Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

  • 186 597
  • 749
  •   1
Отговори
# 615
  • София
  • Мнения: 8 502
... Мисля да го разделя този път на 2 и едната половина да захраня с бяло брашно. Сега ще разбера колко консерванти има в бялото брашното, което ползвам. Grinning
Значи днес прегледах няколко марки брашно и се оказа че навсякъде се слага витамин С, та нямам идея какво влияние, ще окаже той на закваската.

При мен днес е третия ден от ръжения квас приготвен по една стара рецепта на баба ми. Днес го разделих на две и започнах пълнозърнестия, а утре ще почна от бяло брашно.

# 616
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
За белия в хлебопекарната да кажа този път как го направих без да ползвам програмата за хляб със закваска, защото тя няма печене , то трябва ръчно да се включва,а отивах на работа. В 10 часа сложих всички продукти в казанчето,включих най-дългата програма за пълнозърнест хляб, която ми е 4.35 минути, но нагласих и отложен сатрт, така че хлябът да е готов след 7 часа. Като се прибрах заварих хлебчето от по-горната снимка. Simple Smile По време на отложения старт кваса си действа и 7 часов процес си е супер достатъчен очевидно. Вече така ще правя.

дядо хаджия, дай рецептата на баба ти,ако обичаш.

Аз имам една, която не знам дали е коментирана, не съм чела май цялата тема. Имам я от преди 1990 година, веднъж я пробвах тогава, но не бях наясно с кваса и не я изчаках достатъчно и не ми втасаха кифличките, които се опитах да направя с нея. От любопитство ще я пробвам пак тези дни. Ето я:

1 чаша брашно бяло се смесва с 1 чаша топла вода. оставя се за 5-6 часа на топло. Прибавя се 1 чаша бира и 1 лъжица захар. Оставя се пак на топло да втаса.

# 617
  • Мнения: 836
Значи днес прегледах няколко марки брашно и се оказа че навсякъде се слага витамин С, та нямам идея какво влияние, ще окаже той на закваската.

Цитат
Vitamin C, Yeast and Better Bread
Ascorbic acid, or vitamin C, promotes a more acidic environment for the yeast to thrive and produce more carbon dioxide. The more carbon dioxide, the more rise to your bread. Although vitamin C is not essential in the bread making process, some of the sweet breads that have a lot of sugar in the recipe may need an extra boost of leavening. Too much sugar tends to slow yeast production. Usually a pinch of vitamin C powder, or a crushed vitamin C tablet will be all that is needed.


Read more: http://www.livestrong.com/article/486459-vitamin-c-and-bread-flour/#ixzz2N3rNwsRf

# 618
  • Варна
  • Мнения: 2 576
До сега не съм месила с квас и днес една приятелка - баба ме предизвика да опитам Simple Smile. Дано успея да се справя с кваса - мисля от бяло брашно да направя.
Благодаря за разясненията на 1-ва страница!

# 619
  • Мнения: 2 752
Никой няма да се приспособи, ще тлеем докато се скапе всичко. Който има по-здрава генетика. ще се  закрепи ако е предпазлив, но не задълго. Светът си върви към края. Не е негативизъм а реализъм. Първата фронтова редица вече падна - говоря от опит, моето дете е алергично и аз закъсах със здравето също.

Сигурно съм непоправим оптимист, но според мен алергиите са един вид сигнали - кои храни да премахнем от менюто си, за да сме здрави. Моето дете също е алергично, но пък покрай нея и аз спрях да ям някои неща и много си променихме храненето вкъщи като цяло. В резултат - не боледуваме, дългогодишната алергия на мъжа ми също се повлия положително.
Та мисълта ми е, че колкото и отрови да има в храните, едно разумно и балансирано хранене може да ги неутрализира в голяма степен  Peace

# 620
  • Мнения: 307
Има нещо вярно в това fata_morgana Моя мъж повръща от сухи супи, кубчета бульони или някои колбаси. Оказа се, че повръща от мононатриев глутамат. В къщи от години от както сме заедно стана вече 5 години не ползвам такива неща и аз самата се чувствам много добре.

# 621
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Показах ги в козуначената тема, но да покажа и тук. Най, после след 2 неуспешни опита ми се получи козунакът със закваска. Увеличи обема си над 4 пъти.
http://djemmasvetlana.blogspot.com//

Разрязахме го тази сутрин, невероятен аромат и вкус, повече от доволна съм:

Последна редакция: вт, 12 мар 2013, 07:59 от Джемма

# 622
  • Мнения: 307
Браво Джема и аз ще опитам уикенда тази рецепта Simple Smile
Дядо Хаджия Аз си намерих брашно за закваска. На Млин Разград по стара мелничарска рецепта. И не е скъпо под левче е в Билата а в Кауфланд го има само на разфасовки от 5 кг.

# 623
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Кифлички със закваска. В 23.30 часа:



в 6.30 сутринта:



Изпечени, меки и нежни:


# 624
  • Мнения: X
Джемма, прекрасни са кифличките! На каква температура ги остави да втасват? И още един въпрос - каква е идеята да се пекат върху хартия направо на скарата без тавичка? Не съм пекла така и ми е интересно дали става по-добре.

# 625
  • Мнения: 307
Оф на мен пак не ми се получи заквасения хляб в хлебопекарна. Казвайте, къде е грешката?
1, Сложих продуктите и сложих на месене и месих докато се оформи хубава топка (прекъснах месенето, че като го оставя до край става течно тестото)
2, оставих го 12 часа да в машината и втаса надигна се доста
3. включих направо на печене и даже имам чувството че малко се смъкна. Иначе не е клисав ама е малък на половина висок.

# 626
  • Мнения: X
sinapovaaya, от това, което си написала, разбирам само, че тестото ти е превтасало. Не пишеш бял или ръжен хляб си пекла. При белия си правя две втасвания, за да ми е вкусен. Ръженият е с едно. Друго - квасът ти нали е поне на 7-10 дни? Опитай по някоя от рецептите от моите опити. Особено добре се получи хлябът-капама. Искаш да е в машина - тогава все пак трябва да го наглеждаш и като втаса веднъж, пускаш машината за няколко секунди леко да премеси отдолу, пускаш на затопляне за 1 мин. и пак оставяш да втасва. Когато втаса добре (да си увеличи обема 2-3 пъти), пускаш на печене.

# 627
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
alys, оставих да втасват затворени във фурната, като първо я подгрях до 30 градуса и я изключих. Така стояха цяла нощ. Не е като с мая- малко по-плоски са, но са вкусни и не са превтасали. Ако мога да се начуа и да стават бухналички като с мая, а не плоски Simple Smile

Идеята за печене върху решетката е единствено от мързел да извадя тавата, нищо повече. Laughing Но пък от долната страна стават релефни, на черти, ефектно е. Simple Smile

# 628
  • Мнения: 307
Квасът е бял. От нова година си го отглеждам. Като пека оставям в бурканчето малко от кваста и добавям вода и брашно и така си живее.
 Като го разтворих хляба си има едрички дупчици ( не е сбит и клисав)

# 629
  • Мнения: 573
Оф на мен пак не ми се получи заквасения хляб в хлебопекарна. Казвайте, къде е грешката?
1, Сложих продуктите и сложих на месене и месих докато се оформи хубава топка (прекъснах месенето, че като го оставя до край става течно тестото)
2, оставих го 12 часа да в машината и втаса надигна се доста
3. включих направо на печене и даже имам чувството че малко се смъкна. Иначе не е клисав ама е малък на половина висок.


А защо правиш само едно втасване, според мен трябва да му се изкара въздуха след първото втасване и да втаса втори път. От друга страна 12 часа втасване с бяло брашно може да му е дошло в повече.

Общи условия

Активация на акаунт