ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 77 012
  • 1 968
  •   1
Отговори
# 420
Добре де, а какво ще се случи с децата, които и след прилагането на допълнителни критерии получат еднакъв брой точки? Тогава какво?  newsm78  Със сигурност ще има и такива.

# 421
  • София
Надежда, ако въобще приемат критерий за данъци, което не ми се вярва, вероятно ще е само дали са плащани редовно.
Това с плащането на данък към определена община, където и кандидатстваш с детето, е много строг критерий и няма как да се приеме според мен /мен лично иначе ме урежда  Laughing/.
Може да си снаха в семейството и жилището в района да не е на твое име, а да имаш собствено такова в друг район. Може пък да живееш в жилището на родителите си, което все още си е тяхна собственост.
Постоянен адрес с по-дълъг срок /например поне 5 години в района/ е по-удачен критерий.
ОК, но аз съм с постоянен адрес в района от по-малко от 5 години, а съпругами е с постоянен адрес в друг район на София, а данъци внасяме повече от 10 години в района и с част от тях се издържа дадената детска градина...това с постоянните адреси е добър критерий но малко не приложим в България, защото до скоро беше достатъчно просто да отитеш и да кажеш в общината кой постоянен адрес искаш и това е...И за това имам пример: Имах собствено жилище в друг район на София и най-редовно на моя адрес се получаваха известията от НОИ и разни други институци на името на някакав човек, който изобщо не познавам и на никой не съм разрешавала да се регистрира с адреса на моето жилище (говоря за преди 7-8 години)Продадох апартамента и новата собственичка продължава да получава цялата официална кореспонденция на този човек, която се изпраща само на постоянен адрес, а не по адресна региострация. Ами ако този човек изобщо не живее в района и тръгне да кандидатства там за детска градина, защо да е с предимство пред останалите които от по-скоро са адресно регистрирани

# 422
Хайде пак...почнахме данъците сега..
Този критерий отпадна въпреки, че от Общината много го харесаха..
Просто не мина за справедлив и недискриминационен..
Не виждам защо го подхващаме отново..
Сигурно е,че на ПС на ДГ им е все едно кой си плаща данъците и кой не- важното е да се напълни ДГ и родителите да си плащат редовно таксата, която е едва 40лв и не би затруднила дори социално слабо семейство..

# 423
Надежда защо си мислиш, че като плащаш повече данъци за по големите ти доходи отиват повече пари за ДГ и имаш по големи права от тези, които плащат по малко данъци в съответствие с доходите. Парите, които постъпват в ДГ са определени от Общината, не от твоите по големи доходи.

# 424
Добре де, а какво ще се случи с децата, които и след прилагането на допълнителни критерии получат еднакъв брой точки? Тогава какво?  newsm78  Със сигурност ще има и такива.

Г-н Джонев обеща,че ПС на ДГ ще решат какво и ще го обявят публично в сайта..
До снощи мислех,че за всяка ДГ ще е различно, както обявиха..днес чета, че ще се опитат в понеделник да го уеднаквят за всички ДГ...т.е..нищо не се знае още..
Вероятно ще е жребий, срок на живеене в София или входящ номер..(последния нямам идея как ще се получава, но пък от Сирма обещаха да ни информират..)

# 425
  • София
Не се заяждам умишлено, осъзнавам че проблема не е в никой от нас, а е това че няма достатъчно места и ми е съвсем ясно че всеки ще изтъква за по-важни критериите, които най-много него го устройват. Предполагам , че въвеждането на голям брой критерии ще е най-удачно, защото така ще се разграничат най-лесно децата кото ще бъдат приети от останалите.

# 426
  • София
Надежда защо си мислиш, че като плащаш повече данъци за по големите ти доходи отиват повече пари за ДГ и имаш по големи права от тези, които плащат по малко данъци в съответствие с доходите. Парите, които постъпват в ДГ са определени от Общината, не от твоите по големи доходи.

Говоря за местни данъци и такси а не за данъци върху доходите, а именно от тях се издържат и градините

# 427
ако ще се прави връзка с ГРАО, то нещата стават много лесно и половината от тези дето се оплакват тук си решават проблема

-от ЕГН-то на детето се знае с клко родители е
-от там идват и ЕГН тата на мама и татако и баба на работа в градината
-от общината по ЕГН знаят настоящите адреси на всичките, а за тези дето имат еднакъв с постоянния е още по-лесно
-от общината знаят кой изобщо дължи данъци, кой си ги е платил и кой не е
-по адреса се определя лесно района, по квартали, а може и по улици дори

така че както гледам.... само с тези данни автоматично разделят децата със по 7 точки на поне 5-6 групи по райони, данъци и т.н.

а да не говорим че се знае кое дете има брат/сестра и по ЕГН-то се разделят децата на такива с разлика 1,2,3,4 и повече години... ето още едно автоматично подреждане

- а ако искат и по време на регистрация в района на ДГ може да ги подредят

така да се каже с тази връзка може дори да не си избирамв детска градина а направо да ни посочат към коя да се запътим

-остава да се оправи това с работещ родител, но благодарение на петицията, Масларова знае за проблема и пак по ЕГН-тата може да каже кой е социално и здравно осигурен,
ето още едно автоматично разделяне на децата

значи остава само при регистрация да си избираме дали искаме детето да е на градина в квартала дето живеем или квартала където работи мама, или татко

предполагам че на фирмата със софтуера това изобщо няма да е проблем и тъкмо ще си оправдаят парите

а иначе и аз съм бесен със моите 7 точки  Sad само

# 428
  • Върху лъчите на Слънцето.
Сигурно е,че на ПС на ДГ им е все едно кой си плаща данъците и кой не- важното е да се напълни ДГ и родителите да си плащат редовно таксата, която е едва 40лв и не би затруднила дори социално слабо семейство..
Може би и за това трябваше да се помисли... но вече е късно. Да се види кой си плаща редовно и навреме такисите (на вече приетите деца), защото има и такива, които не го правят - т.е. те са несигурни платци. Но това могат ПС да го съобразят. Да решат за кой ще важи привилегията брат-сестра в същото ДЗ.

# 429
  • София
ако ще се прави връзка с ГРАО, то нещата стават много лесно и половината от тези дето се оплакват тук си решават проблема

-от ЕГН-то на детето се знае с клко родители е
-от там идват и ЕГН тата на мама и татако и баба на работа в градината
-от общината по ЕГН знаят настоящите адреси на всичките, а за тези дето имат еднакъв с постоянния е още по-лесно
-от общината знаят кой изобщо дължи данъци, кой си ги е платил и кой не е
-по адреса се определя лесно района, по квартали, а може и по улици дори

така че както гледам.... само с тези данни автоматично разделят децата със по 7 точки на поне 5-6 групи по райони, данъци и т.н.

а да не говорим че се знае кое дете има брат/сестра и по ЕГН-то се разделят децата на такива с разлика 1,2,3,4 и повече години... ето още едно автоматично подреждане

- а ако искат и по време на регистрация в района на ДГ може да ги подредят

така да се каже с тази връзка може дори да не си избирамв детска градина а направо да ни посочат към коя да се запътим

-остава да се оправи това с работещ родител, но благодарение на петицията, Масларова знае за проблема и пак по ЕГН-тата може да каже кой е социално и здравно осигурен,
ето още едно автоматично разделяне на децата

значи остава само при регистрация да си избираме дали искаме детето да е на градина в квартала дето живеем или квартала където работи мама, или татко

предполагам че на фирмата със софтуера това изобщо няма да е проблем и тъкмо ще си оправдаят парите

а иначе и аз съм бесен със моите 7 точки  Sad само
Peace С двете ръце съм ЗА, въпреки че при някои хора ще има още един проблем - давам пример с мен: Когато родих голямото си дете вече от години живеех в София, но не бях си сменила местожителството и в родилния дом ме попитаха на кой адрес да запишат детето, аз си казах настоящия (Софийския) и си мислх че детето се води по документи тук (тази информация я няма на акта за раждане). В последствие като родих втрото си дете (вече си бях сменила адресната регистрация) и ми потрябва справка от общината кой къде живее от семейството ми. Когато ми я дадоха разбрах че първото ми дете се води в друг град, защото записвали децата по постоянен адрес на майката, а не по обявения от нея. Предполагам че много хора не знаят къде живеят децата им по докумети (скоро и моя приятелка се сблъска с този проблем)

# 430
  • София
Сега ми хрумна нещо - точки за деца на персонала ще се дават. Напълно подкрепям. Но ако служителят напусне, детето остава ли newsm78 От една страна има някакъв обичаен набор от точки, но от друга има остатък, благодарение на който се получава предимство newsm78
В това, дето прочетох, нищо не е прецизирано #Cussing out Две години умуват тъпаците, вместо да се заемат с решаване на основния проблем, а именно липсата на места #2gunfire
Няма смисъл да се караме. Зависи кое от кой ъгъл се гледа. От човешка гледна точка е нормално многодетните да са с предимство. Макар че в тия условия май вече и двудетноите са многодетни ooooh!
Няма как обективно да се каже кой каква нужда има от градина. Може семейство с 1 дете, да е по-нуждаещо се от такова с 3. Ако се цели насърчаване на раждаемостта, еднодетните хич не са насърчени. И може да се приеме, че многодетните са направили своя избор и би следвало да си носят последствията. Изключвам близнаците.
По принцип не приемам отпадането на предимството за брат/сестра. Би било безумно да се водят деца в две градини. Против съм автоматичното влизане. Но би следвало, ако и второто дете е прието някъде, да има опция за преместване задължително.

# 431
  • София
Надежда, ако въобще приемат критерий за данъци, което не ми се вярва, вероятно ще е само дали са плащани редовно.
Това с плащането на данък към определена община, където и кандидатстваш с детето, е много строг критерий и няма как да се приеме според мен /мен лично иначе ме урежда  Laughing/.
Може да си снаха в семейството и жилището в района да не е на твое име, а да имаш собствено такова в друг район. Може пък да живееш в жилището на родителите си, което все още си е тяхна собственост.
Постоянен адрес с по-дълъг срок /например поне 5 години в района/ е по-удачен критерий.
ОК, но аз съм с постоянен адрес в района от по-малко от 5 години, а съпругами е с постоянен адрес в друг район на София, а данъци внасяме повече от 10 години в района и с част от тях се издържа дадената детска градина...това с постоянните адреси е добър критерий но малко не приложим в България, защото до скоро беше достатъчно просто да отитеш и да кажеш в общината кой постоянен адрес искаш и това е...И за това имам пример: Имах собствено жилище в друг район на София и най-редовно на моя адрес се получаваха известията от НОИ и разни други институци на името на някакав човек, който изобщо не познавам и на никой не съм разрешавала да се регистрира с адреса на моето жилище (говоря за преди 7-8 години)Продадох апартамента и новата собственичка продължава да получава цялата официална кореспонденция на този човек, която се изпраща само на постоянен адрес, а не по адресна региострация. Ами ако този човек изобщо не живее в района и тръгне да кандидатства там за детска градина, защо да е с предимство пред останалите които от по-скоро са адресно регистрирани
стига сте с тия данъци нали щяхте да си траете  smile3505и да не дърпате дявола за опашката  Mr. Green( да не подсещате ПС  к'ви критерий да сътворява) Тая година няма да плащаме данъци , че ще плащаме градини то се видя Joy

Последна редакция: пт, 13 мар 2009, 16:00 от reniris

# 432
Привет на всички майки и татковци!
Чета внимателно всички мнения от доста време насам. Винаги ни е било ясно, че няма достатъчно места за всички, така че каквито и критерии да се измислят, винаги ще има ощетени. Така, че нека не се самоизяждаме..
Аз съм с едно дете, но в момента съм бременна, така че разбирам позициите и на двете основни групи родители в този форум. След като става ясно, че ПС на ДГ така или иначе ще приемат с предимство деца с брат/сестра, посещаващи градините в момента, то за еднодетните семейства шансът за прием се свежда до минимум. В тази връзка имам едно предложение към СИРМА:
Уважаеми г-н Джонев, моля, за да ни оставите поне искрица надежда, нека директорките декларират в системата, колко деца в цялата им поверена ДГ имат по-малки братчета и сестричета от набор 2006. Така, на нас ще ни стане ясно в коя ДГ, относително колко "свободни места" остават за деца от еднодетни семейства. По този начин, най-рационално ще си изберем градина, в която ще имаме по-големи шансове и няма да си пропилеем 3-те точки за първа градина, в такава, в която всички места ще се заемат от братчета и сестричета.
Смятам, че идеята ми не е сложно приложима, дори директорките да не могат да съберат точно информацията, в профила на всяко дете, доколкото си спомням се декларира, коя ДГ посещават каката или баткото.
Мисля, че идеята ми ще увеличи шансовете на еднодетните семейства за по-рационален избор на градина! Ето защо, моля да й се обърне адекватното внимание.

# 433
Довечера в 18:45 в новините на TV2 ще излъчат репортажа, който направихме днес. Ако не е в тези новини, ще е в следващите късните. Нищо ново не казахме, само това, което всички знаем и дъвчем тук стотина страници и повече даже.
Но чухме нещо интересно от журналистката - тя твърди пред нас, че вчера е чула Фандъкова да казва, че фактора "време" ще решава съдбата на децата с равен брой точки (т.е. входящи номера). Аз не съм чула това, не знам дали е вярно...може журналистката да не е разбрала нещо... newsm78..някой чул ли е такова нещо вчера?

# 434
Привет на всички майки и татковци!
Чета внимателно всички мнения от доста време насам. Винаги ни е било ясно, че няма достатъчно места за всички, така че каквито и критерии да се измислят, винаги ще има ощетени. Така, че нека не се самоизяждаме..
Аз съм с едно дете, но в момента съм бременна, така че разбирам позициите и на двете основни групи родители в този форум. След като става ясно, че ПС на ДГ така или иначе ще приемат с предимство деца с брат/сестра, посещаващи градините в момента, то за еднодетните семейства шансът за прием се свежда до минимум. В тази връзка имам едно предложение към СИРМА:
Уважаеми г-н Джонев, моля, за да ни оставите поне искрица надежда, нека директорките декларират в системата, колко деца в цялата им поверена ДГ имат по-малки братчета и сестричета от набор 2006. Така, на нас ще ни стане ясно в коя ДГ, относително колко "свободни места" остават за деца от еднодетни семейства. По този начин, най-рационално ще си изберем градина, в която ще имаме по-големи шансове и няма да си пропилеем 3-те точки за първа градина, в такава, в която всички места ще се заемат от братчета и сестричета.
Смятам, че идеята ми не е сложно приложима, дори директорките да не могат да съберат точно информацията, в профила на всяко дете, доколкото си спомням се декларира, коя ДГ посещават каката или баткото.
Мисля, че идеята ми ще увеличи шансовете на еднодетните семейства за по-рационален избор на градина! Ето защо, моля да й се обърне адекватното внимание.

Идеята е прекрасна!
  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт