За забрадките в училище.

• 28 199
  • 299
  •   1
Отговори
# 75
Е популярните сред тукашните тийнейджърки тениски, които са с щампа на мъжки ръце върху циците им и надпис George was here не ви ли се струват поне от части на еквивалент на забрадките?!

surfline, здравей! Да ти призная, днес ти четох постинга няколко пъти и не мисля, че го разбрах... с какво се свързва със забрадките. Имаш предвид:

-  че тези тениски са така популарни, че почти са станали като униформа и едва ли не, която няма такава не е "готина", или

-  че на тениската се изписва името на гаджето на съответното момиче... едва ли не, тя си е "негова"?

При всички случаи, не мисля, че има нещо общо - това с тениските е маркетингов трик, писък на модата за момента, а със забрадките - не е пазарен трик.

Лека вечер!   

# 76
може ли да ми/ни покажете видовете завръзване - андалуско и т.н.
аз гледах снимки, ето това ми харесва: http://nuseiba.files.wordpress.com/2008/08/jlo-wearing-hijab1.jpg
и такова , има закачка: http://www.asiascoutnetwork.com/files/u22/how_to.jpg
това изглежда много приятно също, особено с това отдолу ( не знам как се казва цветничкото) http://img138.imageshack.us/img138/2742/cover7tw0.png

това, което ми прави впечатление е, че забрадката сякаш се адаптира като  разкрасителен аксесоар.  това не е ли противоречие, тоест не е ли целта жената да е не-желана, незабележима, да принадлежи само на един и т.н. какъв е смисъла да си правиш шала на розички, да си хубава, да привличаш погледи ...

специално това искам да подчертая, че аз не го разбирам - това е момиченце, как и защо ги забрадяват.... http://muslimmatters.org/wp-content/uploads/2008/03/hijab-ban1.jpg

# 77
  • O.A.E./ Пазарджик
Детегледачката на дъщеря ми носи zабрадка.

Относно моето мнение... като виждам лятото в най голямата жега zабрадена жена (включително и монахиня) ми става жал zа нея, че трябав да носи таzи zабрадка. А под трябва раzбирам не, че някой я zадължава, а че по скоро тя не се чуства добре беz zабрадка. ( Сигурно пък има жени, които ме съжаляват, че обществото ме принуждава да нося сутиен). Жал ми е и zа това, че теzи жени не успяват да се интегрират на 100% в обществото. И вярвайте ми, ако живеех в страна, където 90% от жените носеха бурка и аz щях да се скрия под нея....

Много точно си го казала Peace
Който не е живял по тия страни не може да разбере за какво става въпрос. За пове4ето забрадката е или религиозен символ или символ на ограничена свобода...
Нали сериозно не си мислите , че дрехите определят свободата  newsm78 А който свободно е избрал да носи забрадка не се чувства насилен. Свиква се. Тук сме с климатици навсякъде и не ми е жега. Но във България заради жегата и най- вече заради хорското отношение не нося. Достатъчно викат на децата ми циганета. Остава и да плюят по мъжа ми , че ме е "забулил" или да ме наричат промит мозък.
За мен толерантността към различията е наличие на висок интелект и култура.

В Емирствата, Бахрейн (другаде не съм била) преди 10 години беше различно. Рядко можеше да види човек жена с потник на улицата. Сега е нещо нормално. Но никога не съм видяла пощипване. Бибкане с колите, ако случая е фрапиращ или подвикване- да.

Ако децата ви и мъжа ви са критикувани или подигравани за вашия начин на обличане как ще реагирате. Дали тогава облеклото ще е по-важно от мира и спокойствието в семейството ви ...

Въпрос на мироглед.

примерите за забраждане, които е дала 10cent's са нещо нормално тук. Освен Дженифър Simple Smile На мен и двете са ми любими. забраждането на деца не го харесвам, както не харесвам и модата на черно в детските дрехи популярна напоследък....
Тук са забрадени момичетата в училищата само за местни. Който не иска толкова строга религиозна дисциплина ги праща в интернационални. Сина ми е в британско училище и то по избор на мъжа ми...
Като се сетя Гала цял сезон на "Имате поща" носеше подобни на Дженифър кърпи  Simple Smile

# 78
...
специално това искам да подчертая, че аз не го разбирам - това е момиченце, как и защо ги забрадяват.... http://muslimmatters.org/wp-content/uploads/2008/03/hijab-ban1.jpg

Това малко момиченце най-вероятно само е поискало да има забрадка, за да прилича на големите. Съмнявам се, че са го накарали насила. Просто то по цял ден гледа майка си, лелите, сестрите си как си избират шарени забрадки и мислят коя с кои дрехи да съчетаят, та за него това е начин да се почувства голямо и с красиви аксесоари.

Иначе за забрадката като аксесоар - какви ли няма: с розички, с къдрички по главата, с какво ли не.

# 79
добре, но пак да си задам в-са: защо разкрасяват забрадките, след като предназначението им в ислямския свят прикриващо, предпазващо и т.н. това не е ли противоречие?

Мария, мин. година в Анталия всички рускини бяха с такива кърпи, явно беше мн. модерно. кърпи и тюрбани.
Тук сега са модерни шалварите ...

В-са е, че жените в исляма не ги носят, щото е модерно ( т.е утре не е:-), а защото това е начин на живот, традиция, религиозен символ, който все пак подлежи на някакаква промяна, както престилките ни едно време - бяха задължителни, знаехме, че те са ни орис в училище, не можем да избягаме, но всички търсехме и намирахме начин да я разкрасим тази проклета престилка - ако си спомняте имаше мода на якичките плетени на една кука .. какво ли не. Тоест, жената все пак е  ограничена, след като търси начини да пречупи рутинното и скучното и е измислила 1000 начина да го връзва този хиджаб, за да е хубава, с по-високо самочувствие може би, а защо не и забележима от останалите ( и мъже)? ...

Последна редакция: ср, 25 мар 2009, 21:56 от 10cent's

# 80
За момиченцето от снимката-по надписа разбирам,че е част от протест-може и за това да е с хижаб-на толкова малки деца поне аз не съм виждала да слагат при положение че съм тук повече от 10 години,иначе има деца носят-но те са по скоро изключение отколкото правило.Малки деца с хижаб обаче съм виждала в иранските групи които идват на ескурзии тук.
За слагането на хижаб след брака-познавам няколко такива-едната беше секратарка в университета ,а другата учителка-колежка на зълвата-та питала съм и 2те защо-какво ги е накарало-и при 2те отговора беше един и същ-сами,и 2те са от семейства на сунити-които не носят хижаб-нито родителите им,нито семействата на мъжете им.
За снимките-да в залите където се извършват сватбите е забранено да се снима-всъщност всяка зала си има фотографка -която снима и видео-но,се заснима булката ,майката и сестрите на младоженика.Понеже и преди съм писала тържествата всъщност са 2-едно за женската 4аст и 1 за мъжката.В женското парти жените са с прически,грим и вечерни тоалети-а вече към края в залата пристига и мъжа -тогава преди да влезе се съобщава и жените си обличат връхни дрехи и шалове.

И още нещо -което за съжаление не се знае,или пък се знае ,но пропуска -в Исляма-се счита за грях да накараш някого насила да приеме вярата-в това число влиза -носенето на хижаб,молитва и всичко свързано с това,дори на пророците е било забранено.

# 81
добре, но пак да си задам в-са: защо разкрасяват забрадките, след като предназначението им в ислямския свят прикриващо, предпазващо и т.н. това не е ли противоречие?

Тоест, жената все пак е  ограничена, след като търси начини да пречупи рутинното и скучното и е измислила 1000 начина да го връзва този хиджаб, за да е хубава, с по-високо самочувствие може би, а защо не и забележима от останалите ( и мъже)? ...

Ако оставим настрана по фрапиращите модели-които наистина имат за цел да привличат внимание-то,означава ли,че щом една жена носи хижаб то той трябва да се превръща в униформа newsm78.Има различни видове и модели-и всяка жена си избира според тоалета Peace

# 82

...

Отговарям за Триполи: Не всички забрадки са цветни - има доста консервативни жени дори сред младите, които носят черни кърпи и черни шлифери. Има и млади жени, които носят цял черен тоалет, който покрива дори очите. Други носят леко шарени забрадки в убити кафеви и бежови цветове - те също са много незабележими, понеже пейзажа наоколо е тотално жълт. Най-шарените забрадки ги носят ученичките в гимназиите и младите жени. Те се обличат и в прилепнали по тялото дрехи, които очертават всичко - вярно, че по три ката фланели и поли едни върху други, но все пак формално са изпълнили изискването да не се вижда кожа. По този начин никой роднина не може да им каже копче за облеклото, но пък и всичко от тялото е представено достатъчно ясно на потенциалните ухажори.
В същото време, ако някой мъж зазяпа местна и това не й хареса, тя може да се развика и тъпанара моментално ще бъде линчуван.
Всички малки момиченца на възрастта на това от снимката тук ходят на училище със същата бяла забрадка.

# 83
  • E-CLM & CH-VD
Швейцария - момичетата си ходят на училище с кърпи, които покриват косите и вратовете им.
Жените ходят по същия начин, африканките с тюрбани. "Нинджи" могат да се видят само когато има намаления по бижутерийните магазини в Лозана и Женева - тогава пристигат 4-5 семейства мъже с жените си и обикалят от магазин на магазин, всички с бурки, в черно. Най- са ми интересни като се наредят 5-6 пред цветния часовник в Женева примерно, и мъжа ги снима  Laughing
Само веднъж съм виждала момиченце на не повече от 4 годинки, със забрадка и пелерина, през лятото. Изглеждаше някак неестествено покрай другите деца, които си играеха, а то седеше отстрани и гледаше.  Confused

По летищата има някаква криворазбрана религиозна толерантност, поне на мен ми е направило такова впечатление. Последният случай - Хийтроу преди месец - двама човека пред мен имаше индиец с тюрбан, сигурно една педя, мина и замина през контрола без да го пипнат. А мен ме накараха да сваля най-обикновена шапка с козирка, която ми очертава перфектно главата Laughing, да не би да имало нещо отдолу (разбирай експлозив)  Crossing Arms Close
С жените е същото - най-често са с като 2 вида забрадки (става въпрос за летището в Женева) - тази отдолу събира косата им, и на тила става като усукано ...нещо...  newsm78, не знам как да го обясня, а над нея слагат втора забрадка, от която отзад се подава края на това усуканото на първата забрадка. Не знам дали го обясних добре Thinking. Та тази буца също е около педя голяма, но никой не ги кара да ги свалят, най-много жена от секюрити контрола да ги опипа около врата.

# 84
А аз се чудя в Афганистан като излязат навън жените с бурка, как се разпознават коя коя е? Ами ако детето ти се заблее и после не може да те намери?

# 85
  • O.A.E./ Пазарджик
А аз се чудя в Афганистан като излязат навън жените с бурка, как се разпознават коя коя е? Ами ако детето ти се заблее и после не може да те намери?

ориентират се като в тъмно - по гласа и миризмата  Joy
майтапа настрана. Мойте деца се плашеха като малки от лелите си, когато са "нинджа". И сега Зайед, ако види непозната у баба си се плаши.
Аз с летищата винаги имам отрицателни емоции като им видят паспортите- здраво претърсване.
На дубайското летище ве4е карат жените да си откриват лицата.

Колкото за цвета на забратките. Не е важно как си облечен. Ако реши да флиртува една жена, дори и напълно закрита , пак ще го прави- силен парфюм, походка, скрити погледи....Нагледала съм се. Телефоните са най-новия начин за свалки - блутут- тел. номера, видео... Laughing

# 86
Добро утро! Хайде и аз съм от първата смяна в темата.

В Мароко също има жени, някои, които са с никаб - това е покривалото на лицето, което остава открити само очите. Смея да кажа, че през декември посещавах едно от много бедните предградия на Казабланка. Не мога да сравня условията на живот с никоя циганска махала. Не можах да направя снимка на улицата, понеже винаги има някой да излиза от подобие на къщичка. И да не ги унижавам хората - за тях това е домът им. Именно там видях много много "нинджи", което за Мароко иначе не е типично.

Да, както каза dtti - приемането на религия и забрадката са пожелание на жената.... или на които и да е, ако не е роден муслим.

На летищата и мен ме карат да си махна кърпата, именно защото въждат, че те съм забрадена с хиджаб. И аз нося 2 кърпи- едната да прибира косата. Като ги махна с енергичен замах, литва коса в процес на растеж..... после ходя в тоалетната да се оправя.

Че и жени, които са с хиджаб - открито лице, могат да флиртуват прекрасно.... и то как само - поглед, оправяне на забрадката - в смисъл - прекарване на пръстта леко под контура на забрадката - в областта на очите.

Андалуското забраждане - днес ще търся снимки, но е като жената в сиви дрехи на една от снимките - подобно - кърпата се сгъва на триъгълник и 2-та края се връзват зад врата ниско солу. По-широката част он кърпата все пак... дакрива част от врата - поне задната част.

В Мароко има и жени и момичета, които ходят и без кърпи. Шарен свят. Все пак не дрехите определят "покоя на мисълта".
За свекърва ми, която е неграмотна и живее много на юг.... там е още по-консервативно, е немислимо да изляза без забрадка, но една вечер - беше малко след поредното  ми пристигане, още нови емоции, а и да излезем да се разходим и да се наприказваме насаме, мъжът ми казва, хайде покрай морето. Излязох с него, но без забрадка. Тя до последно ме гонеше из къщи с една кърпа и му казва "как ще я пуснеш така!"....но се примири де. Според нейната логика - на жена, израстната в този свят и доста по-малко мобилна от една европейка, мъжът ми е разрешил, той да се разправя, ако някой ме загледа с желание. Но пък като си с мъжа си, нкой не гледа.     

# 87
Включване от TR (Истанбул) (не видяx някой да е писал от теиз ширини newsm78 Mr. Green). На ? , ще дам отговoр като се самоцитирам от една др. тема:

"Ми не, не може да се ходи в юни-та със забрадки (макар че сегашното правителство се опитваше/опитва да промени този закон и да го направи легално влизането и работенето в държавни учреждения със забрдаки)..но много момичета махат забрадките преди да влезат в campus-а, и после като излизат от campus-а си ги слагат обратно. До ’97 година са можелu  да ходят покрити със забрадки във училищата, но след това с идването на нов режим е премахнато със закон носеното на забрадки в държавните учреждения. На мен ми бе обяснено, че станало проблем, защото хората започнали да се молят по коридорите на университети, и при наличие на 5 молитви, в зимно време особено, 3 от тях се падат точно по време на часовете ,да речем в 12, 2 и 5 , и половината от студентите не се явявали на час...a на молитва , но тъй като няма джамия в самото yни., тогава се молили в коридорите ...А бе суматоха настанала (ама ако малко се ра3ровяT хората и почетат, ще разберат ,че когато са възпрепяcTвани и не могат да се молят в определния за молитвата час, винаги можеш да се молиш по-късно, да ги “make up”..).. В днешно време, много хора се страхуват ,че демокрацията е разбиранa само еднопосочно, и се притесняват да не стане така ,че всички да трябва да се покривaт както е в Иран (аз лично см на мнение ,че такова чудо не може да стане в Турция, ама човек никога не знае ...Да не дава Господ с две думи)"

Тъй като е един от (под)съзнателните символи на TR , ние в нашата TR тема коментирахме на дългоооо и на широкоооо темата за забрадките (2-3 temi izpisahme za zabradite  Whistling Mr. Green). Аз пускам документ с Mоu мисли по ? (като се самоцитирам отново от нашата TR тема) ; има много инфо, примери и мнoгoоо снимки- стига да имате време и желание да ги разгледате. Приятно четене  Hug Peace

http://docs.google.com/Doc?id=ddhvkzmj_3hbv55tf2

# 88

Пълна загадка е това. Виждала съм жени, които пазаруват в магазина така и пълнят кошниците напълно уверено. Но съм виждала и млада жена на път за джамията, която се подпираше на рамото на съпруга си, защото явно не виждаше къде стъпва. Така че явно е въпрос на практика.

.... Телефоните са най-новия начин за свалки - блутут- тел. номера, видео... Laughing

Като спомена за телефони, та се сетих. Понеже стационарните са безплатни, която буля или девойка няма какво да прави през деня, а и през нощта, започва да звъни по тел. на произволни номера... и ако вдигне мъж, се започва едно сваляне, нараво телефонен секс. Масова практика е. Ние си решихме проблема като изключихме телефона, така и така не го ползвахме.

БЗ, само заради теб влизах в темата за сериала, твоите постове съм ги чела на глас на мъжа ми. Особено онзи за автоматичните броеници.
И още нещо за Турция - наш познат живе три години в Анкара и обясняваше, че нинджите всъщност са хаджийки - т.е. вече са ходили на поклонение и сега трябва да са праведни. Така ли е?

# 89
О, наистина, моля bz да каже, понеже в Мароко определено не е така - имаме и семейства на познати, в които са ходили на поклонение, а пък в бедните предградия изобщо не може да се мисли за такива пътувания. По-скоро там бедността влияе на това как и какво мъжът ти казва. Една бедна и неграмотна жена, която нито може да си намери работа, още повече в 40-милионно Мароко, където вече без диплома, хубава работа за добри пари не може да си намери, нито има изградени навици трудови и социални, за да бъде работник....та такава жена може да е под нареджданията на мъжа си, вкл. и за това как да се носи и да не я заглеждат.

А пък за телефоните - в Агадир имаме само мобилни, няма домашен, но в Казабланка е така, както ти описваш, ако звънне телефона, аз вдигна и някой женски глас ми каже "грешка!" и затвори.

Сега се сещам...друго нещо пак сред определени групи: някои мъже пък не дават на жените си да ходят на хамаам, че да не ги гледали.... жените.

Искам да кажа, че и аз се срамувах от хамаама /традиционната баня/.  Мислех, че ще ме гледат как вървя, и че съм дебела. Цели лекции изнасях вкъщи за недоумение на свекърва ми и сестрите. Още повече, че в европата на хамаама - освен, че си по гащи, може и с тениска - не съвсем гола. Установих, че никой не ме гледа, а и какви жени има там. Нареждам се сред приятно женствените така да се каже - в сравнение с някои. В Мароко по гащи само на хамаама се седи в общите помещения. Има и места с душове - индивидуални.       

Общи условия

Активация на акаунт