Реших да пусна рецептата на тази тортичка, която е сравнително лесна за приготвяне и не изисква специални умения, дано се харесa!
Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
150 гр. захар
150 гр. бяло брашно
1 пакетче бакпулвер
1 щипка сол
За крема:
2 жълтъка
2 с.л. захар (аз слагам малко повече)
2 с.л. брашно
0,5 л. прясно мляко
Освен това:
1 кутия сиропиран ананас
1/2 к.ч.ликьор Лимончело
200 мл.прясна сметана
Приготвя се обикновен пандишпанов блат- разбиват се жълтъците със захарта, постепенно се прибавя брашното, в което са добавени бакпулвера и щипката сол.Белтъците се разбиват на твърд сняг и се добавят накрая с внимателно разбъркване на ръка,за да не спадне тестото.
Пече се на предварително загрята фурна 180°С за около 30 мин.Проверява се с клечка за зъби за готовност (става доста дебел блат), изважда се и се оставя да изстине.
През това време се приготвя крема.Отново се разбиват жълтъците със захарта,постепенно се добавя брашното.Млякото се затопля,проготвената смес се добавя внимателно и се бърка непрекъснато, докато се получи хубав гладък крем.Дръпва се от огъня и се охлажда.
Започваме подреждането на тортата.Блатът се разделя на 2 еднакви диска.
Единият ще служи за основа на тортата,от вътрешността му отделяме малко пандишпанени трохи.Те са ни нужни за украсата.
Другият блат нарязваме на ленти и с тях "облепваме" вътрешността на дълбока купа.
Към изстиналия вече крем добавяме нарязания на парченца ананас.Затопляме сиропа от ананаса,добавяме към него ликьора и напояваме пандишпана.
Изсипваме крема с парченца ананас и покриваме с другия блат,също сиропиран предварително.
Оставяме няколко часа в хладилник ( може и цяла нощ).
Изваждаме тортата и обръщаме на поднос.
Разбиваме прясната сметана и с нея намазваме цялата торта.
Украсяваме с предварително отделените пандишпанени трохи.
Дано ви хареса и добър апетит!