Примерна схема за захранване (14)

• 39 119
  • 513
  •   1
Отговори
# 165
...По колко АМ ще е удачно да добавям към твърдата храна, като се има на предвид,че до сега не съм замествала хранене.Към кашата сухо АМ ли се добавя,или тя се разтваря в готово АМ?
Това долу-горе е и един от моите въпроси.

ani_d, благодаря. Всеки отговор е от полза.

... - днес една лъжичка, утре 2 и така на 6 ден давам 6 6 лъжички и после въвеждам новата храна, като добавка към вече въведената, по същия начин. Така за месец ще съм въвела 5 храни, ако всичко се приема добре  Praynig
 Бавно ли е според вас? Задължително ли е да се измести едно кърмене с твърда храна?

Притесняваме, че така ще въведа по късно месото примерно  Confused А, всъщност, кой храни трябва да са въведени преди да се въведе месото? При въвеждането на каши - кой са за предпочитане -от кутийте или от бурканчета?

Правилно си се насочила според мен. Аз през първия месец въведох 4 зеленчука (тиква, картоф, тиквичка, морков)  и един плод. Втората половина на 2я месец вече въвеждам месо, като преди това въведох две каши (ориз, елда) и още един плод (круша).
Така че мисля не е късно за въвеждане на месото. Преди месото (освен няколко зеленчука и плодове) са кашите. Можеш като мен да въведеш поне две или повече даже, да има поне две седмици каша преди месото.
Не е изобщо задължително да се замества кърмене, препоръките са до 1 година да е се замества млечно хранене (с кърма или АМ).
Аз лично съм ползвала каши безмлечни Ориз на Милупа и Елда на Хип.

Моля ви момичета, грам се пише "г", не "гр.", нито "гр". Не ми се сърдете, че поправям и не отваряйте спор, че не му е тук мястото (вече ми се е случвало в друга тема), който иска да се поправи, който не... нека освен свободно, пишем грамотно!

Последна редакция: вт, 07 апр 2009, 00:00 от Piaf

# 166
записвам се, че много съм изпуснала, а вече нямам никакви идеи какво да въвеждам

# 167
  • София
И аз моля за съвет, нашия режим е :
7:30-8:00 кърма
10:30-11:00 кърма
13:30-14:30 месно или домашно зеленчуково пюре
17:00-18:00 плодово пюре с намачкан банан или настъргана ябълка
20:30 кърма
Захранването започна на 6 месеца, и се питам дали да въведа вече глутена и как? Нямаме родови обременености с алергии към каквито и да е храни. Дали да не взема някоя каша с глутен направо?
Иска ми се да му направя и домашен ориз със...спанак да речем, може ли? И въобще...зациклихме на този режим и се чудя дали да не почнем кашите? Какво ще ме посъветвате? С каква да започнем?

# 168
и аз се записвам,че ми предстои въвеждането на глутена и всичко по темата ще ми бъде полезно  Simple Smile

# 169
Така за месец ще съм въвела 5 храни ... Бавно ли е според вас?
Задължително ли е да се измести едно кърмене с твърда храна?

Притесняваме, че така ще въведа по късно месото примерно ?
А, всъщност, кой храни трябва да са въведени преди да се въведе месото?

Захранването не е бавно, а предпазливо.
След добрия старт постепенно храните започват да се въвеждат по-бързо и до 10-12 м. спокойно ще се вместят всички основни групи храни.

Кърмене се замества възможно най-късно:
- В идеалния случай около 1 год.
- В минималния случай около 9 м. например.

Заместването на кърмене зависи от детето – правилото за заместване на кърма с храна зависи от това колко мляко приема детето през денонощието. На възраст 6-9 м. стомахчето все още е малко и се предполага, че нужното количество мляко от около 700-800 мл дневно ще се набави от предлагане на мляко към всяко твърдо хранене. Затова най-сигурният подход е да се дава първо мляко, след това храна, или пък да се дохранва с мляко.
При по-големите дечица зависи как и колко често сучат – дали е истинско хранене с мляко, дали е само за успокоение, дали кърменето е навик преди заспиване и т.н. В зависимост от това се преценява горе-долу дали детето има нужда от кърмене преди или след хранене и в кой момент да се замести едно кърмене, после две и т.н.

каша – зеленчуци или плодове – месо
зеленчуци или плодове – каша – месо

(най-често срещани схеми на захранване)

зеленчуци или плодове – месо – каша
(Ла Лече Лига)

каша – месо – зеленчуци или плодове
(най-новите промени, само в някои схеми на захранване)

Във всички тези случаи месото може да се въведе около месец след захранването т.е. в края на 6 м. или в началото на 7 м.
Месото се въвежда 1 или 2 месеца след началото на захранването.
Актуалните тенденции са по-ранно въвеждане.

# 170
… моят син е с чувствителна кожа и често му се появяват обривчета, които не винаги разбирам от какво са ….
Първото предположение обикновено е храна, но реално другите фактори са много по-вероятни от хранителна алергия.
Имаше едно интересно проучване точно по този въпрос от миналата година – родителите на близо 300 изследвани деца предполагат, че имат някаква алергия към храна (на база обриви най-често). Оказва се, че едва 27 деца са действително алергични към храна.

... джоден и коприва заедно, надявам се да не е проблем.
... така както е мога ли да я замразя в бурканчута, защото това ни е последната коприва за сезона?
Подправките не е нужно да се въвеждат отделно.
Копривата може да се замрази в суров вид подобно на зелените подправки – при готвене се слага директно във вряща вода без размразяване. Може да се замрази в стъклени бурканчета, но не е желателно поради съображения за сигурност; по-добре в пластмасови съдове, на които има знак, че са подходящи за дълбоко замразяване.

мислите ли че има проблем ако давам два поредни дни месо,после два поредни дни зеленчуково пюре с жълтък?
Няма проблем.
Идеята да се редува месо през ден може да се спазва за седмицата – половината дни са за месни пюрета, половина за безмесни. Жълтък може да се дава на същия принцип, но може и по-рядко, 2-3 пъти седмично.

... моля те за коментар на съдържанието на тези бишкоти ...

От 8 м. най-рано могат да се дават бебешки продукти с обикновено краве мляко.
Бишкотите с АМ е чудесен вариант, за да бъде млечното хранене пълноценно за възрастта.

Протеините на сухото мляко вероятно не са обработени както при адаптираните млека т.е. въвежда се краве мляко. Самото мляко е обезмаслено или с намалено съдържание на животински мазнини, за да бъде по-лесносмилаемо; ниската масленост се компенсира с добавката на растително масло, за да бъде продуктът достатъчно калоричен и богат на полезни мазнини. Нямам идея за млечните протеини, означени като добавка на Плазмон. Другите съставки за разрешени обичайни добавки – инулинът, киселините.

# 171
Косе Босе БЛАГОДАРЯ!!!   bouquet

Piaf
Благодаря и на теб. Сега видях твоя отговор  Embarassed

Последна редакция: вт, 07 апр 2009, 14:25 от marojinka

# 172
  • София
Благодаря, Косе Босе  bouquet
Май не е удачно да ги давам тези бишкоти сега...Ще поизчакам малко, първо ще си въведа маслото и сиренето и тогава. Тамън ще сме  и малко по-големи.

# 173
Захранването започна на 6 месеца, и се питам дали да въведа вече глутена и как? Нямаме родови обременености с алергии към каквито и да е храни. Дали да не взема някоя каша с глутен направо?
Иска ми се да му направя и домашен ориз със...спанак да речем, може ли? И въобще...зациклихме на този режим и се чудя дали да не почнем кашите? Какво ще ме посъветвате? С каква да започнем?

Преди глутена, трябва да въведеш безглутеновите каши (ориз, елда, царевица...) - за препоръчване първата ориз/кафяв ориз (купена или пък домашна).
Кашите добре се комбинират със следобедните плодове. Когато аз въвеждах каша обаче, няколко дена (3) размених поредността: каша + плод на обяд, зел./месно пюре след обед, за да следя за реакции (както би трябвало да е с всеки въвеждан нов продукт).

Първа безглутенова каша 7 дни, после още една пак 5/7 дни. Или нов плод/зеленчук след първата и после втората каша (прим. елда/ царевица). Това е според предпазливото захранване.

Като въведеш ориза, мисля че няма проблем да правиш дом. каша, но специално за спанака ето какво имам записано от Косе Босе:
- може след 8 м.
- най-добре 10 м.
- алерген (в тази категория са другите зелени листни зеленчуци – лапад, коприва и пр.)
- високоцелулозен (термично обработеният спанак има 3-4 пъти повече фибри от пресния)
- добър витаминен и минерален състав в детското хранене (витамин А, калций, желязо и др.)
- нитрати (един от най-нитратните зеленчуци)
- съдържа добро количество желязо (въпреки историята за сгрешената запетая е добър източник на желязо, но то е слабоусвояемо заради целулозата и оксаловата киселина)
Спанакът е трудносмилаем и се препоръчва на по-късен етап, около 10 м. в общия случай или 12 м. при дечица с чувствителен стомах. Може и малко по-рано от пюре, тъй като в този случай е доста малко количество (не е толкова тежък за стомахчето) и от бебешки храна (заради нитратите).

Всъщност като ти прочетох пак поста, не разбрах въвела ли си безглутеновите каши, защото ако си, извинявай за обясненията  Embarassed
В този случай, добре е да започнеш глутена с овес. Има готови каши, Hipp например.

# 174
  • София
Piaf тенкю менкю!  Hug Значи, за мен ориза си го броя за въведен, заради ориза в купените пюрета, той следобед в повечето случаи яде купено пюре с намачкан банан или ябълка. Месните пюрета също са купени и смесени с домашно приготвени зеленчуци.
Иначе днес му направх елда с морков, хареса му...утре мисля да я смеся с червено цвекло или праз...така смятам 5-6 дни да си хапва на обед от нея или следобед с плод....по на там обаче какво?  newsm78
Забравих да напиша в предни пост, че на следобедното плодово пюре се дохранваме с кърма.

# 175
Така........ и аз зациклих. Имаме въведени
зеленчуци - картоф,тиквичка, тиква, морков, зелен фасул.
плодове - ябълка, круша, синя слива, праскова, кайсия, банан, авокадо.
каша - оризова, елда

Днес дадох 1/4 бисквита плазмон в млякото, с което искам да въведа глутена. Той колко време се въвежда всъщност и всеки ден ли трябва newsm78 
И след това какво да давам?

Някакви идеи за зеленчуци? Малко ми се ивждат и в общи линии въртим все едно и също. С чувствително стомахче е та несмея карфиол заради коликите. Грах става ли?

Искам и някакви подправки да слагам, копър и магданоз пролем ли щ е са?

# 176
Така........ и аз зациклих. Имаме въведени
зеленчуци - картоф,тиквичка, тиква, морков, зелен фасул.
плодове - ябълка, круша, синя слива, праскова, кайсия, банан, авокадо.
каша - оризова, елда

Днес дадох 1/4 бисквита плазмон в млякото, с което искам да въведа глутена. Той колко време се въвежда всъщност и всеки ден ли трябва newsm78 
И след това какво да давам?

Някакви идеи за зеленчуци? Малко ми се ивждат и в общи линии въртим все едно и също. С чувствително стомахче е та несмея карфиол заради коликите. Грах става ли?

Бисквитите Плазмон са с краве мляко, нали знаеш? Защо не пробваш да въведеш глутена със сухарче без мляко - Goldis например или с овесенакаша е най-добрия вариант и все пак ми се струва, че сте много мънички за глутен, но ти си знаеш   Rolling Eyes

Може да включиш пащърнак, царевица (с пюре или каша - има едно пюре на Bbebvita царевица с тиквички много се харесва от бебетата), каша просо също. А, чувствителното стомахче как понесе сливата?

# 177
Сещам се и за зелена чушка,сладък картоф,броколи/евентуално може да се подуе коремчето/.
Карфиол и грах-не
Магданоз,копър-от 8 месец

# 178
беба28 , мисля, че е по-добре да въведеш първо месото, след това глутена.

little_sweet_didka™, ти изглежда по-набързо въвеждаш. Доколкото разбрах наистина ти следва глутена, все пак още седмица две можеш да въвеждаш допълнителни неща от вече въведените групи (месо, безглутенови зърнени - царевица напр., плодове или зеленчуци). А каша след обед само плод ли е? Ако да, смеси я със зърнени (ориз , елда,..) примерно 1:1.

# 179
Сливата му понесе добре и като пюре и като сок. Малко крушата дава газове не не много. Тиквата ни  запича ориза го разхлабва  Rolling Eyes
А зеленз чушкак как се дава  вари ли се или се пече?

Ми за глутена реших че е време понеже прочетох че ранното преди 4 месеца или късното дават проблеми а ние сме по средата. Изобщо не се съобразих обаче за млякото в плазмона, реших че е АМ ooooh! и сега какво да ги спирам ли бишкотките или да си ги давам в мали дози ако няма реакция някаква newsm78

Месцето от 20-сти ще почна да давам да минем в 7 месец Grinning
Мисля обаче пилешко или заешко е по -добре Thinking и двета са домашни.

Общи условия

Активация на акаунт