Великобритания - тема 23, Великденска

• 20 569
  • 319
  •   1
Отговори
# 195
Честит празник на всички!   bouquet  bouquet  bouquet

# 196
  • Bristol
Ееее, момичета, да бяхте се разходили до Бристол  Grinning Страхотно слънце вчера и днес, дори тен си имаме! По къси ръкави се мотахме. Вера не очаквахме такова време и набързо спретнахме един пикник в парка до моста на Брюнел. Районът там е прекрасен, много зелено. А гледката от хълмовете и моста, впечатляваща. Днес обаче бяхме подготвени и изкарахме деня в зоопарка, пак пикник. Бяха организирали и търсене на яйца, демонстрация на дресировка на животни. Както винаги, добре подготвени  Grinning
Отбелязахме този Великден, остава още един следващата неделя  Mr. Green

Честито на празнуващите цветя   bouquet

# 197
  • Манчестър
Здравейте, много мерси за пожеланията Hug

За този IRL изчетох всичко на сайта, има доста двусмислици, но ми стана ясно, че мога да пускам документи сега, само не ми е ясно тази огромна такса като ми я вземат, после за гражданство пак ли 1000 паунда трябва да давам  newsm78 Ако е така, въобще няма да започвам процедурата

Това с времето сега за първи път го почувствах осезаемо, толкова исках да излизаме повече тези дни, но не става. А май вече пипнахме и първата хрема

Само хубави емоции желая, мислех си за Мари, какви ли адмирации получава в момента от свеки Laughing Чакам разказа с нетърпение Laughing

Ще се опитам да ти го обясня с две думи.
Преди 2007 г (преди ЕУ) всички БГ бяха по Imigration Rules.
След 2007 (вече ЕУ) всички БГ са по Europian Law, с малки изключения.
В твоя случаи(абстрахираи се,че сме европеици),ако си била с Work Permit отпреди 2007, продължаваш да си работиш при същия работодател и имаш 5 години(от датата на визата ти), не си вземала син сертификат , да, имаш право да подадеш за ИЛР. Можеш да подадеш не по рано от 28 дни преди изтичане на визата ти. Ако подадеш след тоа, при евентуален отказ няма да имаш право на обжалване.Както и Дорет ти каза, в последните 5 г трябва да не си била извън страната повече от 450 дни, а 90 дни от тях в последната година, направи си хубаво калкулацията,поне оставам с впечатлението ,че си родила в БГ и си била известно време там.
Бих казала добрата новина(поне знам от няколко човека),че апликацията не се плаща, но имаи предвид,че те са по ECAA споразумението,т.е.self-employed не са плащали за ИЛР.
Съветвам те да отидеш на място в Кродиън, направи си апоинтмент по телефона, ще си вземеш ИЛР на деня, стига всички документи да са ти наред, мисля.че пак е безплатно, но трябва да попиташ за да се потвърди.
После 1 г трябва да чакаш за да подадеш за citizenship...тогава със сигурност си плащаш пълната цена - възрастен+дете...мисля,че няма да държиш пак изпита за Life in the UK.
Ako имаш въпроси,питаи..

# 198
  • UK/София

Честит празник на всички носещи цветни имена!

в последните 5 г трябва да не си била извън страната повече от 450 дни, а 90 дни от тях в последната година, направи си хубаво калкулацията

Откакто влязахме в ЕС на паспортите не бият печати за влизане и излизане извън страната дори и на децата.На митницата показваме само лични карти.Как тогава могат да разберат колко време някой е бил извън страната, винаги ми е било много чудно?Мъжът ми като кандидатстваше за британски пасорт доказа присъствието си в страната именно с тези печати, сега как става?

# 199
ако си била с Work Permit отпреди 2007....не си вземала син сертификат...

Аз ако може да попитам...
А ако съм взела син сертификат и съм сменила работодателя,
това означава ли, че 5-те години ми се отброяват от началото на същия,
а не от първото ми влизане с работна виза?

.. доказа присъствието си в страната именно с тези печати, сега как става?

Нали когато пътуваш с кола/самолет минаваш паспортна проверка.
Записва се влизане/излизане в страната.
Родителите ми живеят в Русе и често си хващам полет до Букурещ.
Веднъж на влизане в БГ, на Дунав мост, бях уморена и не ми се даваха обяснения;
на въпроса от къде идвате-аз-ми от там и соча отвъд Дунав.
Той ми взе паспорта, цъкна нещо на компютъра и каза-идвате от Лондон!
По него време кацнахме няколко полета, от различни дестинации, т.е. не е налучкал само с разписанието.
Има си някаква база данни. Биг Брадър си гледа...

# 200
  • UK/София

Laughing zlatnata tolumba тъкмо щях да се захващам да уча за изпита за индефенит и ти ме успокои Simple SmileАз нямам 5г. в страната, но като съпруга на британски гражданин мога да кандидатствам и по-рано.Сега няма защо да се тормозя.Освен, ако не се окаже, че за мен не важи Confused

# 201
  • Bristol
Аз, като кандидатствах, си писах влизанията и излизанията по печатите. Обаче бяхме ходили и до Холандия, а там печати не слагат. Съответно не ги писах и никой не ми обърна внимание, че информацията липсва. Иначе, Били, ако ти е правило впечатление, на британската границата прекарват съвестно паспортите през някакъв ридер, предполагам записват информацията в системата, но дали после я сравняват с апликацията  newsm78 Thinking А от Англия, като влизахме във Франция, само погледнаха кориците на първия паспорт и попитаха бритиш, аз обаче съвестно си казах, че съм българка. Човекът се усмихна и вика, само ти си българка, а мъж ми добавя, не, и сина  Crazy Оня още по голяма усмивка и ги върна, без дори да ги отвори или погледне кориците на българските документи   Laughing
И така като съм започнала, кога се местите в новата къща и каква ти е готварската печка там, електрическа  Flutter

# 202
И аз така си смятах и си писах инфото само че на мен ми се налага да си плащам за часа за изадаване на ИРЛ./пред 3-4 год/

# 203
  • UK/София
И така като съм започнала, кога се местите в новата къща и каква ти е готварската печка там, електрическа  Flutter

LaughingСтига сте ме бъзилкали, газова е Mr. GreenТези дни ще се местим, може би в четвъртък най-късно.

Значи би трябвало да се обадя да попитам дали има смисъл да държа теста сега.

# 204
  • Лондон
Здравейте пак, мерси за изчерпателните отговори, по отношение на доказване на пребиваването според мен има значение да посочиш постоянен адрес за този период, а не печати в паспорта. Прочетох също много внимателно, че за по-дълго пребиваване извън страната се правят изключения, за такива се смятат раждането, майчинство, заболяване и т.н, така че мисля, че престоят ми в БГ покрай раждането няма да е проблем.
Хайде, лека нощ от мен, безкрайно се надявам на по-хубаво време утре, да поизлезем малко, че после работната седмица започва Wink

Биляна, ти на къде се местиш?

# 205
  • Манчестър
Здравейте пак, мерси за изчерпателните отговори, по отношение на доказване на пребиваването според мен има значение да посочиш постоянен адрес за този период, а не печати в паспорта. Прочетох също много внимателно, че за по-дълго пребиваване извън страната се правят изключения, за такива се смятат раждането, майчинство, заболяване и т.н, така че мисля, че престоят ми в БГ покрай раждането няма да е проблем.
Хайде, лека нощ от мен, безкрайно се надявам на по-хубаво време утре, да поизлезем малко, че после работната седмица започва Wink

Тези изключения се допускат при апликацията за citizenship......ти доколкото разбирам подаваш за ИЛР.....където всяkо изключение е Home Secretary's discreation...

Последна редакция: пн, 13 апр 2009, 11:37 от Ave

# 206
  • Манчестър

Тези изключения се допускат при апликацията за citizenship......ти доколкото разбирам подаваш за ИЛР.....където всяkо изключение от правилото е Home Secretary's discreation...

# 207
  • UK/София

Местим се в Harlow.По принцип търсихме на друго място доста време, но Харлоу много ни хареса и решихме да се установим там.

С теб май сме били по едни и същи причини в БГ за доста време Simple Smile

Приятна седмица на всички!

# 208
момичета, малката ми е с ангина  smile3518. изкарахме тукашния великден в мерене на температура и звънене на малоумниците от NHS. вчера следобед термометърът отчете 38.9, вдигнахме скандал, че държим да бъдем прегледани от лекар и че не е нормално след 2 дни даване на парацетамол и нюрофен през 3 часа температурата да се покачва. като отидохме при лекаря, той най-спокойно констатира, че "it`s not too bad" след акто измери 37.1 градуса. отговорих, че според мен е скрита инфекция, след като установих, че не я болят ушите, няма хрема, кашлица или обрив. погледна ме доста странно, кой знае какво си е помислил, тази без докторска степен как си позволява да дава диагнози ...  погледна гърлото и взе да пише рецепта ...каза tonsilitis, сливиците са надути, от там идва каза температурата и сега сме на пеницилин ... нямам думи, ако не бяхме настоявали детето сигурно щеше да вдигне 40 гр. през нощта и да си изкараме акъла вкъщи. досега не съм давала антибиотик на нито едно от децата и се чувствам ужасно, но опитах всичко преди това, като се има предвид, че от месеци я тъпча с коластрата на аквасорс. измама са тези имуномодулатори и -стимулатори.

аз търся каквато и да е работа с изключение на болногледачка и чистене на къщи. дори съм подала в магазините до нас. каквото излезе, въпросът е да почна от някъде, защото не ми признават опита от бг никъде. за тях 5г. в една фирма са нищо. не съм си пращала дипломата до нарик даже, да не говорим за регистрации като учител. мисля, дали един курс да не изкарам онлайн за преводач ... ходих тук на кариерадвайс, казаха ми, че без курс с учителската диплома въпреки, че е за чужд език не става ...

# 209
Оф, да не отваряме темата за работата, че избеснявам.
Аз на един от Адеко му обяснявах, че и в БГ факсове сме виждали..
Много съм раздвоена по отношение на учителстването.
Чувам само ужасни отзиви, каквато съм смотана и ревлива,
не знам дали мога да се справя с това..

Общи условия

Активация на акаунт