябва да се гордеете със себе си.
При мен пък ситуацията е обратната - искам да отбивам малката още като навърши 7 месеца, но мъжът ми и майка ми не дават, правят фасони, цупят се, намекват, че не съм добра майка Cry И аз продължавам да кърмя. Страхувам се, че малката ще се научи трудно да заспива без "цици". Сега и расте зъбче и вечер се буди поне по 2-3 пъти да суче и по-скоро си чеше зъбите според мен, отколкото да суче, ама... Станала е една капризна, ревлива, своенравна и не знам като почне да се осъзнава как ще я отбивам.
Та, мисълта ми беше, че ако им кажа, че ще кърмя до две години, ще се гордеят с мен.

# 72
Ооо, а ма аз нямам нищо против на 60години циците ми да изглеждат като на 18!  Mr. Green

# 73
  • София
Натиск точно не може да се нарече, но свекърва ми например не е очарована от дългото ми кърмене, въпреки че напоследък изживя революционна промяна и казва, че трябва да се кърми, колкото имам кърма. По-скоро не мога да я убедя, че имам още кърма (тя е кърмила и двете си деца до 1-2 месеца), понякога сяда до нас и с интерес гледа как Анна суче, имам чувството, че се опитва да разбере дали наистина преглъща и дали има мляко Joy. Не я виня, на нея много й се гледа внуче, но май разбра, че и с кърмене, и без, до навършване на една определена възраст няма да й я оставям за гледане.
Та колкото повече кърмя, толкова повече замлъкват противниците на това, вече сигурно ме мислят за тиха луда. Grinning

# 74
Малко ОФФ, въвъ връзка с идеята който иска да ни убеждава да отбива- да се пробва сам да види за какаво става дума

Мисля че трябва да им ги навираме малко повече в ръцете на татаковците тия бебоци...
Ако в ранна възраст на бебето са осъзнали колко са безпомощни да го утешат и приспят когато то си иска да суче, и само са стигнали до извода че най-добре да ни го донесат да си суче детето, толкова повече ще ни подкрепят и ще разбират че това е важно за и в очите на собствените им деца.
мъжа ми поне ме подкрепя за кърменето, даже на шега казва докато не му поникнат всички зъби да не съм си помисляла- как ще го успокояваме когато му растата иначе hahaha hahaha hahaha А малкия действително докато пробива зъбче, става малко неспокоен, може често да се буди да суче, но не плаче и някои хора си поспиват /е не и аз но нали има мир/
И на мене ми е жал за малкия понякога, да му го оставя да ми реве, но си налагам да го оставям и да не се меся.
Още когато се роди баткото свекърва ми сподели колко съжалява че свекър ми е бил настрани от децата, защото като не са му се вмилили и не са му влезли под кожата като бебета, после като са попорасли /и понеже са момчета/ е бил излишно строг с тях. Много настояваше да не правя същата грешка и аз с нашите синове и смея да твърда че е била права принципно.

Общи условия

Активация на акаунт