Примерна схема за захранване (14)

• 39 075
  • 513
  •   1
Отговори
# 180
ani_d, благодаря за отговора за оризовата каша.
Момичета, някоя захранва ли алергично дете? Идея си нямам как да захранвам, по колко дни да чакам между различните храни? След еднократно даване на оризова каша, кога мога дам пак, ако няма реакция?Не мога да намеря хубава статия по въпроса: Първите храни - ред на въвеждане; алергени и алергии  от Библиотеката не ми се отваря. Лекуващият ни лекар каза първите храни да са ориз, елда и картоф, сега пък четох за алергия към елда  #Crazy.

# 181
easy, дъщеря ми е с АБКМ и отложих млечните за след 1 година.
С всичко останало захранвах без да бързам-по 5 дни съм въвеждала повечето храни,с изключение на тези,които изискват повече дни.
Реакция имаше само към рибно пюре на Семпер с много зачервено дупе.Според мен изчакай с елдата до 7-8 месец.
Имам няколко линка ,ако ти свършат работа:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=6843.msg100266#msg100266
http://www.bg-mamma.com/?action=article;id=265
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=225372.msg5034298#msg5034298
http://www.biberonbg.com/info/zahranvane_pri_alergii.htm

беба28,чушката може и печена и сварена да се даде.
Задължително се бели люспата.
За първото месо от Косе Босе:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=369501.msg10270356#msg10270356

Последна редакция: ср, 08 апр 2009, 19:19 от erota

# 182
Сливата му понесе добре и като пюре и като сок. Малко крушата дава газове не не много. Тиквата ни  запича ориза го разхлабва  Rolling Eyes
А зеленз чушкак как се дава  вари ли се или се пече?

Ми за глутена реших че е време понеже прочетох че ранното преди 4 месеца или късното дават проблеми а ние сме по средата. Изобщо не се съобразих обаче за млякото в плазмона, реших че е АМ ooooh! и сега какво да ги спирам ли бишкотките или да си ги давам в мали дози ако няма реакция някаква newsm78

Месцето от 20-сти ще почна да давам да минем в 7 месец Grinning
Мисля обаче пилешко или заешко е по -добре Thinking и двета са домашни.

Тогава може да дадеш броколи, според мен. Rolling Eyes
Мисля, че месото е с приоритет пред глутена и каквото месо да избереш стига да не е мазно не е грешно. И все пак аз бих избрала пиле  Simple Smile
Чушката се пече, бели се и се пасира.
За бисквитките, мисля, че за чешене на зъбките може да ги даваш, аз давам безглутеновите веднъж на 2-3 дни, като имаш предвид, че Михаела е с лактозна непоносимост. Но тяне изяжда цяла, половината и остава в ръчичката Joy

# 183
  • Бургас/Пз
Беба28, аз също си мисля че по-добре най-напред да въведеш месото и после глутена. Ние сме горе-долу колкото вас и досега съм въвела картоф, морков, тиква, пъщърнак и преди 4 дни почнах броколи. Ориз съм въвела в зеленчуковите пюрета, от вчера почнах елдата. От плодовете - ябълка, круша, слива, банан. Сега ще пробвам авокадо, зелена чушка. Карфиолът и тиквичката ги отказа категорично и затова не съм ги предлагала. След 10 дни ще въвеждам месото и смятам да е с пуешко или пилешко. На 8 месеца ще въвеждам глутена.

little_sweet_didka™,
аз също въведох ориза с пюрета, а не с каша. Сега почнах елдата и правя 50гр каша и добавям 100гр плод ябълка или круша, които предварително бланширам. Калоян обаче не изяжда цялото количество и затоваслед това го кърмя.

# 184
Добре де сега да спра бишкотите така ли  newsm78  така или иначе дадох четвъртинка да дам ли утре пак мъничко и така по продължително време по малко или да ги спирам.

# 185
  • София
Ами вие ме питате за "каша" ама ние каша не ядем, следобедното е купено плодово пюре с намачкан банан или настъргана ябълка, от вчера почнахме елдата за обед обаче, вчера беше с морков днес с червено цвекло, но тя пък е без глутен...мисля да въведа и още едно месо...незнам дали заек или агнешко, но все още не ми става ясно как да го въведа този глутен.....с просо? или някоя купена каша?

# 186
Просото е без глутен  Wink
безглутенови: ориз, просо, царевица, елда, капладжа
глутенови: пшеница, ечемик, овес, ръж

Спрямо съдържанието на глутен се подреждат така:   овес -> ръж -> ечемик -> пшеница
Следващото инфо е отговор на Косе Босе, който много ми хареса и копнах  Wink

1.Подходяща възраст ли е 8м. и една седмица за глутенаДа, напълно.
Има два подхода за въвеждане на глутен – около края на 6 м. и около 8 м.
Зависи от педиатричните школи. Европейските са по-уверени относно подходящата възраст, други – по-предпазливи.
Въпросът е да не се въвежда глутен прекалено късно т.е. след 9-10 м. - вероятността за проблеми е по-голяма (най-вече при предразположените деца), а и това ограничава ненужно менюто на едно по-голямо дете.

2. мисля да го въвеждам овес-ръж-ечемик-пшеница и първо да започна с  кашата безмлечна  с овес на Хип
Това е идеалният вариант за изреждане на зърната. Тук важното е да се знае каква е идеята т.е. как са степенувани зърната в зависимост от съдържанието на глутен и от вида на самия глутен. Тази последователност е свързана донякъде и със смилаемостта на зърната. Оттам нататък, ако няма възможност да се изредят всичките 4 зърна в тази последователност – не е чак такъв проблем. Добре е все пак да се мине през ечемик или евентулано ръж преди пшеницата.
Важното е да се почне с овес, овесената каша е отличен избор. След това ръжта и ечемикът се вкарват най-лесно с домашно приготвена храна – каша или пасирани зърнени ядки.

3.Как се въвежда в смисъл пак с няколко лъжички ли и до какво количество трябва да достигна?
Въвежда се като всяка нова храна – лъжичка по лъжичка. Няма точни препоръки кога и за колко време трябва да се стигне. Около седмица за пълна доза овесена каша е добре.

4.Всеки ден ли се дава и в продължение на колко време ?
В началото – всеки ден или възможно най-често. Поне през първия месец.
Това се отнася за глутена като цяло. Може да се дават овесени продукти за по-продължителен период от време, може да се редуват с другите глутенови храни. Също толкова важно е глутенът да се дава в нормални дози – не че е задължително всеки ден по една доза овесена или друга каша в рамките на първия-втория месец, а най-вече да не се пропускат по няколко дни без глутенови храни.

# 187
  • София
Shada страхотен отговор! Много ти благодаря!

# 188
Каква е дозата месо и сирене, която трябва да се приема на ядене през десетия месец?
Благодаря!!!

А кисело мляко добре ли е да се яде?

# 189
здравейте,
бих искала да споделя и аз за захранването. Голямата ми дъщеря захраних с такъв страх и толкова въпросителни - това д али може ,колко да давам,кое първо,кое второ и т.н. но в един момент започнах  дори да си импровизирам. Започнах с оризова каша, след това след дълго чудене кое да бъде първо зеленчуково или плодово  въведох зеленчуковото,след него плодовото. Нито веднъж несъм купила готово пюре,всичко сама приготвях в къщи. Незнам дали е правилен този начин ,но съм дововлна и мисля по същия начин да захраня и  малаката бебка.  Каката захраних на 5 месеца понеже беше на смесено хранене- кърма и АМ ,сега бебка е на 3 м и все още е само на кърма,ако се наложи да давам АМ ще захраня на 5 м. естествено имам и мн въпроси и ще се възползвам от тази темичка за след 2-3 месеца:)

# 190
Моля за съвет Косе Босе и другите сведущи  Praynig

Захраних на 5.5 месеца (значи преди около 2 седмици) с картоф, домашен. Вкусът му беше приет с отвращение, въпреки че малката отдавна проявява любопитство към храната и с охота грабва първата лъжичка. Давах го 3 дни, но не стигнахме до повече от 2-3 лъжички - все повече не й харесваше. А освен това й докара ужасни миризливи газове и я запече (за сефте от раждането я спохожда такова нещо, не е яла-пила нищо друго освен кърма), затова реших да го спра.
След това въведох тиква - 8 дни, и пащърнак - 5 дни. Тях по ги яде, на тиквата стигнахме до половин бурканче Хип.
Реших да продължа с готова тиква+картоф, че да го въведа тоя картоф пусти. Тъй като в пюрето тиквата преобладава като вкус, прие се. Обаче се оказа, че картофът е само 12% от състава, тоест при нейното ядене от максимум 50 грама, приема 5-6 грама картоф на ден. Ще се брои ли за въведен след няколко дни с това пюре?
Питам, за да мога после да го давам в други смесени пюрета - например тиквичката фигурира на пазара само в комбинация с картоф.
Днес купих готовото картофено пюре на Семпер с намерението да я пробвам и с чисто купешко, но се оказа отвратително като вкус и текстура за мен самата и реших да й го спестя.
От моркова засега се въздържам като запичащ, но до седмица-две ще въведа и него.

Искам да попитам и какво следва след първите пет-шест зеленчука. Каша, плод?

# 191
Моля за съвет Косе Босе и другите сведущи  :pray

След като е даван няколко дни картофът се счита за въведен. PeaceПосле може да продължиш с друг зеленчук напр. зелена чушка или зелен фасул(придават на пюрето приятен вкус),а също може и каша.Като начало оризова безмлечна е много подходяща.След нея може царевица,елда.Ако някой вкус не се е харесал след седмица-две опитай пак.Те мъниците си променят предпочитанията бързо! Simple Smile

# 192
Косе Босе, имам един въпрос, който мисля, че е свързан с темата. В алтернативни източници /подкрепящи вегетарианството/ съм чела, че млечните продукти не само не доставяли калций на организма, а дори водели до обезкалцяване и само растителният калций се усвоява пълноценно newsm78
А какво мислиш за суровоядството при малките деца?
Много благодаря на всеки, който може да вземе отношение по въпроса Hug

# 193
Заповядай, това е от записките ми  Wink които съставих благодарение на Косе Босе   bouquet

Кисело мляко може преди 1 год. Препоръчителната възраст в специализираните източници за детско хранене(!) варира между 8 и 10 м. Това се отнася за киселото мляко и сиренето. Оттам нататък е въпрос на личен и/или информиран избор.

Сирене ==> 30-40 г дневно до 1 год

Месо

Количество месо по месеци
Зависи от педиатричната школа.
Зависи кога се въвежда месо (на 6 или 8 м.)
Зависи дали се предлага всеки ден.

Формула за количество месо
- започва се с 10 или 15 г
- всеки месец се увеличава с 5 или 10 г
- на 1 год. се достига количество между 30 и 80 г

Количество месо на 1 год.
Няколко примера за количество месо, което трябва да се достигне на 1 год. - най-често срещаната препоръка в различните схеми:
- българските: около 50-60 г
- руските: 70-80 г
- френските: 30 г
- испаноезични: 40-50 г или повече
- американските, канадските: 50-80 г
  и т.н.

# 194
Shada, благодаря ти за отговора!
Излиза, че нищо не съм напрявила вярно - месото го въведох преди около десетина дни (преди съм и давала да кусва от моето, но в малки количества). Сиренето въвеждам сега, може даже да се сметне за въведено, тъй като го е яла вече три пъти. Значи и за месото и за сиренето съм била закъсняла.
А за глутена - отдавна съм дала овесени ядки, но хляб не бях. Сега започвам да давам по повече от трошички...

Тези грамажи нищо не ми говорят - как изглеждат 30 гр?

Иначе месото смятах да го предлагам два пъти на седмица, защото така ми се струва, че е здравословно. Педиатърката ни посъветва обаче да е през ден. Сирене пък не искам да предлагам заедно с месото, тъй като е лоша комбинация за храносмилане - значи в месните дни няма да давам...

Общи условия

Активация на акаунт