за или против ходенето на детска градина?

• 11 936
  • 285
  •   1
Отговори
# 165
  • София
ами в такъв случай си струва да водиш детето по-далеч, стига де е в по-добра градина....
В софия може да са повече добрите, защото са повече самите градини...не знам.....

На мен специално тази ми я бяха препоръчали тук във форума, за това я избрах, въпреки, че ходим за 30-40 мин до там.....2 спирки с трамвая....можех да избирам и по-близка(и в 4-те градини в които кандидатствахме бяхме в челната 10-тка общо взето....)но избрах тази заради суперлативите....въпреки разстоянието.....

А не знам, ако има някакви частни и не са много скъпи, може би си заслужава...въпреки, че освен в бройката деца и базата няма иначе голяма разлика..... но със сигурност има и добри места....
Всъщност много зависи и от директорката, какво ще изисква от персонала си....

# 166
  • София
Определено съм за!

# 167
Според мен, нещата много зависят и от представите на самите родители, както за възпитанието на децата им, така и от самия и им мироглед.
Няма начин да събереш на едно място 22/25 деца (толкова трябва да са според разпоредбите) с една учителка и те да съществуват без стройна система от правила със съответните поощрения и наказания.
Аз например не съм против наказанията тип "тайм аут" и самата аз си наказвам по този начин децата. Знам, че със сигурност този метод се използва и "на запад". Знам, че мненията на самите специалисти са диаметрално противоположни по този повод, какво остава за родителите. Но когато детето ми се прибира почти цял месец издрано по лицето като от котка изобщо не смятам, че учителката ще "унижи" "котката"  Wink наказвайки я за 5 мин на стола.
И съответно, ако моето дете е в ролята на котката, не съм против да бъде наказано.
Сега ... аз не искам да минаваме в спор относно наказанията в градините ... такива теми има (някой не много отдавна) ... написах това за да илюстрирам мисълта си, че не може и аз и Мончи да сме доволни от градината, ако аз искам наказания, а тя ги смята за унижаващи и градината е една и съща.
Същото е и по отношение на храната, следобедния сън, хремата и т.н.

Обаче, според мен, един от важните уроци, които децата трябва да усвоят още в градината е, че света не се върти около тях и техните желания. Може света на мама да се върти около детето, но и това е само докато детето е единствено в семейството и по правило докато е малко. И колкото и Детето да е Личност, човека е обществено животно и е редно да се научи да се съобразява с другите. За да не пречи.
Прави ми впечатление, че много от майките на малки деца (но не бебета), смятат, че децата им все не са стигнали тази възраст, в която този урок трябва да се научи. И поради тази причина, някои деца не са го научили и на 8 и на 10 години. За мое/наше съжаление някои не го научават никога.
Та от там и произлизат теми от типа "ами моето не иска да спи след обяд, не искам да го карат, най-добре другите 20 които искат да спят да не спят" или "аз не искам някой да кара детето ми да учи песни, то изобщо мрази да пее, най-добре другите 20 деца също да не пеят, а да дивеят като моето".
НО огромния проблем, пак според мен, е че всъщност много от самите майки не са научили въпросния урок когато са били на 7, 8 или 10 иначе нямаше да има теми "аз искам да си водя детето в 11, щото преди това ми се спи и няма кой да ни закара с кола" или "аз искам да си взимам детето 19:30, щото шефа ме задържа, а това че учителката е майка и трябва да сготви не ме касае, да си смени професията" и т.н.
Та ... не че искам да дискутирам хората и техните проблеми, само показвам, че сме различни и съответно различни са представите ни за добра градина.

Последна редакция: пн, 30 мар 2009, 13:03 от .Ели.

# 168
  • София
ооо, Ели в това също си напълно права.... Peace

# 169
"аз искам да си водя детето в 11, щото преди това ми се спи и няма кой да ни закара с кола" ...

А какъв е проблема ако го заведа в 11 или 12 ?
По същата причина не би трябвало и да позволяват да се взима преди 18 часа (ако до толкова работи градината примерно)..

# 170
Ели, когато те четох се сетих за нещо, което ми бе попаднало преди години....И все повече и повече се съгласявам с него, перефразирам - Всичко, което съм научил за живота, съм го научил от детската градина. Точно заради това, което казваш - за наказанията, за дисциплината, за приземяването на децата и на родителите им, свидетел съм как родителите много болезнено преживяват това,че децата им не са център на вселенета за другите......

Честно...от ДГ искам само няколко неща - детето ми да не е унижавано, да е уважавано и да му се показва топлина. Скоро имаше мини скандал в нашата група. Едно от децата все още не изговаря правилно някой букви и вместо да каже - Мама каза, то казвало - Мама кажА....И от там едната госпожа започва да се подиграва с това дете и му излиза прякор - Мама кажА - с ударение на второто а. Детето се травмира, стига се и до директорката. Имаше и други оплаквания от нашата група, и в крайна сметка - тази година ние нямахме нито едно тържество. Вярно и грипа помогна, но преди 2 години пак имаше грип и все пак тържеството за мама го направиха в края на март месец.

# 171
"аз искам да си водя детето в 11, щото преди това ми се спи и няма кой да ни закара с кола" ...

По същата причина не би трябвало и да позволяват да се взима преди 18 часа (ако до толкова работи градината примерно)..
Защото пречи на другите. Защото това не са клубове. Там си има програма, има ред, защото другите деца се травматизират и то излишно.  Peace
И, да, в нашата градина не може да си взимаш детето преди 17, освен ако не предупредиш и то рядко/инцидентно.

# 172
...
аз няколко пъти уточних,че има и добри градини,но са рядкост!!! ...

Аз пъкн апоследък чувам само хубави неща за градините  newsm78 от жени с опит, разбира се, не на теория, а градината не е единица, тя може да е много добра, но преподавателите конкретно на вашата група да не ти допаднат, първите на дъщеря ми не ги харесвах, даже мислех да сменям градината, слава Богу, 1 месец след започване на учебната година - напуснаха  Mr. Green след това се смениха още 2 двойки, от които съм изключително доволна.

За наказанията, аз говоря за деца над 3 г. и то не за бой, унижаване или подобни, а конкретно за стола. А на запад можеш да си сигурна, че наказания ИМА и не се отричат.
Копирам ти от книгата на Спок:
"Наказанието е оправдано, ако постига целта без други сериозни странични ефекти. Ако детето се ожесточи, стане упорито и предизвикателно, значи наказанието не е постигнало целта си. Ако детето страда, когато го наказват, значи наказанието е много силно за него"

И не мисли, че ги наказват за щяло и нещяло по 10 пъти на ден, моето дете е наказвано 1 единствен път за близо 2 г., при това напълно заслужено!

duhi_puhi, проблем няма, поне при нас, аз от самото начало говорих с директорката и учителките да я водя в 9 часа, може и в друг час, но детето ще пропуска учебните занятия, което поне на не ми се иска Simple Smile персонала не смята, че това се отразява на другите деца Peace

# 173
  • Sofia

Затова е и правото на избор - щом си записал детето в детската градина ще се спазват правилата.
Предвид малкото места в детските градини адмирирам желанието на майките да си гледат децата до венчило в къщи - така ще има място за другите Hug
Децата имат режим - ядат, имат занимания, играят в определени часове - естествено ако децата се влачат няколко часа, че режимът не може да бъде спазен.
Аз се дразня, че има майки и баби, които вземат децата на обяд - това действа лошо на останалите деца, които се чувстват изоставени.
А иначе - аз нямам нито един ден в детско заведение и смея да твърдя, че това ми се е отразило негативно - до ден днешен имам проблем с общуването с хора...

# 174
За!
Плюсовете и минусите вече сте ги описали подробно.

# 175
  • София

Предвид малкото места в детските градини адмирирам желанието на майките да си гледат децата до венчило в къщи - така ще има място за другите Hug

това да ме извиняваш е супер тъпо....
проблема с местата трябва да се решава от  държавата и общините, а не хората да си държът децата в къщите, за да имало място за дригите....и що пък да има за другите, а за едните не....
това е място за социализация, учене, игри, колкото твоето дете има нужда, толкова и другото, не е само за едното му гледане на детето
А тези хора, които не пускат децата си на градини, не биха ги пуснали  дори да имаше бол свободни  места....

# 176
  • Sofia

проблема с местата трябва да се решава от  държавата и общините, а не хората да си държът децата в къщите, за да имало място за дригите....и що пък да има за другите, а за едните не....
това е място за социализация, учене, игри, колкото твоето дете има нужда, толкова и другото, не е само за едното му гледане на детето
А тези хора, които не пускат децата си на градини, не биха ги пуснали  дори да имаше бол свободни  места....
Шегувах се, сори
може би шегата ми е неуместна, но е факт, че в СФ и другите големи градове местата са супер малко (по най-различни причини, едната от които е "голямото преселение на народите).
Съвсем друг е въпросът, че сега държавните детски градини са много повече социални заведения, отколкото места за възпитание на децата, предвид таксата, която се заплаща. Не споря за качеството им, но няма никъде по света, където да можеш да си оставиш детето за цена от 20 евро на месец, а по малките населени места и по-малко.

# 177
Ели го  написала много хубаво!

Много хубави неща е дала на детето ми детската градина. Такива неща, които ние няма как да го научим. Ние сме семейството му, но освен него има и други хора, има общество, в което трябва да се спазват определени норми ...

# 178
  • София

Шегувах се, сори
може би шегата ми е неуместна, но е факт, че в СФ и другите големи градове местата са супер малко (по най-различни причини, едната от които е "голямото преселение на народите).
Съвсем друг е въпросът, че сега държавните детски градини са много повече социални заведения, отколкото места за възпитание на децата, предвид таксата, която се заплаща. Не споря за качеството им, но няма никъде по света, където да можеш да си оставиш детето за цена от 20 евро на месец, а по малките населени места и по-малко.

като шега, при все пнеумесна може и да го приема...но 2 години подред покрай новите системи за кандидатстване и намалелите места, го чувах и четох не веднъж съвсем на сериозно изказано.....и много се дразня на такива....но да не се отплесваме.....

А за цените - като се сетиш и какви са 2/3 от държавните заплати...направо си е адекватна таксата, спрямо тях...

# 179
ЗА!
Както каза една майка по - горе, плюсовете и минусите сте ги описали Peace

Общи условия

Активация на акаунт