Благовещение и Освобождение - 20 пъти празнично настроение от ЕЛАДА

• 18 767
  • 300
  •   1
Отговори
# 195
странно, че здравните каси и с пенсията се занимават Thinking
тук имаме отделна пенсионна служба. Те на определено време ти пращат известие, каква пенсия да очакваш, на база на досега внесените осигуровки... много ценна информация. аз дойдох на 25г тук и даже са ме питали къде съм била от 18 до 25, защото нямали инфо за мен в документите си.
та в тая връзка, всеки легално работещ в гърция би трябвало да има право на пенсия, и да не му се налага да си търси правата с адвокат.

# 196
тук касите са комбинирани- и здравно, и пенсионно осигуряване заедно.

Не знам как е в Германия, но тук не всеки легално-работещ има право на пенсия.
ТРябва да има такава спогодба между двете страни- от тази ,откъдето е чужденеца и от държавата в която работи.
Такава спогодба между България и Гърция беше подписана преди две години някъде, не помня в момента.
Тя даде право на всеки български гражданин работил някога в Гърция и имащ най-малко 300 енсима, т.е работил една пълна година , да получи и гръцка пенсия, ако вече е пенсионер в БЪлгария или има необходимите години, за да се пенсионира тук.
Ако живее в България пенсията се превежда там, ако живее тук- получава я тук, като освен нея, получава и европейска добавка- която се изчислява като се събере българската и гръцката пенсия и сумата се извади от минималната за страната пенсия за ИКА/това е здравната каса в която се осигуряват работещите за друг, най-голямата и най-корумпираната/, т.е остатъка е тази европейска добавка, която е над 300 евро обикновено.
И тук настъпва голямата далавера- за българските адвокати, и за служителите в тази здравна каса

В Гърция българската емигранстката общост има малко по-различна структура , отколкото в другите държави.
Тук се броим на пръсти тези дето влизат , примерно в този форум. И защо?Защото в голямата си част сме омъжени за гърци.
ПОвечето емигрантки/ наистина почти само жени са- майките , бабите и съпругите -мъжете харчат парите в България/ работят работа, която не им дава възможност да ползват интернет, а доста от тях и не могат да ползват.
Не знаят и езика кой знае колко добре,  а и нямат време да тичат по институции.
На възраст са над 55 г , някои вече пенсионерки в България
Доверяват се на адвокат- обикновено българин, за да направи той документите.

# 197
Здравейте и от мен.Влизам да ви кажа най-новата новина,ние се родихме на 30 април в 13 и 35 мин.Тежи 2960 и 49 см. дълга.Родих секцио,тъй като малката нямаше никакви намерения да излиза нормално,но въпреки всичко крайния резултат беше великолепен.За сега това,друг път ще пиша повече.

# 198
Забравих да ви кажа ,че малката се казва анна-мария

# 199
крайния резултат винаги е великолепен:)
Да ви е жива и здрава девойката:)

# 200
да ви е жива и здрава и много да папка и да спи.....особено да спи, желая ви го от все сърце като изпатила мама на две диванета дето вече трета година не спят
да порасне здрава, умна и красива
много хубаво име

# 201
да ви е  жива и здрава момата и много да ви радва!

# 202
Честито! Hug . Да ти е жива и здрава, и много щастлива!

# 203
takuzi Да ти е жива и здрава девойката.Пиоши как сте,като се наспиш и ти остане свободно време Wink

# 204
Такузи да ти е жива и здрава малката и всички покрай нея да сте щастливи и да и се радвате! Пожелавам ти да бъде кротко бебе и да ви радва всеки миг! Бързо възстановяване на теб!
Като влезете в ритъм и ти остане малко свободно време ще чакаме повече информация и снимки на Анна-Мария!
Неки желая ти и при теб резултата да е такъв - малко слънчице!

# 205
здравейте мами!имам един въпрос знаели някои дали тук жаж Атина има български танци.благодаря ви предварително.

# 206
  • В подножието на планината
                          ЧЕСТИТ ДЕН НА МАЙКАТА!!!        
     НЕКА ВСИЧКИ МАЙКИ(бъдещи и настоящи) ДА СА ЗДРАВИ,И ДА ПОСРЕЩАТ С УСМИВКА  И ТЪРПЕНИЕ
        ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА МАЙЧИНСТВОТО!
!   

# 207
Честит празник на майката!
Честито на всички мамчета!
Честито момиченце на takuzi, да ти е жива и здрава.

# 208
Здравейте момичета!
Някоя от вас (омъжена за грък)  развеждала ли се е в Гърция? Естествено ще се консултирам с адвокат, но бих искала малко предварителна информация.
Накратко случаят е такъв: Съпругът след 6 години брак иска жена му и 2- годишното им дете, което още не ходи на ясла, да напуснат жилището и живота му и да го оставят "да диша свободно". Simple Smile
Кой завежда бракоразводното дело?
Какво се случва със самотната майка и детето, когато няма баби, на които да разчита, а триябва да издържа себе си и бебето?
Бащата не е ли длъжен да поеме някакъв ангажимент към детето си?
Въпросите ми са зле формулирани, защото в главата ми е все още хаос. Всяка информация би ми била полезна. Извинявам се, че внасям отрицателно настроение в хубавата ви тема. Предполагам, че съм офф-топик, за което съжалявам.

# 209
Bela,
в никакъв случай не напускай жилището.
Ако го направиш това може да се изтълкува в съда погрешно.
Примерно, че си  напуснала ти съпруга си и семейния дом и отнела детето му примерно.

Непременно се консултирай с  адвокат и то веднага, за да знаеш правата си и тези на детето.
Един добронамерен адвокат най-добре може да ти каже какво да направиш.
 Но съпругът  има ангажимент не само към детето, но и към съпругата така поне си мисля, че е в Гърция
За съжаление нямам някакво познания по тази тема, но ще се поразтърся:)

Общи условия

Активация на акаунт