Кевинчоо.. - Не бе мамо,викаме му Кевчо.

• 24 463
  • 480
  •   1
Отговори
# 360
  • E-CLM & CH-VD
Честно казано, с колкото китайци и японци да съм се запознавала, всички имат към името си и едно "нормално" да го наречем, име. Например Дзян Мин Сън, се представя като Питър Дзян Мин Сън. И не смята, че е проблем, напротив, улеснява в пъти комуникацията.

Горкият Джеки Чан, така го съжалих милия, ще взема да му пиша и да му изнеса една лекция по родолюбие.  ooooh!

# 361
И това ако не е комплексарщина  ooooh!
Горките японци ,китайци и т.н. , къде са тръгнали да ходят по света с тези смешни имена, живи да ги оплачеш hahaha
Покрай работата съм общувала с доста китайци и повечето от тях когато работят с европейци се представят с европейско име, което са си избрали. Даже тези, които са си в Китай и само вдигат телефона... Не знам дали Диана и Йоланда с дръпнатите очички са комплексарки или просто са практични и не искат половината ден да им минава в обяснения как точно им се пише и произнася името  Crazy

# 362
Аз пък продължавам да се чудя какво ли смятат съфорумките, на които името Лусия (пак се хващам за тази Лусия, значи  Mr. Green) им звучи толкова чуждо и родоостъпническо, за вече вписалите се в българския именник Людмила и Моника?
И дали Лукас, например, ще отнесе повече недоволство от Теодор или Виктор?  Thinking

# 363
Леле, сега пък в коя крайност отидохме! Бързо, тези дето не са с универсални, англозвучащи имена да ги сменят, че как ще ги разберат по телфона Crazy

# 364
Бързо, тези дето не са с универсални, англозвучащи имена да ги сменят, че как ще ги разберат по телфона Crazy

Да си ги носят, кой ги спира! И още по-добре - да си ги носят с гордост! Ама да обясняват как тези родители, които гледат малко по-далновидно към бъдещето на детето си (кои конкретно обосновано, кои просто като вероятност), че са комплексари... на мен лично ми идва малко в повече.
И не ми се иска след време дъщеря ми, (която още не е родена  Crazy) когато постъпи в някой от реномираните световни университети (дай Боже, ако иска и има нужните способности!) да повтаря 5 пъти името си и накрая пак да я нарекат ДесислИва, например  Wink.
Но това, разбира се, е само един довод, един от многото,които бих взела под внимание, когато избирам име. И далеч не е решаващ.
В крайна сметка всеки си кръщава децата по свое усмотрение, затова родителите са тези, които дават името, а не племенния съвет, събранието на входа или администрацията на местната власт  Mr. Green

# 365
когато бях малка много си мразех името, но сега се радвам, че нашите са ме кръстили така. казвам се соня.

# 366
  • Плевен
Аз се изказах по темата отдавна, но вчера си говорихме с майка по въпроса и тя ме подсети за нашата съседка на село баба Пътка, кръстена съответно на баба си Вътка и дядо си Петко. Та се чудехме как ли са я писали в личната карта с "u" или "а". Ама кой по онова време ти е мислел за изписване на имената на латиница...
Иначе децата като решат да се подиграват няма спиране. Имах като малка приятел Мартин, но баба му се казваше Динка и ние му викахме Пъпеш, че бил кръстен на баба си Динка  Laughing

# 367
Аз се изказах по темата отдавна, но вчера си говорихме с майка по въпроса и тя ме подсети за нашата съседка на село баба Пътка, кръстена съответно на баба си Вътка и дядо си Петко. Та се чудехме как ли са я писали в личната карта с "u" или "а". Ама кой по онова време ти е мислел за изписване на имената на латиница...
Иначе децата като решат да се подиграват няма спиране. Имах като малка приятел Мартин, но баба му се казваше Динка и ние му викахме Пъпеш, че бил кръстен на баба си Динка  Laughing

Уби ме...  hahaha

# 368
Според мен пак се измества темата - естествено, че има много хубави чужди имена, които може би за следващото поколение ще звучат съвсем по български
Аз съм от привърженичките на БГ имената, но не в смисъла да е на всяка цена, а в случаите, когато има бг вариант детето да се кръщава с това име, а не с чуждата транскрипция - в смисъл Михаил, а не Майкъл, Стефан, а не Стивън, Иван, а не Джон и пр.

# 369
Честно казано, с колкото китайци и японци да съм се запознавала, всички имат към името си и едно "нормално" да го наречем, име. Например Дзян Мин Сън, се представя като Питър Дзян Мин Сън. И не смята, че е проблем, напротив, улеснява в пъти комуникацията.

Горе-долу.  Grinning Запазват си само фамилията, малкото име изцяло го заменят с 'европейско'.  Grinning Аз ги разбирам - работят предимно с чужденци и за тях е адски трудно да запомнят целите им имена. А и те си сменят името само на визитка, а не официално (това не биха го направили за нищо не света). Обаче те да видиш какви имена слагат - то не са Ябълки, Портокали, Банани и всякакви щуротии, та чак аз, дето се пиша либерална, умирам от смях.  Grinning

# 370
Според мен пак се измества темата - естествено, че има много хубави чужди имена, които може би за следващото поколение ще звучат съвсем по български
Аз съм от привърженичките на БГ имената, но не в смисъла да е на всяка цена, а в случаите, когато има бг вариант детето да се кръщава с това име, а не с чуждата транскрипция - в смисъл Михаил, а не Майкъл, Стефан, а не Стивън, Иван, а не Джон и пр.

Да си дойдем на думата  Peace

# 371
  • густо майна Филибето
А Юнак Крали Марко?!....все за това магаре  Crazy

Марко си е чуждоземско име, що ли не кръщават и така?  Mr. Green

# 372

Да си дойдем на думата  Peace

Тъй де, аз ще си го кръстя Иван, пък нека му казват Джон. Но ще му обясня, че Иван е много хубаво име.
Пък Барак Обама успя дя стане президент, въпреки че не е Кевин или Стивън. 

# 373
Не мисля, че темата се е изместила, просто обсъдихме друг аспект.
Под това и аз се подписвам.
Мисълта ми изобщо не беше, че всички трябва да са Кевин и Стивън, а че бих избегнала име, което на основните европейски езици звучи смешно или е непроизносимо. Не за друго, просто смятам, че името трябва да се носи със самочувствие, където и да си, а не да усложнява живота на детето ми. Колкото до националната гордост, не смятам, че идва от името, а от възпитанието и личните убеждения, които човек сам си изгражда в съзнателна възраст. Peace

# 374
Пък Барак Обама успя дя стане президент, въпреки че не е Кевин или Стивън. 

... и едва ли подозира какво означава името му на български  Joy Joy Joy

Общи условия

Активация на акаунт