Усещате ли натиск да спрете да кърмите след първата годинка?

• 6 864
  • 141
  •   1
Отговори
# 75
  • София
моят мъж пък обратното, нали кърменето ни беше виновно за всичко и след като се отбихме, малката три дена се поразболя и плачеше много нощем, а аз няма какво да и дам, за да млъкне. И мъжат ми вместо да каже, че досега не е разбрал какво е болно дете и никнене на зъби, за разлика от много други хора, които ги разнасят по цяла нощ, ми каза, че аз съм била виновна, защото много дълго съм я кърмела и тя само това си търсела, за да се успокои.

# 76
При мен също имаше огромен натиск с обратен знак - ДА КЪРМЯ. До такава степен, че изпитвах ужас да не ми спре кърмата. Но тя не спирала толкова лесно Laughing Когато минах 6-те месеца, започнаха етърва и приятелки да ми се чудят, след годинката - свекърва и баща ми, след годинка и половина - вече не искаха никога да спирам да кърмя. Сега сме на 1,8м и се отбиваме за нерадост на майка ми и баща ми. Виж, свеки продължава да опява нещо за Крали Марко, но това вече сте го чували.

# 77
Не съм усетила натиск, учудени погледи и реплики има, но  натиск не.

# 78
Страхотна тема  bouquet Даже смятах да пусна нещо подобно.

Да, при мен има огромен натиск, или по-скоро неразбиране. Трябва едва ли не да се оправдавам пред нераждалите приятелки, или некърмилите, за приятелите мъже не коментирам...
Свекърва ми като цяло ме подкрепя, кърмила е и двамата до година и малко, но вече започва да подмята, че като спряла да кърми започнали да спят и да се хранят.

Майка ми ме подкрепя, но и доброжелателно ме съжалява, че не спя, адски много съм отслабнала, боря се със злоядо дете и така...

Мъжът ми е ту така ту иначе, а и проблемът при нас е, че откакто се е родил Марти, таткото спи в другата стая за да се наспива (просто се налага заради болест на очите). Аз си спя с детето и според мен се наспивам и се кърмим в просъница тихичко, но таткото не иска още при нас (а и спалнята ни е много малка Confused). Това малко или много рефлектира върху семейните ни отношения и ми е мъчно, че един вид съм раздвоена между двамата любими мъже.

Самата аз винаги съм искала да кърмя много, или поне до 2 годинки. Милсех си че всички тези коментари няма да ми повлияят, но някак си, дори приятелките ми които кърмеха, около годинката спряха или са в процес на отбиване.

Явно всичко това подсъзнателно или напълно съзнателно ми действа, защото никога например не съм имала проблеми с кърменето навън, а вече ме е срам  Embarassed А детето ми е на няма и годинка...

Имам въпросче към мамите на ходещи кърмачета - продължавате ли да кърмите навън?

# 79
Ако той поиска (ако се е ударил или нещо се е разстроил) го кърмя и навън, иначе суче само вкъщи за заспиване и през нощта обикновено цоква по 1-2 пъти. Вчера бяхме на РД и му се доспа много, та го накърмих там, изгледаха ме странно, но нищо не посмяха да кажат, дори и да са си помислили. Засега тормоз определено имам от страна на свекърва ми, но се надяваме достатъчно ясни да сме били, та да ни остави намира  Crossing Arms

# 80
  • До хладилника, който обичам
Кърмила съм навън и след годинката, да Grinning
Дискретно, но аз по принцип не съм развявала бюст (то не е и нужно, за едно нормално протичащо кърмене), но определено е имало доста ситуации, в които съм кърмила Simple Smile

# 81

Имам въпросче към мамите на ходещи кърмачета - продължавате ли да кърмите навън?
Кърмих малкия дори на концерт насред тълпата  Mr. Green! Никой не разбра, защото изглеждаше все едно го приспивам /то аз си го приспивах, де, само че на цица  Mr. Green/. Тогава дребен беше на годинка и половина  Peace! И аз като Бу не съм развявала цици, а просто си го гушвах детенцето! Друг е въпросът, че таткото се побъркваше от притеснение като ни видеше така гушнати на обществено място, защото му беше прекомерно ясно за какво иде реч  Mr. Green!

# 82
  • на плажа
 Абе то аз не развявам цици, ама се вижда какво правим, макар че бюстът ми е миниатюрен. Малкият има отвратителния навик да ме пипа по другото зърно докато суче и като ни се случи да се кърмим на обществено място пада голяма борба.

# 83
Усещах натиск да , злобни подмятания също , но все пак не са прекалявали с изключение на един два пъти и то сериозно .
Когато отбих малката обаче видях много доволни физиономии и разбрах че истината е че никой не е посмял да ми каже в лицето , но са очаквали този момент .
Тъжно и гадно , но това е .... Tired

# 84
  • София
Все още кърмя навън и въобще навсякъде, когато си поиска, мисля, че е дискретно, в повечето случаи много хора и не разбират, но и да не е така, аз не се притеснявам особено от това, не намирам нищо странно/лошо/притеснително да дам на детето си да суче, дори и пред много хора.
Но аз нямам проблем и да се съблека гола в сауна в Австрия /където това е нормално и прието, ако си с бански те гледат странно/, докато мои приятели определено се притесняват - разни хора - различен светоглед.
Ако се притесняваш да кърмиш навън, можеш да научиш по-голямо кърмаче, че само вкъщи може да суче, аз лично не го смятам за нужно и затова и продължавам все още кърменето навън.

# 85
Аз кърмих първия си син само 3 месеца защото кърмата ми намаля и нямаше кой да ми каже че това се оправя с почесто кърмене и т.н.Сега кърмя малкия вече 9 месеца и ще продължавам докато мога.А намеците си ги получавам на равномерни порции още от 6 месец-"нали кърми 6 месеца стига толкова не ти ли е досадно"и тем подобни глупости.Като видях колко много майки кърмят дълго решението ми се затвърждава още повече!Обаче има едно нещо,което ме притеснява/малко ще изместя темата встрани обаче няма по подходящо място от това тук да си задам въпроса Grinning/Бебо има 2 зъбчета и от време на време ме гризка така здраво че свитки ми излизат #Crazy.А какво ще правя като изникнат и горните 2 зъба и вземат та се пресрещнат #Crazy #Crazy #Crazy!Страхувам се че няма да издържа и ще се наложи да го отбия.Чудя се как сте удържали фронта  толкова време да ви гризкат и не сте се отказали Rolling Eyes.

# 86
Охо.. и още как..
Макар че напоследък се опитвааааам малко поне да го заглавичкам, ама ако е много голям зора нищо не помага.. "Мамо, ей там има една пейка и на нея няма никой. Айде да седнем малко да си цокна."  Mr. Green

Страхувам се че няма да издържа и ще се наложи да го отбия.Чудя се как сте удържали фронта  толкова време да ви гризкат и не сте се отказали Rolling Eyes.
Има пълен набор зъби и НИКОГА не ме е гризкал Simple Smile

# 87
д.а.н.и.е.л.а , точно с един, два зъба най - много хапят бебетата. Май просто се опитват да си чешат венците. Но това не е причина да търпиш или пък да отбиваш. Можеш да му покажеш, че те боли. Когато те ухапе да спреш кърменето и категорично да обясниш, че хапането няма да го бъде и ти причинява болка. Колкото и да е малък, ще разбере.
А иначе, при самият процес на сучене, езикът отделя зъбките от зърното.

# 88
И аз мога да споделя опит по отношение на гризкането на гърдичките и зъбките. Мен Алекс ме хапеше именно с първите зъбки най-много. Сега имаме 14 бр. и не ме хапе изобщо. Аз си го обяснявам с това, че усещането за зъбките в устата им е ново и не знаят как да ги ползват, как да контролират засукването и захапването на гърдичката. С времето се научават и този проблем отпада. Моя съвет е да реагираш така, че детенце да разбере, че те боли, но реакцията трябва да е умерена да не го стреснеш прекалено.

# 89
С най-добро чувство към кърменето, искам да попитам дълго кърмилите майки: наистина ли децата им са по-здрави? Към началото четох за постъпване в болница, за болести и т.н. А ако не за здраве, за какво бихме го правили?
Кърмих и двете си деца, колкото можах, не съм спирала изкуствено. Всяка майка има право да кърми или не собственото си дете, колкото желае, това е нейното дете, все пак.
Но - по-здрави ли са дълго кърмените деца - това е въпросът, според мен.

Общи условия

Активация на акаунт