КОЗУНАЦИ - вкусни, дъхави, разкошни! (Козуначена тема)

• 295 742
  • 1 420
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте и от мен.Искам да ви попитам ако направя козунаците в четвъртък без да ги замразявам после,до неделя ще се развалят ли ? Просто нямам идея колко време могат да издържат на стайна температура.Или е по добре да ги направя в събота?
Благодаря ви предварително

# 676
Много съм разочарована от моя пореден опит да направя козунак в машината. Явно пак ще се мъча на ръка в събота.  Правих рецептата на Лебедуна точка по точка без да променям нищо. Само дето ползвам суха мая, ама аз от години ползвам такава за всичко. Изобщо не бухна тестото. Давайте идеи защо. Чудя се дали изобщо да го сплитам. Сега съм го сложила във фурната и малко като че ли се понадигна, но слаба работа. Хеййййй, много ме е яд  Close

# 677
  • UK/София
Незнам какво стана като точно спазих рецептата Rolling Eyes
Мисля,че е от маята.Защото каквото и да направя с тази мая е като камък.

Няколко пъти писах, че тази мая не я ползвам поради същата причина.Много харесвам френската.

max-mama , ти стана майтор, но на твоите вкъщи не получиха ли козуначено натравяне Laughing

Джемма, на мен също ми изглеждат много добре.И ще се получат хубави - вярвам го.

# 678
  • ГОре на черешата...
buba_dokeva , разбира се, че няма да се развалят.
Като изстинат хубаво ги увий в кърпа и после прибери в найлонов плик.
Ако искаш преди сервиране ги затопли леко във фурната и ще са като току що изпечени.

Що така ви се получава със сухата мая - незнам newsm78.
Аз си меся козунаците в машината - тестото почти утроява обема си, после след сплитането пак удвоява - нямам грешка.
На 500 гр. брашно слагам 1 пакетче.

# 679
  • София /Абсурдистан
max-mama , сухата мая задължително се прибавя към брашното, не се разтваря в млякото.
Аз съм разтваряла суха мая в мляко както и другата, по същия начин и си става всичко точно. Последно разтварях мая в мляко така за болярската питка на Биляна и стана супер.

# 680
  • София
И аз не ползвам Йоткер от повече от година вече.Взе никак да не ми става хляба,просто видимо .Ползвам френската суха или жива мая.Най доволна съм от френската.

# 681
Абе аз принципно само френската ползвам,но реших да видя и тази на Йоткер.

# 682
  • Разград
max-mama , сухата мая задължително се прибавя към брашното, не се разтваря в млякото.

Не съм съгласна.За козунаци задължително разтварям маята,каквато и да е-суха или прясна.Миналата година изхвърлих две козуначени теста,защото не втасваха.Разреших проблема като разтворих сухата мая в прясното мляко.

Вчера правих по тази рецепта.Първо разтворих маята в топло прясно мляко+щипка захар+малко брашно да стане на каша и изчаках сместа да втаса и така с останалите продукти сложих в машината.

# 683
Аз мисля че от четвъртък до неделя ще поизсъхнат доста даже и завити.

Да не би и моя проблем да е че не разтворих маята  newsm78   Ама никога не я разтварям. Да не ми е било твърдо тестото?

# 684
Много ти благодаря mari_eta.  bouquet

# 685
  • София
Аз също ще ги правя в четвъртък.Дано не изсъхнат.Питах майка ми,тя всяка година меси,каза ми,че няма проблем,тя също в четвъртъка ги меси.

# 686
И аз снощи направих своя първи козунак и даже вече няма нищо от него. Стана много вкусен, само му трябва още малко захар. Карах по една рецепта, но май само като съставки-иначе добавях всичко на око. Втасва ми първо 1.5ч в машината и после около 40 минути във фурната на 60С. Използвах жива мая.

# 687
  • ГОре на черешата...
На пакетчето така си пише и Ив. Звездев обясни веднъж защо, ама отдето влязло - оттам излязло  и аз си карам по устав.

Няма да изсъхнат много, ако ги увиете - не сравнявайте с купешките, нищо общо нямат с домашните. Едно време хляба са го месели веднъж в седмицата, козунаците и тях в четвъртък.

# 688
# 689
  • ГОре на черешата...
Според мен просто не ти е бил подходящ съда за печене - следващия път пробвай в тясна и дълга форма - така няма да се разлее, а ще бухне нагоре.
Прегледах рецептата - почти сходна е с моята, ако си я спазила точно не би следвало да има проблем...понякога е от брашното - ние си мелим, но тази година е ужасно - тъмно и не бухва. Затова за специални поводи купувам - вчера си купих 4 пакета за Великденските козунаци.

Ето - извадих ги топли да ги снимам - това ми се получава от една доза с 500 гр. брашно:

Общи условия

Активация на акаунт