МАРТ е, щъркелът не чака, с бебе в човка под прозореца ни ще затрака!

• 16 898
  • 298
  •   1
Отговори
# 210
Честито на Slunchice  и на гордия татко, да ви е жив и здрав!

аз да висе похваля, че си имаме пълен памперс и май пълним още един. Малко преди да се изкъпем имаше леко ако (нали днес боднах термометърчето) и след като се напапахме имаше пълно памперсче. А как миришеееееее  Rolling Eyes ама нищо де, доволна съм.

Май съм пропуснала, че каката на Бодливка има праз Rolling Eyesник днес. Ивче, да ти е жива и здрава, все така чаровна, най-добрата кака и да прави мама и тати много щастливи!

От нас лека и мека и стискам палци на мамите 2 в 1 ако ще става нещо да е леко и безпроблемно. Hug

# 211
  • София
marussia   Hug
Отговорили са ти за възстановяването. За главоболието обаче- при мен беше - жес-то-ко! И то до към 6-7 ден, въпреки, че пиех всичко което може по цял ден. Бях с упойка от кръста надолу. Това май зависи от анестезиолога, защото в болницата като кажех, че още ме боли глава и питаха кой ми е анестезиолога. Сега обаче съм си ОК- всичко отшумя.
Elg, честит пълен памперс!

# 212
Мами отдавна не съм писала че се пренесохме в нов апартамент и едва днес си пуснах интернета. Имам проблем с храненето, кърмата ми свърши едва успях 1 месец да кърмя и минах на АМ - NAN HA 1 но от него се запече и вече 2-3 седмици ака с термометъра  Confused смених храната с аптамил комфорт - пак не се е изхождала сама но поне изпражненията станаха жълти. Обаче детето си е злоядо - храня я на 3 часа и пие около 60 мл повече не може, даже понякога и по малко пие
направо незнам какво да правя видях се в чудо. пробвах масаж на коремчето, свиване на краката, дуфалак - без особен успех.
сега смятам да мина на лактана био - чувам добри отзиви
а и друго характерно - като я храня след 10 минути почва да се превива боли я коремчето и почва да маха с ръце - така е и при нан-а и при аптамила. незнам дали това превиване са коликите. пробвах и капки против колики....бебето само се напъва и гърчи
педиатърката каза че не се храни достатъчно и е наддала малко, препоръча аптамила ама и с него нямаме напредък
извинявам се ако вече сте обсъждали темата, нали не съм ви чела отдавна Embarassed

ето малко клипчета на бебето от погачата http://www.youtube.com/user/barangelova

# 213
  • Анкх-Морпорк
здравейте, момичета ние сме оше2в1 и чакаме да започна да раждам Embarassed честито но всички нови майки и успех на всички които още чакат като мен. Имам един въпрос една приятелка ми даде помпата си за кърма на чико, не я е ползвала защото не е можела да кърми поради здравословни причини, но нали трябва да я стерилизирам а нямам стерилизатор някои ще ми каже ли как да я изваря ли не знам това достатъчна стерилизация ли е Embarassed Embarassed Embarassed  Thinking

Изваряването става по следния начин: измиваш хубаво разглобената помпа с топла вода и сапун и изплакваш на течаща вода. Слагаш една тенджера с вода на котлона (такава, в която можеш да събереш помпата), като заври водата, слагаш всички части на помпата и захлупваш тенджерата, оставяш да ври така 10 мин, вадиш частите на чиста кърпа да се изсушат, сглобяваш изсушената помпа и ползваш. Дори и да не е съвсем изсъхнала, не е проблем.

Така се прави, но само едно уточнение - за да се запази помпата стерилна, най-добре да се съхранява или в чиста тенджера, затворена, или покрита с гладена кърпа. Много мами мислят, че могат да стерилизират помпата още докато са  8 месец примерно, да е готова за после, ама ако минава време, изваряването си губи смисъла, ако помпата не е изолирана. Това важи за всички неща, които се преваряват, шишета, биберони и тн.
Друго за помпата -  така изваряваш само ако ще даваш кърма на бебето.
Ако си в болницата и цедиш колкото за облекчение, защото на бебо му идва в повече и после хвърляш по липса на фризер, не е нужно да е преварена, а само да е хубаво измита с топла вода и сапун или веро.

# 214
firebird, мерси за уточнението. Аз държа помпата в пликчета от тези, които са за фризер, мисля, че също се запазва стерилна. Това е, ако ще се държи без да се използва няколко дни или повече, но ако се изварява днес и се използва днес, нужно ли е според теб да се държи пак в тенджера, кърпа и т.н.?

И още един въпрос - ако ще замразяваш изцедената кърма във фризер на -18 и по-ниска температура, има ли смисъл изваряването? Върти ми се нещо по спомените, че на толкова ниска температура умират микробите, но не съм сигурна...

# 215
  • Варна
Със сигурност не й стига едната гърда, трябва и двете да й давам от вчера.
Бухта, а какво пречи да даваш и двете гърди? Аз съм научена от болницата да давам и двете гърди на всяко хранене по 15 мин., по-късно като заякне детето се нахранва с по 10 мин. на гърда. На всяко хранене започваш от гърдата на която си свършила.
Айде, събудихме се.
Изчезвам.
Ами според педиатърката трябва от едната на едно хранене, от другата следващия път.  И до вчера така и беше, но днес не й стига от едната. Иначе и на мен в болницата ми казаха по 10-15 мин. на гърда, но според педи това го правят, за да ти тръгне кърмата, но после не бивало вече така..... Абе почна се с многото баби, мнения ..... не знам вече. Детето яде, не иска да заспи след това, продължава да си суче ръкавите, както когато е гладна. Пълни памперси си има засега. Има и колики, горкото, вече сме на Инфакол следобед и вечер.
Ей го на - нахраних я, пих чаша бира (пак по съвет на педи), а тя се размърка. Ми да я сложа, ама бирата ей сега я изпих, преди 1/2 час. Не смея да я сложа на гърда сега.  ooooh!  ooooh!
Извинявайте, нещо се шашнах.

# 216
много благодаря за отговорите, имам някакво чувство че тази нощ ще раждам що така незнам от време на време ми става твърд корема, но нямам болки а може би пак няма да е и тази вечер вече постоянно се стряскам ма за кратко и после всичко минава Embarassed оффффф вече искам да раждам,че незнам ще се побаркам иначе Confused Embarassed #Crazy имам чувството ,че и страха ми го няма вече, май никои не разбра какво написах ма вече съвсем се побърквам хаъде лека и късмет ако някой ще ражда тази нощ Hug Hug Hug Hug  bouquet  bouquet  bouquet

# 217
  • Анкх-Морпорк
firebird, мерси за уточнението. Аз държа помпата в пликчета от тези, които са за фризер, мисля, че също се запазва стерилна. Това е, ако ще се държи без да се използва няколко дни или повече, но ако се изварява днес и се използва днес, нужно ли е според теб да се държи пак в тенджера, кърпа и т.н.?

И още един въпрос - ако ще замразяваш изцедената кърма във фризер на -18 и по-ниска температура, има ли смисъл изваряването? Върти ми се нещо по спомените, че на толкова ниска температура умират микробите, но не съм сигурна...

Да, и в пликче може. Дори и да се използва същия ден, пак е желателно да не се мотае много на въздух, зависи и каква е средата де, дали има кихащи и кашлящи, дали влиза чист въздух отвън, или някой нездравословен градски прахоляк.
Стерилизацията цели убиване на микробите и спорите им, защото в момента, в който налееш мляко, спорите имат благоприятна среда и се развиват веднага. Горещата вода и пара убиват и спорите, но из въздуха се носи какво ли не, човек никога не знае. Нас ни пази имунитета и още куп други защити, но мляко в съдинка, оставено на въздух, е идеално място за развитие на бактерии.

Личен опит със замразена кърма нямам, защото с първото дете нямахме фризер и за жалост доста кърма съм изхвърлила, а с второто пък бяхме по болници и там една подкрепа за кърменето - нямам думи, понеже го хранеха със сонда, им беше по-лесно да му дават АМ, в Майчин дом ми даваха стерилно шише и искаха да цедя в него с ръка, за да не се занимават с помпи, но в 3 градска ме убеждаваха колко е по-полезно да му дават Фризовом, което му докара ужасен запек... а после едва стигаше за хранене и понеже той така и не засука, не успях да задържа само с цедене.

Теоретично - което ще се замразява и дава на бебето, най-добре да се стерилизира. При -18 спорите си оцеляват, умират само активните микроорганизми. По-добре да е с преварена помпа, а съдчето да се затваря веднага. Методът да се цеди с ръка направо в стерилно шише или пликче също е добър, стига майката да умее да цеди с ръка. Свикнах за около един ден, като ме поставиха пред избора - или цедя така, или бебето получава АМ. После установих, че с ръце успявам да изцедя още 10-ина мл тогава, когато според помпата нищо вече не пуска, защото при цеденето с ръка има и лека компресия и масаж на цялата гърда.

Бухта, смело давай и от двете, в болницата са те посъветвали по-добре.
Не от бира, а от сън и спокойствие се увеличава кърмата, както и от редовно кърмене. Течностите може да са всякакви Simple Smile
 Hug

# 218
Запис...
Май всички 2 в 1 се чувстваме по един и същи начин.
На мен днес ми съобщиха това, което се молех да не чуя през всичките 9 месеца - секцио. Цял ден плача, вече изобщо не се вълнувам. Знам, че ще кажете, че секциото не е кой знае колко зле - да, не ме е страх. Но цял живот си мечтая и си представям едно съвсем различно раждане, от това, което ще ми се случи.
Имам 2 въпроса - имам ли шансове след секциото да родя някога нормално? Много е важно за мен!!! Много!!! Дали някой доктор ще се наеме?
Истина ли е, че кърмата не слиза веднага? Ако ми се провалят мечтите за кърмене, така както ми се провалиха и тези за раждането, съвсем ще се депресирам... Знам, че дори и 2-3 дни да е на АМ в болницата и после да ми дойде кърмата, имам шансове да кърмя успешно, но съм много обезверена и не ми се вярва да успея. Днес видях каква съм късметлийка! - Цял живот си мечтая за момента на раждането и се оказа, че ще съм секцио. Защо да не ми се провалят и плановете за кърменето - нали трябва всичко да е кофти  Cry
Извинявайте за негативизма в поста ми, май напоследък всички ми станах такива. Дано да е от хормоните.
Роня  Hug

# 219
adi_i_bebe, не се притеснявай, погледни философски на нещата, най-важното е да имаш здраво бебе!  Hug
Аз не знам дали ще успея да родя нормално, но ако накрая и двете с бебето сме добре, ще съм щастлива! Всичко е добре, когато свършва добре!

Има много примери за нормално раждане след секцио, но трябва да се изчакат няколко години. Най-важното да намериш подкрепящ лекар!

# 220
  • София
Здравейте на всички, пиша малко посред нощ, но то е, защото ще питам важно. Е, дойде пак време да ви забавлявам с цвета на акото. Вчера Калин "произведе" едно зеленикаво, но след това си бяха като бъркани яйца и т.н., та педиатърката не намери проблем, щом е единичен случай. Но ето, чесега  през нощта ни изненада нова, по-ясно зелена изненада. Четохме, ровихме се - излезе най-вече, че му е студено (поддържаме 22-23 градуса - може ли наистина да му е студено?!?). Ще звъня пак на педиатърката, но моля и за вашето мнение, знам, че има много опитни мами между нас.

Другото е, някой ми се "смя", образно казано, че съм купила протектор за целия матрак... ами то Калин почти всеки път "връща" малко мляко, но то е достатъчно, за да намокри калъфката, чаршафчето и... добре, че има протектор Simple Smile В тази връзка много бързо ни свършват калъфките, та слагам пелени или кърпи за възглавничка Simple Smile

ЕДиТ:
baby_moni, Ан_ив, Slunchice, честита ви радост  Hug

Дърта маймуна, литър мляко на ден не е никак препоръчително при кърмене, доколкото съм чела...

Да споделя скромния резултат от прегледа на Калин вчера: 3.650 (най-ниско тегло: 3.050, 21-ви ден: 3.280)), но 54 см. (от 50 см.) Сложиха и на него ваксината Хепатит Б и дадоха час за следващия преглед. Прочетох, че не бива да къпем след ваксина и Калин е "мръсен" Simple Smile

И още малко да питам кърмещите изцяло майки дали предлагат чай, напр. Хип за коликите и как - с лъжичка, с шише, по друг начин? И дали усещат бодежи в гърдите...

Последна редакция: пт, 20 мар 2009, 04:44 от зелено човече

# 221
Честити месечинки на Александър на Elwing, София на Никита и Петя на Zora*  bouquet
Зелено човече, аз доколкото съм чела в списания и в интернет, зеленото ако е признак на недохранване Confused, или реакция при прием на нова храна, която в случая я няма...но все пак щом педиатърката ти е казала че всичко е ок, значи е така. Peace
Ние вчера убихме рибата-за цял ден имахме 5 наакани памперса Mr. Green.А той горкия такива физиономии прави като ака, че лощо да ти стане-пъшка, зачервява се и се чува само едно:а-ааа-аа Crazy.Много ми е смешен, на мама бръмбъзъка Heart Eyes

# 222
На мен днес ми съобщиха това, което се молех да не чуя през всичките 9 месеца - секцио. Цял ден плача, вече изобщо не се вълнувам. Знам, че ще кажете, че секциото не е кой знае колко зле - да, не ме е страх. Но цял живот си мечтая и си представям едно съвсем различно раждане, от това, което ще ми се случи.
Имам 2 въпроса - имам ли шансове след секциото да родя някога нормално? Много е важно за мен!!! Много!!! Дали някой доктор ще се наеме?
Истина ли е, че кърмата не слиза веднага?
Не се навивай в тази насока,това си е чисто навиване.Навивай се как вичко ще мине много добре и ще имаш живо и здраво бебе.Не си мечтай за вида раждане ,а за здраво бебе 1Замисли се като ти гледам корема ,това 4 и нагоре килограмово бебе как ще го родиш нормално,колко продължително и мъчително е раждането на едро бебе .Не се замисляй ,а търси по-лесния вариант наистина HugКърмата си слиза след втория ден ,не е от огромно значение след какво раждане си.Има ли кърма и желание от твоя страна ще се кърмите вярвай ми! Peace

Последна редакция: пт, 20 мар 2009, 23:25 от meni2

# 223
  • Анкх-Морпорк
adi i bebe, каква е причината за секцио?
Спри да се тревожиш, не е вярно, че след секцио не можеш да кърмиш. Има много майки, които успешно кърмят след секцио. Искай си бебето колкото може по-скоро, нека ти го донасят, слагай на гърда и ще се получи.
А относно вагинално раждане след секцио, има много такива случаи. Имам приятелка, която има 2 деца със секцио, понеже първото било седалищно и доста голямо, второто - много скоро след първото, но за третото се заинати и си го роди нормално, хем беше около 4,500 кг, и на практика роди без уговорка, защото уговореното светило не дошло, пък трето бебе не чака...
Не се настройвай негативно, защото не всичко зависи от това кой какво казал... Дори и да се наложи секцио, пак ще можеш да кърмиш, това зависи от теб, дали искаш... Горе главата, я дай една усмивка!  Hug

# 224
Маруся, нормално е да се тресеш след упойката. И след спиналната се тресеш. При мен този път беше по-дълъг този период. Много е гадно, но няма как. Това е и от упойките и от всичките банки, които ти влилавт по време на операцията и преди това  Peace

Ади и бебе, не се шашкай толкова за кърменето след секцио. Аз и двата пъти си имах коластра още на следващия ден след опирацията. Така, че не съм имала проблеми с идването на кърмата  Peace

Зеленко, аз не давам нито вода, нито чай. Давам само едни хомеопатични хапченца за колики, които ги разтварям предварително с лъжичка с вода  Peace Мира не иска биберони никакви - и биби, и биберона на шишето. Един-два пъти пробвах да  дам чай в началото, но не стана.
И аз усещам боцкане в гърдите. Това го усещам, когато беба и изцокала гърдата и започва да се пълни наново. Така и горе-долу се ориентирам кога мога да й я предложа пак  Peace
Макар, че от вчера си предлагам редовнои двете гърди на ядене. Явно сме на етап на първия скок в яденето и искаме много манджа  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт