1001 нощи - сърцето ти си отвори и в приказка се потопи - част 42

• 22 710
  • 435
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Благодаря за разясненията, bz!   bouquet Heart Eyes
И закуската ти е страхотна, особено в комбинация с познатия ни изглед ....  smile3521

# 421
Маги?!?!

Явно Шех е емоционално неинтелигентна. Тя е крайно неадекватна при оценката на собствените си емоции и на тези на Онур. За управление изобщо не говорим. Тя не стига до там. Естествено, ние я разбираме (поради това, че е преживяла ... да не изброявам отново). Нооо ... не можем да я оправдаем.

Направо ме срази!!Тя е с най-виша степен /ако изобщо при за тази категория "Интелигентност "може да се използва сравнителна степен/ ИНТЕЛИГЕНТНА. Тя и Бурханбей.
Помислете , кой друг се опитва да проникне в емоциите на отсрещната страна?!?Всички останали "гледат  от собсвената си камбанария."Но да изпиташ съчувствие и към противника си - това го могат само Наистина природно надарените !
А и вие виждате само отношението й към Онур.Тя обаче се засегна заради Нил  HugНарани себе си ,Каан и Онур.Тя е идеална и в чувствата си може да го приеме само ИДЕАЛЕН!
[/quote]

Даная, именно за това говоря - може да съчувства на онеправданите и бедните, а не може да прости на най-любимия си човек. Това е типичен двоен стандарт на ранимите хора. Ако владее емоциите си - нека бъде такава и към Онур. Защото именно в този момент тя гледа само от "собствената си камбанария". Но, както казах, ние я разбираме. А пък и в това е цялото очарование на филма.

# 422
  • София
bz, много интересни неща си написала. На мен отдавна ми беше направило впечатление, че Бурхан често е с броеница в ръцете си. И всички непрекъснато казват "Дай Боже" и разни др. такива. Има си и цели изречения, които ги казват почти всички герои: "Какъв човек си ти?" например.
За двойният стандарт на Шех - когато човек се е измъчил много в живота си и се е борил с голяма трудност понякога става най-суров с най-близките си хора. От тях очаква само добро и не може да приеме, ако направят нещо лошо. С мен стана така...

# 423
Относно кърпите мога да кажа че ние когато ходихме в Истамбул и искахме да влезем в синята джамия имаше молитва и не ни пуснаха да влезем, наложи се да изчакаме  а после ни казаха да влезем през няккакв друг вход не от централния. Мъжете ни бяха по къси панталони и им дадоха да облекат едни бели престилки приличаха на доктори , а нас  дадоха кърпи и трябваше да си събуем обувките.

# 424
Относно кърпите мога да кажа че ние когато ходихме в Истамбул и искахме да влезем в синята джамия имаше молитва и не ни пуснаха да влезем, наложи се да изчакаме  а после ни казаха да влезем през няккакв друг вход не от централния. Мъжете ни бяха по къси панталони и им дадоха да облекат едни бели престилки приличаха на доктори , а нас  дадоха кърпи и трябваше да си събуем обувките.

Това е така, защото все пак Синята джамия (Blue mosque/Sultanahmet Camii -  http://www.sights-and-culture.com/Turkey/Istanbul-Blue-Mosque-5520.jpg ) си е дейставща джамия, а не музей. Никога няма да помолят за тов в Хая София, била е черква и джамия, и сега е музей. И когато има молитва, не пускат хора да разглеждат, защото все пак това си е съкровен момент за хората , коuто се молят и вярват в това , в което се молят.  Но има джамии, където съм чувала,че не правят проблем да влезеш и без кърпа на главата, за жените, стига и мъжете и жените да са облечени прилично, дълъг панталон/пола и дълга блуза/риза. За обувките също - все пак хоPата се молят там, трябва да е чисто, с обувките се ходи по улицие, тоалетни ...Аз не бих влязла нито в джамия, нито в църква, нито катедрала по тениска, или когато cъM B цикъл, просто от уважение и толеранстност към традициите на хората, дори и да не ги разбuрам винаги или да се съгласявам с тях.  Hug Peace

# 425
  • Варна и...духом на Босфора
 Hug bz-изчерпателна и точна както винаги!

# 426
  • София
Относно кърпите на главите на жените, при посещение в джамия:

Мюсюлманката винаги се свързва с една стара традиция, известна като “покривало” (хиджаб). Типично Ислямски стил е жената да се разкрасява с покривалото на честта, достойнството, целомъдрието, чистотата и съвършенството. Воалът, който трябва да носи, може да спаси душата й от слабост, разсъдъка й - от снизходителност, очите й - от похотливи погледи и личността й - от деморализация. Ислямът най-много се интересува от съвършенството на жената, от запазването на нейния морал и нравственост, и от закрилата на нейния характер и личност.

Интересно нещо за мен представлява Жената в Исляма. Прочетете от там много интересни неща за Исляма изобщо, за жените, мъжете, децата, за брака, разводите, многоженството и т.н. в Исляма изобщо.
Това е за тези, които искат да научат повече за това вероизповедание.
Не е с пропагандна цел, а просто да научим нещо повече.  Hug

# 427
И само един съвет , ако мога да си позволя - поне аз за себе си го прилагам , винаги се опитвам да намеря общото между различните религии и традиции, и ако искам да науча нещо за дадена религия, не в9равам на това , което някоя баба, стринка, чинка, леля или комшийка ми е казала ,че е така, а просто oтuвам и проверявам от първоизточника(книгите). И последна бележкa на автора Mr. Green - за дадена религия се опитвам да съдя не от изповядващите, а oт книгите и  Hug Peace.  В Истанбул съм от година и половина, и все още черпя с пълни шепи от историята и културата на този народ ... Hug

ps: кърпa, забрадка,  xuджаб(hijab); veil, turban; TR =  türban,eşarp(ешарп),başörtüsü ( башьорту -" баш"=глава, "ьортю"
 от глагола örtmek "ьортмек" - покривам.   "Tesettür" = цялата мода на покриването, т.е. като някоя жена отова да си избира покрити дрехи , тя ше търси tesettürlü дрехи. Ako ви е интересно мога да пусна и снимки на различен вид забраждане (само да не направят модераторите забелeжка ,че не е по темата, и да не се сметне за пропаганда; аз съм последнияT човек, дето си мисли за пропаганда от такъв тип  Mr. Green hahaha)

Hug Peace

# 428
добър ден  Simple Smile
за СЛАДУРКА : ББ: след като се разведоха по молба на Шехи, Онур да се прави на евнух ли?! има си естествени природни нужди...  Hug

# 429
справих се Simple Smile

Последна редакция: сб, 21 мар 2009, 13:58 от mlu6

# 430
 [/quote]Бурхан в повечето sceni, да не кажа винаги , във всеки епизод  е със броеница (а броеницата се  използва освен 3a занимавка, e и със много силна символика cпоред мен."

Благодаря ти за информацията. Само мъжете ли ползват броениците?

# 431
Благодаря на mlu6 Hug Интересни неща за културата и религията прочетох Hug

# 432
Благодаря ти за информацията. Само мъжете ли ползват броениците?

Не, жените  също  Peace. В днешно време освен тези , които показах има и механични броеници (http://onfinite.com/libraries/1005881/889.jpg ; http://www.nt.com.tr/esatis/resim_kirp.php?catid1=6&maxw=220 … ASAKTESBH01_1.jpg ).  Жените не се разхojдат по улиците с бреоницu, НО много често си носят броеници в чантите и докато чакат в колата, или на гости , си броят и редят думите и фразите , коuто написах в поредишен пост. Peace

ps: а след всяка от 5-те молитви се използва броеницата и от мъже, и от жени. (така би трябвало да е , др. ? дали всички го правят)

Последна редакция: сб, 21 мар 2009, 14:21 от bz

# 433
Браво момичета!Страхотна дискусия сте заформили. Ако ми позволите и аз искам да изкажа своето мнение-само да не хвърчат домати по мен.Не трябва да съдим толкова жестоко Шех,че при всяко скарване си събира багажа.Предишният и живот за мен предопределя нейното поведение.Тя никога не е била щастлива-включително и когато е живяла с Ахмет/тогава над главата и е висяла сянката на отношението им с родителите му/,няколко "черни нощи",никакви краткотрайни връзки-само мъка,болка,загуби и трагедии.Шех е човек,който се е затворил в себе си и е изградила една висока камена стена,която трудно се разрушава.Тя се опитва да се бори за щастието си,но по свой начин. Загубила рано родителите си,живяла кратко с любимия си - тя просто не е имала с кого да говори. От тук според мен идва и нейното постоянно бягство. Разбира се не смятам,че е права веднага да се изнася има и по- лек вариант -например да се сърди и да не говори с Онур няколко дни/аз поне така правя със съпругът ми като ме ядоса-иначе имаме 17-годишен прекрасен брак и все още сме влюбени един в друг ,но нямаме обременността от "Черно минало"/. Въпреки силните чувства,които Онур изпитва към нея,въпреки галантността и вниманието му не смятам,че той и помага много да преодолее страхът от щастието- около него постоянно се появяват обстоятелства /предложение за 2-ра „Черна нощ”,държанието на майка Периде, „Шок,шок,шок”, „приятелство” с Ясемин,постоянна ревност-липса на доверие, дъщеря,изникнала от миналото/,които подлагат на съмнения неговата откровенност и честност спрямо Шех.”Любовта прощава или всичко или нищо”-този афоризъм на Балзак ме навява на мисълта,че Шех не може да прости на себе си,камо ли на другите.”Всеки влюбен е безумен” за мен е най-точното определение за Шех.
Не ангажирам никой със своето мнение!!! Благодаря за вниманието!!!

# 434

Общи условия

Активация на акаунт