Великобритания - тема 23, Великденска

• 20 575
  • 319
  •   1
Отговори
# 240
  • На село (близо до Лондон)
Мери, чеверме кажи повече освен наемането на машината някакво майсторене иска ли се?
В събота ще правим кръщене на Денис и след това барбекю в градината. От сега съм го замислила какви мръвки да подготвя...

Номадик проф. фотограф ги прави снимките, аз не съм такъв майстор, а мишолин-ката още я чакам да ни направи фото сесия. Тя нали заминава да разучава занаята в Италия и ще чакам след като обмени международен опит тогава Wink Heart Eyes

# 241
  • там където мога да си закача хамака
Мишолина: "Най-хубавите снимки стават сутрин и привечер   Английското време е прекрасно за драматични пейзажи!"

Не съм експерт, но напълно подкрепям това мнение. Такива снимки каквито съм направила тук никъде другаде не успях. А аз снимам доста. Драматични е точната дума особено когато става дума за описание на небето.

Виждам аз, че сте настроени много празнично.

На мен пък днес ми се случи поредната случка в тази страна, която ме подразни много. Искам просто да споделя за да ми мине, защото много се ядосах. Ситуацията е следната. Тръгвам аз днес към 17.30 към супермаркета да купя храна. Уточнение - живеем на 10-15 мин пеша от Canary Warf и там се намира най-близкия супермаркет, който е от веригата Waitrose. Крача си бодро аз по тротоара и пред мен на 10-15 метра спира полицейска кола, слизат двамца от нея, извадиха си шапките и бележниците. Наближавам аз - пред мен в моята посока няма други хора - и единият ме спира. Започна нещо да ми говори - не мога да кажа че не беше любезен - аз със него също - обясни ми че правят проверки във връзка с антитероризма. Поне аз така го разбрах. Въобще не се притесних защото знам че по-нагоре след моста има охрана която спира част от колите за проверка - това го наблюдавам от 2 години - само проверяват с един апарат дръжките на вратите и багажника - рядко отварят багажника - и това е цялата процедура. Никой нищо не пише. Та да се върнем на моя разказ - пита ме какво нося в раницата си - казах му - показах му задното и предното отделение - освен торбите от Waitrose за многократна употреба /нали мислим за околната среда/, портмоне и чадър/къде в англия без него/ друго нямах. Пита ме къде отивам - аз му казвам - до супера, живея наблизо. Работите ли в Canary Warf - казвам не - не работя там. Пита ме какво работя - казах му. Имате ли документ за самоличност - дадох му лична карта. Пита ме каква националност съм - казах му. Пита ме къде живея - дадох му адреса. И той си попълва формуляра. Накрая ми благодари, откъсна ми листче с копие на това което е писал - име адрес и т.н. и ми вика - отзад на тези листчета пише законните основания по който беше направена проверката. Този документ ще се пази в полицейския участък в продължение на 12 месеца. Каза ми че няма нищо страшно - не е глоба или нещо друго. Направо щях да падна - на документа пише че причината да съм спряна е че - обекта е видян да върви в посока Canary Warf с раница на гърба. Да уточня че 90% от хората, които работят там, ходят с раници подобни на моята, аз дефакто от поне 15 години вместо дамска чанта си ходя с раничка - така ми е по-удобно - в БГ е малко странно, но тук много хора ги ползват.В квартала не знам да има на друго място големи супермаркети - мисля че много хора всеки ден отиват до Canary Warf не само за да работят. Аз този път го извървявам поне минимум 2 пъти в седмицата. Нямам нищо против да ме проверяват и в раницата ми да бъркат, но не разбрах защо трябва да има запис на проверката в полицията - може по тоя начин да се отчитат, но на мен не ми харесва - от днес нататък какво - всеки път ли като ходя да пазарувам ще правят документ, че съм се движила към супера с раничка?
Най-странното е че наистина спираха хората напосоки, който минава покрай тях когато са свободни - на връщане ги наблюдавах. Според мен минават границата. Сега разбирам защо някои англичани наричат страната си полицейска и си купуват къщи в БГ и отиват да живеят там. Може малко остро да звуча, ама много се издразних.

Последна редакция: пт, 17 апр 2009, 17:39 от papolino

# 242
papolino аз не бих се сърдила напротив бих даже им благодарила за това че си гледат и вършат съвестно работата.Как би се почуствала ако някой който познаваш беше тръгнал за магазина и някой откачалник реши да се взриви тогава сигурно щеше да бъде ако полоцията ги спираха това нямаше да се случи.Времената в които живеем просто налагат такива мерки.Не се ядосвай и горе главата Peace

# 243

Момичета,весели празници!!!

Чета Ви от известно време,тъй като и моята дъщеря от 1,5 година живее в Англия.
Завърши бакалавър в България и реши ,че ще кара магистратура там.
Сега работи и кара курсове по английски,все още не е записала магистратура.
Извади си някякъв документ,чрез Хоум офиса още като пристигна там -октомври 2007 и веднага започна работа.
В тази връзка имам въпрос към вас-
Искам да замина при нея с малката си дъщеря ,която догодина трябва да е в 1 клас.
Какви документи ще ми трябват и ще мога ли да запиша малката там на училище?
Предварително Ви благодаря за отговорите.

# 244
renate.2008, няма да ти трябват никакви документи, освен доказателство за адрес, за да запишеш малката на у-ще.
Бъди готова да имаш второкласничка, вместо първокласничка Simple Smile)

Онзи ден правих "проба" на козунаците - станаха перфектни, НО и 4те бяха залепнали и по стените, и по дъната на формите.
Само една от формите ми е нова, и то с тефлоново покритие, козунаци правя от 7-8 години и никога такова нещо не ми се е случвало.
Пръскала съм винаги със спрей олио формите (ако това има значение).
Утре ще опитам отново - ще слагам хартия, ще мажа с масло, кажете още какво да правя Simple Smile)

Последна редакция: пт, 17 апр 2009, 21:30 от 298

# 245
298  пробвай parchment paper при мен само това помага.Успех с козунаците Peace

# 246
и на мен не ми се е случвало да ми залепнат досега де, то никога не е късно   Thinking. сага замесих тесто и го чакам да втаса, ама много бавно, явно защото е хладничко

# 247
298 Благодаря за отговора! Hug

Дали ще успее да се справи като второкласничка?
Аз я подготвям с устен английски,но дали ще бъде достатъчно?

А за козунаците - да не би тестото ти да е станало по-меко и затова да се е получило залепване?
На мен скоро ми подариха машина за хляб-домашна фурна-и аз се изтарикатих и ги правя в нея,но не по рецептата която е дадена в книжката,а по моя !
На цялото домочадие им харесват и вече цяла седмица все им правя!

# 248

А за козунаците - да не би тестото ти да е станало по-меко и затова да се е получило залепване?
На мен скоро ми подариха машина за хляб-домашна фурна-и аз се изтарикатих и ги правя в нея,но не по рецептата която е дадена в книжката,а по моя !
На цялото домочадие им харесват и вече цяла седмица все им правя!

Въобще не се притеснявай - ще се справи. В началото им е малко трудно, в шок са, защото не могат да общуват, но това е не повече от 1-2 месеца. Моята голяма дойде от предучилищна в България направо трети клас тук, знаеше малко английски, но не повече от 200-300 думи, сега вече няма никакъв проблем. И тя не е изключение. Малките се приспособяват много по-бързо от нас. Е мъчно й е за приятелки, но и тук си намери. Успех.

# 249

Въобще не се притеснявай - ще се справи. В началото им е малко трудно, в шок са, защото не могат да общуват, но това е не повече от 1-2 месеца.
Peace ние сме от три месеца тук и като дойдохме дъщеря ми почти нищо не знаеше. в момента говори с изречения и разбира почти всичко, което й се казва.

# 250
aniji мама на Джозеф и Кейт, няма да имам време да я търся,  но пък ще опитам и с харти за бисквити, а и чертожна Simple Smile), а тази ще я сложа в списъка за покупки.
------------
еластина, аз надувам парното на 26, и за около час са втасали. Дано станах вкусни и хубави твойте Simple Smile)
-------------
ренате, както са ти казали, много бързо научават езика.
Аз бих те посъветвала да я запознаеш с буквите (печатните е достатъчно) и да се опиташ четене (в нета може да намериш много материал, ако не знаеш, пиши и ще ти дам линкове).
В някои училища, учител допълнително работи с детето.
Нещо друго, с което не искам да те плаша, а просто да го имаш като инфо.
В края на втората и шестата година децата държат тестове, и тези, които имат проблеми с езика, имат право на изпита да бъдат с "преводач".
"Преводач", може да бъде всеки, който знае двата езика, но не е роднина или приятел, или теста се прави с учител от училището, който да помогне на детето максимално да разбере въпросите.

# 251
Здравейте,искам да попитам какво брашно ползвате за козунаците  newsm78

# 252
Ами всичко що е с надпис strong white flour,аз поне това ще ползвам,но пък утре ще ми е за първи път така, че само гадая.
По този повод споделете  някоя изпитана рецепта за козунак,моля!

# 253
Момичета много Ви благодаря за инфото относно училището! Hug
298 ще ти бъда благодарна за някой линк,макар,че аз съм изкарала 2-3 които са под формата на игра и малката с интерес се занимава.
Моята дъщеря живее в POOLE -а сме от Варна!
Рецепта за козунак - от моята майка:
1кг брашно
300гр захар
20гр мая     6 гр сол
250гр мляко
250гр масло
6 яйца
50гр стафиди
50 гр бадеми
лимонови кори - на вкус
Замесена с част от затоплено мляко ,щипка сол и щипка захар мая,прибавя се малко брашно да стане рядка кашица,най отгоре се поръсва с брашно и се оставя да шупне при 25-30 градуса.Премесва се пак с още малко брашно и затоплено мляко и като шупне пак ,се месят козунаците.
В затоплен съд се слага пресятото брашно,а яйцата,останалото мляко , захарта и част от затопленото масло се разбиват(с разбивачна тел) отделно,за да се стопи захарта.Прибавя се кашицата с ферментиралата мая,и се прибавя всичко това към брашното,разбърква се добре.
После добавяте лим.кори,стафидите и остатъка от затопленото масло и се меси добре,докато стане гладко и еластично тесто.Оставя се да втаса около 1,5 -зависи от температурата в помещението Когато смесвате всичко внимавайте да са на една температура
После го оформяте по желание -плетен или във форма,
Оставят се да втасат,намазват се с жълтък ,украсявате с бадеми или орехи и се пекат при 180 -200 градуса
От майка ми знам че - месенето е най важно.Тестото се къса ,блъска и меси за да влезе колкото се може повече въздух,който при печене надига тестото -затова казват,че тестото трябва да пука-от мехурчетата въздух
И другото важно нещо е ,че продуктите които се затоплят - допустима температура до 30 градуса -иначе топлината убива фибрите на маята
Ако ще правите козуначено руло с мармалад - тестото трябва да е малко по-твърдо за да се разточи ,намаже и завие като руло
Ако рецептата ви е голяма като количество - разделете продуктите на 2 за половин доза
Дано съм помогнала !

Изглежда сложно но не се стряскайте,не е страшно - напишете си го кое след кое се слага и съм сигурна,че ще шашнете англичаните с българските козунаци!
Успех сладурани!!!

# 254
Здравейте, втаса ми козунака. Малко бавничко, ама стана. Аз това с парното го правя, но вчера започнах много късно и не исках да го пускам, защото не обичаме да спим на топло. След като втаса го размесих пак и го сплетох и го оставих цяла нощ, тази сутрин беше страхотен, но след това при печенето нещо му се поразвали формата - вдлъбна се по средата. С две думи - няма снимки  Embarassed. Но затова пък стана на конци!
Иначе и аз по правя същата рецепта, която Ренате е дала. То май рецептите не се различават много - някъде слагат 5 яйца, на друго място 6 и захарта малко се различава.
Успех на всички с козунаците, чеверметата, яйцата и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт