ИЗРАЕЛ 29

• 34 266
  • 299
  •   1
Отговори
# 180
Хе-хе, Пете то и забавно чак на тези курсове като чета твоите разкази. Аз искам да направя гиур от много отдавна и не заради съпруга ми или редица други фактори, просто съм на мнение, че човек трябва да е такава религия, която сам и е избрал или да бъде атеист ако си е избрал. Майка ми се увлича по будизма и ходи поне веднъж годишно в Индия например. Проблемът да направя курса, обаче е мъжа ми, който е еврейн по баща и е обрязван още като бебе в болница, но мисля че неговото семейство не са и имали друг избор, защото в този район където са, не са останали евреи след войната(някоя и друга баба). Та за да направя аз гиур,трябва и той, а той не е по тези неща много. ooooh!, вярва си, ама не иска да се обвързва с Рабанута.
Цитат
Иначе на мен най-силният аргумент "за" обрязването не ми традиция, нито медицински съображения, а това, че ми се струва логично син и баща да са ... еднакви в това отношение 

Мента и аз подкрепям това мнение, но то не е единственият фактор Grinning

# 181
Мимкис , Simple Smile ами обмисляй и решавай .За всеки е много индивидуално. Трябва да  ходите двамата по няколко вечери в седмицата вечер за по 4-5  часа  - уморително е и изнервящо, особено за работещ човек след работа. Като част от ежедневието си е доста дълъг процес  - повече от  година .Свързан е с доста жертви .Нас ни крепеше , че  е временно . Останалата част  е самото учение , прилагане в синагога и в осиновително семейство - малко се чувстваш  "на проверка" през  цялото време . Освен това самото започане  е  трудно - да те допуснат да започнеш. Много  можем да си говорим по този въпрос .

# 182
Много ми е интересно,как изглежда това устройство на живо! Mr. GreenНе съм виждала! Mr. Green

# 183
Сега,аз само едно не разбрах.Мъж ,който е обрязан като малък,и после прави гиур,пак наново ли?И какво беше гиур-смяна на религията?

# 184
  • T"A
Мента и аз подкрепям това мнение, но то не е единственият фактор Grinning

За мен е най-силният аргумент  Peace Медицинската общност не е постигнала единодушие по въпроса дали наистина е по-здравословно, дори напротив - съвременните мнения клонят към отрицателен отговор. Изчела съм един куп литература, на иврит има страхотен форум, в който израелци обсъждат този въпрос - нещо като бгмамма, но не е профилиран за родители, а на всякакви теми - тапуз и пак така с подфоруми... От гледна точка на традицията също има "за" и "против"... Истинското ми притеснение не е какво ще му се случи физически, ако не е обрязан, а как би бил възприет в общество, в което обрязването е норма  Rolling Eyes и дали ние като семейство можем да устоим на това...  Peace (който разбрал, разбрал  Grinning)

Наина, да, при гиура мъжете задължително трябва да минат процедура, но, както вече говорихме, тя е символична.... Ти кое устройство имаше предвид?  Blush Не съм сигурна, че те разбрах...

# 185
  • София
Ех, че за интересни темички си говорите тука. Станах ви редовен чинател Wink

Нанина - мъж, който е обрязан и после направи гиур - приеме еврейската религия (става пълноправен евреин Wink ), само му се пуска малко кръв от въответното място  Embarassed До колкото знам - не боли, имам информация от първа ръка  Whistling

Петя, това ми звучи интересно - курс за гиур. Супер.  Поздравявам те за куража. А какъв гиур си правила? Ортодоксален или? (надявам се, че не любопитствам прекалено)  Embarassed

# 186
Мента,за онова устройство,дето му резват кожата Joy
И аз пак като проста,ще питам!Нали като са го обрязали,той е евреин,защо прави гиур?

# 187
   Гиур се нарича курсът за смяна на религията към юдейство. Как да не сивиждала устройството бе , маце ? Ти секс филми не си ли засичала по кабелната  - там масово са обрязани .Ехе , излезе , че  само секс филми гледам  hahaha Joy Иначе няма как да видиш наживо  Mr. Green , а и снимка от нета да сложа не върви  Joy  При обрязаните мъже се прави малка драскотина , за да пусне капка кръв - да се спази символа на юдейството , защото той може да си обрязан християнин от преди това например. Самото обрязване  е отстраняване на кожата , покриваща главичката на пениса( препуциум). На  иврит се нарича  БРИТ , което значи ЗАВЕТ  .Води началото си от Авраам , който  сключва завет  с Бог и запова да обрязва от там нататък ... При мюсулманите се набляга на хигиената .Обрязването е посочено в Хадит/ Хадис (не в Корана).Хадис  е устното предаване  на информацията за Мохамед . Имат цяла колекция от Хадиси , определящи Суната като начин на живот. При евреите си е в Танаха и значението му е най-вече  религиозно. При мюсуманите има разногласие  за задължителността на обрязването. При някои християни (например  етиопските) се  е прилагало също на 8-мия ден от раждането (както при юдеите). Католиците заклеймяват тази практика през 1442г ехе.....отдавна , но въпреки това тя си остава и днес около 40 % от католиците са си обрязани.

_ilka_, ортодоксален  гиур правих . Като е гарга да е рошава  Crazy Сериозна работа си беше .

# 188
  • T"A
Нали като са го обрязали,той е евреин,защо прави гиур?

Това дали е евреин по канон не се определя от това дали е обрязан. Друго нещо - хора с неясен статут пред ортодоксалния рабанут (това е институцията на равините) - евреи по майка и баща (а може и само майката или бащата да са били евреи), но нещо с документите не им е наред. Михаела, учителката ми в улпана, казваше, че пред Рабанута Мосад пасти да яде   Mr. Green (перефрезирам). Е, ако религиозната институция не го признава за евреин, той минава гиур, за да получи това признание  Peace

Ех, че за интересни темички си говорите тука. Станах ви редовен чинател Wink

Grinning Опс, още една падна в кюпа  Joy

днес около 40 % от католиците са си обрязани.
Това не е вярно. Ще допълня статистика, като я намеря, сега не ми е подръка.
И нацистите са гледали в гащите на момчетата, когато са укривали еврейски деца в манастири на католици...

Статистиката е тук: http://www.hofesh.org.il/alternatives/brit_mila/brit_mila.html#natural
Пише, че в европейските страни и Скандинавия по-малко от 1% от мъжете са обрязани, за Англия е 0.5%, за Ирландия и др. католически нямаше (Италия, Полша, Германия), но е лесно е да се провери... Австралия - 10%, Канада - 25%, САЩ - 50-60% (при положение, че някога е било 90%)

Последна редакция: ср, 25 мар 2009, 17:11 от Mentha

# 189
Я , гледай като се заговорихме за инструменти как се  струпаха жените ...време нямали , а ? !

# 190
Леле хора много интересна тема захванахме, то са "устройства", то са работи. Нямама много време, трябва да ходя на улпан да се "боря" с иврита, иначе интересни работи...... Party Wink Joy

# 191
Цитат
Ти секс филми не си ли засичала по кабелната  - там масово са обрязани
Аууууу,Пете ,ти такива филми ли гледаш?
Една приятелка колежка в медицинския ми обяснява как с новото гадже правили секс ,ама на него нещо му имало на "Струмента" ....тя беше имала една връзка преди това ......и от къде да ги разбира тези работи.Аз съм ги виждала в процеса на работа - катетри,превръзки и разни такива.Но иначе ,в акция  - тц!Така съм се смяла с тази мацка,а тя криеше ,че той е помак.

И аз знам ,че  в чужбинско се обрязват не само по религиозни причини.

# 192
тъгъдък, тъгъдък, аз съм това.

И аз има какво да кажа по въпроса за обрязването в Мароко, но Петя е обяснила много по-добре от мен.

В Мароко обаче, ясно е, дете, родено от баща - муслим е муслим, затова момченцата обрязват още в болницата. Може би имат и места в страната, където правят тази процедура в домашни условия. Най-малкото не съм убедена, че всички жени в цяло Мароко раждат в болници.

После се коли агне.

Ако някой мъж приеме исляма на по-зряла възраст, то той се обрязва тогава: няма "горна" възраст за това.     

# 193
  • T"A
тъгъдък, тъгъдък, аз съм това.
Познах те, въпреки новия ник  Wink

# 194
Днес го направихте -ден на инструмента  Mr. Green...голямо описание, голямо обяснение.....абе да си ни живи и здрави инстр....упс мъжете , пък каквито са такива . Peace

В Бг бях ходила със сина ми в частна клиника за евентуално обрязване / ей така / но ни казаха след като навършил 2 год.  Rolling Eyes...той беше тогава на малко без 2. И така си и остана...

Миши страхотен модел си имаш . Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт