Чухте ли за новата простотия?

• 15 213
  • 303
  •   1
Отговори
# 120
За антибиотици, силни обезболяващи и т.н. добре, обаче да продават Фервекс, хапчета за гърло и капки за нос с рецепта - че аз ще съм болна постоянно! Shocked Да вземе да ме заболи гърло, ще трябва да чакам 2 часа пред Джи Пи-то при всичките бацили - супер! ooooh!

# 121
 smile3508
Да ги видя сега мъжете как ще се самолекуват.
Без ранитидин,  аулин и пр.
Доволна съм.

Само, че сигурно няма да мога вече да си взимам капки за нос за 1.20, ако са ми изписани същите, но за 5.00  Thinking

# 122
За антибиотици, силни обезболяващи и т.н. добре, обаче да продават Фервекс, хапчета за гърло и капки за нос с рецепта - че аз ще съм болна постоянно! Shocked Да вземе да ме заболи гърло, ще трябва да чакам 2 часа пред Джи Пи-то при всичките бацили - супер! ooooh!
Ако беше прочела малко темата щеше да разбереш,че авторката не е права.Само лекарства,които са с лекарско предписание ще се нуждаят от рецепта.Фервекса ,подоните му,както и капките за нос и подобни медикаменти,които са БЕЗ ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ ще се продават свободно.

# 123

Само, че сигурно няма да мога вече да си взимам капки за нос за 1.20, ако са ми изписани същите, но за 5.00  Thinking

Аз доста пострадах от капки за нос, които тук се продават свободно, но в чужбина - не.

# 124
Слава Богу, децата ми са на хомеопатично лечение и скоро не ми се е налагало да давам нещо по-сериозно от температуропонижаващи, а от АБ бягаме като дявол от тамян. Аз пък кърмя и също не мога да приемам медикаменти, така че тази наредба няма да ни касае особено.
Обаче имам няколко аптекарки в квартала, които са ми познати. Дали някоя ще ми откаже да ми продаде лекарство? Едва ли, още повече  като знам как малките аптеки се борят за всеки клиент, за да оцелеят. Поредното чудо за три дни.
А лекарствата, които се предлагат без рецепта, не са само Аспирин и Аналгин. Просто дотам стигат познанията на новинарите от Нова Тв.

Иначе, да чукна на дърво, ние лекарства не пием за щяло и нещяло и винаги съм се изумявала от лекотата, с която хората взимат шепи медикаменти. Особено при децата: "Ау, 37,1 температура, дай му едно панадолче!" То първо не е "Панадолче", ами си е Панадол и второ, не е безопасно да се взима за щяло и нещяло.

# 125
  • Варна
Току що исках да купя Аулин,но не можело без рецепта,дадоха ми Нимезил.

А ти запозната ли си достатъчно добре с Аулина - какви са му действията, страничните действия, как се отразява на организма ти?
Защото моят мъж като лекар не ми позволява да пия Аулин или само в краен случай, а повечето ми приятелки си го пият като бонбонки.

Моя близка наскоро щеше да си замине от спукана язва от редовен прием на Аулин.Предписала си го жената и си го гъта наистина като бонбонки.
Тук вече си е до човека. Определено много хора са пристрастени към лекарствата. За съжаление майка ми е така, тя обича да ходи до аптеката, както аз обичам да си купувам дрешки и козметика например. За това донякъде подкрепям закона, но в крайна сметка тя ако реши пак ще си вземе рецепта и ще се самолекува. Преди години личен лекар даваше рецепта за диазепам с/у 5 лв, предполагам че и сега я има тази практика.
А аз пия лекарства само в краен случай, примерно по 1/2 аулинче ако ме боли корема при цикъл или 1/2 аналгин за главоболие. За всичко друго ходя при личния лекар, за направление при гинеколог или когато имам някакви оплаквания. Не мога да си представя, какво чакане ще е сега, представете си, че сте с температура, втрисане, повръщане и т.н. все приятни неща, и трябва да чакате след още 20-30, които са за аулинче и др. подобни. Да видим, как ще ме накарат да платя потребителска такса само за рецепта...
Явно според нашите управляващи това е най-наболелия въпрос в нашето здравеопазване.

# 126
  • Варна
Ами аз като четох, излиза, че и на някои аптекари са им толкова познанията. Защо са отказвали да продават и витамини, и фервекси, и капки за нос? Оттам дойде цялата чуденка, че както винаги не се знае какво и защо точно е прието. Журналистите им дай да всяват паника и да плещят глупости, само и само да излязат с топ новина, аптекарите и те разбрали-недоразбрали. Едва ли някой е против сериозни лекарства, на които пише, че се отпускат само срещу рецепта, да не са достъпни за свободна продажба.

# 127
Ако беше прочела малко темата щеше да разбереш,че авторката не е права.Само лекарства,които са с лекарско предписание ще се нуждаят от рецепта.Фервекса ,подоните му,както и капките за нос и подобни медикаменти,които са БЕЗ ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ ще се продават свободно.
Деси, авторката е поставила темата така, защото снощи по новините, наистина казаха , че само аспирин и аналгин ще се продават свободно. Нормално е да избухне и аз се ядосах дали за разните му там фервекси и колдрекси и т.н ще трябва да ходя за рецепта.

# 128
Pepsilight,ако те втриса можеш да си купиш медикаменти,не всичко ще е САМО с рецепта.Ако сте забелязали дори на лекарствата ,продаващи се без рецепта пише,ако симтомите не отшумят до няколко дни да се обърнем към лекар.Та този лекар ще те прегледа,няма само да ти даде рецепта по твое усмотрение.

# 129
Разните му там фервекси, колдрекси са аспирин и парацетамол, оцветени, овкусени, украсени.  Аналгинът също не е безобиден и го няма никъде в тези.

# 130
  • out of space
Разните му там фервекси, колдрекси са аспирин и парацетамол, оцветени, овкусени, украсени.  Аналгинът също не е безобиден и го няма никъде в тези.

Аналгинът уврежда бъбреците както и кръвоносната система, наистина никак не е безопасен. За съжаление само той ме спасява от главоболие...  Confused

Деси, Вили правилно ти е обяснила- в темата съм визирала новините, не съм си съчинила + това вече доста хора се оплакаха, че не могат да си купят лекарства, които до преди дни можеше без проблем. На колежката преди малко са отказали да й продадат Колдрекс на хапчета.

# 131

Деси, авторката е поставила темата така, защото снощи по новините, наистина казаха , че само аспирин и аналгин ще се продават свободно. Нормално е да избухне и аз се ядосах дали за разните му там фервекси и колдрекси и т.н ще трябва да ходя за рецепта.
Ами авторката я е поставила,но може би е прибързала.Аз преди да е включа в темата прочетох информацията в нета и ми стана ясно за какво и де реч.А и честно казано ,гледайки новините вчера,не останах с впечатлението ,че ще се продава само аналгин и аспирин.А знаете ли,че Аналгинът е забранене в много страни за продажба?
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=3318& … =2&id=0000301

Последна редакция: пт, 13 мар 2009, 14:44 от ДесиХ2

# 132
Точно по този начин го анонсираха. Все пак това е журналистика. После може да са обяснили, не съм гледала.

# 133
Точно по този начин го анонсираха. Все пак това е журналистика. После може да са обяснили, не съм гледала.
Е,борбата за зрителска аудитория в голяма. Crazy

# 134
Аз пък имам няколко чуденки.
Кой и как ще попречи на аптеките да продават лекарства без рецепта изпод щанда, включително и на деца, но на... двойни цени, да речем, заради риска?
Ако хранителните добавки са освободени от тази забрана, каква е гаранцията, че няма да се продават лекарства под формата на хранителни добавки? (Чували ли сте за хранителната добавка тетрациклин? Скоро може и да чуем.)
Какво правим с ветеринарните препарати? Тривитаминолът с рецепта ли ще се продава и от какъв точно лекар?  Mr. Green (Някои ветеринарни препарати са по-евтини от хуманните, въпреки, че съдържанието е едно и също. Няма начин пенсионерите да не се усетят...)
Ако лекувам животно с хуманен препарат (не питайте защо, който е патил, знае), кого да търся за рецепта - джипито или ветеринаря? Ще има ли право последният да назначава хуманни лекарства? А ако въпросното ми е препоръчано от чужденец, това дали ще важи за нашите аптеки, независимо какво светило на медицината е в собствената си страна?
За мен това е поредната мярка, която съвсем скоро няма да се спазва масово. Дано поне аптеките се усетят и назначат по един лекар да седи редом до фармацевта, та да не си изпускат клиентите.  Laughing

ПП Боже, боже, ужас! Бях писала фармацеФт!  ooooh! Joy

Последна редакция: пт, 13 мар 2009, 15:09 от Как` Сийка

Общи условия

Активация на акаунт