В нашата кухня

  • 12 525
  • 21
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 372
.

Последна редакция: вт, 15 окт 2013, 11:31 от addicted™

# 16
  • София
  • Мнения: 372
Козуначен щрудел



За тестото:
1 кг брашно
1 пакетче прясна мая ( 2 с.л суха)
6 жълтъка
10 сл захар
1 п. ванилия
500 мл прясно мляко
2 с.л разтопено масло
кората на един лимон

За пълнежа:
6 белтъка
8 сл. захар
1 натурален шоколад - разтопен
300 гр стафиди
300 гр смлени орехи

Меси се тестото и втасва 2 пъти. Разделя се на 4 топки, всяка се разточва в правоъгълна форма с дебелина на около 1 см, маже се с пълнежа и се завива на руло. Получават се 4 рула по 700 г. Когато рулата са втасали, маже се с яйце и се поръсва със сусам и захар.
Пече се на умерена фурна.

След като изстинат, се изваждат от тавата и се завиват в кърпа и в плик за по-добро съхранение.

рецептата е на irenanu     bouquet

Последна редакция: чт, 21 май 2009, 12:50 от addicted™

# 17
  • София
  • Мнения: 372
Раирани кифлички





За тестото:
600 мл прясно мляко
5 с.л. захар
1 пак. суха мая
2 ч.л. сол
20 мл олио
1 кг брашно

за плънката:
кашкавал или
сирене с яйце или
локум или
друго  Laughing

за намазване:
1 яйце
1 с.л. прясно мляко
1 ч.л. олио

за поръсване:
солените със сусам
сладките със захар

Приготвяне:

Маята се разтваря в топло мляко заедно с 1 с.л. захар, 1/3 ч.л. сол и брашно до получаване на каша. Оставя се да втаса. Замесва се еластично тесто от брашното заедно с останалата захар, сол, мляко и шупналата мая. Повреме на месенето се добавя и мазнината. Оставя се да втаса.
Бухналото тесто се разделя топчета от около 40 г. Всяка топка се разточва на овална питка. В основата се слага по малко плънка, а от другата страна се правят 3 разреза. Навиват се кифлички. Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу. Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути. Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио и се поръсват. Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят. Охлаждат се върху метална скара.

Източник     bouquet

# 18
  • София
  • Мнения: 372
Крем-супа леща



1 голяма глава кромид лук (или връзка пресен)
2-3 моркова
1 стрък целина
2-3 даф. листа
3-4 скилидки стар чесън
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. куркума
зехтин или олио
2 ч.ч. червена леща
сол на вкус

Зеленчуците се нарязват на ситно и се задушават в мазнината. Добавят се подправките и измитата леща. Продуктите се заливат с вода и се варат до готовност. Пасира се.

# 19
  • София
  • Мнения: 372
Шарен хляб





300 г кисело мляко,
1 яйце,
3 с.л. олио,
2 1/2 с.л. кафява захар,
2 1/2 ч.л. сол,
2 1/2 ч.л. мая,
700 г бяло брашно.

Продуктите разделих на две и месих на два пъти. В едната част още в началото добавих 1 с.л. червен пипер и шарена сол. В другата пасирах киселото мляко с магданоз. По желание може да се добави и чубрица.

След като втасаха, всяко от тестото разделих на 4 равномерни топчици. Разточвах на елипса и ги подреждах една върху друга. Всичко сложих в хлебопекарната. След като втаса, пекох 1 час.

# 20
  • София
  • Мнения: 372
.

Последна редакция: вт, 15 окт 2013, 11:32 от addicted™

# 21
  • София
  • Мнения: 372
Тесто за пица

за 1100 г тесто

685 г брашно,
365 мл вода,
2 ч.л. сол /мерителна лъжичка към машината за хляб/,
27 мл олио,
10 г суха мая

Програма Тесто. След втасването разделих на две и разточих два квадрата /пекох в 2 тави от фурната/. Отгоре - плънка по желание. Пече се на предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.
Получава се страхотна хрупкава коричка, а иначе отвътре - мекичко и много вкусно  Peace

източник   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт