Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 5-та тема

• 52 254
  • 363
  •   1
Отговори
# 225
krikri , много интересно и оригинално, а резултата ти е страхотен!  Hug
Яйцата, след изпичането, дали стават за ядене?  Thinking Не, че съм се засилила, но просто ми стана любопитно, дали би могло да се похапнат с питката...

# 226
Пина, а теб да те питам за нещо,мисля,че го беше писала някъде,но немога да намеря поста...Дядо ми спори с мен,че ,фурната не трябва да се отваря,когато се пече нещо тестено,защото спадало.Аз бях чела ,че това се получава само с изделията ,в които за набухвател е използвана сода бикарбонат,а на тези с маята нищо им няма/аз лично съм отваряла фурната хиляди пъти,като съм пекла питки и не са спадали/Той обаче спори,че и питките могат да спаднат,а аз му казах,че може,ако са превтасали.Той спори ли спори.Казах,че ще питам специалист и ще му отговоря.Ти какво ще кажеш-кой е прав и кой греши от двама ни?

# 227
Доди, ти си права....Така бе написала Пина - с бакпулвер и сода спадали, с мая - не.

# 228
Абе и аз така ми се въртеше в главата,но дядото не та не,аз ли съм знаела повече или той...

# 229
  • Бургас
Един въпрос моля
Ще правя плетена пита на Пина.Тестото делено на 7,всяка топка на две.Ноооо точи се и се навива или направо фитили се правят.
Моля за по-бърз отговор.
Оххх,аз като правя нещо май все питам

# 230
Направо се правят фитили и се плете. Няма точене, няма навиване!  Peace

dodyniki , ти се права, разбира се!  Laughing Има неписани закони, че възрастните знаят повече, но има и друга поговорка - 'не питай старило, а патило'  Simple Smile Човек се учи, докато е жив.
Аз на времето имах спор с дядо ми, той твърдеше, че хляб Ст. Загора се прави с брашно, от пшеница добита от Тракия, около Ст. Загора, а хляб Добруджа се прави от брашно от пшеница, от Добруджа  Laughing Laughing Laughing  Аз с такава лекота и компетенстност му обясних как е в действителност, че той чак се ядоса, от къде съм знаела...  Simple Smile

Искаше ми се да напиша нещо, за да се обоснова, да не е само едно голо твърдение. Отворих тетрадките, за да не пиша по памет и да сгреша, ама мнооого са дълги и безкрайни темите за изпичането на тестото с мая  Thinking Изключено да ги препиша, то няма и смисъл. За да подготвя нещо по- съкратено трябва да чета и да подготвям 1-2 часа, а ме мързи.
Все пак, да не остане някой с погрешно впечатление. Не твърдя, че ако се отвори фурната и стои така 5мин, няма да се отрази. Говорим за кратки поглеждания.
Ако фурната стои 5мин отворена, ще се охлади почти напълно, дълго време ще се задържи ниска температура, недостатъчна, за да продължат процесите, които са желателни при изпичането, ферментацията ще продължи по- дълго (дрождите няма да умрат) и пак ще се стигне до превтасване - това ако е в началото. Ако е към края, няма да стане дори и това.

Последна редакция: ср, 22 апр 2009, 11:49 от pina

# 231
  • София
Яйцата, след изпичането, дали стават за ядене?  Thinking Не, че съм се засилила, но просто ми стана любопитно, дали би могло да се похапнат с питката...
Могат, изпичат се добре. А в друг вариант на хляба, могат да се нарежат и да се сложат в плънката варени яйца.

# 232
ПИТКА" СЛЪНЦЕ"-Ива

Продукти: 2 кг. брашно;200 мл. газирана вода;200 мл.прясно мляко;3 с.л кисело мляко;3 бр. яйца;1 с.л оцет;3 с.л олио;125 гр. масло; 1 с.л сол; 2 с.л захар;1 кубче мая/1 пак. суха мая/.

В голям съд се пресява 1,5 кг. брашно.Прави се кладенче и в него се изсипва разтворената мая в топлото мляко с 1 с.л захар и щипка сол,газираната вода ,2 яйца и белтъка на третото яйце,добавят се останалата захар и сол, киселото мляко и олиото.Започва да се бърка и се замесва тесто.Меси се 5-10 мин., ако лепне ,се добавя още брашно.Тестото се бие 100 пъти върху масата и се меси.
Оставя се да втаса 30 мин. на топло.Разделя се на 4 части ,като преди това се отделя тесто колкото ябълка.От всяка част се прави кора, намазва се с масло и се слагат една върху друга.Разрязват се на 16 триъгълничета,които се навиват на кифлички.
Подреждат се като в центъра на голяма,дълбока тава,намазана с олио се поставя заделената топка тесто и около нея се нареждат кифличките.
Оставя се да втаса на топло 1 час или 1 ч. и 30 мин.Намазва се с жълтък и се слага да се пече на умерена фурна.Когато се зачерви, се пробва с дълга клечка.Ако по нея има тесто, трябва да се пече още.За да не загори отгоре,покрийте с  хартия за печене или фолио.

От това количество тесто може да се направят две по малки пити с по 8  броя кифлички.

# 233
  • Бургас
Eто това се получи

# 234
  • Sofia
Ето една, която със сигурност минава в раздел "любими":
Шарената питка на мама Цоцоланка, дообогатена от идеите на момичетата в темата.

Без изобщо дори да споменавам аромата при печене и невероятното ухание, след като се извади от фурната, бих искала да подчертая, че колкото повече стои, толкова по-дъхава става.

# 235
Ето днешната ми питка, получена от желанието ми да дообогатя вечерята от боб в гърне...та хрумна ми да замеся питка с шарена сол и чубрица, че да допълва аромата на боба...Резултатът:

# 236
  • Разград
Narina ,много вкусно изглежда. Peace

# 237
Кики,Нарина  ,браво,момичета!  bouquet

# 238
Момичета, записвам се тук с едно питане. Знае ли някой характерни баници и пити от ботевградския край? Моля, помогнете. Благодаря ви.

# 239
Леле какви красоти! Напълнихте ми душата направо! Ще пробвам още днес някои от рецептите Mr. Green.....

Доста често правя питки, но отдавна не съм снимала нищо. А това което показвате тук ме надъха днес да замеся пак нещичко и да си поиграя след това с тестото.....
Всичо изглежда ужасно вкусно и съм сигурна че е!

Искам да ви покажа малкото мои снимани тестени истории:
Така изглежда обикновено питката.
Тази правих за кумовете ни, когато ги канихме.
И едни малки пълнени хлебчета.

Общи условия

Активация на акаунт