Чухте ли за новата простотия?

• 15 221
  • 303
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
Како Сийке, на мен ветеринар ми е изписвал хуманни препарати на рецепта Crazy
Виж идеята за лекаря в аптеката е брилянтна Grinning

# 136
Точно по този начин го анонсираха. Все пак това е журналистика. После може да са обяснили, не съм гледала.
Е,борбата за зрителска аудитория в голяма. Crazy

Да, и много хора не знаят, че фервексът е парацетамол. 

# 137
Аз пък имам няколко чуденки.
Кой и как ще попречи на аптеките да продават лекарства без рецепта изпод щанда, включително и на деца, но на... двойни цени, да речем, заради риска?...

За мен това е поредната мярка, която съвсем скоро няма да се спазва масово. Дано поне аптеките се усетят и назначат по един лекар да седи редом до фармацефта, та да не си изпускат клиентите.  Laughing

На мен вчера ми продадоха няколко ампули вит.C "под масата". Бях леко смутена от напътствията на фармацевтката - как да ги скрия, как да не казвам на никого за тайната покупка...

# 138
  • София
Абе, тия са се побъркали. Не съм гледала телевизия, ама имам чувството, че тук повечето хора са недоразбрали, аптекарите явно също се презастраховат. Има един куп лекарства, на които си пише "без лекарско предписание" - витамини, парацетамоли и подобни. Виж, за другите наистина е редно да се дават срещу рецепта. Има луди хора, които и антибиотици дават на децата си по "собствено усмотрение" - такива откачалки наистина трябва да бъдат спряни.

# 139
Не прочетох всичко, но имам едно такова питане.
Много от лекарствата, които СЕ РЕКЛАМИРАТ, са със забележка отдолу "без лекарско предписание". Тогава кво прайм? Все си мисля, че фарнацевтичните компании няма току-така да изтърват кокала, защото, както вече някой забеляза, определено хората няма да се затирват до лекар за да им изпише Фервекс, да речем.

# 140
На мен рядко ми се налага да купувам медикаменти,които се продават с лекарко предписание и обикновено ме преглежда лекар ако се налага,който ми дава рецепта за тях.Не виждам как ще се променят нещата чак толкова?!
Разбра се,че за хроничните болести ще има рецепти,които ще важат дъ;ъг период от време.Защо все се стравняваме с останалия свят,а когато въвеждат правилата на цитирания свят все се противим????

Ще се променят в момента, в който си загубиш работата примерно, защото ти се налага да посетиш лекар, а това означава да загубиш цял ден в чакане на опашка с кого ли не. А понякога дори един ден не стига Wink За жалост, това не е фикция, а работодателят е напълно в правото да гледа своя интерес и да не те пуска всеки ден от работа, докато вземеш заветното направление и рецепта съответно, защото, примерно, имаш гъбички и от тях не се умира, обаче с тях не се и живее. Със сигурност има хора с много свободно време, което могат да посветят на социалните контакти пред кабинета на GP-то, обаче огромната останала маса бачка през това време, при това доста често на повече от едно място. Това достатъчно изчерпателен отговор ли е на твоя въпрос?
Да, нямам нищо против и приветствам дори едно такова решение, ако имаше възможност GP-то ми да работи с такъв график, че аз да мога да ходя на работа и да го посещавам. Това е едно хубаво пожелание обаче.

Що се отнася до самоизписването и вредите - всеки има глава на раменете си да прецени дали може да поеме риска от това лечение или не. Изобщо не мисля, че по този начин точно ще се намали самолечението, просто практиката "под масата" ще стане по-масово явление. Излишни упражнения за луди, но дотам стига умственият багаж на някои умни тикви Tired

# 141
А ако въпросното ми е препоръчано от чужденец, това дали ще важи за нашите аптеки, независимо какво светило на медицината е в собствената си страна?

Не става,трябва местна рецепта,специално питах сега в Италия за едно лекарство,което го няма в Бг.дали ще ми го дадат с рецепта от Бг.лекар и казаха,че не става.

# 142
И аптекарите имат нужда от "орязване на крилца".
Имат!
Бяха дали на дъщеря ми (на 7) , без рецепта, лекарство "по слух". Щото детето не запомнило за какво го пращат.
Да не коментирам кой и защо я е пратил, че темата внезапно ще стане петъчна.

# 143
Ако някой с глава на раменете, злоупотреби с лекарство и натрови себе си или дете, тогава, кой ще ви е виновен? Държавата, най-вероятно...

При нас спряха дори сиропите за кашлица за деца под 5-6 г., защото имаше случаи на съвестни майки, предозирали децата. А и тези сиропи са без рецепта.

# 144
Що се отнася до самоизписването и вредите - всеки има глава на раменете си да прецени дали може да поеме риска от това лечение или не.

Ми да премахнем лекарите, а? Щом всеки има глава на раменете си. Да ти разкажа ли как пострада моя позната от самолечение на гъбички.

# 145
Според мен ограничаването на лекарства купувани свободно не е съвсем лоша идея, лошото е, че цялата ни здравна система е тромава - опашките пред лекарските кабинети, пазарлъците за направления и т.н.

# 146
  • Варна
Ще се променят в момента, в който си загубиш работата примерно, защото ти се налага да посетиш лекар, а това означава да загубиш цял ден в чакане на опашка с кого ли не. А понякога дори един ден не стига Wink За жалост, това не е фикция, а работодателят е напълно в правото да гледа своя интерес и да не те пуска всеки ден от работа, докато вземеш заветното направление и рецепта съответно, защото, примерно, имаш гъбички и от тях не се умира, обаче с тях не се и живее. Със сигурност има хора с много свободно време, което могат да посветят на социалните контакти пред кабинета на GP-то, обаче огромната останала маса бачка през това време, при това доста често на повече от едно място. Това достатъчно изчерпателен отговор ли е на твоя въпрос?
Да, нямам нищо против и приветствам дори едно такова решение, ако имаше възможност GP-то ми да работи с такъв график, че аз да мога да ходя на работа и да го посещавам. Това е едно хубаво пожелание обаче.

Що се отнася до самоизписването и вредите - всеки има глава на раменете си да прецени дали може да поеме риска от това лечение или не. Изобщо не мисля, че по този начин точно ще се намали самолечението, просто практиката "под масата" ще стане по-масово явление. Излишни упражнения за луди, но дотам стига умственият багаж на някои умни тикви Tired

Peace Peace Peace
И както не работя в града в който живея, отпуската ми ще отиде само за висене при ЖП-то.

# 147
Виновен е този, който си е самоизписвал, разбира се. Не съм чувала точно държавата да се интересува от това, че някой има усложнения от предозиране на медикамент - бил той за кашлица или за гъбички. Вие за такава съвестна държава чували ли сте? А и тези промени не идват от излишък за съвест.

От примери за злоупотреби с лекарства нямам нужда, мерси. В среда на лекари съм, при това висш ешелон, мен лично тази промяна много не ме вълнува - приятелят ми винаги може да ми напише рецепта, като и аз, и той, прекрасно знаем за възможните рискове. Обаче все си мисля, че промените в една система трябва да бъдат координирани и последователни, а това, което се случва сега, просто руши още една тухла в почти съборената сграда.

# 148
  • Пловдив
Според мен както много наредби и тази ще отпадне след седмица, когато търговците на лекарства усетят спада в оборотите си. Иначе смятам че контрол трябва да има, дори спринцовките не е лошо да се продават срещу рецепта, стига да има кой да го спазва.
Била съм в чужбина, там звучи абсурдно да си купиш антибиотик без рецепта.

# 149
До тук излиза, че всеки има близък - мъж, приятел, роднина, който ще му изпише каквото си поиска. Ми какво по-хубаво от това. Само ще засилим социалните контакти.

Общи условия

Активация на акаунт