Готвенето е забавно!

  • 75 127
  • 71
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 623
Домати с пълнеж от яйца,шунка и мащерка



             за 4 порции
    8 големи,плътни домата
    4 яйца
    150г варена шунка
    2 стръка пресен лук
    2чл дижонска горчица
    1/2чл синап на прах (замених с ретро горчица)
    зехтин екстравърджин
    клонка свежа мащерка или 2 щипки суха
    сол,черен пипер


  • отрежете капаче от доматите,с помощта на нож и лъжичка ги издълбайте,като внимавате да не ги пробиете,посолете ги леко и ги обърнете на дъска да се отцедят
  • нарежете лука наситно,а шунката на тънки жулиени,запържете ги в зехтин за около 5 минути
  • разбийте яйцата с горчицата и черен пипер,,добавете ги в тигана,изчакайте леко да се втвърдят и тогава разбъркайте всичко добре,като са готови поръсете със синапа и мащерката
  • подсушете доматите с домакинска хартия,напълнете ги с приготвената смес,като им оставите малко връх и върху него върнете доматеното капаче
  • сложете ги в малки терини,полейте равномерно всеки домат със струя зехтин
  • запечете в загрята фурна,на 180градуса за 15-20 минути
  • можете в края на печенето да махнете капачетата за да образуват златиста коричка,дори да прибавите малко настърган кашкавал
  • можете да ги сервирате топли или охладени,гарнирани със зелена салата

Пълнени зеленчуци - тема с продължение
съвети за перфектно приготвяне на пълнени зеленчуци:

  • по време печене можете да ги напръскате няколко пъти с врящи вода или бульон - така ще омекнат равномерно,без да изгорят
  • ако повърхноста започне да се запича твърде бързо,покрийте с алуминиево фолио или хартия за печене - отстранете 10минути преди края на печенето
  • пълнените домати се съхраняват в хладилник за 48 часа, могат да се притоплят за кратко в загрята фурна или в микровълнова


адаптирано от "SALE & PEPE",2003

Последна редакция: чт, 21 май 2009, 02:37 от didibu

# 31
  • Мнения: 623
Пиле по индийски


    1 голямо пиле
    2 кофички кисело мляко (3.6%)
    2чл смлян кориандър
    1чл смлян кимион
    сол,черен пипер,лют червен пипер - на вкус
    2 скилидки чесън,намачкан и нарязан на дребно
    1сл олио или зехтин
    1/2 чл оцет


  • пилето се нарязва на порции
  • в купа се разбъркват добре продуктите за маринатата
  • слагате в нея пилето,оставяте да престои една нощ или 12 часа
  • за да го изпечете,слагате парчетата директно върху решетката,а под нея тавата на фурната - така ще се отцеди излишната мазнина
  • пече се в загрята фурна на 200градуса около 30-40 мин.
  • аз пека с опция грил, на горно ниво на фурната и с леко открехната врата - каквито са и  инструкциите за печене на грил, 15минути от едната страна и обръщане

източник - лични записки

Последна редакция: сб, 23 май 2009, 00:00 от didibu

# 32
  • Мнения: 623
       Картофи с бекон
       

            за 4 порции
        8 средно големи еднакви картофа
        8бр тънко отрязани ленти бекон/пушени гърди
        4-5 супени лъжици разтопено масло
        сол
        8 клонки копър


  • картофите се измиват,обелват и подсушават
  • намазват се добре с масло,посоляват се и се завиват с подправката и парче бекон
  • слагат се върху парчета алуминиево фолио,намазано с масло,запечатват се добре,подреждат се в тава с малко вода
  • пекат се в загрята фурна,на 200градуса - около 50минути

  • в оргиналната рецепта се използват розмарин и салвия,като се слагат върху бекона,преди да се завие с фолиото
  • освен с бекон,вкусно става с пушено вратно филе или хамон
  • разтопявам маслото в чинийка на котлона и после направо овалвам картофите в него,а с лъжичка поливам по-малко върху фолиото и разтилам с долната и страна - всичко става лесно и бързо

източник "CASA VIVA", Italy

Последна редакция: нд, 24 май 2009, 11:17 от didibu

# 33
  • Мнения: 623
Тиквички на фурна


    1кг тиквички
    4-5 домата
    2-3 чушки
    5-6 стръка зелен лук или 2 глави кромид
    1 връзка копър
    2/3 или 1 връзка магданоз
    4-5 скилидки чесън или 1 стрък пресен
    120мл олио или зехтин (половин голяма чаена чаша)
    сол
            за заливката:
    4 яйца
    1сл(равна) брашно
    3сл вода
    2сл оцет


  • почистените и измити тиквички нарежете на кръгчета с дебелина 5-6мм
  • сложете ги в голяма купа,прибавете нарязаните на кръгчета чушки,лук,чесън
  • отделете малко от копъра,а останалия,заедно с магданоза нарежете и прибавете към зеленчуците
  • посолете на вкус,залейте с олиото,след като от него сте отделили 1-2сл за доматите
  • разбъркайте всичко добре и изсипете в тава
  • отгоре наредете доматите,нарязани на шайби,полейте ги леко или намажете с останалата мазнина
  • запечете в загрята фурна на 200градуса,около 40-45мин. или докато омекнат зеленчуците
  • разбийте яйцата,прибавете размитото във водата брашно и оцета
  • залейте ястието,допечете за около 15минути на силна фурна 220-240градуса или докато получи златиста коричка
  • когато е готово,поръсете с останалия нарязан копър

  • ако зеленчуците са по-воднисти и са отделили повече течност,можете към края на печенето да включите за кратко и вентилатор,като внимавате да не се изсуши
  • ястието е подходящо за сервиране, както топло,така и студено

източник - лични записки

Последна редакция: вт, 26 май 2009, 02:04 от didibu

# 34
  • Мнения: 623
Спагети със спанак и сирене


       за 4 порции
    450г пресен спанак
    400г спагети
    150г прясно сирене (или обезсолено бяло краве сирене)
    50г стафиди
    2 обелени скилидки чесън
    3сл кедрови ядки (или сурови слънчогледови)
    зехтин
    1сл краве масло
    щипка смляно индийско орехче
    сол,черен пипер на вкус


  • почистете и измийте спанака,бланширайте го във вряща подсолена вода ,изстискайте го добре и нарежете на едро
  • сложете спагетите да се варят в подсолена вряща вода
  • в тиган загрейте повечко зехтин,сложете спанака и чесъна,добавете стафидите- да се задушат и омекнат(спанака и добре отцеден,пак пуска малко вода - така,че в началото се задушават и накрая запържват леко)
  • поръсете със сол,пипер и индийско орехче
  • по рецепта в отделен тиган с малко мазнина се запържват ядките,но аз ги слагам и запичам при спанака
  • добавям  маслото,отцедените спагети,накрая сиренето начупено на едри парченца,разбърквам добре и поднасям веднага

източник "Италианска кухня"

# 35
  • Мнения: 623
Pain perdu, french toast ....или пържени филийки
оригиналното заглавие на рецептата беше първото,което ме грабна - мелодично и романтично:
Pain perdu di primavera ,преведено ми харесва така - Забравен хляб през пролетта



           за 2 порции
    4 филийки престоял хляб (от типа за тост)
    1 голямо яйце или 2 малки
    100мл прясно мляко
    25гр захар - около 2сл
    краве масло - около 20гр

        за заливката
    200гр ягоди
    10гр краве масло
    15гр захар- 1сл
    пудра захар за поръсване
   

  • почистете,измийте и нарежете на филийки ягодите,сложете в купичка,която може да се ползва и на котлон
  • поръсете ги със захарта и маслото,разтопено предварително
  • разбийте яйцата с млякото и останалата захар
  • натопете филийките - да поемат добре течността,изпържете ги в масло от двете страни
  • загрейте съвсем леко ягодите на вече изключения котлон,за да се доразтопят захарта и маслото
  • сервирайте филийките топли,заляти с плодовете и поръсени с пудра захар
     

източник -  "SALE & PEPE"

Последна редакция: ср, 06 окт 2010, 09:36 от didibu

# 36
  • Мнения: 623
Забулени яйца с картофено пюре





 ......много вкусна комбинация,най-вече топли,току-що приготвени.....
 и понеже е тема за рецепти ето моя вариант - за пюрето:
         сварявам 1кг обелени и нарязани картофи в подсолена вряща вода,
         пасирам с ръчната преса,добавям 100-120мл прясно мляко, масло и
         сол на вкус,а също и черен пипер и индийко орехче - за възрастните.
         за яйцата - в много леко вряща вода слагам сол и оцет,
         яйцата,едно по едно чуквам в чашка и с помощта на лъжица
         пускам във водата, пак с нея завивам белтъка около жълтъка,оставям да
         се варят 5-8мин.,изваждам с решетъчна лъжица - да се отцедят,слагам
         върху пюрето и заливам с разтопено/запържено масло с червен пипер.


         

Последна редакция: пт, 18 дек 2009, 02:13 от didibu

# 37
  • Мнения: 623
Разядка с лук и спанак

   
 
    500гр спанак
    300г извара
    50-100гр орехи (зависи доколко искате да се усеща ореховия вкус)
    2-3 стръка пресен лук или 1 стрък праз
    1-2 стръка копър
    2 малки или 1 голяма печена чушка
    1-2сл кисело мляко
    щипка тарос (естрагон)
    сол на вкус


  • измития спанак се бланшира в подсолена вряща вода за минута,изважда се и се изплаква веднага със студена вода,слага се в гевгир да се отцеди
  • орехите се запичат на сух тиган и се смилат(ако бързате много - със сурови също е вкусно)))....)
  • в блендер или кухн.робот се поставят нарязаните наситно лук,копър,чушки,спанака - допълнително изстискан с шепи и орехите, разбиват се малко, добавя се изварата,млякото,подправките и се доразбива добре
  • сервира се с препечени филийки или сухари

  • за празничен случай може да се оформят топчета от сместа и да се разположат върху нарязани на квадратчета или триъгълничета хлебчета,които ако са по-малки може да се консумират и направо - като хапки
  • към оргиналната рецепта съм добавила половинки черни обезкостени маслини и мариновани малки каперси - пасват идеално на останалите вкусове

източник -  Иван Звездев

# 38
  • Мнения: 623
Заешко варено



    заешко месо -около 700гр
    10-ина пресни картофа,малки и средно големи
    1-2 домата
    1-2 чушки
    3 шепи замразен зелен боб
    2 моркова
    3 стръка пресен лук
    2 стръка пресен чесън
    копър,чубрица,червен пипер и сол на вкус
    1-2сл зехтин или олио


  • сварявате под налягане месото - за около 30-40мин
  • в тенджера загрявате мазнината и запържвате леко - само с няколко обръщания нарязаните моркови,лук и чесън,добавяте от бульона,колкото да ги покрие и задушавате около 5мин
  • слагате още бульон,след като заври посолявате и добавяте обелените картофи - цели или на половинки,оставяте да ври леко 10-ина мин.
  • добавяте зеления боб,доматите - обелени,почистени от семето и нарязани на кубчета,а също и чушките - на колелца,поръсвате с чубрица и червен пипер,слагате и месото - на парчета
  • ако желаете,може да сгъстите бульона с 1сл брашно,размито в малко студена вода,но по принцип не е необходимо - бульона,особено от домашно месо е достатъчно ароматен и вкусен,дори и по-бистър
  • оставяте да ври още 10-15 мин на тих огън
  • когато е готово,овкусявате с нарязан копър

# 39
  • Мнения: 623
Парижки палачинки


     за 6 броя
    1чч брашно
    1 голямо яйце или 2 малки
    1/2чч прясно мляко
    1/2чч вода
    40гр краве масло
    1/4 чл сол
    пудра захар за поръсване


  • брашното се пресява със солта
  • прибавя се яйцето,предварително разбъркано с вилица или тел и на части  студеното мляко,докато се получи почти течна каша
  • оставя се да престои 1-2 часа в хладилник,или поне 1/2 час
  • маслото се разтопява в тиган,оставя се да се охлади и се прибавя към тестото
  • тиганът се поставя отново на огъня,след като се затопли слагате по-малко от сместа и пържите тънки палачинки
  • тъй-като в тестото има достатъчно масло,не е необходимо допълнително да намазнявате тигана след всяка палачинка
  • готовите палачинки се поръсват с пудра захар и се сгъват на четвъртинки,сервират се веднага,топли

  • тези палачинки са вариация на crepes,но аз ги имам записани в тефтера си като парижки-вече близо 20 години така и ги наричам.....
  • могат да се приготвят и изцяло с вода - даже обикновено така си ги правя,а с мляко приготвям класическите палачинки,които са с пълнеж -  сладък или солен


 

Последна редакция: пн, 08 юни 2009, 17:34 от didibu

# 40
  • Мнения: 623
Червено Кадифе (Red Velvet Cake)



Тази торта е с плътен, богат, сладък вкус и атрактивен  от
тъмно до светло червен  и червено-кафяв  цвят  на  основата.
Много популярна е в южната част на САЩ. Класическият крем
е с масло. Ето един вариант с крем сирене и сметана.


        за форма с диаметър 20см
               основа
      250г брашно (2 1/2чч)
      1/2 чл сол
      15г какао на прах  (2сл)
      115г безсолно масло на стайна температура  (1/2чч)
      300г кристална бяла захар  (1 1/2чч)
      2 големи яйца - по 60гр
      1чл ванилия екстракт
      240мл айрян (1чч)
      червена сладкарска боя*
      1чл бял оцет
      1чл сода
              крем сирене
      360мл сметана за разбиване
      200г крем-сирене (една опаковка от типа Филаделфия)
      250г сирене Маскарпоне
      3/4 чл ванилия екстракт
      115г пресята пудра захар (1чч)
       

           основа
  • смесете и пресейте брашното,какаото,боята - ако е на прах, и солта
  • разбийте за 1-2мин маслото,сложете захарта и разбивайте още 2-3 мин,или докато побелеят и станат пухкави
  • прибавете едно след друго яйцата и разбийте всичко добре до пухкава смес,сложете и ванилията
  • ако боята е течна - смесете я с млякото
  • към яйчената смес добавете на три пъти с  редуване от брашнената смес и от млякото.Тази операция започнете с брашно и приключете с брашно,бъркайте с дървена лъжица
  • в малка купа смесете оцета и содата- да шупне и веднага пренесете в тестото
  • за кратко,но добре разбъркайте и бързо разпределете в две тави или форми с диаметър 20см,предварително покрити на дъното с пекарска хартия и намаслени и набрашнени по ринга
  • със шпатула или опакото на лъжица изравнете отгоре сместа
  • пече се в предварително загрята фурна,на 175градуса - около 25-30минути или проверявайте с клечка
  • когато блатовете са готови,извадете и охладете върху решетка 10-ина минути,след което ги извадете от формите и обърнете върху решетка  
  • когато са напълно изстинали,можете да ги завиете във фолио за свежо съхранение и да ги оставите за час във фризера - това ще улесни съединяването и покриването с крем (този момент го пропуснах поради липса на време )
               крем-сирене
  • в голяма купа,на бавни обороти или ръчен миксер (или на ръка) смесете крем сиренето и маскарпонето,добавете ванилията и пудрата захар
  • в отделна купа разбийте добре сметаната - докато започне "да образува връхчета",добавете я на два пъти със  шпатула към сирената - всеки път разбърквайте внимателно докато се усвои добре
  • ако сместа не е достатъчно стегната за нанасяне - оставете я да престои за час в хладилника
              съединяване
  • разрежете всеки блат на две части - с нож или конец
  • съединете блатовете намазвайки всеки от тях с крема
  • покрийте отгоре и отстрани тортата
  • украсете според вкуса си
  • съчетава се добре с кокосови стърготини - подсладени или не



* в многото рецепти,които прегледах се посочват различни количества боя - като се започне от 1сл до 1/4 чч.Тъй като боите са с различна способност за оцветяване,според мен най-удачният начин е да добавяте постепенно, докато получите желания цвят.Общо взето цвета на тестото се запазва в изпечения блат - само леко губи от яркостта си.
Аз ползвах не повече от 1/2сл суха сладкарска боя.Разбира се по-удобно е да се размеси в какаото и брашното,но тогава трябва да се сложи цялото количество с неизвестен резултат.Иначе,би могло да се размие хубаво в малко вода или част от млякото и да се добавя на око ,по преценка,без да се прекалява.
Има варианти за блат,оцветен по естествен начин - с цвекло,така че като му дойде времето ще се отчета с рецепта )))

                                   ИЗТОЧНИК

                                  

Последна редакция: ср, 10 юни 2009, 01:29 от didibu

# 41
  • Мнения: 623
Захер (Sachertorte)


Тортата е с два блата от плътен,не много сладък шоколадов
кейк,тънък пласт кайсиев конфитюр между тях и глазура
от натурален шоколад.

                  
     за показаната торта е ползвана форма Ф26см
                   за основата
      125г безсолно масло
      150г тъмен шоколад - около или над 60% какао (ползвах комбинация от 70% и 85%какао)
      1/2чч брашно (70г)
      1/2чч царевично нишесте (70г)
      1чл бакпулвер
      1/2чч добре смлени бадеми (70г,ползвах готово брашно от бадеми)
      5 яйца
      1чч захар(240г)
      1 щипка сол
                за глазурата
      350г конфитюр от кайсии (ползвах Bonjour)
      250г тъмен шоколад (ползвах 70%какао и въпреки захарта глазурата е с вкус на натурален шоколад )
      1/2чч вода
      3/4чч захар


                         основа
  • разтопете маслото с начупения шоколад на водна баня
  • смесете брашното-пресято,нишестето,бадемите и бакпулвера
  • отделете жълтъците от белтъците,разбийте жълтъците със захарта до пухкава и побеляла смес, а белтъците - със солта,на сняг
  • охладената шоколадово-маслена смес разбъркайте със жълтъците
  • тук следва първият труден момент - добавете брашнената смес към жълтъците.....тъй като шоколада се стяга,разбъркването не е лесно.Аз сложих купата на водна баня,но не в много гореща вода,за да не се пресече.Отделно добавих и много малко от белтъците на сняг.Разбърква се с дървена лъжица
  • след като съедините брашнената и шоколадовата смес,започнете на малки порции да добавяте белтъците и внимателно да бъркате,докато се усвоят
  • сместа се изсипва в тортена форма,предварително намаслена и поръсена с галета или брашно
  • пече се в загрята фурна,на 180градуса около 45минути и се оставя още 15мин.след изключване на фурната
  • когато е готов,блата се охлажда и се реже на две
  • конфитюра се загрява леко,като можете да го пасирате преди това,ако има по-едри частички
  • намазва се слой между двата блата,както и отгоре и отстрани
              глазура
  • сложете захарта в студената вода и в тиган с дебело дъно разбърквайте докато се разтопи,след това оставете да поври към 2минути
  • добавете начупения шоколад и бъркайте докато се разтопи и още 3 до 5 минути след това
  • сместа трябва да достигне 110градуса ,за да е готова за нанасяне
  • ако нямате термометър,авторите на рецептата предлагат следния метод: потапят се пръстите в  ледено студена вода и след това в шоколада,долепят се и като ги раздалечавате трябва да се образува нишка
  • следва втория труден момент - готовата глазура се нанася,като се започва от центъра,спираловидно навън към периферията и се разпределя равномерно
  • трябва да се работи бързо и е въпрос на умение.....но така или иначе вкуса не се променя  според това как е нанесена.)))
  • оригиналната торта Sacher се сервира с неподсладена бита сметана,тъй като австрийците смятат,че е прекалено суха.

                

Тортата е създадена от Франц Захер за Клеменс Венцел фон Метерних през 1832г."Original Sachertorte" е регистрирана запазена марка на Хотел Захер,построен във Виена от сина на Фр.Захер.Рецептата е много добре пазена,а според някои източници се смята за австрийска национална тайна."Original Sachertorte" се прави само във Виена и Залцбург.
От 1965г насам има спор между Хотел Захер и Кафе Демел,които също започват да произвеждат "Original Sachertorte".Днес разликата между двете торти е тази,че наследниците на Франц Захер продължават да я правят от два блата,съединени с кайсиев конфитюр,а при Демел блата е един и конфитюра се маже отгоре,преди глазурата а също така вече се нарича "Demels Sachertorte".
     
Франц Захер

източници тук и тук
  

Последна редакция: ср, 10 юни 2009, 16:22 от didibu

# 42
  • Мнения: 623
Бананови мъфини с натурален шоколад


          за 9-10броя
    150г брашно (1чч от 240мл,с връх)
    40г овесени трици (1/3чч), (може да се заменят с брашно)
    1чл сода бикарбонат
    1чл бакпулвер
    1/2чл сол
    1/4чл канела
    3 бр. добре узрели банана,пасирани
    75г бяла кристална захар (1/3чч)
    75г тръстикова захар (1/3чч) , (може да се замени с бяла)
    1 яйце
    75г разтопено масло  (1/3чч)

                 за глазурата
    50гр натурален шоколад
    50мл вода
    35г бяла захар (2сл)


  • в купа смесете през сито брашното,канелата,содата,бакпулвера и солта,добавете и триците
  • в друга купа разбийте яйцето,захарта,бананите и разтопеното и охладено масло
  • бъркайки с дървена лъжица,добавете сухата смес към мократа
  • разпределете тестото в предварително намаслени формички
  • печете в загрята фурна на 190градуса, около 20минути
  • в съд с дебело дъно сложете студената вода и захарта,бъркайте докато се разтопи,оставете да поври 2-3минути
  • прибавете начупения шоколад,отново бъркайте на тих огън,докато се разтопи,оставете за кратко на котлона
  • готовата глазура разпределете върху мъфините

Последна редакция: пт, 19 юни 2009, 12:08 от didibu

# 43
  • Мнения: 623
Мус от кайсии и маскарпоне крем



        за 4 порции
    250г кайсии (измерени обелени и почистени от костилките)
    100г захар
    50мл вода
    50мл вино мускат,сладко (евентуално полусухо или ако имате ликьор Grand Marnier - 5чл)
    200г маскарпоне
    250мл сметана за разбиване
    50г шам фастък,нарязан


  • сложете студената вода и захарта в съд на котлона,бъркайте докато кипне
  • прибавете пасираните кайсии,намалете огъня,оставете да ври 10-ина минути,като разбърквате и отпенвате от време на време
  • добавете виното и оставете на тих огън още 10 мин. и след това на изключения котлон да си докъкри и изстине
  • към полученото пюре прибавете маскарпонето като разбивате бързо с миксера
  • разбийте сметаната,оставете малко за декорация,останалото добавете към муса,ползвайки шпатула или дървена лъжица
  • охладете в хладилник
  • муса се сервира студен,гарниран със сметана и нарязан шам фастък
  • добре се комбинира с домашни бишкоти

по идея от "ELLE lifestyle"

Последна редакция: сб, 20 юни 2009, 00:13 от didibu

# 44
  • Мнения: 623
Печени картофи със сос синьо сирене



    1кг картофи,малки и средно големи
    100г бекон,нарязан на кубчета
    200-300г гъби,нарязани на дребно или на филийки
    1 малка глава кромид лук,нарязан на дребно или на полумесеци
    100г заквасена сметана
    50-60г синьо сирене
    3сл сухо бяло вино
    зехтин или олио
    сол,черен пипер


  • запържете лука,гъбите и бекона
  • дръпнете съда от огъня и сипете виното,сметаната и настърганото сирене
  • сложете отново на котлона и бъркайте,докато леко се сгъсти
  • подправете със сол и черен пипер
  • обелените картофи разрежете на две надлъжно и наредете в намазнена тава,като сипете на дъното 1/2чч вода и още малко мазнина върху картофите
  • отгоре разпределете сместа,завийте с фолио
  • печете в загрята фурна на 200градуса около половин час,махнете фолиото и допечете ястието

източник - лични записки

Последна редакция: сб, 20 юни 2009, 10:35 от didibu

Общи условия

Активация на акаунт