ИЗРАЕЛ 29

• 34 255
  • 299
  •   1
Отговори
# 195
  • Пловдив

Днес имам полов ден  Joy тук чета за единия инструмент , а преди малко попаднах на тема за другия  Joy само трябва да съберем двете теми в една и ще стане интересно   Joy

# 196
Преди 5 теми  и при насавстрииската тема се разисква6е този въпрос с обрязването,не от религиозна  а от хигиенна гледна то4ка и една съфорумка  бе6е категори4на ,4е никога не би приела да има интимни взаимоотно6ения с необрязан мъж.Сега като ,4е ли това тук се налага като мода сред младото поколение,както и с бръсненето на космите  по вси4ки възможни места..

# 197
  • T"A
Та за да направя аз гиур,трябва и той, а той не е по тези неща много. ooooh!

mimkis, ти вече си на улпан, но само да отбележа, че по мои наблюдения точно мъжът оказва съпротивление за гиур, когато той е евреин, а жената - не  Peace Само такива случаи познавам, не претендирам, че са представителна извадка. Обяснила съм си го по този начин - той веднъж решил ли е да се ожени за нееврейка, значи тези неща, свързани с религията и изискванията и, не ги взима присърце. Не че не може да стане религиозен после (да се върне в отговор), или по-традиционен, но ако не свързва живота си с религиозни символи и практики, пиши го "бегал" от гиур... Приятел на мъжа ми живее на семейни начала с рускиня, израелка от руски произход, която не е призната от Рабанута. Те искат тя да направи гиур, имат си син двамата, но той не иска да има нищо общо с тази работа. И обмислят някакви трикове - как да се правят, че не живеят заедно, тя да отиде в Рабанута като самотна майка, пък как да го направят пред приемното семейство  ooooh! Но за сега не са ги реализирали... ("понеже детето е малко", т.е. таткото трябва да е там - това им е оправданието)
Толкоз клюки за днес  Mr. Green

Сара, и в "Сексът и градът" показваха такъв случай... Малко бие на фетишизъм, мен ако ме питаш...  Wink

# 198
Като подхванах темата за инструмента,гледай как всички се включихте! Joy Joy
Аз написах устройство,понеже някой преди мен го нарече така Joy Joy
Иначе секс по кабелната не гледам,щот в 23ч,вече сънувам,а в интерес на истината по нашата кабелна,не съм виждала обрязани мъже,бе хора! Joy Joy
Въх , ко ни мъй срам,ша искам снимка! Joy Joy

Внимание, докато пишехте, в темата бе публикуван нов отговор.  hahaha hahaha
Е,за втори път не мога да си публикувам поста! Laughing

# 199
  • T"A
Внимание, докато пишехте, в темата бе публикуван нов отговор.  hahaha hahaha

Хе-хе, аз съм била  Grinning

но ни казаха след като навършил 2 год.  Rolling Eyes...той беше тогава на малко без 2. И така си и остана...

Хари, при нас лекарите препоръчват между 2я и 6-я месец, не зная защо...

Наистина много полова стана... А сутринта, като влязох във форума, исках да питам нещо малко политическо... като си помисля как се разминаха намеренията ми с реалността  hahaha

# 200
  • Някъде там...
Във връзка с поста на Мента искам да попитам нещо:Та майката не е еврейка,минава гиур детето става ли автоматично еврейче?
Ох много пишете и ми е определено по интересно от домашното ще ви дърпам ушите накрая  Joy

# 201
  Ние пък имахме  в  гиура  една  двойка , при които условието още от самото начало  за  един бъдещ брак е да направи момичето гиур . Хора всякакви има.Имаше  един навитак , който си записа приятелката на гиур (рускиня и тя) и едвам се откачи да не идва .... От мързел е  - хем му се ще да  направи тя гиур , хем хо мързи да я придружава и помага , поне да покаже някаква съпричастност , знам ли .... Едно  друго момиче  удпя да края да крие , че  е  равака  - сама , без приятел .Той не искаше да се занимава също. Друго момиче опита да крие , но я засякла баш учителката ....Имаше какви ли не засечки де ...Едната мацка на самия изпит накрая пред равините в черно си подава личната карта и изпадва от там една нейна снимка по потник , гушнала едно момче  ... А иначе по време на гиура  и на самия изпит си ходеше с  дълги поли ...ехе ....дълги ракави - както си трябва ... пола върху панталон  и какви ли не комбинации на религиозно облекло  без  покриване на косата. Връщат я за 3 година , въпреки че материала  го знаеше наизуст , но по тяхна преценка  - ненадежност , неизкреност , лъжа и т.н. Едно друго момиче  стана супер религиозна и години след това я виждам забрадена и покрита отвсякъде ...бетер арабка. 

Кате ,здрасти ! Мактуб , а ? Така е  с всичко май ..... Вие как сте?

Наина , ще ти пратя снимка на инструмент по скайпа ако намеря  hahaha  ooooh! Голяма майтап стана значи !  Joy

Боряна , има  една мин. възраст когато детето става  еврейче -да , много малки дечица . Порастне ли малко повече  се изчаква до възрастта на бар/бат  мицвата (13 за момче и 12 за момиче) и тогава детето кара един опростен и лек едномесечен курс за основните неща. Питат го  дали иска да бъде юдейче или не . Обрязването  на момчето вече  става след това   в болница  ако не е обрязано по друга причина.Ако да -  пуска се само кръв малко както казахме.

Последна редакция: ср, 25 мар 2009, 18:40 от petia911

# 202
  • T"A
Допълвам, защото някои неща ми изникват по-късно:

обаче е мъжа ми, който е еврейн по баща и е обрязван още като бебе в болница, но мисля че неговото семейство не са и имали друг избор

mimkis, по канон (да не усложнявам с термини на иврит - но имам предвид алаха = הלכה) обрязването не е необходимо да се извърши от моел  Peace Всеки евреин може да обрязва (в смисъл - позволено е), дори има завет към бащата на детето  Peace Така че в Израел всяко обрязване е кашерно, от гледна точка на канона, няма пречка то да се извърши от лекар  Grinning

# 203
Пете,на една от снимките,ти беше с панталон и рокля(любима моя комбинация),значи по това време си карала гиур ли? newsm78
Май много започнах да питам! LaughingСтавам нахална! Mr. Green

Е какво значи,пък това кашерно?Не е ли,само храната кашерна?

# 204
  • T"A
Е какво значи,пък това кашерно?Не е ли,само храната кашерна?

Позволено, правилно, годно за употреба - речникът ми е иврит-английски, копирам английската част:
adj. kosher(for Jew. food), kasher, legal, legitimate, licit, opportune, permissible, clean; able, qualified, fit

# 205
Ментаблагодаря!  bouquet
Вече всичко ми е ясно! Grinning

# 206
  • София-България, Израел - където си поискам
Не мога да не се включа по тази интересна тема, която се подхванали Laughing
Хари, за обрязването казват, че колкото по-малко е детето толкова по добре, по-бързо се възстановява.Така са ми казвали Thinking
Аз един път  само съм присъствала на брит, извърши го доктор в къщата на родителите на бебето. Миличкото много плака Cry
За гиура имам познати, които го направиха, други не. За мен това е много личен въпрос и всеки сам трябва да решава какво да прави.

# 207
Здравейте инструменталистки  Mr. Green!

Мента, говорили ли сте с Ментов и какво и неговото мнение ако примерно не искаш да правите брит. Просто ми стана интересно  Peace, ако е лично не отговаряй.
Боранка, Мимикс, Цанитка- и към вас имам същият въпрос  Peace?

Аз от страх, а и защото обрязването не прави евреина такъв го спестих това мероприятие на синът ми. Бяхме единодушни с баща му. Първо не бяхме сигурни дали ще живеем тук и второ майчината му линия не е еврейска така че, няма смисъл.
Тъй като Мента засегна въпросът за приемането на такива деца в общество, където почти всички са такива мога да кажа, че никога не сме имали проблем. Още от детската консултация, лекари, сестри които са го виждали никога не са разпитвали.После  учители, дори и деца са се виждали в тоалетната- никога никой не му е казал дума накриво. Едно приятелче го беше питало, защо му е по- различен булбула (пилето  Laughing), а нашият казал, че така се харесва повече. Аз разбира се съм говорила с него по въпроса, но той хич не е притеснен от факта, че е различен. Може би защото не се е сблъсквал с лошо отношение (и дано и занапред да е така).
Аз се чудя как ще е с гаджетата след време... но си мисля, че която го обикне ще трябва да  го обикне заради него, а не заради видът на инструмента. Ясно е, че религиозна няма да го вземе, ама такава и аз не искам, така че... Ако до тогава още не са разрешили гражданските бракове, ще се жени в БГ, а защо не в Кипър или Италия (примерно). Ако някога реши да минава гиур- негова си работа. Така и така ще учат тора- изпитът ще им е последна грижа, а и в казармата примерно правят гиура много лесно и бързо.
Та такива мити работи.

Трябва да спомена, че когато живеехме в Яфо познавах ( и още ги познавам) много смесени двойки (визирам двама българи, но единият с евреиско потекло)и техните момченца 99% не са минали през това.

Татянка, много са ти хубави момите, всичките. А Аничка, колко е мъничка а вече знае. Ако мога да перефразирам "големият" Азис- манекенка гладна нЕма  Joy...

# 208
Добър вечер ! Я и аз да попитам нещо, че малко се обърках .

Значи говорим за човек ,който е  роден в еврейско семейство и му е направено Брит символ на вярата /религиозно обвързване . След това има ли нужда от   Гиюр или това е само за хора ,които не са свързани религията официално. Е те  тука малко се обърках  newsm78

# 209
Да , и аз така знам....колкото е по малко детето/ бебето/ по  добре . Аз също се изненадах като ни''върнаха'' с това ''след 2 годинки елате''.Като се има в предвид ,че си беше на частно и дори самата клиника има еврейски собственик си мислих ,че хич няма да му мислят много...ама на. Не и се занимаваше ли на жената...незнам, ама Бг ...можеби затова . Thinking Както и да де...свърши то  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт