Монтесори-мнения

• 169 349
  • 887
  •   1
Отговори
# 360
Всички монтесори градини в София имат по някой съществен недостатък. Или има професионален педагог, но базата е лоша или обратното.

или цената е твърде висока, ако са налице и двете изисквания... Sad

jam, сигурно говориш за симеоново, нали? Там също има недостатъци - в двора няма ни едно дърво. Просто не знам в тази жега къде играят децата. Съоръженията навън са от пластмаса. Блоковете наоколо захлупват всичко, а и вътре залата е доста малка и тясна. Дървените мебели са нискокачествени, сигурно някакво токсично ПДЧ, лепено с гадости с формалдехид. Масите за хранене са само 3 за 20 деца. Редували се   Rolling Eyes Личи си, че бюджетът е бил твърде ограничен. За сметка на това цената си я бива отвсякъде, най-скъпата М. градина е това. Не става и така.

Камелини в Лозенец - направо не ми се говори. Натъпкани в някакво приземно помещение на кооперация с тераса, няма двор. Стаята за спане е 3 квадрата "бивша" баня без прозорци. Там затова не държат всички деца да спят - просто защото няма къде. Пластмасови китайски токсични маси и столове за хранене от най- най- евтините и отровни. Цената - май беше съвсем прилична.

Манастирски ливади - там базата е перфектна, но педагог няма. Т.е. има, но в момента се обучава и стои с децата само сутрин, когато са заниманията в зала (следобяд ги хвърлят на всякакви занимания - танци, йоги, английски и т.н.). Останалият персонал, колкото и да му се говори, обяснява и налива, няма начин просто - трябва си качествено обучение.

# 361
Сигурно си споменала - но вие в коя сте?

# 362
  • София

Камелини в Лозенец - направо не ми се говори. Натъпкани в някакво приземно помещение на кооперация с тераса, няма двор. Стаята за спане е 3 квадрата "бивша" баня без прозорци. Там затова не държат всички деца да спят - просто защото няма къде. Пластмасови китайски токсични маси и столове за хранене от най- най- евтините и отровни. Цената - май беше съвсем прилична.

I see you, кое Камелини в Лозенец имаш в предвид, защото са 2 - на Горски пътник и на Богатица. Моето дете е на Богатица - спалнята там не е голяма, но все пак не е 3 кв. и мисля, че има прозорец, днес ще надникна специално, защото наистина нямам спомен. В занималнята масичките и столовете са дървени, трябва да погледна пак в залата за хранене за материала на масите и столчетата.

Принципно сте прави, вероятно тук има компромиси за едно или за друго, но и аз съм убедена, че което и да е Монтесори /ако се спазват основните принципи и отношението към децата/, е по-добро от стандартната ДГ, била тя държавна или частна.
На мен също ми е интересно - твоето дете в коя градина е?

# 363
Ами то и таксата в тези градини е доста над средното ниво в частния сектор.
Така ли? Това значи, че "средното ниво в частния сектор" трябва да е "доста" под 400 лв. До сега не съм виждала частна градина в София за под тази сума на месец за целодневен проестой, какво остава пък половината да са такива, че да се формира "средното" по този начин.

# 364
Оlive, понеже разбрах, че Жени е предимно в Младост, разкажи за другите преподаватели - учат ли, дистанционно ли, как се справят?

Иначе, за първата градина, която направиха там, говоря - мисля, че Лозенец я наричат.

Ето ги столчетата и масичките http://www.kamelini-montessori.eu/bigimg.htm?file=img/GGALERIA/B … _125976382014.jpg. Но тук основното е, че липсва двор.

Ние сме в Casa dei Bambini.

# 365
  • София
Явно това е в Лозенец на Горски пътник, ние сме в другата градина - на Богатица, ето тук, в нея няма такива маси и столчета, но тя е по-отскоро, явно се поправят хората:
http://www.kamelini-montessori.eu/galeriabg.php?gr=40
Тук също няма двор, което и на мен не ми харесва, но мисля, че и цената е съобразена с това /по повод дискусията между Вилико и Ескарина/, в крайна сметка всяко нещо си има цена.

Жени не седи на едно място, общо взето разпределя времето си между 3те градини, реало поне по 1 ден от седмицата е във всяка градина, тъй като в момента се занимава и с Монтесори обучение. Има още една преподавателка в Богатица, която е постоянно там, другите 2 жени по-скоро са помощници и не са обучени педагози. Писала съм и друг път - лично аз съм доволна, тъй като детето ми е щастливо там, знам какво е отношението към децата и то съвпада с моя мироглед.

Какви са твоите впечатления от Casa dei bambini - откога ходи там детето ти? Имат прекрасен двор и хубава база, доколкото знам, но не зная как е обучението там.

# 366
Koja e vtorata tema?

# 367
Ами то и таксата в тези градини е доста над средното ниво в частния сектор.
Така ли? Това значи, че "средното ниво в частния сектор" трябва да е "доста" под 400 лв. До сега не съм виждала частна градина в София за под тази сума на месец за целодневен проестой, какво остава пък половината да са такива, че да се формира "средното" по този начин.

В кв.Витоша е 400 Евро на месец. Не лева!
За другите - нека майките споделят. Olive - при вас колко е?

# 368
  • София
400 лв. + храна.

# 369

Тоест около 600 предполагам  newsm78
Без двор? Без постоянен монтесори педагог? Без нормални условия - спалня... Thinking

# 370
  • Пловдив
Монтесори системата е интересна, но не е подходяща за всички деца.
Моят племенник изкара една година в такава градина в щатите и престоят там не му се отрази добре.
Сега е в по-нормална градина и детето се чувства чудесно. Личният му лекар дори казал на сестра ми, че късно са се сетили да го преместят на друго място.

# 371
Вилико, кои 2 теми следиш, не разбрах? Тази е едната, но коя е другата?

Дами, от къде мога да купя детска дървена масичка и столче? Детето ни тръгва на ДГ на есен и ми се иска да адаптираме храненето.

# 372
  • София

Тоест около 600 предполагам  newsm78
Без двор? Без постоянен монтесори педагог? Без нормални условия - спалня... Thinking
т.е. около 500, без двор, с постоянен монтесори педагог, със спалня - не си чела постовете ми по-горе май. Wink
Предполагам, че всеки си има приоритети, моите са точно такива, но не те карам да споделяш мнението ми, вероятно за други хора държавната ДГ е оптимален вариант - просто за мен не е.
Имам позната, чието дете обичайно ходи в държавна ДГ, за лятото е в Монтесори, нито детето, съответно нито тя са доволни от летния експеримент, предпочитат държавната. Може би защото там е ходило 2 г., и му е трудно за 1-2 месеца да свикне, а може просто това да не е мястото за него.

# 373
  • София
Монтесори системата е интересна, но не е подходяща за всички деца.
Моят племенник изкара една година в такава градина в щатите и престоят там не му се отрази добре.
Сега е в по-нормална градина и детето се чувства чудесно. Личният му лекар дори казал на сестра ми, че късно са се сетили да го преместят на друго място.
Може ли малко повече подробности, ако не е твърде лично - в какъв смисъл не му се отрази добре, и кое в конвенционалната градина е по-подходящо за детето?

# 374
Nivea Simple Smile  , http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=453954.45

Olive - ни най-малко споделям мнението си, разбира се - просто питам и се опитвам да си направя по-пълна представата  Wink

Пък ти това написа и ...
Вилико, кои 2 теми следиш, не разбрах? Тази е едната, но коя е другата?

Жени не седи на едно място, общо взето разпределя времето си между 3те градини, реало поне по 1 ден от седмицата е във всяка градина, тъй като в момента се занимава и с Монтесори обучение. Има още една преподавателка в Богатица, която е постоянно там, другите 2 жени по-скоро са помощници и не са обучени педагози..

Няколко страници назад и друга мама сподели, че детето на сестра й ходило в такава градина, накрая били недоволни, защото децата били постоянно сериозни и само редяли пъзели или...абе нещо от сорта разказа - върни и прочети ...

Общи условия

Активация на акаунт