Mamma mia за 96 ти път! Италианска тема.

• 23 774
  • 296
  •   1
Отговори
# 135
Дугият родител не се лишава от право да го вижда,даже в някой случаи се задължава.Правото на личен контакт не се променя.Детето има нужда от баща и майка,това никой не може да го промени.

# 136
Desirè ,

Не можеш ей така да отидеш в страна от ЕС, Канада, САЩ и т.н. (всички страни ратифицирали Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца) и да заживееш там с детето без да си получил за това съгласието на другия родите (който е с правото на контакти) или да преставиш съдебно решение заместващо неговото съгласие. В противен случай това е отличане и детето ще бъде върнато в страната на обичайното му местоживеене (в случая България).

За да дойде да живее дъщеря ми при мен в Белгия, водих 2г. съдебни дела по чл. 72 СК за да заместя съглесието на баща й, че тя може да дойде да живее с мен в Белгия.

Съдът определи нов режим на контакти на дъщеря ми с баща й.

През тези две години през които течаха съдебните дела, дъщеря ми беше "арестувана" в България зад Стената и не можеше да излезе дори за един ден в чужбина, дори и за да се лекува.

Питам се в случая, кой е егоиста? Дали пък не е този, който отказва да се съобрази с желанието на детето си къде и с кого да живее и отказва да даде съгласието си за да може то да се лекува в чужбина или за да отиде на екскурзия за 4 дена до Истанбул.

В общината в Белгия на 26/09/08 отидох с дъщеря ми и им представих: паспорт, лична карта, дубликат на акта за раждане и копие на съдебното решение за развода (че упражнявам родителските права). Служителката ме попита днес ли е пристигнала дъщеря ми, казах и да. Тя беше учудена (защо пък, беше следобяда). Пита ме къде е печата от граничен контрол в паспорта на дъщеря ми, казах й, че сме страна членка на ЕС и няма печати, тя не ми повярва. Дадоха на дъщеря ми да попълни един Анекс 19 и да го разпише. На другата седмица ми пратиха бележка да отида в общината, казаха ми документ-съглесие от бащата; нямам имам съдебно решение...дадоха ми документ в който пише, че имам срок до 25/12/08 включително да представя съгласие на бащата/съдебно решение, което го измества. Служителката от общината ми каза, че е трябвало и се обаждала в Брюксел да проверят дали паспорта на дъщеря ми е истински предполагам, че от Брюксел са се обаждали в МВнР/МВР.

Казаха ми че такава е процедурата за вкяко дете което идва от чужбина за да живее в Белгия. Дадоха ми пример: майката, бащата и детето са белгийски граждани. И тримата са живяли в Холандия. Майката и бащата се развеждат. Майката се премества с детето (може и след време да се премести) да живее в Белгия. За да регистрира дето в общината се иска да представи съд.решение за развода, че тя упражнява родителските права (т.т. детето живее с нея) и съгласието на бащата/или съд.решение заместващо съгласието му, че детето може да живее в Белгия. В противен случай отказват да регистрират детето, защото това е отвличане.

# 137
Ще си позволя да дам пример като цитирам настоящия ми съпруг (фламандец) какво той мисли по въпроса:

Моят настоящ съпруг се е споразумял с майката на дъщеря си в съдебното споразумение за развода да бъде записано, че дъщеря му може да живее в чужбина без МНД да му иска съгласието (тя живее в Белгия, но ако поиска може да отиде да живее в чужбина; просто ще се разберат помежду си за нов режим на контакти). Мъжа ми разсъждава така: аз не съм с ограничено мислене, след като тя не може да ми забранява къде да живея, и веднъж сме се разбрали, че детето ще живее при нея, аз също нямам право да ограничавам къде тя ще живее. Сигурен съм, че тя няма да заведе дъщеря ми да живее на лошо място за нея. Тя е добра майка. ”. 

Относно пътуванията (краткосрочни) на деца белгийски граждани извън Белгия: всеки един от родителите (не зависимо в брак, без брак, регистрирано съжителство, разведени, разделени) може и има право да пътува с детото си извън Белгия, на границата (летище Брюксел, Шарлероа и морската граница) не се иска съгласие от другия родител. На вътрешните сухопътни граници няма граничен контрол... Шенгенско пространство Simple Smile

# 138
Desirè ,

Не можеш ей така да отидеш в страна от ЕС, Канада, САЩ и т.н. (всички страни ратифицирали Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца) и да заживееш там с детето без да си получил за това съгласието на другия родите (който е с правото на контакти) или да преставиш съдебно решение заместващо неговото съгласие. В противен случай това е отличане и детето ще бъде върнато в страната на обичайното му местоживеене (в случая България).

Еми да, и аз така знам.
Ако след време се случи така, че да се разведа, не бих искала мъжът ми да може да изведе детето в чужбина без мое съгласие.

# 139
Искаме ускорена съдебна процудура за промяна на местоживеенето на дете в чужбина. А не делата да се точат с години. Съдът трябва в нормален срок да прецени и да се произнесе в интерес ли и е на детето една промяна на неговото местоживеене в чужбина или не.

В Холандия на първа инстанция това става за максимум 3 месеца, ако има обжалване се отива на втора инстнация максимум 6 месеца. Така за максимум 9 месеца въпроса се решава и то се решава в интерес на детето.

Четох, доста решения (публикувани без личните данни на хората разбира се; холандците са много отворени). Не винаги съда позволяваше на единия родител да промени местоживеенето на детето. Явно съдът е преценил, че това не би било в интерес на детето. Имаше и много случаи на заместване съгласието на единия родител и детето можеше да отиде да живее наистина на големи разстояния като Австралия например.

"Ако след време се случи така, че да се разведа, не бих искала мъжът ми да може да изведе детето в чужбина без мое съгласие. " Desirè недей така  Grinning не си помисляй такива неща

# 140
Здравейте италиански дами, много се радвам, че намерих темата  Party
Аз съм нова в тази страхотна тема, ще се включвам винаги когато мога и с интерес ще следя мненията Ви,
защото Италия - това е моята мечта, там искам да живея някой ден Flutter
Имате ли идея как да изучавам езика в домашни условия, защото за сега не разполагам с достатъчно финансови средства за да изуча езика в курс Flutter препоръчайте ми някоя литература за по бързо научаване на граматиката и всичко останало  Wink

# 141
Подписах  Peace
Проблемът е доста голям.Аз за да полу4а съгласие,да изведа баткото,да му направя паспорт и т.н. подписвам на т.нар. му баща,4е си е платил издръжките  Tired Които той съответно не си е платил изобщо.Да не говорим,4е от 11 години го е виждал само 2 пъти по сте4ение на обстоятелствата,не,4е е искал да го види...Имам разрешително да излиза с мен до 18год,но умирам от страх всеки път ако някой митни4ар е спал на криво и не ми пусне детето,защото декларацията не е нова.Имам да бера страх още 5 години,ужасно е.Защото той се покри последните 2 години като си ходихме да ми направи нова с по прясна дата.
Дезире,обикновено става въпрос за бащи,които се заяждат,които си връщат по този на4ин на бившите съпруги,за да си стоят в България,а не да си търсят щастието по света.Тези хубавци изобщо не ги е грижа за децата,най-4есто нито ги виждат нито ги 4уват.Вси4ко е само за мръсотията  TiredНе биха дали разрешение нито за ле4ение в 4ужбина,нито за обу4ение,нито за у4ени4еска ескурзия...Ние мислим при следващо ходене директно да зажедем дело за осиновяване от моя мъж,онзи ще е доволен,4е грижите му намаляват,предполагам,ако ли не,ще се борим,така или ина4е няма кой да докаже 4е е полагал някога някакви грижи.
Дани,ходели сме в зоото,интересно е,има бая дълга опашка за билети оба4е.И гледайте да не не 4акате да стане много горещо Peace

# 142
Мисълта ми беше, че доста трудно може закона да разграничи едното от другото, тоест, когато мъжът постъпва така, само, за да се заяжда. Аз имам познат със същият проблем, тоест майката не иска да вижда детето, но не го и пуска в чужбина, дори само за екскурзия. Принципно мисля, че закона е направен за защита от отвличане, но би трябвало да има клауза, където да има включени разни случаи като тези. В никакъв случай не се заяждам  Hug .

Italina това разрешително не важи ли до навършване на 18 години, тоест няма нужда да се подновява? Ние лятото вадихме такова на сестра ми, за да я взема с мен в италия. Тогава ни питаха за колко време искаме да важи, с придружител или без придружител да е и за коя държава да се издаде. Та на този документ пише, че може да излиза сама до навършване на 18 години, тоест няма нужда да се подновява.

# 143
Абе така би трябвало да е принципно,ама мен си ме е страх...Защото има и някакав друг закон според който документите са валидни 1 година май,и слу4аи съм 4увала на заяждащи се полицаи...Да не ти е на главата.Като се опре да си зависим от някой друг,така е

# 144
Italina това разрешително не важи ли до навършване на 18 години, тоест няма нужда да се подновява? Ние лятото вадихме такова на сестра ми, за да я взема с мен в италия. Тогава ни питаха за колко време искаме да важи, с придружител или без придружител да е и за коя държава да се издаде. Та на този документ пише, че може да излиза сама до навършване на 18 години, тоест няма нужда да се подновява.

За съжаление, ако бащата/майката поиска винаги може да си оттегли декларацията-съгласие  Sad ...може и други гадости да направи, нищо, че детето постоянно живее извън България...ако се случи да сте за ваканцията в БГ например...
на една мама от Холандия дъщеря й е сега арестувана за 1 месец в БГ докато тече процедурата, която полицията трябва да следва...

Който се интересува в темата "Добра новина за всички "арестувани" в БГ деца!" , подфорум "Родители отглеждащи сами децата си" има много информация по въпроса: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297098.0;all

# 145
Добьр ве4ер мили дами!
Надявам се да сте добре?!
Ах,каква снезна и студена пролет.! Cry
днес зял ден стоя в кьщи завита и 4ета книга.мнооого интересна.
Ох,забравих да ви 4еститя пролетта!Да ви е 4естита!
мНОГО НАСТРОЕНИЕ И УСМИВКИ!
 Simple Smile
И аз подкрепям петизията и се подписах,за да са щастливи вси4ки
мамми с де4изата си ,да растат здрави ,спокоини и весели де4изата им. luvbed
изразявам с това желанието си за сьздаване на нов закон ,с правни норми по този казус.
мисля ,4е б-ското законодателство не е еволюирало отдаааавна. newsm78
И така успех в това на4инание!!! newsm10

# 146
Абе така би трябвало да е принципно,ама мен си ме е страх...Защото има и някакав друг закон според който документите са валидни 1 година май,и слу4аи съм 4увала на заяждащи се полицаи...Да не ти е на главата.Като се опре да си зависим от някой друг,така е

Мисля, че няма да ти направят проблем, една приятелка доста често излиза в чужбина даже без такова разрешително я пускат. Понякога и правят проблеми, ама накрая все пак я пускат. Ти щом си имаш такъв документ, не вярвам да ти правят някога проблеми.  Wink

# 147
  • Italia, Palermo
Здравейте! Алооо, има ли някой?
Гледам обсъдили сте една много тежка, болна тема за някои мами, безкрайно съчувствам и стискам палци да се види светлина в тунела в най-скоро време. ех, тия закони и бюрокрации.... #2gunfire
На нас пък тая седмица трябва да ни се обадят от общината и да платим такса някаква от 15 евро и посочим дата за сватба, та да чакаме и публикацията. Брех, дано не излезе нещо пак да обърка плановете ни, нали занете,  въпреки черно на бяло извадените в делегационе комунале документи ще чакат атто ди амтримонио от преди, от Таранто. Идват ми на акъла черни мисли...Освен това в един сайт за необходимите за брак документи четохме едни тъпотии за жените, които били разведени, трябвало да се изчакат 300 дни от подписването на развода преди да се оженят повторно - обяснението е- да не би жената да била бременна от бившия си съпруг, бооооооже! #2gunfire
Това не ни го казаха, пуснаха ни документите, подпълвахме декларации и подписахме, дано не изскочи нещо, знам ли. То май тук докато не видиш черно на бяло до последния момент не спираш все за нещо да се притесняваш, дори почваш да халюцинираш и да режисираш хипотетични лоши ситуации, които биха ти попречили....
Сега се женя като италиански гражданин. Навремето пък на другата българка, омъжваики се доакто не е имала още тукашно гражданство, са ходили да вадят документ от съда, с двама нейни свидетели, които да подпишели, че последните девет месеца преди брака си е живяла само с годеника си и, че не е бременна. И пак ми идва едно:...боооожееее Praynig
Момичета, вие регистрирали ли сте браковете си в Бг? Ех, кой ме кара навремето да го правя, сега лятото ще трябва да нося документ, за който дори не ми казаха какво точно да е, имам впредвид община Силистра.
Казала съм си, вече никакви давания-вземания с Български институции, дори двойно гражданство за малката няма да правя.

# 148
  • Italia
АдаШке,аз моя си го регистрирах преди години ( тогава направих и бг гражданство на Джулия  ooooh! ) и то на пук , само заради удоволствието да се преборя с родната бЮрокрация,понеже ми искаха от 100 кладенци вода и ме връЩаха 100 пъти за глупости. Сега ако някой ме пита дали бих го направила,ами НЕ БИХ  Crossing Arms

# 149
Здравеите мами...Как сте??Как са де4ицата?
Ние в4ера ходихме да гориме Ве4ата и така настинах,с температура,кашлица.Аз уж не съм кекава.Ама на.
При вас има ли тази традиция? Тук правят целия процес.Трибунале,адвокати,прокурори(вси4о на диалект ,4ист френски) и накрая я изгарят.А сега аз изгарям от температура,уж слънце,уж топло ...таратанци.
Милих кураж майка ,малко остана.Не мисли лошо.

Общи условия

Активация на акаунт