ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 77 246
  • 1 968
  •   1
Отговори
# 1 170
  • София
Не може ли наистина да се качи предварително този брояч все пак да видим за какво става въпрос и ако трябва да се поупръжняваме... Представяте ли си че брояча ми излиза на датата Х виждам го за първи път и нещо не се усещам точно какво и кога да правя и после ще се скъса,м от обвинения колко съм тъпа и недосетлива и заради мен детето ми не е на градина. Има наистина много хора които не са толкова интуитивни и то към нови неща. Пък и в карайна сметка е право на всеки да е запознат какво трябва и как да прави. И ако има подобен проблем при повечето хора сигурно ще е за градината първо желание, а такива като мен кандидатствали на само 1 място си е наистина прецакване. Трябва ли да направя още 5 кандидатури само за да се упражня с брояча...

# 1 171
Не може ли наистина да се качи предварително този брояч все пак да видим за какво става въпрос и ако трябва да се поупръжняваме... Представяте ли си че брояча ми излиза на датата Х виждам го за първи път и нещо не се усещам точно какво и кога да правя и после ще се скъса,м от обвинения колко съм тъпа и недосетлива и заради мен детето ми не е на градина. Има наистина много хора които не са толкова интуитивни и то към нови неща. Пък и в карайна сметка е право на всеки да е запознат какво трябва и как да прави.

Да, вероятно ще има пробно пускане. Проблемът е, че има вероятност много хора да не разберат, че е пробно и да настане паника. Ще помислим.

Я.Дж.

# 1 172
Е, аз обясних на приятелките си тази тънкост на ОДЗ-тата "или от първа яслена или никога" и хората кандидатстваха и записаха децата си, масово дори без никакви предимства.
Съжалявам, ако според теб, съм те прецакала, но ако бях твоя приятелка и ти бях казала това, нямаше да мислиш така.
Simple Smile Напълно подкрепям. Дъщеря ми беше приета и самата директорка предложи този вариант. Наистина беше от предвидливост. После реших да освободя мястото, но не от мисъл за нуждаещ се. Ясно е, че тогава бяха единици наистина ходещите. И сега наистиня няма места Sad И е заблуда, че някой ще се замисли за по-нуждаещите се. Всеки е нормално да си мисли първо и основно за детето си Peace
Отделно, че всяко нещо си има цена. Да пазиш така място, значи детето ти поне по няколко дни месечно да ходи и после съответно да боледува, да мине през адаптационен период, който е по-тежък при по-малките... Аз отказах да платя тази цена Naughty, защото не съм "много" нуждаеща се, но напълно оправдавам тези, които осъзнавайки, че втори шанс може и да няма, са се възползвали Peace

Браво, ами какво да кажем за децата които са с хронични заболявания и е изключено да посещават ясла, а след това стават на 4 години и нямат шанс за записване в детска градина.

Тези деца ще бъдат приемани предварително по решение на съответните комисии.

"2.2.3. Децата със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, както  и тези със заболявания с решение на ЛКК или ТЕЛК се приемат на място в ОДЗ и ЦДГ съгласно действащата нормативна уредба."

Я.Дж.
Г-н Джонев, моите уважения, но да не заблуждаваме хората. Това важи само за новосвормираните първи групи  Peace .
Защото тази година като се направи една първа група и в нея има 2 деца със СОП, 10 социално слаби и допълним бройката до 30 със други деца, то въпросната група когато стане 2-ра, 3-та в нея вече няма да може да се приеме дете изобщо, още по малко със СОП. Ако не е изобщо то поне много, ама много малко вероятно.
С други думи, за съжаление, на 4 години децата вече почти нямат шанс да попаднат в градина. Не и в София при този огромен недостиг на места.

Така е.

Я.Дж.

# 1 173

Какво точно искат уважаемите родители? Не разбирам. Хем да има 'фактор време', хем той да не работи по идеален начин, за да не се получава случайно разпределение.  

Г-н Джонев, аз ще ви кажа какво искат родителите под фактор време и защо съм го посочила във вашата анкета: на първо място, за да не могат хора, които се сещат по средата на годината, че искат детето им да е на детска градина и имат предимства по другите критерии (вкл. социални и т.н.) да се нареждат най-напред на опашките  от чакащи повече от 1 година вече. Аз съм инвалид ама видите ли сега съм се сетил, ами сети се по-рано бе, когато е времето за кандидатстване. Това е еднствения смисъл на фактор време, друг няма. Нека кажат и други родители гласували за фактора реме какво са имали предвид.  И второ, при първоначалното кандидатстване, ами нали трябва да се избере между деца с равни точки - времето или жребия са по приемливи от възрастта на родителите (щото до това ще се стигне с продължителност на регистрацията) от всеки друг критерий.  

Да, разбирам това изискване и ще обсъдя с Дирекция "Образование" въвеждане на ограничение. От друга страна, точно социалните случаи са най-чувствителни, защото ситуацията на всеки може да се промени във всеки момент. Не можем да кажем на дете, което е станало сираче по средата на годината - не сте кандидатствали преди, няма да ви приемем. Съжалявам за примера, но това е живота.

Ако точковата система е справедлива, деца ще са подредени според нуждите им. В рамките на групи с равен брой точки, децата ще са подредени точно по ‘заявка за входящ номер’ – по-напред ще са тези, които са заявили още първия понеделник след първоначалното класиране.

Я.Дж.

# 1 174
  • София
Ако се напише на първа страница ТЕСТОВ БРОЯЧ и се сложи там мисля че всички ще разберат още повече че както се очаква да е по регламент няма да тръгва брояча сам в някакъв момент а когато го пуснеш и ще имаш и право да го пускаш много пъти а няма да е еднократно...има как да се обясни за да не се паникьосват хората

# 1 175
Ако се напише на първа страница ТЕСТОВ БРОЯЧ и се сложи там мисля че всички ще разберат още повече че както се очаква да е по регламент няма да тръгва брояча сам в някакъв момент а когато го пуснеш и ще имаш и право да го пускаш много пъти а няма да е еднократно...има как да се обясни за да не се паникьосват хората

Да, има начин. Нека първо измислим как да стане най-добре.

Планираме и филмче, което да покаже какво точно трябва да се прави.

Я.Дж.

(Толкова време имам за днес.)

# 1 176
Г-н Джонев,
Още веднъъж протестирам срещу този брояч.
Ако ПС на съответната градина не го е посочил изрично, невиждам законов смисъл да се прилага.
Има достатъчно много причини да се предпочете едно дете пред друго, защото доколкото разбитам, това е последният, краен вариант да се избере измежду деца с еднакъв брой точки кое да влезе и кое , не.

Мисля че ако се стига до този вариант, наистина треябва да е аргументиран. Предполагам съзнавате че в момента в който разбера че детето не е прието само заради този критерий, ще се сезира съда за коректоността на софтуера, за разработката, и т.н. и ще се намери начин да се отмени целият прием за въпросната група...

Наистина ли не се е предлагало нищо по-човешко, социално и разумно?
Ако приетите критери от въпросния ПС не са достатъчни, ами само за тези проблемни кандидатури да се приложи друг одобрен вариант
и ако и тогава нестава, да се мине на вариант жребий с брояча

протестирам съдбите на децата да се решават от софтуерно приложение на фирма с провалена репутация в това отношение

намирам че не е редно една фирма да дава решение на проблем, за който отговорност ще носи друг - дирекция образование. на такива комбинации сме се нагледали...

# 1 177
.....

Я.Дж.
Толкова време имам за днес.)

Положението вече е супер сериозно, щом ще има филмче, явно са преценили, че за някои хора ще е сложно да разберат системата. Тя не че е добре смилаема, де...Нещата отиват към придобиване на ново висше образование по специалност "кандидитастване за прием в ДГ в София и работа с ИСОДГ". Joy Joy

# 1 178
Нещата отиват към придобиване на ново висше образование по специалност "кандидитастване за прием в ДГ в София и работа с ИСОДГ". Joy Joy

Като втора специалност! Първата е "Неонатология и педиатрия".

# 1 179
  • София
Положението вече е супер сериозно, щом ще има филмче, явно са преценили, че за някои хора ще е сложно да разберат системата. Тя не че е добре смилаема, де...Нещата отиват към придобиване на ново висше образование по специалност "кандидитастване за прием в ДГ в София и работа с ИСОДГ". Joy Joy
Hug Joy Joy Joy hahaha ама то си е необходимо...аз от толкова четене тук вече луднах...то си е като учене за изпит колкото повече четеш толкова повече се объркваш и започваш да си мислиш че по-малко знаеш hahaha hahaha hahaha

# 1 180
  • София
Птродължавам да си мисля за критериите на ПС...според мен трябва да са повечко (но да не носят повече от 0.99 точки) за да могат на по-ранен етап децата да се разграничатт на по-нуждаещи се и по-малко нуждаещи се (охххх колко е тъпо това като трябва за всички да има места ама явно за момента няма как). Така брояча ще е почти ненужен и защо точките от ПС да са само 1, 2, 3 и т.н като може да с апросто 0.10 ; 0.15 и така нататък и в този случай ще могат да наслагат 99 критерия от 0.01 до 0.99 и всеки ще е с различна тежест

# 1 181
  • гр.София
 Аз пък не съм съгласна ПС-тата да измислят 100 критерия. Нали се сещате колко справедливи ще са те? Ние тук едва се споразумяхме за социалните критерии...
 Отново моля г-н Джонев да обърне внимание на възможността времето на кандидатстване да носи известна тежест не само в групите с еднакви точки.
 Нека социалните случаи да минават отпред на опашките (след септември,когато започнат текущите класирания),но не и току що кандидатствали деца,отговарящи на критериите на педагогическите съвети.

# 1 182
Г-н Джонев,

защо не предложихте такот краен критерии, точната дата на раждане на децата?
очевидно е, че ако дете родено януари и дете родено декември са с голяма разлика от към социализиране, контактност, адекватност и т.н.
за мен е по нормално ако се стине до такъв случай да се приеме по-голямото дете.
така поне ще иматев прост аргумент пред родителите... да сте мислили за деца по-рано... дори да са родени в един ден, все едното е по-голямо
а можеше просто директорката да се срещне очи в очи с родителите и да прецени... все пак тя ще се занимава с проблемите на тези деца в следващите години

но това с брояча.. не го приемам

# 1 183
Ама, аз действително не разбирам, кой с какво прецаква някого, като си записва дето на ясла по-рано, ако оставяйки го за по-късно няма да може да го запише изобщо?
С какво майка на две деца с малка разлика прецаква някого пускайки голямото на ясла, като е в майчинство за малкото и може да гледа и двете, след като задържайки голямото в къщи тя няма да може да го запише никога?
Вие действително ли мислите, че трябва да сме толкова наивни и добри, че да поставяме всички други преди себе си? Да си толерантен, значи, да не изместваш някого, ако има някакъв шанс да си запишеш детето и по-късно, ако нямаш такъв, за каква толерантност говорим изобщо?
Съжалявам, явно аз ще ходя в ада  Wink, не ми е присъща такава грижа за околните, не съм светица.
Peace
Прецакани сме всички с липсата на места. Щом правилата позволяват- всеки би намерил вратичка за детето си, само и само да не остане без доходи, докато детето му тръгне на училище- въпрос на оцеляване.  Силно се надявам да греша, но като чуя противното мнение, веднага се замислям за скрити мотиви. Аз вече си признах, че само това, че ще ми спрат майчинството ме спира да кандидатствам за да си запазя мястото /а не искам да го пускам на ясли от септември, когато няма да има и 9м./и да се връщам на работа, още повече че толкова малко само ще боледува, и нито ще ме държат на работа с постоянни болнични, нито ще е добре за самото дете.
А и никога не могат да се измислят правила, които да са справедливи за всички. Справедливи ли са сегашните правила за майка, която няма да има точка за работещ родител, защото са я уволнили, понеже не са приели детето и  и всички видове отпуск са и изтекли, или към майка, която сама отглежда детето си и макар че бащата е известен, плаща най-много присъдената мизерна издръжка? Сигурно има още много примери.
Много бих искала да повярвам в справедливостта, но не вярвам някой да отстъпи мястото си на друго дете /освен ако таткото изкарва много пари и майката е решила да си остане в къщи до предучилищна/
Не трябва да нападаме тези, които са намерили някакъв начин за прием, а да помислим как да притиснем общината за още ДЗ, или нови варианти /както беше предложил Щурчо/.
А някой беше писал, че са подновили договорите за наем с организации, намиращи се в бивши ДЗ, споменаваше се мисля частно у-ще Ерих Кестнер? Някой има ли идея какво можем да направим за това?

# 1 184
.....

Я.Дж.
Толкова време имам за днес.)

Не е така. Кандидатстването ще изисква само елементарна компютърна грамотност.

Впечатлението за обърканост се дължи на голямото количество информация (вкл. несигурна), с която разполагате преди да са финализирани правилата. Предположихме, че участниците в този форум ще предпочетат повече информация, въпреки по-голямата несигурност и сложност.

Изчакайте инструкциите за родители и ще видите, че нещата не са толкова сложни.

Я.Дж.

Общи условия

Активация на акаунт