Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 5-та тема

  • 52 247
  • 363
  •   1
Отговори
# 240
  • Бургас
  • Мнения: 133
dodyniki,приеми моите хиляди благодарности
Такааа,днес правих две пити.Опитах се да монтирам и аз кръст.Всичко добре,но при обръщането маковото семе се разпиля.
Първата не успях да я снимам-замина по направление.
А това е втората


# 241
  • Мнения: 202
Страхотни красоти и вкусотии сте направили всички.Направо ме правите разногледа #CrazyКифлите и хляба в машината се справих,но с питките още не съм пробвала.moondream може ли рецептата за малки пълнени хлебчета.Боже как ги творите тези питки...започвам всяка седмица да правя по една.../тухла/сигурно ще е в началото...тотално се обърках.Направо сте върха.  bouquet

Последна редакция: нд, 26 апр 2009, 13:01 от megans

# 242
  • Мнения: 1 283
Леле какви красоти! Напълнихте ми душата направо! Ще пробвам още днес някои от рецептите Mr. Green.....

Доста често правя питки, но отдавна не съм снимала нищо. А това което показвате тук ме надъха днес да замеся пак нещичко и да си поиграя след това с тестото.....
Всичо изглежда ужасно вкусно и съм сигурна че е!

Искам да ви покажа малкото мои снимани тестени истории:
Така изглежда обикновено питката.
Тази правих за кумовете ни, когато ги канихме.
И едни малки пълнени хлебчета.


Питката за кумовете много ми хареса   bouquet. Кажи рецептата и оформянето - едно по-различно, което ме впечатли  Peace
и рецептата за пълнените хлебчета плийз  Praynig

КРИКРИ, НАРИНА - страхотни ви са питките, много се радвам, като видя хубави питки - пълни ми се окото  Wink
Нарина по коя рецепта е твоята питка? Прилича ми тестото на Карина.
КИКИ, твоята питка с кръста как я направи бе душо и как не ти падна мака? Как я оформи - отвън гледам кифлички, вътре плетка и в средата топка, така ли е? Heart Eyes

# 243
  • Мнения: 183
Благодаря ви за посрещането!

Ето рецептата за малки пълнени хлебчетата:

необходими продукти:
500 гр. брашно
1 пак. суха мая
1 к.л. захар
1 ч.л. сол
250 мл. прясно мляко
100 гр. масло
1 яйце
плънка:
шунка, кашкавал
кисели краставички
кетчуп или лютеница (по желание)

приготвяне:
Брашното, маята, солта и захарта се размесват добре.
Яйцата се разбиват с млякото, добавя се мекото масло и се смесват с брашното.
Омесва се меко тесто и се оставя да втаса 50-60 мин на топло, покрито с кърпа.
Тестото се примесва още веднъж и се разделя на малки топки.
Плънката се нарязва на малки кубчета.
От всяка топка се оформя малка елипса и в нея се поставя по малко от плънката. Елипсите се загъват добре.
Нареждат се в намазнена тавичка ( най-добре върху хартия за печене). Намазват се с масло. Срязват се леко и се пекат 20-30 мин на 200-250 градуса .


Пепика, за питата ползвах тесто с мая и лимонада (1 кубче мая, 1 чч лимонада, 3-4 яйца-колкото повече, толкова по-жълта става- щипка сол, 1 чл захар и брашно... колкото поеме). След като тестото втаса малко разточвам на кора, мажа с разтопено масло, наръсвам със сирене и навивам на руло.
По принцип след това режа на парченца, дебели по 4-5 см. Двете крайни в средата на тавата, а останалите около центъра, като цвете.
Специално за тази с розите, предварително отделих малко от тестото. Останалото по същата технология (масло, сирене и навивам на руло). Полученото руло го навих на охлюв и го сложих в тавата. От отделеното тесто направих рози (разточвам, режа кръгчета с чашата; нареждам ги да се застъпват леко и ги навивам; получават се две рози) оформих няколко листа с ножа и ги наредих отгоре. След като се опече само я намазах с масло.
Надявам се да е ясно обяснението!


Иначе вчера правих медената пита и ... не изчака да я снимам! Унищожението беше светкавично! Само на мен ми дойде много сладка и единствено успях да я опитам.

# 244
  • Мнения: 1 283
Специално за тази с розите, предварително отделих малко от тестото. Останалото по същата технология (масло, сирене и навивам на руло). Полученото руло го навих на охлюв и го сложих в тавата. От отделеното тесто направих рози (разточвам, режа кръгчета с чашата; нареждам ги да се застъпват леко и ги навивам; получават се две рози) оформих няколко листа с ножа и ги наредих отгоре. След като се опече само я намазах с масло.
Надявам се да е ясно обяснението!


newsm78 Да ти кажа честно - не разбрах. На колко топки си раздели тестото? Върху рулото ли направи розите и с каква чаша ряза чаена, кафяна. Хареса ми и затова съм толкова лИбопитна  Blush И колко рози направи, или просто отдели тесто и колкото излязоха?

# 245
  • Мнения: 183
Специално за тази с розите, предварително отделих малко от тестото. Останалото по същата технология (масло, сирене и навивам на руло). Полученото руло го навих на охлюв и го сложих в тавата. От отделеното тесто направих рози (разточвам, режа кръгчета с чашата; нареждам ги да се застъпват леко и ги навивам; получават се две рози) оформих няколко листа с ножа и ги наредих отгоре. След като се опече само я намазах с масло.
Надявам се да е ясно обяснението!


newsm78 Да ти кажа честно - не разбрах. На колко топки си раздели тестото? Върху рулото ли направи розите и с каква чаша ряза чаена, кафяна. Хареса ми и затова съм толкова лИбопитна  Blush И колко рози направи, или просто отдели тесто и колкото излязоха?

Просто си отделих малко тесто и .. колкото рози излязат-толкова! Аз ползвах водна чаша, но по-широка за да са по-големи кръгчетата. Нямах никаква предварителна идея какво ще правя... То обикновенно така се получава при мен.

# 246
  • Бургас
  • Мнения: 133
moondream,прощавай миличка но не разбрах.Албански реотан-хихи
Така тестото е готово и от там нататък,моля те обясни отново.
Пепика,колко бързо разбра как е правена.Ама това маково семе падна,беше много красиво преди това.
Я ми кажете по какъв начин да го застопоря върху кръста.

# 247
  • Мнения: 1 232

Тази правих за кумовете ни, когато ги канихме.

Тази ако може да покажеш как си я правила и украсила няма да е лошо?

# 248
  • Мнения: 183
moondream,прощавай миличка но не разбрах.Албански реотан-хихи
Така тестото е готово и от там нататък,моля те обясни отново.


Понеже ми е трудно да обясня ... нещо ми липсва дарслово Embarassed ! Наснимах стъпките днес докато правих питката.   Тук е показано как става номера. Надявам се да е достатъчно ясно така! Само дето днес ми бяха по-малко розите... иначе е въпрос на фантазия!

# 249
  • Мнения: 251
moondream ти ме разби Crazyстрахотна питка smile3501

# 250
  • Мнения: 11 607
Да си покажа ръчната питка. Нали ви бях писана,че съм зарибена от последните снимки тук, та спазих си обещанието...... Хич не очаквах подобно питище, какво малко бе в тавата, пък какво стана. Правена е с подръчни материали, така бухна,че замина и оформяне и всичко.....

Отгоре

Отстрани

Конци - пак

# 251
  • Мнения: 1 394
Момичета,страхотни питки видях!Браво!  bouquet

# 252
  • Мнения: 2 877
Леле, питките са чудесни, а аз не съм месила от години Embarassed
Другата седмица синчето има рожден ден, ще кани целия клас.
Запис, че ще меся! Simple Smile

# 253
  • Бургас
  • Мнения: 133
moondream,благодаря ти за подробния снимков материал
Мама Цоцоланка,питката е много хубава.Когато се меси в машина тестото по същия ли начих втасва хубаво.Питам те,защото нямам хлебопекарна и меся на ръка

# 254
  • Мнения: 1 394
Според мен в машината става много по-хубаво,защото и много го меси.Това обаче не означава,че на ръка няма да стане,ако се понапънеш повечко да месиш...Аз също меся на ръка и за да стане хубава питата ми се откачат ръцете  Wink

Общи условия

Активация на акаунт