Сурогатно майчинство - за или против?

• 31 730
  • 442
  •   1
Отговори
# 330
   Ей, признавам си, че ми стоплихте деня  Hug

Ето това имах предвид - добрата дума, подкрепата.  Flutter

Относно дали бих намерила сурогатна майка - моята майка не може, защото преди 4 години й отстраниха матката заради миоми. Снаха ми винаги е казвала, че ме чувства като нейна сестра и е готова да ми помогне. С брат ми също се разбираме чудесно. Имам братовчедки, които също са страхотни хора. Целта на темата не беше да си намеря сурогатна майка на всяка цена, а да развием въпроса, за да бъде приет закон и хората да опознаят проблема. Желанието ми е въпросът да бъде легализиран и да не бъде опорочаван, както се говори по новините, че се търгуват бебета и т.н. Смятам, че каузата е благородна, както всяко едно нещо, което искаме да направим за децата си.

Относно това дали някоя от роднините ми ще износи бебето ни - коментирала съм темата с тях и няма против. Познават ме много добре и се надявам като дойде момента, че мога да разчитам на тях. Някъде, из статиите, които съм чела, си спомням, че имаше вариант, ако се стигне до доказване на сурогатно майчинство и т.н. детето може да отиде в дом за сираци до изясняване на ситуацията.  Shocked Единствено ме притеснява това, че закона може по някакъв начин да сметне това за недопустимо и да ми усложни още повече живота, защото повярвайте ми, живи и здрави, имам ли си детенце и някой посмее чрез закона да му навреди, ще го защитя с нокти и зъби   #Cussing out

# 331
   Жени сте, разбирате ме ...  Praynig
Всички тук разбираме желанието ти да бъдеш майка, естествено.
Аз лично трудно разбирам желанието на всяка цена - при положение, че ти не можеш да забременееш, детето да носи непременно вашите гени. Но това са си ваши лични неща с мъжа ти и не е редно ние да се ровим в тях. Още повече че въпросът за сурогатното майчинство е принципен и на мен лично темата ми е много интересна.
Лично за себе си мога да кажа, че не разбирам защо роденото от сурогатна майка дете би било прието в по-голяма степен за собствено дете на семейството, отколкото осиновеното. Но това си е лично мое мнение, всеки има различно виждане за нещата, различно усещане.

# 332
  • Mediterraneo
Не четох много от темата. Не искам да влизам в спорове, в които всеки е неминуемо прав за себе си.
Приемам съществуването на такъв закон. Но никога не бих станала сурогатна майка. Дори на бебето на сестра ми.

# 333
Кръвта вода не става.За това жената иска нейните гени и това го разбирам напълно,но ме притесняват предразсъдаците и нормативните уредби които могат да помрачат щастието ти виняги,защото нещата не свършват с раждането на детето,а тогава започват да те мачкат.
Абе дано някой ден има закон пък който както го глава учи. Peace

# 334
Кръвта вода не става.За това жената иска нейните гени и това го разбирам напълно,

Без да се заяждам, аз наистина не го разбирам за жена. Може би само донякъде. Все пак биологичното майчинство включва и бременност и раждане и то в доста голяма степен.
По тази логика ако жена дари яйцеклетка - тя биологична майка ли е на роденото от друга жена дете.
За мъжа е ясно и разбираемо.

# 335
Това до кой колко е майка и доколко се чувства е въпрос на лична гледна точка.Моята гледна точка без да знам какво е определението биологична майка е тази която е дала материала,останалите са приемни майки за мен.
Честно да си кажа в това положение и на мен няма да ми пука кой го е носил това бебе,а че е мое.Така или иначе ако нямам възможност да бременея нормално поне ще носи гените на мен и на мъжа ми.В този ред на мисли съм съгласна с Душичка.
Сложни са нещата само като се поставям на чуждо място и не ми се мисли какво е когато си наистина на това място.Ако всеки се замисли и погледне от всички ъгли които обсъдихме тази работа ако ми е на моя гръб сигурно ще ме подлуди.Трудни са такива решения ,дори и осиновяването е един избор изпълнен с трудни решения...много се оплетох но нещата не са прости.
п.п.dincho,моите разбирания са такива че при някой обстоятелства бих станала СМ,но при никакви обсоятелства не бих дарила яйцеклетка.Така ги виждам нещата.

# 336
Смятам, че каузата е благородна, както всяко едно нещо, което искаме да направим за децата си.

Чакай малко! Може да е благородно, защото се помага на бездетна двойка да има дете, но това НЕ Е в името на детето, а само и едиснтвено в името на желанието въпросната двойка да продължи гените си. Както казах и преди - детето, което ще е продукт на такъв експеримет ще е ощетено по рождение спрямо децата, за които се грижат истинските им майки.
Дразнещо е да се чете, че сурогатното майчинство е заради децата, защото е ясно, че не е.

# 337
  • София
Това беше засегнато в предишната тема.

Душичка,

разбирам те напълно. Ако искаше само подкрепа, да беше написала в темата, че е само за подкрепящи. Но ти я пусна дори с анкета, което означава всеки да отговори според своите разбирания и по възможност безпристрастно към теб. Като стана въпрос за чужбинските закони и аз започнах да се чудя как досега не сте направили тази стъпка. Просто не виждам как жената, която стане СМ ще го прави първо от добро сърце и после заради парите. А и щом имаш роднини, които са готови да помогнат пак започвам да се чудя какво чакате. Да, има голяма вероятност законът да бъде опорочен в прилагането му, ако изобщо бъде гласуван такъв в близко бъдеще. Предполагам, че ако бях на твое място изобщо нямаше да пускам теми по въпроса, а щях да действам според възможностите и обстоятелствата.

# 338
Това до кой колко е майка и доколко се чувства е въпрос на лична гледна точка.Моята гледна точка без да знам какво е определението биологична майка е тази която е дала материала,останалите са приемни майки за мен.
Честно да си кажа в това положение и на мен няма да ми пука кой го е носил това бебе,а че е мое.Така или иначе ако нямам възможност да бременея нормално поне ще носи гените на мен и на мъжа ми.....

Т.е. хипотетично би износила чуждо дете, но не би дарила яйцеклетка? Както и би била готова друга жена да износи твое дете, но не би родила дете от чужда яйцеклетка? Peace

Упс, видях, че по-надолу си го написала.

Последна редакция: ср, 25 мар 2009, 14:06 от azaf

# 339
п.п.dincho,моите разбирания са такива че при някой обстоятелства бих станала СМ,но при никакви обсоятелства не бих дарила яйцеклетка.Така ги виждам нещата.

И аз ги виждам така. А СМ бих могла да стана само за детето си (т.е. детето ми не може да износи внучето ми).

Мен ме притеснява, че никой не говори за детето. Говори се само за желание и сбъдната мечта на родителите.

# 340
  • При хората, които обичам
Именно защото нещата не са прости, ме изумява лекотата, с която изразявате мнения. Някоя от вас била ли е от онази страна - на неистовото желание, на проблясналата надежди и сриващото разочарование? Душичка търси начин. Това не е моят начин, но я разбирам. Прекалено се заигравате с темата за подбора на гените. Сякаш, ако детето се получи по естествен път, ще е по образец.
Да се гледа на осиновяването като на благотворителност е, меко казано, обидно. Обидно е и отношението към тези, които са спрели да се борят "със зъби и нокти" за свое дете.
Няма място за сравнение между сурогатното майчинство и раждането на дете, което ще оставиш за осиновяване. Много моля да не смесвате нещата.

# 341
Честно да си кажа в това положение и на мен няма да ми пука кой го е носил това бебе,а че е мое.Така или иначе ако нямам възможност да бременея нормално поне ще носи гените на мен и на мъжа ми.....

Т.е. хипотетично би износила чуждо дете, но не би дарила яйцеклетка? Както и би била готова друга жена да износи твое дете, но не би родила дете от чужда яйцеклетка? Peace
Хипотетично да,бих износила дете от чужд материал,но не бих дала моя генетичен материал.

# 342
Няма място за сравнение между сурогатното майчинство и раждането на дете, което ще оставиш за осиновяване. Много моля да не смесвате нещата.
Това е твоето мнение, а моето пък е точно обратното. Напред в темата няколко пъти съм обяснила защо.

# 343
  • До хладилника, който обичам
Именно защото нещата не са прости, ме изумява лекотата, с която изразявате мнения. Някоя от вас била ли е от онази страна - на неистовото желание, на проблясналата надежди и сриващото разочарование? Душичка търси начин. Това не е моят начин, но я разбирам. Прекалено се заигравате с темата за подбора на гените. Сякаш, ако детето се получи по естествен път, ще е по образец.
Да се гледа на осиновяването като на благотворителност е, меко казано, обидно. Обидно е и отношението към тези, които са спрели да се борят "със зъби и нокти" за свое дете.

Това е моето мнение по темата 1:1 Peace

# 344

И аз ги виждам така. А СМ бих могла да стана само за детето си (т.е. детето ми не може да износи внучето ми).

Мен ме притеснява, че никой не говори за детето. Говори се само за желание и сбъдната мечта на родителите.

Ами говорихме за детето и аз лично казах че ще има проблеми това дете цял живот но някой каза че му се повръща от такива мнения.Факт е че нещата не са прости.
Де Ваня ,душичка иска мнения и никъде не е казала да са само подкрепящи и розови.Не са изказани с лекота.Ако не сме от страната на тези които имат репродуктивни проблеми сме от страната на тези които са били бременни имат дете и знаят за каква връзка се говори.Така че от която и страна да сме не е лесно мнението.

Общи условия

Активация на акаунт