Благовещение и Освобождение - 20 пъти празнично настроение от ЕЛАДА

• 18 770
  • 300
  •   1
Отговори
# 180
Моите наблюдения са следните:
Кърмих съвсем малък период от време 40дни. Имах желани за повече, но не се получи. Захраних по препоръка на педиатъра и мой лични убеждения в края на петия месец. От самото начало и до сега дъщеря ми се храни само с домашно приготвени храни / за щастие имаме възможност да ползваме и домашно-производство зеленчуци и месо/. Шоколад съм и давала на няколко пъти по една трошичка просто защото вижда че ядем и ние със съпруга ми. Торта опита на рождения си ден. Старая се менюто и да е богато на зеленчуци и плодове и бедно на вредни и изкуствени храни.
Също като Мери съм на мнение че детето трябва да си го отглежда майката поне до две години, а ако има възможност и до три още по-добре. За памперса и бибероните съм с наблюдения че децата тук ги употребяват до късно. На мнение съм че децата употребяват и доста от набора на така наречените "junk food". Масово се ядат чипсове, кроасани и сандвичи от типа на Гудис и гирос. Дъщеря ми също е в процес на отказване на памперса. До сега не се е налагало да употребява медикаменти, като изключим първите  три месеца в които давах профилактично депон след ваксина. В България е много по- популярно изписването на антибиотик на принципа " превантивно, да не се влоши детето". Тук педиатрите са по- пестеливи на антибиотици. Според мен има връзка с употребяването на медикаментозни средства и по-конкретно антибиотици в ранна бебешка и детска възраст и алергиите.

# 181
Интересувам се от приликите и разликите в захранването на децата във възрастта от 0 до 1-2 годинки при отглеждането им в Гръция и в сравнение с България. Ще ви бъда особено благодарна ако споделите опит и впечатления за методологията на отглеждането, която сте ползвали - кърмене, захранване връщане на работа и т.н. Желая късмет и здраве на вас и децата ви и дано нямате случаи на свински грип!  bouquet

Здрасти и от мен.
Започвам с бременността.
1. Така нареченото майчинство. Това са 56 календарни дни преди предполагаемата дата на раждане и 63 календарни дни след датата на раждане. Това важи за майките които за здравно осигурени. Изплаща се една еднократна сума, като размерът й се определя на базата на категорията застраховки. След това, ако няма баба наблизо - или жена, която да ти гледа детето или ясла. Но повечето майки отпуската преди раждане не я ползват. Работят до последния де. Така че дефакто тези 56 ги прибавят към 63-те.
2. Гръцкото законодателство закриля бременните и майките, по следния начин. Работодателят НЯМА право да уволнява бременни и майки, чието дете няма навършена една годинка. Т.е до дата, в която детето навършва една годинка (една календарна година след раждането), няма право да те уволнява. Но на следващия ден може.
3. Кърмене. Ми като цяло не се стимулира. И аз не знам защо... Thinking. Не че няма майки, които кърмят, но като цяло са много малък %.
4. Захранване. До 6 месец децата са на мляко. (или кърма или адаптирано). После се захранват постепенно. Ябълка, картоф, морков. Не се стимулира или препоръчва даването на готови пюрета. Всичко да е дом приготвено...
5. Приучването към гърне, определено става на по-късен етап.
6. Даването на антибиотици - много зависи от самия педиатър. Има такива, които ги дават, други не.
7. За алергиите. Не може да се говори еднозначно за кърмени или не деца. Факторите са много.

# 182
Момичета ,имам един въпрос към вас: Колко е най-ниската социална пенсия в Гърция?Правим едни проучвания,но за Гърция има някакви разминавания,та за това се обръщам към вас да дадете точен отговор.Благодаря ви предварително!

# 183
за нас чужденците до колкото знам е 450евро

# 184
Veselinap, от миналата година се измени малко законодателството. След 63 дни имаш право на 6 месеца от ОАЕД, през които получаваш всеки месец някакви пари (предполагам минимална заплата), но без да ти внасят енсима и май без здравни осигуровки (за последното не съм 100% сигурна).

# 185
за нас чужденците до колкото знам е 450евро
Не става въпрос за чужденците ,а за гърците колко им е най-ниската социална пенсия?

# 186
Тук има няколко осигурителни каси, които не се избират , а ти се падат в зависимост от естеството на работа.
Едва ли някой може да даде точен отговор колко е минималната пенсия за всяка определена каса.
В ИКА доколкото знам минималната е 486 евро. Това е и касата в която обикновено се осигуряват и повечето емигранти тук тъй като тази каса осигурява работещите за някой друг.
Освен това , ако се взема минималната пенсия може да се кандидатства за добавки и т.н

Земеделците си имат своя каса и там пенсиите са мизерни, но пък и те почти нищо не плащат за осигуровки.
Лекари, адвокати , собственици на фирми ,търговци, държавни служители и т.н  си имат свои конкретни каси.

Не мисля, че тук някой знае отговора на въпроса ти- прекалено ни е рано, за да с е интересуваме от такива неща:)))

# 187
Тук има няколко осигурителни каси, които не се избират , а ти се падат в зависимост от естеството на работа.
Едва ли някой може да даде точен отговор колко е минималната пенсия за всяка определена каса.
В ИКА доколкото знам минималната е 486 евро. Това е и касата в която обикновено се осигуряват и повечето емигранти тук тъй като тази каса осигурява работещите за някой друг.
Освен това , ако се взема минималната пенсия може да се кандидатства за добавки и т.н

Земеделците си имат своя каса и там пенсиите са мизерни, но пък и те почти нищо не плащат за осигуровки.
Лекари, адвокати , собственици на фирми ,търговци, държавни служители и т.н  си имат свои конкретни каси.

Не мисля, че тук някой знае отговора на въпроса ти- прекалено ни е рано, за да с е интересуваме от такива неща:)))

Ставаше въпрос за такива хора,които не са работили никъде до навършване на пенсионна възраст.Те получават някаква минимална пенсия,за нея ставаше въпрос.И не казвам,че ви е време да се интересувате за тези работи.Примерно в България се знае каква е манималната пенсия и минималната заплата за страната.Благодаря за инфото се пак!

# 188
тук не е България обаче.
И не ми е известно да има такава социална пенсия.
Вероятно има, но едва ли и самите гърци, поне голяма част от тях знаят каква е.

Ако ще правите сериозно проучване не форума е място , за да търсите достоверна информация.
Проучването ви ще се основава на клюки и чути и недоразбрани слухове:))
Дано някой знае и ти каже дали изобщо в Гърция го има феномена социална пенсия.
Аз незнам, защото не ме е интересувало. Работя, значи тази пенсия не ме засяга. Simple Smile)

И като стана въпрос за пенсии да попитам хората живеещи тук някой да познава някой българин да е взел пенсия от тук?
Гръцка и европейска?

Последна редакция: пн, 04 май 2009, 21:44 от Хипатия

# 189
Veselinap, от миналата година се измени малко законодателството. След 63 дни имаш право на 6 месеца от ОАЕД, през които получаваш всеки месец някакви пари (предполагам минимална заплата), но без да ти внасят енсима и май без здравни осигуровки (за последното не съм 100% сигурна).

Thinking Верно бе  ooooh! ooooh! бях го забравила....

# 190
да аз познавам такъв човек които е взел от Гърция пенсия така че доколко сам информирана за тази пенсия е че има условие което трябва да спазиш.условието да взимаш цяла пенсия ч че трябва да имаш постоянен адрес тук във Атина всяка година да правиш  дилоси тоест да си плашташ данатсите.

# 191
Благодаря на всички, които се включиха в моето проучване по света.   bouquet
Един поздрав от българско за празника предстоящ

# 192
честит празник! имам един въпрос знае ли някои как стои въпроса със бг училите и дали има спортни танци най вече...................... благодаря ви предварително.

# 193
VILLITO,
питам , защото знам,че се създават много пречки, за да се вземат тези пенсии. Особено европейската добавка, която се дава , за да се направи пенсията минималната за страната.
Май никой друг не е чул какво става с пенсиите.Simple Smile
Знам,че има български адвокати в Атина, които прибират парите на кандидат - пенсионерките с обещанието да внесат те в ИКА необходимите документи и после изчезват. Една моя позната вече 2 години очаква вести от една сънародничка- адвокатка, нашироко рекламирана по местните български вестници и от нея ни вест, ни кост. Кой знае още колко подобни случаи има.
Жалко,че сънародничките ни тук- тези на възраст за пенсия не могат да четат по форумите и да се информират, а и най-вече да дават информация.
Те не ,че и другите четат.

# 194
имам един въпрос знае ли някои как стои въпроса със бг училите и дали има спортни танци най вече

.....аз честно казано не разбрах въпросът ти. Crossing Arms Crossing Arms
За какво се интересуваш и питаш... Thinking Thinking

Общи условия

Активация на акаунт