Машина за хляб - 15 част

  • 75 884
  • 897
  •   1
Отговори
# 315
  • Мнения: 2 724

И да питам...без да се заяждам......

Има ли наистина доволни от рецептите в книжките си?
Аз съм доволна от рецептите в книжката .

# 316
  • София
  • Мнения: 2 019
Ами аз да кажа още съм начинаеща и не смея много да експериментирам. Специално по тази рецепта от книжката е ставал. Но един път става един път не става. Sad А ядките и семената кога е правилно да се слагат.
Рецептата е следната:
Първо сипвам 300 гр. вода, после 2 с.л. олио, отгоре покривам с 4 чаши брашно - мерителни 200 мл.( излиза 520 гр.,нали 200 мл чаша се равнява на 130 гр. брашно), в средата сипвам една мая или малко по малко (марка др Йоткер), едно пликче по принцип е 7 гр., отстрани в единия ъгъл слагам 1 с.л. захар, а в друг 1 ч.л. сол. Възможно ли е да ми е много брашното, или маята или пък захарта да ми е малко. Sad
Слагам го на 2 програма, тя си е за печене нормално и нагласям за голям хляб да е, 1000 гр. (макарче не виждам как се получава от 500 гр. брашно +300 мл вода - 1 кг хляб).

Първата рецепта от моята книжка е същата, с тази разлика, че има и сухо мляко. Аз сложих 200 гр. мляко и 100 гр. вода. По същия начин измерих брашното. В моята рецепта е 550 гр. Аз сложих малко по-малко от 4 чаши защото е по-лесно да се добави отколкото да се отнеме, но пак се оказа повече и долях малко вода. Пробвай да слагаш по-малко брашно и ако се наложи си добави в процеса на месене.

# 317
  • Мнения: 3 550
Момичета, откъде намирате суха мая на д-р Йоткер? Обърнах всички големи вериги в София и няма. Търся от поне 2 месеца. С мъка открих от френската, но не ми харесва. Наближава времето за козунаци и много държа да си набавя тази на д-р Йоткер. По хранителни борси ли да търся? Вие откъде си я набавяте?

# 318
  • София
  • Мнения: 160
от метро

# 319
  • Мнения: 4 358
Момичета, откъде намирате суха мая на д-р Йоткер? Обърнах всички големи вериги в София и няма. Търся от поне 2 месеца. С мъка открих от френската, но не ми харесва. Наближава времето за козунаци и много държа да си набавя тази на д-р Йоткер. По хранителни борси ли да търся? Вие откъде си я набавяте?
Аз от Фантастико.Миналата седмица там имаше.Бяха я забутали зад френската.

# 320
  • София и там където не се пуши
  • Мнения: 12 146
Момичета, откъде намирате суха мая на д-р Йоткер? 


От две три седмици има в Била на Хиподрума. Във Фамилия има една още по-хубава мая, но тя е най-подходяща за машинките, които са за хляб 1.5 кг - от нея слагам по-малко, когато не мога да намеря Йоткер.

Последна редакция: нд, 29 мар 2009, 08:49 от (х) Dorothy

# 321
  • София
  • Мнения: 4 519
Sisil,

На първа страница на всяка една от темите има таблица с най-честите причини за проблеми с хляба. Твоят хляб изглежда, че или има много вода (респективно по-малко брашно), или слагаш много мая, или програмата не ти е подходяща.

Според мен трябва да пускаш програмата за грамаж от 750 грама - толкова хляб се получава по твоята рецепта. Имай предвид, че околната температура също е фактор. Намали и маята.

Семена слагам заедно със другите продукти. При сигнала слагам само разни меки добавки - стафиди, маслини, плодове от сладко. Иначе месенето е прекалено интезнивно и ги пасира направо.

# 322
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Мерси Джемма. От първия вариант е моята, пише брашното плътно да покрие водата. Значи ще внимавам с ядките, или няма да ги слагам или ще дебна сигнала.
А някой може ли да ми даде рецепта с царевично брашно. Може и просто рецепта за някакви кифлички, само тестото да замеся в машинката.
 Hug

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=381707.0
Предлагам ти тези кифлички,страхотни са.Дъщеря ми все иска да й правя,много й харесаха.Тестото замесих в машината,но то е без втасване,само месене(при мен е 14 минути).

Момичета, откъде намирате суха мая на д-р Йоткер? Обърнах всички големи вериги в София и няма. Търся от поне 2 месеца. С мъка открих от френската, но не ми харесва. Наближава времето за козунаци и много държа да си набавя тази на д-р Йоткер. По хранителни борси ли да търся? Вие откъде си я набавяте?

В нашият град навсякъде има такава.Виждала съм я и в Била,и в Кауфланд,когато съм ходила.

Ами аз да кажа още съм начинаеща и не смея много да експериментирам. Специално по тази рецепта от книжката е ставал. Но един път става един път не става. Sad А ядките и семената кога е правилно да се слагат.
Рецептата е следната:
Първо сипвам 300 гр. вода, после 2 с.л. олио, отгоре покривам с 4 чаши брашно - мерителни 200 мл.( излиза 520 гр.,нали 200 мл чаша се равнява на 130 гр. брашно), в средата сипвам една мая или малко по малко (марка др Йоткер), едно пликче по принцип е 7 гр., отстрани в единия ъгъл слагам 1 с.л. захар, а в друг 1 ч.л. сол. Възможно ли е да ми е много брашното, или маята или пък захарта да ми е малко. Sad
Слагам го на 2 програма, тя си е за печене нормално и нагласям за голям хляб да е, 1000 гр. (макарче не виждам как се получава от 500 гр. брашно +300 мл вода - 1 кг хляб).


А наблюдаваш ли тестото в началото?Може да му е трябвало още брашно,за да се оформи хубава,стегната топка.Не е от добавките,никога не съм чакала сигнала,за да ги добавя,след първата почивка на машината ги пускам и това е.Според мен,не е и от това,че правиш по-малък хляб на 1-килограмова настройка,аз винаги така правя.

# 323
  • Мнения: 198
С какво брашно го прави?Според мен брашното ти не е хубаво.Преди няколко дни и при мен се получи по същия начин(пробвах нова марка брашно),защото това което ползвах 3 години изчезна и не мога да го намеря вече,та се наложи да експериментирам с няколко вида брашна .Та си мисля,че трябва да пробваш с друго брашно.Дано да съм помогнала Simple Smile

Последна редакция: нд, 29 мар 2009, 14:42 от Мия

# 324
  • София :(
  • Мнения: 215
  Здравейте, момичета.
 Аз рядко пиша, защото си правя обикновен хляб, пък и рядко правя, че аз не ям, само мъжа ми и се бори с един по няколко дни, та няма с какво да се похваля. Но сега искам да се оплача, последните няколко пъти хляба ми неизменно превтасва и така грозно хлътва в крайна сметка, че на нищо не прилича  ooooh!. А нищо не съм променяла, брашното, маята, програмата, всичко си е едно и също. Вярно, че няма как да го наблюдавам, защото обикновено ползвам отложен старт и докато той се бърка аз си спя, но до скоро не се получаваха такива издънки. Какво се случва последните няколко пъти, че така се прецаква произведението ми  newsm78
  Днес мисля да забъркам един козунак - репетиция, че Великден наближава и после ако ми остане време, ще пусна едно хлебче да видя как върви процеса, дано установя от къде идва проблема с превтасването, че вече много се дразня  Crossing Arms
 Хубав ден и вкусни хлебчета от мен  Hug

# 325
  • Мнения: 471
И аз много не съм доволна от рецептите в книжката. Само 2-3 хляба са ми ставали, но са ми скучни. Иска ми се повече разнообразие. По едно време даже исках да си продам хлебопекарната, но като открих вас се отказах. Видях, че можела да се използва.  chef

# 326
  • Мнения: 11 607
Ето идеи за 2 рецепти, лично на мен ми харесват и допадат:

Рецептата на Пина - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg4455070#msg4455070 - аз обаче сложих и кашкавал, и чесън.....

И върху тази рецепта може да се импровизира - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg4193401#msg4193401

# 327
  • Мнения: 4 358
Поли отивам за правя втория хляб дето ми го даде - Френския.Ще се похваля.Дано Praynig стане.

# 328
  • Варна
  • Мнения: 315
Raya запознала се бях с първата страница, но просто се чудех да не е грешката в семките и сусама, които добавям.  Confused
Ей сега бърка машинката хляб, ами гледам през прозорчето и не е топка, смисъл лепи си по стените, но пък по рецепта количеството брашно е това. Сега добавих още малко докато месеше, но пак не е е твърда топка а си маже. Май ще сменям рецептата. Close А има моменти когато си става, не мога да усетя какво различно правя.
Мия брашното последното е на Аро, взех от Метро стекче от 10 бр. по 1 кг. Ама първите хлебчета ставаха, та уж не е от брашното. Маята ми е хубава уж, на др Йоткер, по едно време ползвах една Yuva, с която има проблеми пак и реших, че е от маята. Ще продължавам с експериментите, та ще видим. Sad
Програмата иначе трябва да е вярна, така я дават по книжката, трае 3:50 ч. А ако има значение температурата в кухнята, ами като цяло е ниска - около 15 гр., когато не сме там дълго време.
max-mama и мама цоцоланка благодаря за рецептите. Благодаря и на всички за съветите.  bouquet

# 329
  • Мнения: 1 170
Polly-Wolly,

Нормална ми изглежда машинката. Програми те са по-малко от тези на другите машини, но това не е непременно минус. Трябва да видиш какви са програмите и тогава да обсъждаме. Освен това е от по-малките модели - за хляб до 1 кг. Въпреки, че моята е до 1,250 кг. и аз правя хляб от 750 грама, често правя в нея други неща - питки, козунаци, тесто за кифли. Тогава е важно да е по-голяма.

Мога да ти предложа една машинка на First - вчера я видях за пръв път. Имам други уреди от тази марка и съм доволна.

http://www.pazaruvaj.com/hlebopekarni-c4110/avtomatichna-furna-z … 52-p30461090.html

Много ти благодаря, ще огледам по- обстойно
Hug

Общи условия

Активация на акаунт