Пролет цветна ти ела, ела, че в Канада веч не щем снега! - 34

• 18 184
  • 289
  •   1
Отговори
# 105
На мение съм, че почне ли се с френски, след това другите езици- английски, италиански, испански са много по- лесни за научаване. Това ми го е казвал баща ми, който беше франкофон, и учителката ни по френски след това. А аз намирам и леки прилики м/у френския и гръцкия. Simple Smile

# 106
  • В друго измерение
Здрасти Milimishleta!

Да, да, знам за града-ме4та...и на мен ми хареса Ванкувер като отидохме за един Великден...само мръсотията ми направи впе4атление....после на у4илище, пътуване, автобуси,, блъсканица, не можех да си карам колата, 4е супер задръствания, абе отврат - единия океан, не прави града, поне за мен. Ина4е да, красиво, но климата и други неща там ме отблъснаха. А м/удругото, боклука се изхвърля в океана...аз съм студентка по environmental engineering, това и работя, това ми беше казано на лекции. Проблема в Канада с боклука е голям, технологии има, пари няма  Shocked

4увала съм за този колеж дето искаш, те май и pharmacy assistant program имат, аз познавам хора дето у4иха за това. Добре зву4и, dental assistant, за 7 месеца, да те вкара някъде на работа и после бебето! А и знам, 4е не искат изпити по език, TOEFL и т.н.

За Калгари, тука има и други, нека и те се изкажат. Аз много го харесвам, а 4е е студено, това са глупости. А съм сигурна, 4е на изток е по-студено, защото е по-влажно. Тука има едно топло въздушно те4ение, Chinook, дето идва поне един път месе4но и ка4ва температурите. Въздухът е сух и това много помага зимата. Това какво е било преди 20 год ве4е не е така, заради global warming-a. Аз бях супер зиморни4ава като дойдохме тука и изкарах без проблеми, като до близо 3 год имахме само 1 кола и аз ползвах градския транспорт. Тая зима е малко сурова, но е за пръв път откакто съм тук. Аз ли4но се местя само за работа, там дето има, там съм и аз, климата не ме притеснява. Затова и дойдохме в Калгари. Работа имаше супер много, но сега поспадна малко, заради рецесията. Цените растяха пропорционално, надойдоха много хора, стана лудница - сега като 4е се пооправя. Много млади хора, заведения, както казва един мой колега от У-тета тука, канадец, от Онтарио, но работил във вси4ки провинции и накрая стигнал до ВС: едни от най-готините заведения са в Калгари. Според мен е малко е реднешко, ама айде, това да е кусура! Като софийските заведения други няма!

Проблема на Калгари и Алберта е здравеопазването, макар, 4е то куца в цяла Канада - вси4ки доктори избягаха от тук, заради цените, на тях заплатите са им еднакви навсякаде и е нормално да предпо4етат по-евтино за живот място. Но сега по4наха да се завръщат, дано се оправят малко нещата. Паркове има много, 4исто е, планината е на 1 4ас път. По принцип не гледай downtown, той навсякъде е мръсен...там се мотат хора всякакви. Сигурна съм, 4е има майки с деца при вас, просто не са излезли още навън. Кола ще ви е нужна, както навсякъде тука, независимо дали е зима или лете, макар, 4е ние купихме нашата първа на 1.5 год престой тука, а до 3 год бяхме с 1 кола само. Сега сме пак така, но се оправяме с нея.

Питай, ако имаш други въпроси!

# 107
Съгласна съм с Alexa_78 относно здравеопазването. А за курса за дентал асистант мисля че искат ТОЙФЕЛ. Иначе положението с работата в Калгари в момента е отчайващо а и според мен ще става още по -зле. Голяма част от хората ряботят за ойл индустрията, а прокетите свършват лятото, нови няма.
На мен специално ми е  много студено тук. Искам да съм на място където няма почти през цялата година сняг, (вчера сутринта пак имахме има няма 20 см сняг) искам край мен да е цветно, за това стягаме багажа за САЩ

# 108
Титина,
и в САЩ има черно-бели щати  Mr. Green

Докато се наканя да ти отговоря на личното, май ще мине време затова направо тук: вече пратих всичко. Може би на второ четене за друг дом.

# 109
за дентал асистант има вътрешен общообразователен тест. Няма Тойфел.Обучението е 16 000$.Частно е. Но има организции,които покриват цялата сума! За работа си мисля,че като мед.кадри се търсят,но си мисля,че в САЩ са по-високо платени. Иначе след като се завърши програмата има изпит към Националната организация на дентал асистант и ако се вземе изпитът може да се практикува в целия свят! За дентал хигиенист има Тойфел или Англ.12 от скай скула. Колкото до кризата е по-добре с диплома за 1 година тук, от колкото с Бг диплома! И на мен ми писна снегът и т.н...много е сиво тука..колкото да е странно няма хора по улиците..нито по парка..има бели зайци..редовно сме с моят син на площадката на 20 см сняг и повече и няма никой..това вече 7 месец...били сме миналата година имаше някакви индианци и това е...и децата от детската градина ги извеждат. Факт е,че тука в Едмотон има места за детските градини.Аз съм си избирала между 3-4 градини и чаках точно 1 ден за едната...това ми говори,че децата са малко...на някои не им пречат тези неща,защото имат големи деца..тука като имаш хубава работа и двамата работят не е проблем да си имат нова кола..не им се налага на хората да ходят по улицата..всичко е под земята..вкл.и паркингите..така че повечето са в този цикък: в жилището,в колата и в топлия офис и обратно! Ако се ходи по автобуса е просто ужас..има много прошляци..забелязах за това време,че има много хора,които не да добре с акъла..тука има много с ментални увреждания...много бежанци от Колумбия,Африка,които стоят на соц.помощи. Тука в Албърта нещата свързани с работата преди 2-3 години са били различни. Сега има криза,но обща работа или в магазин се намира. Не виждам смисъл да се седи тука...на тази картина...
Съжелявам,че тази песиместично звуча..но това не са впечатления за месец-два..Задържат ни в момента още лошото време и събираме пари за ново местене. Аз бях останала с много хубави впечатления от Монреал. Не знам как е там зимата. Но си мисля,че там майките са доста голяма групичка и се поддържат! Peace
  bouquet

# 110
  • В друго измерение
Milimishleta,

Да ти кажа, $16 000 са си бая пари4ки...и кое е по-доброто от двете? Дентал асистант или дентал хайдженист? Проу4и кои са тия организации и как покриват сумата, 4е нещо не ми се вярва да раздават такива суми ей-така.

Цитат
Факт е,че тука в Едмотон има места за детските градини.Аз съм си избирала между 3-4 градини и чаках точно 1 ден за едната.

Тука преди време ми бяха казали, 4е трябва още преди да забременея да си запиша детето на детска градина, т.е. ако планирам да забременявам... Shocked, което ме потресе. Сега незнам как е, ама колеги се оплакват, 4е хем скъпо, хем не се грижат за децата...

За хората си права, и на мен ми направи впе4атление колко говорещи си сами хора има по улиците, просяци и т.н.,...тогава идвах от Б-я, идеализирах Канада и бях много огор4ена да видя тия неща.

Цитат
Тука в Албърта нещата свързани с работата преди 2-3 години са били различни. Сега има криза,но обща работа или в магазин се намира.
Да ти кажа ние дойдохме в ''не криза'', то4но когато Алберта запо4ваше да се развива и пак минахме през общата работа...тука просто има път, който всеки новодошъл имигрант изминава, докато се ориентира, малко са тия дето го пропускат.

Успех!

# 111
Здравейте, момичета!
Много благодаря за поздравите Grinning Засега не знам дали са тризнаци или осемзнаци, силно се надявам да не са, ама едва ли има големи щансове, защото нямаме в рода такива, а и сме го заченали естествено Simple Smile Ама дори и да се е получило, рекламация няма да правим Simple Smile
Милимишлета, сега говоря малко наизуст, защото с това мъжът ми се занимава, а той сега спи. Но аз работя за онтарийска институция и ще получавам майчинство в Квебек. Квебекската система е различна от тази в останалите провинции, трябва да прочетете и да видите как е във вашия случай. Трябва да провелите тук:
http://www.rqap.gouv.qc.ca/Index_en.asp

При мен като декларирах доходите си за данъците, програмата автоматично направи вноска за тази квебекска родителска застраховка и заради това ще имам право да я ползвам.
Моите деца учат(иха във френски училище, но на разговорно ниво знаят английски не по-зле от френския, та едното дори го знае и по-добре. На писмено френският им е по-добре, но и английският не е зле. Четат свободно книги на английски. Първо сме в англофонски квартал, където френските училища се посещават само от имигранти, които в междучасията редовно ообръщат на английски. Второ всякакви дневни лагери, разните активитета и т.н. са на английски, филми на английски, приятели англофони, абе не знам и аз точно как е станало, ама факт е че английски научиха на доста добро ниво, при това без никакви уроци.

Видях и предишния отговор, определено мисля че денталните хигиенисти са много по-добре платени от асиистантите. А 16 000 ми се струват безумна цена за подобен курс.

# 112
Не знам кой ти е казал тази такса, но тук за дентал асистънт дават съвсем друга сума.В SAIT(този си го тачат тук) не искат ТОЙФЕЛ, но пък искат да си изкарал техните нива на академичен английски за да продължиш образованието си там. Като гледам на медицински сестри с 12 годишен стаж от България как ги карат да държат отново биология и химия имам съмняния, че и тук се изискват

http://www.sait.ab.ca/pages/cometosait/academic/certificates/ada.shtml

# 113
Да, отговоря на въпросите ви за дентал хигиенист. Има програма в NEIT , в Калгари се нарича SAIT и тя е по-евтина от тези 16 000$. Струва около 3800$ за 1 година. Не отпускат разбира се пари на всички,но на моч позната и отпуснаха,нямаше работа и имаше деца.Само мъжът и работеше но имаха доход под 3000$ на месец. Така е и при нас. Отпускат на семейства,които са low-income и които нямат пари в банката..проучват всичко. Дори на моята позната дадоха и 250$ на месец. Искат месечни наеми,такси за детски градини и т. На нас тука ни дават 550$ за градината,защото какато отбелязах по-горе сме в ниската граница. Това е макс. сума за градина. Колкото до НЕЙТ има изпити,но не знам точно какви. Тука в Албърта има дентал хигиенист само в унив.Но трябва да се изкара само една година пре-университи. Карат се предмети като биология,химия и т.н. Ако се изкара над 70% накрая на годината се преминава към 2 годишно обучение на дентал хигиенист. Разликата между дентал хигиенист и асистент е оргрмна. Хигиенистът получава 45$ и нагоре(тука в Албърта) а асистента получава над 20$ на час. А и асистента е обвързан с доктора,хигиениста може да има частна практика. Мен ме привлича хигиенист,но е по-дълга процедура. Засега това ме устройва. Ако ме удобрят ще пиша как стават нещата. Във Ванкувър има колежи и унив,които предлагат дентал хигиенист и асистент. В Монреал има само един англ.колеж по дентал хигиенист.Обучението е 3 години. Ако искате след това да практикувате в Квебек трябва да се мине генерален изпит на френски и след това няма проблем. Иначе не става. Това  е от мен.Ще ви държа в течение с тези неща. Сега съм в просец на обработка на документите.
Поздрави от снежен Едмонтон!  bouquet

# 114
  • Canada
МилиМишлета (сладък ник, ние ли сме мишлетата Simple Smile), добре дошла в темата и успех с каквото и да се захванеш!

Вери, к'ъв гръцки бе жена, ти си май полиглот, а?

Ходихме на Cabane a sucre вчера, много хубаво си изкарахме, а Раян не се отлепи от сцената - имаше музика на живо.

Момичета, бихте ли ми казали как точно ще почиват вашите детски градини по Великден? Нашата - в петък И понеделник.

# 115
..хрумна ми от едно детско филмче... Joy

# 116
  • Vaudreuil Canada
Момичета, бихте ли ми казали как точно ще почиват вашите детски градини по Великден? Нашата - в петък И понеделник.
И нашата ще почива така.

# 117
Минервата ние сме си избрали топъл щат(и). А и там има по-голяма переспектива съпруга ми да намери работа (тук от 15 дни е без и не се виждат нови проекти на хоризонта).

# 118
Привет и от нас Simple SmileЧестито на бременните мами с пожелания за лека бременност и да гушкат най-сладките бебчета Hug
Момичета,да ви питам ако някой има опит с продължителния престой в БГ.На този етап сме решили да не правим синът ни Бг гражданин,макар ,че по закон той е след като ние сме българи.Ще останем в Бг 4 месеца ,но тъй като той е само канадски гражданин има право на 90 дена безвизов престой.Отказаха ни виза на базата че е български гражданин както и ние .Вариантите са 3 -пасаван ,да го направим бг гражданин или да излезнем и влезнем през границата.За сега сме на мнение ,че с пасаван е най-добре ,но как ще излезне после с канадския паспорт?Вадил ли е някой пасаван за удължаване на престоя ?Моля да споделите вашият опит.

Последна редакция: вт, 24 мар 2009, 17:45 от dimple

# 119
  • Vaudreuil Canada
dimple вече не става номера с влизане/излизане - безвизовия престой е за 3 месеца в рамките на 6 календарни така че след 3 месеца престой трябва да излезе за поне 3 месеца и чак тогава може да влезе пак.

Общи условия

Активация на акаунт