Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Има ли разлика между ДЯ и ОДЗ?
Как може да се гарантира спазването на разпоредбите за броя на децата в група?
Какви са правилата за броя на децата в яслена група?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Има ли разлика между ДЯ и ОДЗ?
-
Как може да се гарантира спазването на разпоредбите за броя на децата в група?
Спазването на разпоредбите може да бъде осигурено чрез наблюдение и контрол от образователните институции, родителите и другите заинтересовани страни. В случай на нарушения, родителите могат да се обърнат към местната власт или други органи, за да подадат жалба и да настояват за спазване на установените правила.
-
Какви са правилата за броя на децата в яслена група?
Според наредбата броят на децата в една яслена група варира в зависимост от вида група: от 8 до 16 в дневна група, от 8 до 12 в седмична, от 6 до 8 в санaторно-оздравителна (или оздравителна) и както при дневна или седмична в сезонна група. Наредбата установява и изисквания за площта на групата, като се осигурява най-малко 20 м² за всяко дете.
-
Какви са последствията от надвишаване на установения брой деца в група?
-
Как може да се реши проблемът с пренаселеността в детските групи?
. За сведение, когато кандидатствахме миналата година бяха обявени 20. Декември месец казаха, че по списък са 22, което аз приех за нормално, да се запишат 1-2 деца в повече, незнам по какъв регламент, явно с връзки. Но да запишат 10 деца отгоре ми се видя прекалено. Пространството на което се гледат е около 6/6 м. - другата част на стаята е заета от леглата на децата, да не говорим, че съм ги броила веднъж и бяха 20 -т.е нямат място за всички. Разбирам, че някои хора са записали децата си фиктивно за да си пазят място и вероятно няма да ги пуснат на ясла, дано! Но все пак положението става доста ужасно, поне за мен. Толкова се радвах, че успяхме да се класираме тогава, а сега имам чувството че тормозя детето си, като го карам да стои цял ден на това място. Не казвам нищо лошо за персонала - правят каквото могат, но е ясно, че неможе 2 жени да гледат 20-30 деца на 1-2 год.
. И има ли сила, която може да задължи директорите да спазват тази наредба? Явно масово не се спазва, и то за добро на децата (ужким), за да се приемат колкото се може повече. Но всичко най-накрая е за сметка на здравословното и психическо състояние на децата.

Да, няма невъзможни неща. Само дето миналата година се твърдеше, че чрез интернетското кандидатстване именно такива случаи ще бъдат избегнати, ще има прозрачност, контрол и т.н., все хубави думи за публиката. За какво се тормозим, като винаги има и "втори начин"?!