Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

• 186 606
  • 749
  •   1
Отговори
# 600
Благодаря!

# 601
ПРОДУКТИ:
140г хмелов или друг квас
400г пълнозърнесто брашно
70г пшенични трици
200мл вода
70мл червено вино
1/3 ч.л. сол
ОТДЕЛНО:
3-4 с.л. шарлан или зехтин
1 ръжен сухар

Как се меси тесто с квас:

Направете си домашен хмелов квас.
В паничка с хладка вода се сипва посоченото количество квас. Добавя се виното / може да замените с вода/. В съда, в който си правите квас трябва да сипете отново вода и брашно, за да възстановите взетото количество.

В дълбока купа се пресяват (задължително) брашното и триците. Може да не ползвате трици, в такъв случай увеличете количеството брашно.
Замесва се меко тесто, което не бива да лепне по ръцете.
Тестото се поставя в купата и тя се покрива с домакинско фолио / тук да уточня-попитаха ме може ли вместо фолио да ползваме просто чиста кърпа. Може. Аз преди правех така, като набрашнявах тестото добре, ала после получавах твърда и брашняна коричка. Ето как изглежда- виж тук. /Мисля, че вариантът с фолио е много по-добър, т.к. тестото остава съвсем меко и свежо. Определено само така ще го правя вече.

Покритото тесто се оставя на стайна температура за около 8 часа. Ако е по-топло, намалете това време. През летните месеци според мен 4 ще са достатъчни.
Тестото (както е покрито) се прибира в хладилник за през нощта ( 9-10 часа).
Когато се извади се остава на стайна температура за около 2 часа. Ако всичко е наред, то и вашето тесто трябва да побеснее като моето и да започне да расте видимо ☺
След това премесваме тестото и му даваме желаната форма. Забелязах, че тестото е станало още по-меко и дори пое още брашно.
!!! Как да си направим най-вкусната и хрупкава коричка? Ами ето как! Намазнявате форма за печене, както и самия хляб. Счуквате на не твърде ситно един сухар /или използвайте домашна галета, в която има и по-едри трохи/. Посипете формата и поставете хлебчето вътре.

Покрийте формата с фолио за още около час.
Фурната се загрява на 200º. Сложете хяляба и печете за около 25 минути.
Намалете градусите до 150 и печете още около 20 минути /това зависи от фурната ви/.
10 минути преди да го извадите ор фурната, намажете хлебчето с мазнина по избор. Може да посипете със сухар отново.
След като хлябът е готов се вади от формата /това става много лесно/ и се премества върху решетка или чиста кърпа.
…от тук не ви трябват обяснения… имате си най-прекрасния хляб, за който сте си мечтали!

http://vanillka.com/2012/04/05/how-to-knead-sourdough-bread/

# 602
Кваса оцелява поне за седмица дори и да не го обгрижвате. Това показва моя опит.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=700488.msg24548564#msg24548564

# 603
  • sofia
[

Няма такова нещо-термофилните дрожди живеят над 50 градуса.Сами можете да се убедите в това като разбъркате мая от кубче или суха с брашно и вода и я сложите няколко часа над 42 градуса и ще видите как гадинките ще умрат и след това колкото и да ги подхранвате не тръгват наново.Ако си направите квас от мая от кубче или суха с брашно и вода на стайна температура можете да ги развъждате с месеци.
Умират защото им свършва храната. Иначе как ще обясниш наличието на захаромицети при мен и детето? Доказано е с медицинско изследване. Маята ми докарва сериозни проблеми.

# 604
  • Балчик
Днес пак ще пека и активирах моите домашни любимци:

Стартерът беше ръжен, а постепенно стана пълнозърнест пшеничен, който все по-добре втасва. Мисля да го разделя този път на 2 и едната половина да захраня с бяло брашно. Сега ще разбера колко консерванти има в бялото брашното, което ползвам. Grinning

# 605
  • Варна
[

Няма такова нещо-термофилните дрожди живеят над 50 градуса.Сами можете да се убедите в това като разбъркате мая от кубче или суха с брашно и вода и я сложите няколко часа над 42 градуса и ще видите как гадинките ще умрат и след това колкото и да ги подхранвате не тръгват наново.Ако си направите квас от мая от кубче или суха с брашно и вода на стайна температура можете да ги развъждате с месеци.
Умират защото им свършва храната. Иначе как ще обясниш наличието на захаромицети при мен и детето? Доказано е с медицинско изследване. Маята ми докарва сериозни проблеми.

Как ли оцеляват милионите дето ядат хляб и банички с мая ???!!!???

# 606
Започнах експерименти с два хмелови кваса. На вкус ми се сториха доста горчиви, та искам да попитам дали това се отразява на вкуса на хляба?

# 607
Как се прави хмелова закваска?

# 608
sinapovaaya По назад в темата съм описал как се прави хмелова закваска. Или поне аз как си я завъдих.
kaigi Да на вкус е горчива и кисела (даже с леко метален вкус е моята) но това не се отразява на хляба поне при мен. Ръжения хляб е кисел разбира се ама той такъв трябва да бъде. Пълнозърнестия ми втасва за около 3 часа с ръжената закваска и въобще не е кисел. Е може би зависи колко ще сложиш newsm78
В тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.465 мисля че съм описвал технологията на ръжения и пшеничния (с хмелов ръжен квас) хляб. Има и снимки  Sunglasses

# 609
Тръгнах да правя по тази рецепта  http://christadovel.hubpages.com/hub/How-to-Make-Soft-Hop-Yeast- … t-in-Bread-Making , но след като попарих брашното с хмеловия чай, отделих две лъжици и прибавих към тях още две лъжици от ръжено-пшениченият квас, който отглеждам от няколко месеца. Сутринта имаше доста мехурчета и тази вечер го захраних отново с брашно и хмелов чай. Да видим какво ще стане.  От друга страна продължавам по горната рецепта, утре ще докладвам.

# 610
[

Как ли оцеляват милионите дето ядат хляб и банички с мая ???!!!???

още на към 40 и няколко започват хапчетата за кръвно, редовните посещения при кардиолог и т.н. не е само от маята, ясни са и другите отрови.

# 611
То вече почти няма неотровена храна. Трябва едва ли не да живееш на село и сам да си отглеждаш ама и там е отровена нали и животните дишат мръсния въздух и ядат "отровената" трева.

....... Пък как не ми се живее на село.

Може би човешкия организъм с поколенията ще се приспособи към отровите. Верно, че малко от малко може да избягваш някои много драматични, като натриевия глутамат ( сухите бульони) и подсладителите в соковете от кутии,  ама не може от всичко да избягаш.

# 612
  • sofia
Никой няма да се приспособи, ще тлеем докато се скапе всичко. Който има по-здрава генетика. ще се  закрепи ако е предпазлив, но не задълго. Светът си върви към края. Не е негативизъм а реализъм. Първата фронтова редица вече падна - говоря от опит, моето дете е алергично и аз закъсах със здравето също.

# 613
  • Балчик
Днешните ни хлебчета- пълнозърнесто във фурната  и бяло в хлебопекарната (което все още не е много бяло, тъй като закваската все още има от пълнозърнестото, нос е надявам да стане постепенно бяла)

# 614
Супер са ти хлебчетата, Джемма! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт