Монтесори-мнения

• 169 342
  • 887
  •   1
Отговори
# 345
Младост, Банишора и май Витоша или Ман.ливади. Куца базата, заниманията, персонала,  цената не се оправдава с нищо, а резултати в детето не вижда, нито неговоро задоволство, което е изпитвало в чужбинското. За конкретни примери - мога да го питам отново.

За съжаление има голяма доза истина. Но в крайна сметка Монтесори градини в добре развитите държави има от десетилетия, тук едва от миналата година. Професионалните педагози са по-малко от пръстите на едната ми ръка. А и стандартът тук на живот също е далеч от цитираните държави. Надявам се за децата на нашите деца вече да е различно.

Колкото до базата - ами как да стане?! Философията на Монтесори е на първо място близо до природата. Каква природа на 1-ия етаж в блока или в къща, натъпкана между блокове? На моя приятелка от щатите детето посещава Монтесори градина. Дворът им е сигурно 5 декара. Имат опитни полета със зеленчуци, сърнички, зайци и незнамси още какво..... Такова нещо вие представяте ли си в България и да не е само за свръх тузари?

# 346
Младост, Банишора и май Витоша или Ман.ливади. Куца базата, заниманията, персонала,  цената не се оправдава с нищо, а резултати в детето не вижда, нито неговоро задоволство, което е изпитвало в чужбинското. За конкретни примери - мога да го питам отново.

То детето и на държавна градина да беше отишло, пак нямаше да има задоволство и резултати, аналогични на западните. Все пак тук си говорим за алтернативите, с които разполагаме в България, а не си сравняваме градините с чужбинските. То е ясно в чия полза би било сравнението.

# 347
http://montessori-gradina.com/ Днес бях на отворените врати в Цветна градина Монтесори и съм много приятно впечатлена от обстановката и собственичката. По-късно ще споделя още впечатления и снимки. Разбира се, тестът на една градина е в децата и как се работи с тях; градината е отворила току що, предстои да се развива. Успех от мен!

# 348
За градините Монтесори в Сф не съм компетента, но Карин дом - Варна определено работят по всички норми и изисквания на Монтесори.
Недка Христова, сайтът ви изглежда добре, поздравления! Имате ли Монтесори педагози или само зала? Успех ви пожелавам! Всяко смело решение бива да бъде подкрепено.

# 349
Пише: Цвета Борисова - Монтесори педагог. Но по коя система - класическата или модернистичната?

# 350
  • София
Емем,

ще очаквам с интерес твоите впечатления и сравнения.

# 351
http://montessori-gradina.com/ Днес бях на отворените врати в Цветна градина Монтесори и съм много приятно впечатлена от обстановката и собственичката. По-късно ще споделя още впечатления и снимки. Разбира се, тестът на една градина е в децата и как се работи с тях; градината е отворила току що, предстои да се развива. Успех от мен!

Здравейте,
Емем, Благодаря за добрите думи. Съгласна съм, че по детските усмивки се измерва добрата работа на учителя. Към това се стремим.
За момента, ако някой има конкретни въпроси, може да пита, или заповядайте в дните на отворените врати на 20 и 21 август.
Повече информация може да намерите на сайта.

# 352

За съжаление има голяма доза истина. Но в крайна сметка Монтесори градини в добре развитите държави има от десетилетия, тук едва от миналата година. Професионалните педагози са по-малко от пръстите на едната ми ръка. А и стандартът тук на живот също е далеч от цитираните държави. Надявам се за децата на нашите деца вече да е различно.

Колкото до базата - ами как да стане?! Философията на Монтесори е на първо място близо до природата. Каква природа на 1-ия етаж в блока или в къща, натъпкана между блокове? На моя приятелка от щатите детето посещава Монтесори градина. Дворът им е сигурно 5 декара. Имат опитни полета със зеленчуци, сърнички, зайци и незнамси още какво..... Такова нещо вие представяте ли си в България и да не е само за свръх тузари?

Именно - не бих натъпкала детето в апартамент в блок, само щото било монтесори, което пък не било така добро, както на другите места, ама да се задоволим все пак  Tired

То детето и на държавна градина да беше отишло, пак нямаше да има задоволство и резултати, аналогични на западните. Все пак тук си говорим за алтернативите, с които разполагаме в България, а не си сравняваме градините с чужбинските. То е ясно в чия полза би било сравнението.

Тук мога да поспоря. Това, което нашата система предлага - като резултати - е много по-добро от доста западни. Зависи кой какво търси.

Идеята ми беше, че това, което се предлага тук - според мой познат - просто не е истинско монтесори. Доста си поговорих с него. И се съгласих, че не ми се дават такива пари за нещо, което не е на никакво ниво явно. Но продължавам да чета и двете теми - може да не съм с точната информаци5я  Laughing

# 353
  • София
Идеята ми беше, че това, което се предлага тук - според мой познат - просто не е истинско монтесори. Доста си поговорих с него. И се съгласих, че не ми се дават такива пари за нещо, което не е на никакво ниво явно.

не съм имала щастието да посетя Монтесори градини в чужбина и не мога да правя сравнение. но все пак, струва ми се, че са пресилени изказвания от типа на "не е истинско", "не е на никакво ниво".

първо, за да имаме Монтесори педагогика, трябва да имаме обучени педагози. такива, макар и единици, има в България.
второ, трябва да имаме материали и обзавеждане за Монтесори стая - такива, поне на 2 места, съм видяла - оригинални.

какво излиза - че липсва третият компонент - голямата открита площ. вярно е, че някои от Монтесори градините тук се помещават в апартаменти, очевидно непригодни за каквато и да било детска градина. но далеч не са всички така. ти, viliko, била ли си в Монтесори детска къща в квартал Витоша, да видиш какъв прекрасен голям двор имат? да, не е 5 декара, но е достатъчен за всякакъв род активности на открито. а и не навсякъде по света Монтесори градините разполагат с огромна собствена открита площ - и там се водят деца в обществените паркове. и базата в тази детска градина е отлична.

лесно може човек сам да провери как са нещата.

ето ти снимки от една монтесори-градина във Великобритания:
http://www.wt-montessori-school.co.uk/Activities.htm

ето в САЩ:
http://www.montessorichildrenshouse.com/classrooms.htm

ето в Германия:
http://www.montessori-kiga-erlangen.de/

ето ти и снимки от една в София:
http://www.montessori-bulgaria.com/

това, че детето на твоят познат не се е чувствало така удовлетворено и щастливо тук, е нещо силно субективно и може да се дължи на милион фактори, нямащи нищо общо със сравнението на детските градини. а и се съмнявам, че твоят познат е успял да направи тур за овации от поне по 1 месец престой из всичките 3 Монтесори градини в София, за да може да прави изводи за резултати и т.н.

нещата не са така черни, хайде холан.

Последна редакция: пн, 16 авг 2010, 11:32 от jam

# 354
jam - мисля ясно съм написала, че това не е мое наблюдение, а такова на мой познат. И реших да го споделя. Пък който иска - нека сравнява, който иска - нека го подмине. За мен е важно.
Това за педагозите - вярно, няма ги. Но поне тия - дето ги има - защо не могат да предлагат това, което е в другите държави? Нали са учили наравно с тях?
Не искам да споря никак. Разглеждала съм доста сайтове. Разлики има навсякъде, разбира се. В Младост видях базата лично.
За детето и тукашното монтесори - идея си нямам какво точно става. Пак казвам - цитирам познат. човек с възможности - детето му е било в изброените три градини тук. И се е отказал да си дава парите на вяъра - според него.
А аз искам още подробности. Затова си чета тук.  Laughing

# 355
Младост, Банишора и май Витоша или Ман.ливади. Куца базата, заниманията, персонала,  цената не се оправдава с нищо, а резултати в детето не вижда, нито неговоро задоволство, което е изпитвало в чужбинското. За конкретни примери - мога да го питам отново.

Тук мога да поспоря. Това, което нашата система предлага - като резултати - е много по-добро от доста западни. Зависи кой какво търси.

Идеята ми беше, че това, което се предлага тук - според мой познат - просто не е истинско монтесори. Доста си поговорих с него. И се съгласих, че не ми се дават такива пари за нещо, което не е на никакво ниво явно. Но продължавам да чета и двете теми - може да не съм с точната информаци5я  Laughing

Аз смятам, че една монтесори градина в България, дори и да не е на нивото на добрите такива навън, е по-добре от една обикновена. Като под обикновена нямам предвид всички, а средностатистическата такава - държавна, частна - без значение. Най-вече - заради принципите и начина, по който се възприемат децата.

Това, което исках да кажа, че няма как да се очаква на този етап при тези доходи/стандарт в България и липсата на достатъчна конкуренция, градината да отговаря на абсолютно всички изисквания и да се стреми да ги покрие. Но абсолютно мога да се поставя в положението на човек, който е живял в чужбина и има много по-високи критерии. Представям си наистина как му изглежда.

Всички монтесори градини в София имат по някой съществен недостатък. Или има професионален педагог, но базата е лоша или обратното.

# 356
Ами то и таксата в тези градини е доста над средното ниво в частния сектор. Което ме навежда на идеята, че трябва да предлагат нещо наистина добро. Как тогава да направиш компромис с базата или с учителите?  Thinking

I see you - вие такава ли посе4щавате?

# 357
Ами то и таксата в тези градини е доста над средното ниво в частния сектор. Което ме навежда на идеята, че трябва да предлагат нещо наистина добро. Как тогава да направиш компромис с базата или с учителите?  Thinking

I see you - вие такава ли посе4щавате?

Много е трудно, наистина, когато трябва да претегляш и сравняваш и да вземеш решение при този ограничен избор. Но за мен няма съмнение или колебание - по-добре Монтесори с недостатъци, отколкото стандартната педагогическа система (матрица). Да, ние посещаваме монтесори градина.

тупи, разбирам, че вие сте собственик на новата монтесори градина? Моля, кажете нещо повече за педагога ви. Къде е учил метода, по коя система? Колко деца е капацитетът на градината? Къде и как спят следобяд?

# 358
  • София
Всички монтесори градини в София имат по някой съществен недостатък. Или има професионален педагог, но базата е лоша или обратното.

или цената е твърде висока, ако са налице и двете изисквания... Sad

# 359
А храната и спането -  това при положение, че не е детска градина лицензирана  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт