В нашата кухня

  • 12 530
  • 21
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • София
  • Мнения: 372
.

Последна редакция: вт, 15 окт 2013, 11:26 от addicted™

# 1
  • София
  • Мнения: 372
.

Последна редакция: вт, 15 окт 2013, 11:28 от addicted™

# 2
  • София
  • Мнения: 372
.

Последна редакция: вт, 15 окт 2013, 11:26 от addicted™

# 3
  • София
  • Мнения: 372
.

Последна редакция: вт, 15 окт 2013, 11:27 от addicted™

# 4
  • София
  • Мнения: 372
.

Последна редакция: вт, 15 окт 2013, 11:28 от addicted™

# 5
  • София
  • Мнения: 372
Пай с ябълки и грис



за блата:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. грис
1 бакпулвер

за плънката:
1-1,5 кг ябълки
1 ч.ч. захар
50-100 г орехи
канела на вкус

1/2 ч.ч. олио

Продуктите за блата се разбъркват добре и сместа се разделят на две части.
Ябълките се почистват и рендосват. Добавя се захарта, нарязаните орехи, канелата.
В намазана с олио тавичка се реди - смес, ябълки, смес, ябълки. Полива се с 1/2 ч.ч. олио.
Пече се на 180 градуса до готовност.

# 6
  • София
  • Мнения: 372
Погача с мая





1 кг брашно
1 кубче прясна мая
1/2 ч.ч. прясно мляко /може и вода/
1 кофичка кис. мляко
3 яйца /според размера/
1/3 ч.ч олио
1/2 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар

Маята се размива със затопленото прясното мляко /водата/, 2 щипки сол, захарта и се забърква гъста каша с брашното. Оставя се да се надигне.
В тавичката се пресява брашното /отделям една чаша за добавяне по време на месене/ и по средата аз правя "кладенче", където слагам олиото, яйцата /като единият жълтък е отделен за намазване/, кис. мляко със содата, солта и втасалата мая. Замесва се тесто, което да не лепи. По време на месене се добавя брашно или олио ако се наложи. Оставям тестото да втаса, като го намазвам отгоре с олио и покривам с кърпа.
Като е готово се оформя по желание. Тук едната е на топчета, а другата на възелчета. Пак се оставя да втасва. Като почне да се надига намазвам с жълтъка и по желание се поръсва със сусам. Слагам в студена фурна и пека на 180 градуса. Като е почти готова, ако се наложи се засилва фурната за цвят.
Като я извадя, я намазвам с парче масло и покривам с кърпа да се задуши.

# 7
  • София
  • Мнения: 372
.

Последна редакция: вт, 15 окт 2013, 11:29 от addicted™

# 8
  • София
  • Мнения: 372
Лимонов кейк
от Бъни





6 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
шипка сода за хляб
1/2 ч.ч. чаша олио
настъргана кора от лимон
сока от половин лимон
шепа орехи - нарязани
пудра захар за поръсване

Всички продукти сложих в тавичката /на машината за хляб/
Програма 10.
Поръсих с пудра захар.

# 9
  • София
  • Мнения: 372
Ръжено хлебче

първото ни хлебче  Heart Eyes


за 1 кг хляб

400 мл прясно мляко
1 с.л. олио
2 ч.л. сол
1,5 с.л. захар
240 г бяло брашно
460 г ръжено брашно
1,5 ч.л. мая

Програма 3 - Пълнозърнест хляб - 3:42

Получи се вкусно, плътно хлебче  Peace

# 10
  • София
  • Мнения: 372
.

Последна редакция: вт, 15 окт 2013, 11:30 от addicted™

# 11
  • София
  • Мнения: 372
.

Последна редакция: вт, 15 окт 2013, 11:30 от addicted™

# 12
  • София
  • Мнения: 372
.

Последна редакция: вт, 15 окт 2013, 11:30 от addicted™

# 13
  • София
  • Мнения: 372
Пълнозърнести багети



за 4 багети

150 мл вода
1 с.л. олио
1 ч.л. сол
100 г бяло брашно
180 т смес за многозърнест хляб със семена /добавях още докато меси/
1 с.л. мая

Програма 9 - Багети

След като оформих, поръсих със сусам.

Много вкусни  Peace

# 14
  • София
  • Мнения: 372
Хайвер от авокадо



1 авокадо
1-2 ск. чесън
2 с.л. зехтин
2 ч.л. дом. пюре
1 к.л. горчица /при мен е сладка/
орехи
щипка сол
чер. пипер /който ползва/

Всичко се пасира.

# 15
  • София
  • Мнения: 372
.

Последна редакция: вт, 15 окт 2013, 11:31 от addicted™

# 16
  • София
  • Мнения: 372
Козуначен щрудел



За тестото:
1 кг брашно
1 пакетче прясна мая ( 2 с.л суха)
6 жълтъка
10 сл захар
1 п. ванилия
500 мл прясно мляко
2 с.л разтопено масло
кората на един лимон

За пълнежа:
6 белтъка
8 сл. захар
1 натурален шоколад - разтопен
300 гр стафиди
300 гр смлени орехи

Меси се тестото и втасва 2 пъти. Разделя се на 4 топки, всяка се разточва в правоъгълна форма с дебелина на около 1 см, маже се с пълнежа и се завива на руло. Получават се 4 рула по 700 г. Когато рулата са втасали, маже се с яйце и се поръсва със сусам и захар.
Пече се на умерена фурна.

След като изстинат, се изваждат от тавата и се завиват в кърпа и в плик за по-добро съхранение.

рецептата е на irenanu     bouquet

Последна редакция: чт, 21 май 2009, 12:50 от addicted™

# 17
  • София
  • Мнения: 372
Раирани кифлички





За тестото:
600 мл прясно мляко
5 с.л. захар
1 пак. суха мая
2 ч.л. сол
20 мл олио
1 кг брашно

за плънката:
кашкавал или
сирене с яйце или
локум или
друго  Laughing

за намазване:
1 яйце
1 с.л. прясно мляко
1 ч.л. олио

за поръсване:
солените със сусам
сладките със захар

Приготвяне:

Маята се разтваря в топло мляко заедно с 1 с.л. захар, 1/3 ч.л. сол и брашно до получаване на каша. Оставя се да втаса. Замесва се еластично тесто от брашното заедно с останалата захар, сол, мляко и шупналата мая. Повреме на месенето се добавя и мазнината. Оставя се да втаса.
Бухналото тесто се разделя топчета от около 40 г. Всяка топка се разточва на овална питка. В основата се слага по малко плънка, а от другата страна се правят 3 разреза. Навиват се кифлички. Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу. Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути. Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио и се поръсват. Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят. Охлаждат се върху метална скара.

Източник     bouquet

# 18
  • София
  • Мнения: 372
Крем-супа леща



1 голяма глава кромид лук (или връзка пресен)
2-3 моркова
1 стрък целина
2-3 даф. листа
3-4 скилидки стар чесън
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. куркума
зехтин или олио
2 ч.ч. червена леща
сол на вкус

Зеленчуците се нарязват на ситно и се задушават в мазнината. Добавят се подправките и измитата леща. Продуктите се заливат с вода и се варат до готовност. Пасира се.

# 19
  • София
  • Мнения: 372
Шарен хляб





300 г кисело мляко,
1 яйце,
3 с.л. олио,
2 1/2 с.л. кафява захар,
2 1/2 ч.л. сол,
2 1/2 ч.л. мая,
700 г бяло брашно.

Продуктите разделих на две и месих на два пъти. В едната част още в началото добавих 1 с.л. червен пипер и шарена сол. В другата пасирах киселото мляко с магданоз. По желание може да се добави и чубрица.

След като втасаха, всяко от тестото разделих на 4 равномерни топчици. Разточвах на елипса и ги подреждах една върху друга. Всичко сложих в хлебопекарната. След като втаса, пекох 1 час.

# 20
  • София
  • Мнения: 372
.

Последна редакция: вт, 15 окт 2013, 11:32 от addicted™

# 21
  • София
  • Мнения: 372
Тесто за пица

за 1100 г тесто

685 г брашно,
365 мл вода,
2 ч.л. сол /мерителна лъжичка към машината за хляб/,
27 мл олио,
10 г суха мая

Програма Тесто. След втасването разделих на две и разточих два квадрата /пекох в 2 тави от фурната/. Отгоре - плънка по желание. Пече се на предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.
Получава се страхотна хрупкава коричка, а иначе отвътре - мекичко и много вкусно  Peace

източник   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт