Швейцария - фондю, реклета, шоколади, и дружина майки млади!

• 51 068
  • 739
  •   1
Отговори
# 675
Привет и от мен вече от Швейцария,
нашата ваканция приключи, от утре в четвърти клас  Crazy Crazy.
А и се захващам да майсторя торта за рожденият ни ден. Ако стане нещо ще показвам снимки  Hug Hug
Амейче, не знам дали ще дойда в сряда. Защото в четвъртък пуберите ще ме побъркат и трябва да се приготвя.

# 676
Кате имам едно въпросче към теб  Praynig. Къде се кандидатства за тагесмутер, как точно става?  Hug Hug

# 677
аааа това с тагесмутер-а и мен ме интересува,защото се чудех как мога да докарвам някой лев/франк като си гледам детето същевременно:) чудех се дали няма някаква опция като тагесмутер,ама да гледам чуждите деца заедно с моето:) откакто родих май съвсем се отказах да си "зарязвам" бебето и немисля да почвам скоро работа,а честно казано....ще издъхнем,или по-точно мъжът ми ще издъхне.работи на две работи,но нещо май не ни стигат въпреки това парите.

# 678
  • София
Здравейте, чета темата ви често, защото Швейцария ми е мечта отдавна.. за сега все още далечна, но все пак сериозна. Simple Smile
Поне още 1-2 години трябва да сме си в Бг, но искам от сега да се ориентирам.
Интересува ме, как стои въпроса с училището при вас - от колко години започват училище децата и има ли български училища? Ако няма възможност за българско училище, има ли поне такова на английски?
Синът ни е на 5 г.  и предполагам, че ако някой ден тръгнем към Швейцария, той ще е тръгнал в Бг на училище. Смятам да засиля изучаването на английски език, за да може да се оправя поне малко, където и да отидем. А ако знае немски по-добре ли ще се оправя?

Извинете ме, доста съм объркана, но все от някъде трябва да започна да се информирам  Hug

# 679
Lara Това с детенце ще ти е най - малкият проблем. Моето дете за 3 месеца проговори немският и то в Германия, където не се набляга чак толкова на интеграцията. А като знам тук какво е и по бързо ще се интегрира детето. Иначе училище се започва като в БГ на 7. В училище моето дете си има отделна учителка която се занимава само с нея по 1 час на седмица ( това се определя индивидуално), въпреки че тя учи 1 година в Германия и една година в немско училище в БГ. Децата се интегрират бързо за разлика от нас възрастните.  Peace За БГ училище до колкото знам има в Цюрих, но то е по - скоро във вид на курс. За английският не се притеснявай, така или иначе в 3 клас започват да го учат, а в 5 или 6 започват с френският.
Маритке аз вече шзех да побеснявам вкъщи без работа и за това питам, моето дете вече е голямо и ми е време да се занимавам с нещо.

# 680
Здравейте момичета,нахлувам в темата ви с няколко въпроса и ще съм благодарна ,ако ми отговорите.Разведена съм с дете на 4г6м.Работила съм преди 8г в Швейцария и в момента обмислям дали да кандидатствам отново за работа,та въпроса ми е имам ли право да си взема детето  и как стои въпроса с детските градини в Швейцария?Ще мога ли да си гледам детето сама-по професия съм мед.сестра?

Маргито , много е трудно да те вземат на работа в Швейцария като мед сестра.Обявите са адски много аз вече година търся, но от никъде нищо.Направо си е късмет.Квоти за България и Румъния има и рядко се изчерпват докрай , но въпреки това никой работодател не ще да се занимава с разрешителни. И особено от БГ. Все още не са убедени в знанията и уменията ни , да не говорим че има и куп други причини да са мнителни към източна Европа. Аз наблюдавам обяви от месеци свободни и пак търсят и търсят и все не съм подходящ кандидат  Sad

# 681
  • София
monechka , благодаря  Hug
Излиза, че немският е по-важен от френският език - така ли е навсякъде или зависи в коя част на Швейцария си?

# 682
LaraНе знам как е в френската и италианската част, но тук в немската е така. Има го и момента, че децата не винаги учат немски, а по скоро Швейцарски. Въпреки че официално е забранено да се говори в училище на диалект, но това си зависи от учителката. Нашата предишна учителка само си говореше, че трябва да е чист немският, а говореше на децата на диалект. Но за моя радост сегашната им е казала, че не говори Швейцарски.

# 683
Монечка, стана ми интересно защо мислиш че в Германия не се набляга на интеграцията  newsm78 Аз съм много доволна  от градината на децата, те са по цял ден там, може би защото има много чужденчета от всякакви народности и интеграцията не е толкова трудна...може би даже на немчетата е по-трудно да се интегрират към чужденчетата  Crazy Как е точно във Швейцария? newsm78 И понеже ти имаш опит и от двете страни, би ми било интересно да споделиш коя страна според теб е с повече плюсове  Simple Smile
Аз направо си заседнах във вашата темичка, но нали по съседски  Simple Smile

Верди, наистина и сестра ми го изпита това с работата...даже 2 пъти. Още 2000та се мъчеше да остане в Швейцария и нищо  Tired Но пък мисля, че за дом е по-лесно, защото там обикновено са по-малко местните желаещи  newsm78

# 684
Привет и от мен момичета,ние още сме в България.От идването не сме се спряли,та като си дойдем в Швейцария ще си почиваме от почивката.
  Маритка как сте с малкия,сигурно е порастнал много:))

И мен много ме вълнува въпроса с интеграцията за детето,защото ние в къщи само български говорим и сигурно ще му е по трудно на детенце.
 Монечка успех с тортата да я покажеш после:)) Аз сега съм на вълна погача,че в събота ще се кръщаваме:)

# 685
монечка,ти си добре,защото можеш и нещо,което не изисква вкъщи да си стоиш да започнеш,ама аз......хем ни трябват пари,хем пък не ми се мърда вече от бебето.преди други сметки си правех,ама са били без кръчмар Joy

мацинка,добре сме,като изключим обърнатия ни режим.днес сме на лекар там,където вие ходите,но при другия или другата (неразбрах мъж или жена е),че нали вашата лекарка е отпуска.после като се върне ще почнем при нея да ходим:)

# 686
zayo То Германия е доста голяма и сигурно навсякъде е различно, аз имам опит от Манхайм и Валдсхут – Тинген (шторото е на границата с Швейцария). В Манхайм е пълно с чужденци и по - точно турци. Когато отидохме да живеем там, Габриела тръгна директно в нормален клас в който по - голямата част от децата бяха немци. А тя милата не знаеше и една дума немски. Имаше някакви часове в интеграционният клас но те бяха първите 3 дни и понеже всички бяха много по - големи от нея учителката й прецени че няма как да ходи там. И съответно я оставиха в нормалния клас само. Ние обаче намерихме една занималня в която да ходи след училище и там вече нещата се промениха. За отрицателно време проговори езика и всичко си дойде на мястото. След 3 месеца се преместихме на Швейцарската граница и там си беше в нормален клас без никакви странични занимания по езика или каквото и да е.
Тук обаче, когато дойдохме се започнаха едни тестове занимания само за нея с отделна учителка. Първите 2 седмици беше почти постоянно с нея и след това я пуснаха в нормален клас. И до сега си е с тази учителка, само че с намалени часове.
Хубавото на Швейцарската система е, че не ги натоварват децата толкова много. И го няма този твърд тон като в Германия. Всичко става с добро.
Като цяло поне от моя опит си мисля, че в Швейцария е по - добре за отглеждане на дете. Още нещо което се сещам за тук и което много харесвам е индивидуалният подход на учителите. Тук не сме имали родителска среща за всички деца, винаги се правят поотделно за всяко дете.  Peace
macinka Не се притеснявай за твоето детенце, то ще се интегрира доста бързо тук, стигат му разходките по спилплацовете и контакта с другите деца. Аз познавам и други семейства които са само българи и техните деца нямат никакви проблеми с интеграцията  Peace
Сега спирам, че започвам да майсторя тортата. Ако стане ще показвам снимки  Praynig Praynig

# 687

Ето момичета това е моето произведение, боята не боядиса нищо и се наложи да прикривам пораженията. Но най - важното е че на детенце много й харесва

# 688
браво,монечка! като за първи опит си е чудесно. и аз прикривах поражения на мойта първа торта Mr. Green

# 689
Много съм доволна от резултата, и утре като и сложа сметаната и перличките пак ще ви я покажа  Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт